§ 6. - Zmiany w postanowieniach o opodatkowaniu piwa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1923.126.1024

Akt utracił moc
Wersja od: 12 grudnia 1923 r.
§  6.
Ustanowiony w § 6 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 listopada 1923 r. (Dz. U. R. P. № 114, poz. 917) podatek od piwa na obszarze b. dzielnicy pruskiej i na obszarze województwa śląskiego, ustala się w sposób następujący:

Podatek od jednego hektolitra piwa słabego sporządzonego z brzeczki podstawowej, zawierającej do 8% ekstraktu, wynosi przy produkcji rocznej od pierwszych 10.000 hektolitrów po 2,160.000 mk. p.

za dalsze20.000hektolitrówpo2,280.000mk.
Powyżej30.000""2,400.000"

Powyższy podatek oblicza się od piwa pełnego o zawartości powyżej 8--13% ekstraktu brzeczki podstawowej o 62.5% wyżej, czyli przy produkcji:

1)do 10.000 hektolitrów po3,570.000mk.p.
2)za dalsze 20.000 hektolitrów po3,710.000""
3)powyżej 30.000 hektolitrów po3,900.000""
za każdy hektolitr.

Od piwa mocnego o zawartości powyżej 13% ekstraktu brzeczki podstawowej dolicza się do stopy podatkowej unormowanej dla piwa pełnego, za każde dalsze 4% ekstraktu brzeczki podstawowej polową stopy podatkowej, ustanowionej dla piwa słabego.