Normy ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym.
M.P.1969.49.379
Akt utracił mocZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 25 października 1969 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym.
ZAŁĄCZNIK 1
Tabela nr 1
Tabela nr 1
(w % od obrotu).
Lp. | Nazwa artykułu | Magazyny pomocnicze przedsiębiorstw handlu detalicznego | Magazyny podręczne zakładów gastronomicznych i stołówek | ||
lato | zima | lato | zima | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1 | Cukier kryształ i kostka | 0,07 | 0,06 | 0,02 | 0,02 |
2 | Cukier puder | 0,10 | 0,10 | 0,04 | 0,04 |
3 | Sól | 0,20 | 0,20 | 0,20 | 0,20 |
4 | Mąka i kasze | 0,30 | 0,30 | - | - |
5 | Makaron | 0,06 | 0,04 | 0,03 | 0,03 |
6 | Mączka ziemniaczana | 0,15 | 0,12 | 0,05 | 0,05 |
7 | Syrop ziemniaczany | 0,40 | 0,40 | - | - |
8 | Kakao na wagę | 0,10 | 0,10 | 0,03 | 0,03 |
9 | Łom czekoladowy | 0,10 | 0,10 | 0,05 | 0,05 |
10 | Cukierki nadziewane zawijane | 0,10 | 0,08 | 0,05 | 0,05 |
11 | Cukierki nadziewane nie zawijane | 0,15 | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
12 | Irysy | 0,15 | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
13 | Marmolada | 0,30 | 0,20 | 0,15 | 0,15 |
14 | Miód naturalny i sztuczny na wagę w beczkach | - | - | 0,10 | 0,08 |
15 | Czekoladki, pralinki, pomadki | 0,10 | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
16 | Cukierki twarde zawijane | 0,10 | 0,08 | 0,08 | 0,08 |
17 | Cukierki twarde nie zawijane | 0,15 | 0,10 | 0,08 | 0,08 |
18 | Herbatniki | 0,15 | 0,10 | 0,05 | 0,05 |
19 | Pierniki | 0,15 | 0,10 | 0,12 | 0,12 |
20 | Wafle suche | 0,15 | 0,10 | 0,05 | 0,05 |
21 | Wyroby waflowe | 0,20 | 0,15 | 0,12 | 0,12 |
22 | Keksy | 0,15 | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
23 | Torty i biszkopty | 0,20 | 0,15 | 0,10 | 0,10 |
24 | Sucharki cukiernicze | 0,15 | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
25 | Suchary | 0,15 | 0,10 | 0,05 | 0,05 |
26 | Chałwa | 0,20 | 0,15 | - | - |
27 | Skórka pomarańczowa, owoce w cukrze i orzechy w cukrze | 0,10 | 0,10 | - | - |
28 | Słodycze wschodnie miękkie | 0,10 | 0,08 | - | - |
29 | Słodycze wschodnie twarde | 0,08 | 0,06 | - | - |
30 | Margaryna i ceres | 0,15 | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
31 | Olej | 0,15 | 0,15 | 0,10 | 0,10 |
32 | Drożdże prasowane | 0,30 | 0,30 | 0,06 | 0,06 |
33 | Musztarda na wagę | 0,20 | 0,15 | 0,20 | 0,20 |
34 | Zupy w proszku | 0,10 | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
35 | Przyprawy do zup w płynie | 0,15 | 0,15 | 0,10 | 0,10 |
36 | Żelatyna na wagę | 0,10 | 0,10 | 0,15 | 0,15 |
37 | Kawa naturalna palona | 0,10 | 0,08 | 0,05 | 0,05 |
38 | Surogaty kawy | 0,04 | 0,04 | 0,05 | 0,05 |
39 | Herbata luzem | 0,10 | 0,10 | 0,05 | 0,05 |
40 | Pieprz | 0,10 | 0,08 | 0,05 | 0,05 |
41 | Goździki | 0,10 | 0,08 | 0,05 | 0,05 |
42 | Cynamon | 0,10 | 0,10 | 0,05 | 0,05 |
43 | Papryka sucha | 0,15 | 0,10 | 0,05 | 0,05 |
44 | Ziele angielskie | 0,10 | 0,10 | 0,05 | 0,05 |
45 | Liście laurowe | 0,20 | 0,20 | 0,05 | 0,05 |
46 | Gałka muszkatołowa | 0,10 | 0,10 | 0,05 | 0,05 |
47 | Imbir | 0,10 | 0,10 | 0,05 | 0,05 |
48 | Migdały łuskane | 0,15 | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
49 | Migdały nie łuskane | 0,20 | 0,20 | - | - |
50 | Pestki słonecznikowe 0,10 | 0,10 | - | - | |
51 | Pestki dyni | 0,10 | 0,10 | - | - |
52 | Czarnuszka, kminek, koper, kolender | 0,10 | 0,10 | - | - |
53 | Figi | 0,15 | 0,10 | - | - |
54 | Rodzynki | 0,15 | 0,10 | 0,04 | 0,04 |
Dodatkowe postanowienia:
1. Normy wymienione pod lp. 14 w rubryce 6 mają zastosowanie w pozostałej części roku w magazynach podręcznych zakładów gastronomicznych i stołówek posiadających lodówki lub urządzenia chłodnicze przez cały rok.
2. Przez magazyny pomocnicze przedsiębiorstw handlu detalicznego rozumie się magazyny oddzielnie rozliczane przez księgowość przedsiębiorstwa, służące do przechowywania artykułów spożywczych przeznaczonych na zaopatrzenie wielu sklepów bądź działów (stoisk), jak np. magazyny pawilonów handlowych, domów handlowych "Delikatesy" itp.
3. Przez magazyny podręczne zakładów gastronomicznych i stołówek rozumie się magazyny oddzielnie rozliczane przez księgowość przedsiębiorstwa, służące do przechowywania artykułów spożywczych przeznaczonych do bieżącej produkcji (sprzedaży).
4. Normy ubytku naturalnego ustalone są w stosunku procentowym do ilości rozchodowanego towaru bez względu na okres przechowywania.
Tabela nr 2
(skreślona)
Tabela nr 3
norm ubytków naturalnych ryb i przetworów rybnych w sklepach
(w % od obrotu).
Lp. | Nazwa artykułu | Norma ubytku | ||
lato | zima | |||
1 | Ryby świeże i mrożone: | |||
a) sklep branżowy | 1,00 | 0,80 | ||
b) sklep wielobranżowy | 1,60 | 1,30 | ||
2 | Ryby wędzone | 1,30 | 1,00 | |
3 | Marynaty | 1,00 | 0,80 | |
4 | Śledzie solone | 0,50 | 0,50 | |
5 | Inne ryby solone | 0,60 | 0,60 |
Dodatkowe postanowienia:
1. Normy ubytków naturalnych podane pod lp. 2, 3, 4 i 5 mają zastosowanie zarówno w sklepach branżowych, jak również wielobranżowych.
2. Dla uproszczenia wyliczania ubytków naturalnych mogą być stosowane dla poszczególnych sklepów grupowe normy ubytków naturalnych, ustalane w stosunku do udziału poszczególnych grup artykułów w obrocie sklepu.
Tabela nr 4 (uchylona)
Tabela nr 5
norm ubytku naturalnego owoców, warzyw, grzybów oraz ich przetworów podczas przechowywania w magazynach podręcznych zakładów gastronomicznych i stołówek
(w % od obrotu).
Lp. | Nazwa artykułu | W magazynach podręcznych zakładów gastronomicznych i stołówek | ||||
jesień | zima | wiosna | lato | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
A. OWOCE | ||||||
1 | Jabłka, gruszki | 0,60 | 0,40 | 0,50 | 0,80 | |
2 | Czereśnie, wiśnie, morele, brzoskwinie, śliwki | 1,00 | - | - | 1,40 | |
3 | Truskawki, maliny, poziomki ogrodowe i leśne | 1,80 | - | - | 2,00 | |
4 | Porzeczki, agrest | - | - | 0,60 | 0,80 | |
5 | Borówki brusznice, żurawiny i inne jagody dzikiego stanu | 0,60 | 0,60 | 0,60 | 0,60 | |
6 | Winogrona importowane | 1,00 | 1,00 | 1,00 | 1,00 | |
7 | Orzechy: | |||||
laskowe | 0,10 | 0,10 | 0,10 | 0,10 | ||
włoskie krajowe | 0,10 | 0,10 | 0,10 | 0,15 | ||
8 | Grzyby świeże | 1,80 | 2,00 | 2,20 | 2,00 | |
B. WARZYWA I ZIEMNIAKI | ||||||
1 | Kapusta: | |||||
późna: biała, czerwona, włoska, brukselka, kalarepa | 0,70 | 0,50 | 0,80 | 1,00 | ||
wczesna: biała, czerwona, włoska | 1,00 | - | - | 1,80 | ||
2 | Warzywa bez naci (buraki ćwikłowe, marchew, rzepa, rzodkiew, brukiew, pietruszka, selery, chrzan) | 0,80 | 0,50 | 0,60 | 1,00 | |
3 | Sałata, szpinak, koper, cykoria sałatkowa, szczaw, natki warzyw, szczypiorek, majeranek świeży, rabarbar | 1,40 | 1,40 | 1,50 | 2,00 | |
4 | Cebula zaschnięta, czosnek | 0,70 | 0,50 | 0,70 | 1,20 | |
5 | Pory | 1,00 | 1,00 | 1,20 | 1,40 | |
6 | Ogórki | 0,90 | - | 0,90 | 1,20 | |
7 | Młode warzywa (buraki, marchew, kalarepa, pietruszka, cebula - na wagę) | 1,80 | - | 1,80 | 1,80 | |
8 | Rzodkiewka na wagę | 0,80 | - | 1,20 | 1,20 | |
9 | Pomidory, pieprz turecki (papryka), oberżyna (gruszka miłosna, bakłażany) | 1,00 | - | - | 1,40 | |
10 | Arbuzy (kawony), melony, dynie, dynie szparagowe (kabaczki) | 0,80 | 0,70 | 0,90 | 1,10 | |
11 | Ziemniaki: | |||||
wczesne | 1,50 | - | - | 1,50 | ||
późne | 0,50 | 0,30 | 0,35 | 0,50 | ||
C. GRZYBY ORAZ PRZETWORY Z OWOCÓW, WARZYW I GRZYBÓW | ||||||
1 | Owoce suszone | 0,03 | 0,03 | 0,03 | 0,04 | |
2 | Warzywa suszone | 0,03 | 0,03 | 0,03 | 0,05 | |
3 | Warzywa solone i kwaszone | 0,15 | 0,15 | 0,15 | 0,30 | |
4 | Grzyby suszone | 0,07 | 0,07 | 0,07 | 0,10 | |
5 | Grzyby solone i marynowane | 0,10 | 0,10 | 0,10 | 0,20 | |
6 | Pasta pomidorowa | 0,10 | 0,10 | 0,10 | 0,15 | |
7 | Owoce i warzywa mrożone | 0,15 | 0,15 | 0,15 | 0,30 | |
8 | Sok pomidorowy | 0,10 | 0,10 | 0,10 | 0,20 |
Tabela nr 6
norm ubytku naturalnego przetworów zbożowych, owoców i warzyw w obrocie hurtowym i w skupie
(w % od obrotu).
Lp. | Nazwa artykułu | Okres przechowywania | Hurt | Skup |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
I. PRZETWORY ZBOŻOWE | ||||
1 | (skreślona) | |||
2 | (skreślona) | |||
II. OWOCE | ||||
1 | Czereśnie, wiśnie, śliwki, brzoskwinie, morele | w okresie sezonu | 2,00 | 1,50 |
2 | Śliwki węgierki i dereń | " | 1,00 | 0,80 |
3 | Winogrona, porzeczki, agrest i jagody dzikiego stanu | " | 1,10 | 0,80 |
4 | Truskawki, jeżyny, maliny, poziomki, czarny bez | " | 3,00 | 2,00 |
5 | Winogrona importowane | " | 1,40 | - |
6 | Owoce cytrusowe, z wyjątkiem cytryn | miesiące X-XI | 1,20 | - |
" XII-II | 0,90 | - | ||
" III-V | 1,20 | - | ||
" VI-IX | 1,45 | - | ||
7 | Orzechy laskowe i włoskie krajowe | jesień | 5,00 | 5,00 |
zima | 1,30 | 1,30 | ||
wiosna | 0,80 | 0,80 | ||
8 | Orzechy włoskie importowane | cały rok | 0,50 | - |
9 | Borówki brusznice, żurawiny | w okresie sezonu | 0,50 | 0,30 |
10 | Gruszki | lato | 1,20 | 1,00 |
jesień | 1,00 | 0,80 | ||
11 | (skreślona) | |||
12 | (skreślona) | |||
III. WARZYWA I ZIEMNIAKI | ||||
1 | Kapusta | lato | 3,50 | 2,50 |
jesień | 2,00 | 1,00 | ||
zima, wiosna | 1,50 | 0,50 | ||
2 | Pomidory | cały rok | 2,20 | 1,50 |
3 | Dynia | jesień | 0,30 | 0,30 |
zima | 0,20 | 0,20 | ||
4 | Ogórki | cały rok | 2,00 | 1,50 |
5 | Arbuzy (kawony) | lato | 0,40 | - |
jesień | 0,30 | - | ||
6 | Cykoria sałatkowa | zima, wiosna | 1,50 | 0,60 |
7 | Pory | jesień | 3,00 | 1,20 |
zima | 2,00 | 0,80 | ||
wiosna | 2,50 | 1,00 | ||
8 | Szparagi, rabarbar | cały rok | 1,00 | 0,50 |
9 | Buraki, marchew, selery, pietruszka | " | 2,00 | 0,50 |
10 | Chrzan | " | 0,50 | 0,20 |
11 | Groch, fasola i bób zielony w strąkach | w okresie sezonu | 5,00 | 2,00 |
12 | (skreślona) | |||
13 | (skreślona) | |||
14 | Ziemniaki: wczesne | w okresie sezonu | 3,50 | 2,00 |
późne: w magazynach | miesiące IX-XII | 0,50 | 0,50 | |
" III-VI | 0,70 | 0,70 | ||
w szopach | " IX-XII | 0,70 | 0,70 | |
" III-VI | 1,00 | 1,00 | ||
IV. MIÓD, GRZYBY ORAZ PRZETWORY Z OWOCÓW, WARZYW I GRZYBÓW | ||||
1 | Miód naturalny | cały rok | 0,10 | 0,20 |
2 | Kapusta i ogórki kwaszone w beczkach | " | 0,20 | - |
3 | Grzyby solone, marynowane | " | 0,20 | - |
4 | Marmolada, powidła, konfitury | " | 0,20 | - |
5 | Owoce suszone | " | 2,00 | 0,50 |
6 | Grzyby suszone | " | 0,50 | 0,10 |
Dodatkowe postanowienia:
1. Normy ubytku naturalnego dla skupu stosuje się w miejscach i pomieszczeniach, w których dokonuje się skupu warzyw, owoców, ziemniaków oraz innych artykułów bezpośrednio od producentów.
2. Normy ubytku naturalnego dla skupu dotyczą krótkotrwałego przechowywania towaru od chwili jego odbioru od producenta do momentu wysyłki z punktu skupu i stosuje się niezależnie od okresów przechowywania. Normy te ustalone są w procencie od ilości towaru rozchodowanego.
3. Jeżeli w punkcie skupu część masy towarowej zakwalifikowana została do dłuższego przechowywania, do tych towarów stosuje się normy ubytku naturalnego przewidziane dla przechowywania rezerw.
4. Jeżeli punkt skupu pełni jednocześnie funkcję związaną z obrotem hurtowym, nie można stosować do całości lub części towarów pochodzących bezpośrednio ze skupu równocześnie normy ubytku naturalnego dla skupu i normy ubytku naturalnego dla obrotu hurtowego, lecz tylko jedną z nich, przy czym dopuszcza się stosowanie normy wyższej.
5. Normy ubytku naturalnego w obrocie hurtowym ustalone są niezależnie od okresu przechowywania towarów, a dopuszczalny ubytek oblicza się od obrotu danym artykułem.
Tabela nr 6a
norm ubytku naturalnego cytryn podczas przechowywania w magazynach hurtu
(w % od ilości przechowywanego towaru w określonym czasie)
Okres przechowywania do: | Norma ubytku naturalnego w % | |
w okresie zimowym | w okresie letnim | |
5 dni | 0,7 | 1,0 |
10 dni | 1,5 | 2,2 |
15 dni | 2,0 | 3,0 |
20 dni | 2,5 | 3,8 |
30 dni | 3,0 | 4,8 |
powyżej 30 dni | 3,5 | 5,8 |
Dodatkowe postanowienia:
1. Każda partia cytryn dostarczona do magazynu podlega odrębnemu rozliczeniu. W związku z tym w magazynie należy prowadzić ewidencję ilościową dla każdej partii cytryn od momentu przyjęcia jej do magazynu aż do całkowitego rozchodowania. W ewidencji tej należy wykazywać m.in. zapasy cytryn pozostałe na koniec każdego dnia (stanowiące ewidencyjną różnicę między przychodem a rozchodem cytryn).
2. Ubytek naturalny przysługuje od ilości (wagi) cytryn przyjętej do magazynu po odliczeniu:
- ustalonej tary,
- ilości cytryn zepsutych odrzuconych w wyniku dokonanego przebrania w magazynie,
- ilości cytryn zepsutych, określonych przez rzeczoznawców, w razie przesyłania cytryn do jednostek handlu detalicznego bez przebierania.
3. Wysokość dopuszczalnego ubytku naturalnego cytryn oblicza się od faktycznego okresu ich przechowywania w magazynie, stosując odpowiednią normę podaną w tabeli. Dla uproszczenia obliczania ubytku naturalnego przy stopniowym rozchodowaniu cytryn danej partii dopuszcza się obliczanie tego ubytku od średniego okresu przechowywania cytryn przy zastosowaniu odpowiedniej normy podanej w tabeli. Średni okres przechowywania cytryn oblicza się przez zsumowanie zapasów cytryn pozostałych na koniec każdego dnia (według ewidencji) i podzielenie otrzymanej sumy przez ilość cytryn danej partii przyjętej do magazynu.
Tabela nr 6b
norm ubytku naturalnego papryki i arbuzów podczas przechowywania w magazynach hurtu
(w % od ilości przechowywanego towaru w określonym czasie).
Lp. | Nazwa artykułu | Okres przechowywania | Rodzaj magazynu | Normy ubytku w % |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Arbuzy | do 24 godzin | przechowalnie z wentylacją mechaniczną | 0,40 |
komory chłodnicze | 0,20 | |||
od 24 do 48 godzin | przechowalnie z wentylacją mechaniczną | 0,60 | ||
komory chłodnicze | 0,40 | |||
od 48 do 72 godzin | przechowalnie z wentylacją mechaniczną | 0,80 | ||
komory chłodnicze | 0,70 | |||
2 | Papryka | do 24 godzin | magazyny nie chłodzone | 1,00 |
komory chłodnicze | 0,40 | |||
od 24 do 48 godzin | magazyny nie chłodzone | 1,50 | ||
komory chłodnicze | 0,70 | |||
od 48 do 72 godzin | magazyny nie chłodzone | 2,00 | ||
komory chłodnicze | 1,00 |
Tabela nr 7
norm ubytku naturalnego owoców, warzyw i przetworów w długotrwałym przechowywaniu (rezerwy) w magazynach i kopcach
(w % od ilości przechowywanego towaru w poszczególnych miesiącach).
Lp. | Nazwa artykułu | Opakowanie | Rodzaj magazynu | Miesiące | |||||||||||
IX | X | XI | XII | I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
A | OWOCE | ||||||||||||||
1 | Gruszki | bez względu na rodzaj opakowania | przechowalnia | 2,70 | 2,00 | 1,70 | 1,30 | 0,80 | 0,60 | 0,70 | 0,80 | 1,00 | - | - | - |
chłodnia | 1,50 | 1,00 | 0,80 | 0,60 | 0,50 | 0,40 | 0,40 | 0,40 | 0,40 | - | - | - | |||
2 | Orzechy: | ||||||||||||||
nie dosuszone | " | magazyn | 10,00 | 5,00 | 1,00 | 0,30 | 0,03 | 0,03 | 0,01 | 0,01 | - | - | - | - | |
suche | " | magazyn | 1,00 | 0,80 | 0,50 | 0,03 | 0,02 | 0,02 | 0,01 | 0,01 | 0,01 | 0,01 | - | - | |
B | WARZYWA | ||||||||||||||
1 | Buraki, brukiew, rzodkiewki, kalarepa, chrzan | " | piwnice, składy | - | 1,50 | 1,00 | 0,80 | 0,80 | 1,00 | 1,50 | 2,20 | 3,00 | 5,00 | - | - |
kopce, doły | - | 1,20 | 0,70 | 0,60 | 0,60 | 0,60 | 1,20 | 1,80 | 2,50 | - | - | - | |||
2 | Marchew, pietruszka, seler, rzepa | " | piwnice, składy | - | 1,80 | 1,20 | 1,00 | 1,00 | 1,30 | 1,80 | 2,40 | 3,00 | - | - | - |
kopce | - | 1,50 | 0,80 | 0,70 | 0,70 | 0,70 | 1,30 | 1,90 | 2,60 | - | - | - | |||
3 | Kapusta | " | piwnice, składy | - | - | 3,00 | 2,00 | 1,50 | 1,50 | 2,00 | 3,50 | - | - | - | - |
" | kopce | - | - | 2,50 | 1,80 | 1,00 | 1,00 | 2,00 | 3,00 | - | - | - | - | ||
4 | (skreślona) | ||||||||||||||
5 | Czosnek | " | przechowalnia | 3,50 | 2,00 | 1,50 | 1,00 | 0,70 | 0,70 | 1,00 | 1,50 | 2,00 | - | - | - |
6 | (skreślona) | ||||||||||||||
7 | Pory | doły | - | 2,00 | 2,00 | 1,20 | 0,80 | 0,50 | 0,60 | 0,80 | 1,20 | - | - | - | |
piwnice | - | 2,50 | 2,10 | 1,30 | 0,90 | 0,60 | 1,00 | 2,20 | 3,00 | - | - | - | |||
C | MIÓD, GRZYBY ORAZ PRZETWORY Z OWOCÓW, WARZYW I GRZYBÓW | ||||||||||||||
1 | Kapusta kwaszona | beczki | szopy i piwnice | 1,50 | 0,50 | 0,50 | 0,50 | 0,50 | 0,50 | 0,50 | 0,80 | 1,00 | 1,50 | 2,00 | - |
2 | Ogórki kwaszone | " | magazyny i piwnice | - | 0,50 | 0,40 | 0,40 | 0,40 | 0,40 | 0,50 | 0,70 | 1,50 | - | - | - |
3 | Powidła, dżemy, marmolada | skrzynki | magazyny i piwnice | 0,15 | 0,15 | 0,15 | 0,10 | 0,10 | 0,10 | 0,10 | 0,15 | 0,15 | 0,20 | 0,30 | - |
4 | Grzyby solone i marynowane | bez względu na rodzaj opakowania | magazyny, składy i piwnice | 0,30 | 0,20 | 0,20 | 0,20 | 0,20 | 0,20 | 0,20 | 0,20 | 0,30 | 0,30 | 0,30 | 0,30 |
5 | Pomidory solone i kwaszone | " | " | - | 0,80 | 0,50 | 0,50 | 0,50 | 0,50 | 0,80 | 1,00 | 2,00 | - | - | - |
6 | Susz owocowy i grzybowy | worki | " | 0,30 | 0,30 | 0,20 | 0,10 | 0,10 | 0,10 | 0,15 | 0,15 | 0,20 | 0,20 | 0,20 | 0,20 |
7 | Miód | bez względu na rodzaj opakowania | " | 0,10 | 0,08 | 0,08 | 0,08 | 0,08 | 0,08 | 0,08 | 0,08 | 0,10 | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
D | OWOCE CYTRUSOWE | w chłodniach | |||||||||||||
1 | a) za okres miesiąca - 0,90% | ||||||||||||||
2 | b) za każdy dzień składowania powyżej 1 miesiąca - 0,025% |
Dodatkowe postanowienia:
1. Przez rezerwy rozumie się przechowywanie towarów nie przeznaczonych do bieżącej sprzedaży, np. przechowywania warzyw, owoców, ziemniaków na zapasy zimowo-wiosenne.
