§ 3. - Reglamentowana sprzedaż mięsa i jego przetworów.

Monitor Polski

M.P.1981.18.152

Akt utracił moc
Wersja od: 1 listopada 1981 r.
§  3.
1. 2
Ustala się następujące miesięczne ilościowo-asortymentowe normy zaopatrzenia ludności w mięso i jego przetwory:
1)
norma zaopatrzenia "A" - 2 kg,

w tym: 1 kg mięsa i wędlin grupy I,

1 kg mięsa i wędlin grupy II,

2)
norma zaopatrzenia "B" - 3,7 kg,

w tym: 0,6 kg mięsa i wędlin grupy I,

2,6 kg mięsa, wędlin i drobiu grupy II,

0,5 kg mięsa i wędlin grupy III,

3)
norma zaopatrzenia "C" - 5 kg,

w tym: 0,8 kg mięsa i wędlin grupy I,

3,4 kg mięsa, wędlin i drobiu grupy II,

0,8 kg mięsa i wędlin grupy III,

4)
norma zaopatrzenia "D" - 4 kg,

w tym: 0,6 kg mięsa i wędlin grupy I,

2,9 kg mięsa, wędlin i drobiu grupy II,

0,5 kg mięsa i wędlin grupy III,

5)
norma zaopatrzenia "E" - 4,5 kg,

w tym: 0,8 kg mięsa i wędlin grupy I,

3,1 kg mięsa, wędlin i drobiu grupy II,

0,6 kg mięsa i wędlin grupy III,

6)
norma zaopatrzenia "F" - 2,7 kg,

w tym: 1 kg mięsa i wędlin grupy I,

1,7 kg mięsa i wędlin grupy II,

7)
norma zaopatrzenia "R" - 1 kg mięsa i wędlin grupy II,
8)
norma zaopatrzenia "A + F" - 4,7 kg,

w tym: 2 kg mięsa i wędlin grupy I,

2,7 kg mięsa i wędlin grupy II,

9)
norma zaopatrzenia "G" - 2 kg mięsa i wędlin grupy II.
2. 3
Upoważnia się Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług - w zależności od sytuacji w skupie żywca i możliwości dostaw mięsa i jego przetworów na rynek - do wprowadzenia na wniosek Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej okresowej obniżki norm nie więcej niż o 20%. Przejściowe obniżenie norm nie może dotyczyć górników zatrudnionych pod ziemią, dzieci w wieku 0-18 lat, matek karmiących, kobiet ciężarnych od 17 tygodnia ciąży, osób chorych i zasłużonych krwiodawców.
3.
Do grupy I mięsa zalicza się schab, karkówkę, wołowinę bez kości z bydła młodego i dorosłego, polędwicę wołową i cielęcinę bez kości.
4.
Do grupy II mięsa zalicza się żeberka, boczek, szynkę i łopatkę z kością, biodrówkę, wołowinę i cielęcinę z kością, drób i podroby drobiowe.
5. 4
Do grupy III mięsa i wędlin zalicza się mięso mielone (garmażeryjne), podgardle, golonkę, wątrobę, ozory, nerki, mortadelę i kiełbasę mieloną.
6.
Do grupy I wędlin zalicza się kiełbasy oławską i knyszyńską, szynkę gotowaną, polędwicę sopocką, baleron, wieprzowinę i wołowinę w sosie własnym oraz konserwy wysokiej jakości z mięsa nie mielonego.
7.
Do grupy II wędlin zalicza się kiełbasy: zwyczajną, parówkową, litewską, krakowską parzoną, żuławską, starowiejską, wolską i podlaską, parówki, boczek wędzony, konserwy typu mielonki (luncheon meat, turystyczna, mielonka wieprzowa i wołowa), wieprzowinę w sosie domowym i pikantnym oraz pasztet luksusowy.
2 § 3 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 2 uchwały nr 212 z dnia 12 października 1981 r. (M.P.81.27.234) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 listopada 1981 r.
3 § 3 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 uchwały nr 212 z dnia 12 października 1981 r. (M.P.81.27.234) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 listopada 1981 r.
4 § 3 ust. 5 zmieniony przez § 1 pkt 3 uchwały nr 212 z dnia 12 października 1981 r. (M.P.81.27.234) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 listopada 1981 r.