Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.
Dz.U.1923.126.1024
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 3 grudnia 1923 r.
w przedmiocie zmian w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.
Zapasy brzeczki piwnej oraz piwa, jakie w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia znajdować się będą w browarach, podlegają dodatkowemu opodatkowaniu, a mianowicie pobraną będzie od zapasów brzeczki, względnie piwa znajdującego się w browarach dodatkowa opłata w wysokości różnicy między opłatą uiszczoną już poprzednio, a przypadającą na podstawie postanowień niniejszego paragrafu.
"Od piwa sprowadzonego za osobnem zezwoleniem Ministerstwa Skarbu do b. dzielnicy austrjackiej z zagranicy pobiera się oprócz opłaty celnej dodatkową opłatę; akcyzową od każdego hektolitra piwa i każdego stopnia ekstraktu pierwotnej brzeczki podstawowej po 300.000 marek polskich, najmniej jednak 4,800.000 marek polskich".
Podatek od jednego hektolitra piwa słabego sporządzonego z brzeczki podstawowej, zawierającej do 8% ekstraktu, wynosi przy produkcji rocznej od pierwszych 10.000 hektolitrów po 2,160.000 mk. p.
za dalsze | 20.000 | hektolitrów | po | 2,280.000 | mk. |
Powyżej | 30.000 | " | " | 2,400.000 | " |
Powyższy podatek oblicza się od piwa pełnego o zawartości powyżej 8--13% ekstraktu brzeczki podstawowej o 62.5% wyżej, czyli przy produkcji:
1) | do 10.000 hektolitrów po | 3,570.000 | mk. | p. |
2) | za dalsze 20.000 hektolitrów po | 3,710.000 | " | " |
3) | powyżej 30.000 hektolitrów po | 3,900.000 | " | " |
za każdy hektolitr. |
Od piwa mocnego o zawartości powyżej 13% ekstraktu brzeczki podstawowej dolicza się do stopy podatkowej unormowanej dla piwa pełnego, za każde dalsze 4% ekstraktu brzeczki podstawowej polową stopy podatkowej, ustanowionej dla piwa słabego.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »