§ 3. - Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1923.126.1024

Akt utracił moc
Wersja od: 12 grudnia 1923 r.
§  3.
Ustanowioną w § 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 8 listopada 1923 r. w przedmiocie zmian w opodatkowaniu piwa na- obszarze Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. R. P. № 114, poz. 917) opłatę akcyzową od brzeczki piwnej, określoną od hektolitra tej brzeczki i od każdego stopnia ekstraktu zależnie od rozmiarów rocznej produkcji browaru na obszarze b. dzielnicy austrjackiej podwyższa się, jak następuje:
a)
dla browarów, przerabiających do 10.000 hekt. piwa z kwoty 138.000 do kwoty 276,000 mk. p.
b)
dla browarów, przerabiających do 30.000 hektolitrów piwa z kwoty 141.000 do kwoty 282.000 mk. polskich.
c)
dla browarów, przerabiających do 50.000 hektolitrów piwa z kwoty 144.000 do kwoty 288.000 mk. polskich.
d)
dla browarów, przerabiających do 70.000 hektolitrów piwa z kwoty 147.000 do kwoty 294.000 mk. polskich.
e)
dla browarów, przerabiających ponad 70.000 hektolitrów piwa z kwoty 150.000 do kwoty 300.000 mk. polskich.

Zapasy brzeczki piwnej oraz piwa, jakie w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia znajdować się będą w browarach, podlegają dodatkowemu opodatkowaniu, a mianowicie pobraną będzie od zapasów brzeczki, względnie piwa znajdującego się w browarach dodatkowa opłata w wysokości różnicy między opłatą uiszczoną już poprzednio, a przypadającą na podstawie postanowień niniejszego paragrafu.