Reglamentowana sprzedaż mięsa i jego przetworów.

Monitor Polski

M.P.1981.18.152

Akt utracił moc
Wersja od: 1 listopada 1981 r.

UCHWAŁA Nr 135
RADY MINISTRÓW
z dnia 12 lipca 1981 r.
w sprawie reglamentowanej sprzedaży mięsa i jego przetworów.

Rada Ministrów uchwala, co następuje:
1. 1
Przedłuża się tymczasową reglamentowaną sprzedaż mięsa i jego przetworów na okres od dnia 1 listopada 1981 r. do dnia 31 grudnia 1981 r.
2.
Uchwała określa zasady reglamentowanej sprzedaży mięsa i jego przetworów, rodzaje kart zaopatrzenia, normy zaopatrzenia ludności, a także uprawnienia poszczególnych grup ludności do korzystania z kart zaopatrzenia w okresie, o którym mowa w ust. 1.
1.
Uprawnienie do otrzymania kart zaopatrzenia, pozwalające na nabycie mięsa i jego przetworów w drodze sprzedaży reglamentowanej, mają obywatele polscy zamieszkujący w Polsce oraz cudzoziemcy zamieszkujący i wykonujący pracę w Polsce, z wyjątkiem pracowników przedstawicielstw dyplomatycznych i urzędów konsularnych państw obcych oraz innych osób z nimi zrównanych, posiadających status dyplomatyczny.
2.
Uprawnienie, o którym mowa w ust. 1, przysługuje z tytułu wykonywania pracy w gospodarce uspołecznionej lub nie uspołecznionej, posiadanych uprawnień do świadczeń z ubezpieczenia społecznego lub innych świadczeń społecznych, pobierania nauki, prowadzenia gospodarstwa, rolnego, pod warunkiem spełnienia wymagań przewidzianych w uchwale, a także w innych wypadkach określonych w uchwale.
3.
Wydanie karty zaopatrzenia, zgodnie z uprawnieniami określonymi w ust. 1 i 2, obywatelom polskim stale zamieszkałym w Polsce następuje na podstawie wkładki zaopatrzenia oraz dowodu tożsamości, a cudzoziemcom na podstawie paszportu.
1. 2
Ustala się następujące miesięczne ilościowo-asortymentowe normy zaopatrzenia ludności w mięso i jego przetwory:
1)
norma zaopatrzenia "A" - 2 kg,

w tym: 1 kg mięsa i wędlin grupy I,

1 kg mięsa i wędlin grupy II,

2)
norma zaopatrzenia "B" - 3,7 kg,

w tym: 0,6 kg mięsa i wędlin grupy I,

2,6 kg mięsa, wędlin i drobiu grupy II,

0,5 kg mięsa i wędlin grupy III,

3)
norma zaopatrzenia "C" - 5 kg,

w tym: 0,8 kg mięsa i wędlin grupy I,

3,4 kg mięsa, wędlin i drobiu grupy II,

0,8 kg mięsa i wędlin grupy III,

4)
norma zaopatrzenia "D" - 4 kg,

w tym: 0,6 kg mięsa i wędlin grupy I,

2,9 kg mięsa, wędlin i drobiu grupy II,

0,5 kg mięsa i wędlin grupy III,

5)
norma zaopatrzenia "E" - 4,5 kg,

w tym: 0,8 kg mięsa i wędlin grupy I,

3,1 kg mięsa, wędlin i drobiu grupy II,

0,6 kg mięsa i wędlin grupy III,

6)
norma zaopatrzenia "F" - 2,7 kg,

w tym: 1 kg mięsa i wędlin grupy I,

1,7 kg mięsa i wędlin grupy II,

7)
norma zaopatrzenia "R" - 1 kg mięsa i wędlin grupy II,
8)
norma zaopatrzenia "A + F" - 4,7 kg,

w tym: 2 kg mięsa i wędlin grupy I,

2,7 kg mięsa i wędlin grupy II,

9)
norma zaopatrzenia "G" - 2 kg mięsa i wędlin grupy II.
2. 3
Upoważnia się Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług - w zależności od sytuacji w skupie żywca i możliwości dostaw mięsa i jego przetworów na rynek - do wprowadzenia na wniosek Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej okresowej obniżki norm nie więcej niż o 20%. Przejściowe obniżenie norm nie może dotyczyć górników zatrudnionych pod ziemią, dzieci w wieku 0-18 lat, matek karmiących, kobiet ciężarnych od 17 tygodnia ciąży, osób chorych i zasłużonych krwiodawców.
3.
Do grupy I mięsa zalicza się schab, karkówkę, wołowinę bez kości z bydła młodego i dorosłego, polędwicę wołową i cielęcinę bez kości.
4.
Do grupy II mięsa zalicza się żeberka, boczek, szynkę i łopatkę z kością, biodrówkę, wołowinę i cielęcinę z kością, drób i podroby drobiowe.
5. 4
Do grupy III mięsa i wędlin zalicza się mięso mielone (garmażeryjne), podgardle, golonkę, wątrobę, ozory, nerki, mortadelę i kiełbasę mieloną.
6.
Do grupy I wędlin zalicza się kiełbasy oławską i knyszyńską, szynkę gotowaną, polędwicę sopocką, baleron, wieprzowinę i wołowinę w sosie własnym oraz konserwy wysokiej jakości z mięsa nie mielonego.
7.
Do grupy II wędlin zalicza się kiełbasy: zwyczajną, parówkową, litewską, krakowską parzoną, żuławską, starowiejską, wolską i podlaską, parówki, boczek wędzony, konserwy typu mielonki (luncheon meat, turystyczna, mielonka wieprzowa i wołowa), wieprzowinę w sosie domowym i pikantnym oraz pasztet luksusowy.
Ustala się następujące rodzaje kart zaopatrzenia w mięso i jego przetwory: "A", "B", "C", "D", "E" "F", "R".
1. 6
Karty zaopatrzenia ludności w mięso i jego przetwory przysługują:
1)
karta zaopatrzenia "A":
a)
wszystkim dzieciom w wieku 1-9 lat,
b)
dzieciom i młodzieży chorym na cukrzycę w wieku:

1-6 lat - 3 karty zaopatrzenia,

7-10 lat - 4 karty zaopatrzenia,

11-18 lat - 5 kart zaopatrzenia;

2)
karta zaopatrzenia "B" - wszystkim osobom uprawnionym, a nie otrzymującym kart zaopatrzenia: "A", "C", "D", "E", "F", "R" i "G", z wyjątkiem:
a)
osób otrzymujących nieodpłatnie całodzienne wyżywienie w systemie koszarowym (wojsko, milicja, szkoły wojskowe i milicyjne, więziennictwo itp.),
b)
osób otrzymujących deputaty mięsne,
c)
osób utrzymujących się z dochodów z gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 0,5 ha, nie dostarczających państwu produktów za kwotę co najmniej 15 tysięcy złotych rocznie, oraz członków ich rodzin pozostających na utrzymaniu tych osób,
d)
osób zdolnych do pracy, a uchylających się od jej podjęcia,
3)
karta zaopatrzenia "C" - górnikom zatrudnionym pod ziemią, hutnikom zatrudnionym w tzw. "wydziałach gorących", pracownikom przetwórstwa materiałów ogniotrwałych zatrudnionym w wysokich temperaturach, pracownikom stoczni zatrudnionym bezpośrednio na statkach w pomieszczeniach zamkniętych, odlewnikom, osobom zatrudnionym przy obsłudze wanien galwanizerskich, hartownikom, kowalom, drwalom, rybakom morskim i pracownikom drużyn pociągów w ruchu dalekobieżnym;
4)
karta zaopatrzenia "D":
a)
osobom zatrudnionym na stanowiskach robotniczych i wykonującym pracę fizyczną, z wyjątkiem:
-
osób, którym przysługują uprawnienia do kart zaopatrzenia "C",
-
osób posiadających lub użytkujących gospodarstwa rolne o powierzchni powyżej 0,5 ha,
-
pracowników państwowych gospodarstw rolnych oraz członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych korzystających z uprawnień do posiadania działki,
b)
żołnierzom służby zawodowej pełniącym służbę bojową w oddziałach oraz wykonującym zadania szkoleniowo-produkcyjne na rzecz gospodarki narodowej, jeżeli nie otrzymują całodziennego wyżywienia w systemie skoszarowanym,
c)
załogom latającym stale zatrudnionym w lotnictwie cywilnym,
d)
mistrzom w zakładach produkcyjnych i innym osobom zatrudnionym na stanowiskach nierobotniczych, jeżeli wykonują stale pracę fizyczną w wymiarze ponad 50% czasu pracy;
5)
karty zaopatrzenia "A" i "F" - kobietom ciężarnym od rozpoczęcia 17 tygodnia ciąży, matkom dzieci grupy "0", osobom chorym na cukrzycę nie otrzymującym kart zaopatrzenia "A" (insulinozależnym), gruźlicę czynną, choroby nowotworowe, choroby przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół złego wchłaniania, marskość wątroby) lub zespół nerczycowy - zamieszkałym na wsi i w mieście;
6)
karta zaopatrzenia "E":
a)
młodzieży w wieku 13-18 lat, której rodzice lub opiekunowie otrzymują karty zaopatrzenia "B", "C" lub "D", z wyjątkiem młodzieży, której rodzice (tzw. "dwuzawodowcy") otrzymują kartę zaopatrzenia "C",
b)
młodzieży w wieku 13-18 lat przebywającej stale w internatach, która dotychczas otrzymywała kartę zaopatrzenia "R",
c)
zasłużonym krwiodawcom, którzy oddali powyżej 6 l krwi i oddają w dalszym ciągu rocznie: kobiety powyżej 600 ml, a mężczyźni powyżej 800 ml krwi, jeżeli nie otrzymują karty zaopatrzenia "C";
7)
karta zaopatrzenia "F" - dzieciom w wieku 10-12 lat, których rodzice lub opiekunowie otrzymują karty zaopatrzenia "B", "C" lub "D", z wyjątkiem dzieci, których rodzice są tzw. "dwuzawodowcami" i otrzymują kartę zaopatrzenia "C";
8)
karta zaopatrzenia "R":
a)
osobom utrzymującym się z dochodów z gospodarstwa rolnego, które sprzedały państwu w roku ubiegłym produkty rolne o wartości co najmniej 15 tysięcy złotych,
b)
członkom i pracownikom rolniczych spółdzielni produkcyjnych korzystającym z uprawnień do posiadania działki,
c)
pracownikom państwowych gospodarstw rolnych korzystającym z uprawnień do posiadania działki oraz członkom ich rodzin - 2 karty zaopatrzenia, z wyjątkiem młodzieży w wieku 13-18 lat przebywającej stale w internatach, której przysługuje karta zaopatrzenia "E",
d)
osobom posiadającym gospodarstwa rolne o powierzchni powyżej 0,5 ha, a jednocześnie zatrudnionym w innych niż rolnictwo działach gospodarki uspołecznionej lub nie uspołecznionej (tzw. "dwuzawodowcy"), z wyjątkiem otrzymujących kartę zaopatrzenia "C",
e)
członkom rodzin pozostającym na utrzymaniu osób uprawnionych do jednej karty zaopatrzenia "R" lub tzw. "dwuzawodowców" otrzymujących kartę zaopatrzenia "C", z wyjątkiem młodzieży w wieku 13-18 lat przebywającej stale w internatach, której przysługuje karta zaopatrzenia "E",
f)
dzieciom i młodzieży w wieku 10-18 lat, których rodzice lub opiekunowie otrzymują jedną kartę zaopatrzenia "R" lub jako tzw. "dwuzawodowcy" - kartę zaopatrzenia "C";
9)
karta zaopatrzenia "G" - górnikom zatrudnionym pod ziemią przez pełną zmianę roboczą.

Uprawnienia do kart zaopatrzenia wynikające z pkt 6, 7 i 8 nie dotyczą osób chorych na cukrzycę, gruźlicę czynną, choroby nowotworowe i choroby przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół złego wchłaniania, marskość wątroby) lub zespół nerczycowy oraz kobiet ciężarnych (od 17 tygodnia ciąży) i matek dzieci grupy "0".

2.
Szczegółowe zasady przyznawania kart zaopatrzenia dla osób chorych i krwiodawców, wymienionych w ust. 1 pkt 1, 4 i 5, określi Minister Zdrowia i Opieki Społecznej w porozumieniu z Ministrem Handlu Wewnętrznego i Usług.
3.
Stołówki pracownicze, studenckie oraz zakłady gastronomiczne prowadzące abonamentowe żywienie pracowników wprowadzą, od dnia 1 sierpnia 1981 r. żywienie w oparciu o surowce niemięsne, z wyjątkiem nie podlegających reglamentowanej sprzedaży. Zapewnia się dla tych jednostek dostawy podrobów w wysokości 30% dotychczasowych dostaw oraz przetworów zbożowych i innych artykułów umożliwiających produkcję dań jarskich. Surowce mięsne podlegające reglamentowanej sprzedaży mogą być dostarczane na zaopatrzenie stołówek w ilościach, na jakie pracownicy przekażą kierownictwu stołówek część odcinków kart zaopatrzenia w mięso i jego przetwory.
4. 7
Osoby będące pensjonariuszami i personel obsługujący, korzystające z wyżywienia na wczasach pracowniczych wypoczynkowych, wczasach profilaktycznych, w sanatoriach, internatach, domach opieki społecznej, zakładach służby zdrowia, domach dziecka, domach młodego robotnika itp., przekazują organizatorowi żywienia część odcinków karty zaopatrzenia równą wsadowi surowcowemu za okres korzystania z wyżywienia. Przepis ten nie dotyczy dzieci w żłobkach, przedszkolach, stołówkach szkół podstawowych, pacjentów w szpitalach, dzieci przebywających w pogotowiach opiekuńczych i państwowych domach wczasów dziecięcych.
5.
Zasady i tryb przekazywania odcinków kart zaopatrzenia przez osoby wymienione w ust. 4 określi Minister Handlu Wewnętrznego i Usług w porozumieniu z Ministrem Zdrowia i Opieki Społecznej.
1. 8
Osobie uprawnionej przysługuje prawo do otrzymania jednej karty zaopatrzenia, z wyjątkiem osób, których uprawnienia do otrzymania dwóch lub większej liczby kart zaopatrzenia są określone w § 5 ust. 1 pkt 1 lit. b), pkt 5 i 8 lit. c) i pkt 9.
2.
Terenowe organy administracji państwowej wydające karty zaopatrzenia rozstrzygają wątpliwości co do uprawnień do otrzymania danego rodzaju karty zaopatrzenia.
3.
Wojewodowie, prezydenci i naczelnicy miast, naczelnicy gmin (miast i gmin) mogą przyznać niektórym osobom uprawnienie do otrzymania:
1)
karty zaopatrzenia w wypadkach szczególnie uzasadnionych względami społecznymi, jeżeli osobom tym nie przysługują takie uprawnienia z innego tytułu, albo
2)
duplikatu karty zaopatrzenia, która uległa utracie lub zniszczeniu na skutek zdarzeń losowych (powódź, pożar, katastrofa, kradzież), w razie potwierdzenia tych faktów przez Milicję Obywatelską lub inny właściwy organ.
4.
W razie wątpliwości, jaki rodzaj karty zaopatrzenia może otrzymać osoba uprawniona, zakład pracy (organ wydający) może zażądać od tej osoby zaświadczenia, zwłaszcza o wielkości posiadanego gospodarstwa rolnego albo stwierdzającego, że nie otrzymała karty zaopatrzenia z tytułu zatrudnienia w innym zakładzie pracy lub jako członek rodziny osoby zatrudnionej.
5.
Pracownicy jednostek organizacyjnych nie przestrzegający zasad obowiązujących przy wydawaniu kart zaopatrzenia lub dopuszczający do ich zniszczenia, zagubienia lub podwójnego wydania oraz pracownicy poświadczający nieprawdę w dokumencie mogą być - stosownie do obowiązujących przepisów - pociągnięci do odpowiedzialności karnej.
6.