2. Podstawą do obliczenia ubytku naturalnego w czasie przechowywania rezerw stanowi ilość przechowywanego towaru oraz okres jego przechowywania.
Tabela nr 8
norm ubytku naturalnego nie objętych innymi tabelami podczas przechowywania w magazynach obrotu hurtowego różnych artykułów spożywczych
(w % od ilości przechowywanego towaru w określonym czasie).
Lp. | Nazwa artykułu | Dni przechowywania do: | Za każdy następny miesiąc dodaje | ||||||
6 | 15 | 30 | się | ||||||
lato | zima | lato | zima | lato | zima | lato | zima | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
1 | (skreślona) | ||||||||
2 | Cukier kostka | 0,02 | 0,01 | 0,04 | 0,02 | 0,04 | 0,03 | 0,01 | 0,01 |
3 | (skreślona) | ||||||||
4 | Sól | 0,30 | 0,30 | 0,70 | 0,70 | 1,40 | 1,40 | 0,20 | 0,20 |
5 | Syrop ziemniaczany | 0,06 | 0,06 | 0,10 | 0,10 | 0,15 | 0,15 | 0,04 | 0,04 |
6 | Kakao na wagę | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,03 | 0,02 | 0,01 |
7 | Łom czekoladowy | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,04 | 0,07 | 0,06 | 0,02 | 0,01 |
8 | Cukierki nadziewane zawijane, nadziewane nie zawijane i irysy | 0,04 | 0,02 | 0,06 | 0,04 | 0,08 | 0,06 | 0,03 | 0,02 |
9 | Marmoladki | 0,08 | 0,05 | 0,15 | 0,10 | 0,30 | 0,20 | 0,06 | 0,04 |
10 | Czekolada, pralinki, pomadki | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,04 | 0,07 | 0,06 | 0,02 | 0,01 |
11 | Cukierki twarde zawijane i twarde nie zawijane | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,04 | 0,07 | 0,06 | 0,02 | 0,01 |
12 | Herbatniki, wafle suche | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,03 | 0,02 | 0,01 |
13 | Pierniki | 0,08 | 0,06 | 0,12 | 0,10 | 0,15 | 0,12 | 0,03 | 0,02 |
14 | Wyroby waflowe | 0,08 | 0,06 | 0,12 | 0,10 | 0,15 | 0,12 | 0,06 | 0,03 |
15 | Keksy, torty i biszkopty | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,03 | 0,02 | 0,01 |
16 | Sucharki cukiernicze | 0,08 | 0,06 | 0,12 | 0,10 | 0,15 | 0,12 | 0,04 | 0,02 |
17 | Suchary | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,03 | 0,02 | 0,01 |
18 | Chałwa | 0,30 | 0,20 | 0,45 | 0,30 | 0,60 | 0,45 | 0,10 | 0,10 |
19 | Skórka pomarańczowa, owoce w cukrze, orzechy w cukrze, słodycze miękkie i twarde | 0,15 | 0,10 | 0,20 | 0,15 | 0,25 | 0,20 | 0,10 | 0,06 |
20 | Makaron | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,04 | 0,03 | 0,01 | 0,01 |
21 | Margaryna i ceres | 0,07 | 0,05 | 0,08 | 0,06 | - | 0,07 | - | 0,04 |
22 | Drożdże prasowane | 0,60 | 0,50 | - | 0,75 | - | - | - | - |
23 | Zupy w proszku | 0,06 | 0,03 | 0,10 | 0,05 | 0,15 | 0,08 | 0,04 | 0,02 |
24 | Żelatyna na wagę | 0,01 | 0,01 | 0,02 | 0,02 | 0,05 | 0,03 | 0,01 | 0,01 |