Mogą być również pociągnięte do odpowiedzialności karnej w ramach obowiązujących przepisów osoby, które nie będąc uprawnione do otrzymania kart zaopatrzenia pobrały je, oraz osoby, które pobrały więcej kart zaopatrzenia, niż im przysługuje.
1.
Uprawnienie do otrzymania karty zaopatrzenia nie przysługuje:
1)
osobom utrzymującym się z dochodów z gospodarstw rolnych, które nie sprzedały państwu w roku ubiegłym produktów rolnych o wartości co najmniej 15 tysięcy złotych, oraz rodzinom pozostającym na utrzymaniu tych osób,
2)
osobom otrzymującym nieodpłatnie całodzienne wyżywienie w systemie skoszarowanym (wojsko, milicja, więziennictwo itp.),
3)
osobom otrzymującym deputaty mięsne,
4)
osobom zdolnym do pracy, a uchylającym się od jej podjęcia.
2.
Przepisy ust. 1 pkt 1 i 4 nie dotyczą dzieci i młodzieży od 1 roku życia do lat 18, młodzieży powyżej 18 lat kontynuującej naukę, matek dzieci grupy "O", kobiet ciężarnych od 17 tygodnia ciąży oraz osób powyżej lat 18 chorych na cukrzycę, gruźlicę czynną, choroby nowotworowe i choroby przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół złego wchłaniania, marskość wątroby), zespół nerczycowy.
1.
Minister Handlu Wewnętrznego i Usług w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej określi szczegółowe zasady i tryb produkcji, dostaw asortymentowych, rozdziału i sprzedaży towarów reglamentowanych, a także zasady i tryb wydawania kart zaopatrzenia.
2.
Minister Handlu Wewnętrznego i Usług w porozumieniu z Prezesem Głównego Urzędu Statystycznego określi szczegółowe zasady ustalania przedziałów wiekowych, o których mowa w uchwale, dla celów sprzedaży reglamentowanej.
3.
Ministrowie i kierownicy urzędów centralnych oraz zarządy centralnych organizacji spółdzielczych zapewnią środki i warunki do wprowadzenia i funkcjonowania systemu sprzedaży reglamentowanej, z uwzględnieniem zasad, o których mowa w ust. 1.
Moc obowiązującą uchwały nr 38 Rady Ministrów z dnia 20 lutego 1981 r. w sprawie reglamentowanej sprzedaży mięsa i jego przetworów (Monitor Polski Nr 7, poz. 57) przedłuża się do dnia 31 lipca 1981 r.
Uchwała wchodzi w życie z dniem 1 sierpnia 1981 r., z wyjątkiem § 9, który stosuje się od dnia 1 lipca 1981 r.
1 § 1 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 uchwały nr 212 z dnia 12 października 1981 r. (M.P.81.27.234) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 listopada 1981 r.
2 § 3 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 2 uchwały nr 212 z dnia 12 października 1981 r. (M.P.81.27.234) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 listopada 1981 r.
3 § 3 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 uchwały nr 212 z dnia 12 października 1981 r. (M.P.81.27.234) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 listopada 1981 r.
4 § 3 ust. 5 zmieniony przez § 1 pkt 3 uchwały nr 212 z dnia 12 października 1981 r. (M.P.81.27.234) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 listopada 1981 r.
5 § 4 zmieniony przez § 1 pkt 4 uchwały nr 212 z dnia 12 października 1981 r. (M.P.81.27.234) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 listopada 1981 r.
6 § 5 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 5 uchwały nr 212 z dnia 12 października 1981 r. (M.P.81.27.234) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 listopada 1981 r.
7 § 5 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 6 uchwały nr 212 z dnia 12 października 1981 r. (M.P.81.27.234) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 listopada 1981 r.
8 § 6 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 7 uchwały nr 212 z dnia 12 października 1981 r. (M.P.81.27.234) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 listopada 1981 r.