25 | Kawa naturalna palona | 0,01 | 0,01 | 0,01 | 0,01 | 0,02 | 0,02 | - | - |
26 | Surogaty kawy | 0,01 | 0,01 | 0,01 | 0,02 | 0,02 | 0,02 | 0,01 | 0,01 |
27 | Herbata luzem | 0,02 | 0,02 | 0,04 | 0,04 | 0,06 | 0,06 | 0,02 | 0,02 |
28 | Goździki, cynamon, papryka sucha, ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, imbir | 0,02 | 0,02 | 0,04 | 0,04 | 0,06 | 0,06 | 0,02 | 0,02 |
29 | Migdały łuskane i nie łuskane | 0,10 | 0,10 | 0,15 | 0,15 | 0,20 | 0,20 | 0,06 | 0,06 |
30 | Pestki słonecznikowe i pestki dyni | 0,04 | 0,04 | 0,06 | 0,06 | 0,10 | 0,10 | 0,03 | 0,03 |
31 | Czarnuszka, kminek, koper, kolender | 0,04 | 0,03 | 0,06 | 0,05 | 0,10 | 0,08 | 0,03 | 0,02 |
32 | Figi | 0,04 | 0,03 | 0,06 | 0,05 | 0,10 | 0,10 | 0,03 | 0,02 |
33 | Rodzynki | 0,04 | 0,03 | 0,06 | 0,05 | 0,10 | 0,10 | 0,03 | 0,02 |
34 | (skreślona) | ||||||||
35 | Wanilia w laskach | 0,15 | 0,10 | 0,30 | 0,20 | 0,50 | 0,30 | 0,50 | 0,30 |
36 | Kawa naturalna surowa | 0,03 | 0,02 | 0,06 | 0,05 | 0,08 | 0,07 | 0,03 | 0,02 |
37 | Pieprz ziołowy | 0,03 | 0,03 | 0,06 | 0,06 | 0,06 | 0,06 | 0,03 | 0,03 |
38 | Pieprz naturalny | 0,02 | 0,02 | 0,04 | 0,04 | 0,06 | 0,06 | 0,02 | 0,02 |
Dodatkowe postanowienie.
Przewidziane w tabeli normy ubytku naturalnego stosuje się również przy przechowywaniu rezerw tych artykułów.
Tabela nr 9
norm ubytku naturalnego ryżu, przetworów zbożowych, przetworów artykułów strączkowych w długotrwałym przechowywaniu w magazynach
(w % od ilości przechowywanego towaru w określonym czasie).
Lp. | Nazwa artykułu | Przechowywanie przez okres | ||
miesiąca | do 6 miesięcy | ponad 6 miesięcy | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Pasze treściwe: | |||
a) w opakowaniu | 0,15 | - | - | |
b) luzem | 0,30 | - | - | |
2 | (skreślona) | |||
3 | Mąka grochowa | - | 0,09 | 0,15 |
4 | Kasza grochowa | - | 0,09 | 0,15 |
5 | (skreślona) |
Dodatkowe postanowienie.
Nie stosuje się norm ubytku naturalnego przy przechowywaniu przetworów zbożowych przez czas krótszy od dwóch tygodni.
Tabela nr 10
norm ubytku naturalnego artykułów spożywczych, powstającego podczas paczkowania, rozlewania, dojrzewania
(w % od ilości towaru paczkowanego, rozlewanego, dojrzewającego).
Lp. | Nazwa artykułu | Określenie rodzaju przerobu | % |
1 | 2 | 3 | 4 |
A. Paczkowanie | |||
1 | Kawa naturalna palona: | ||
a) ziarnista | paczkowanie ręczne | 0,05 | |
paczkowanie mechaniczne | 0,13 | ||
b) mielona | paczkowanie ręczne | 0,10 | |
2 | Kakao | paczkowanie ręczne | 0,40 |
3 | Pieprz: | ||
a) ziarnisty | paczkowanie ręczne | 0,10 | |
paczkowanie mechaniczne | 0,16 | ||
b) mielony | paczkowanie ręczne | 0,30 | |
4 | Papryka mielona | paczkowanie ręczne | 0,40 |
5 | Ziele angielskie | paczkowanie ręczne | 0,20 |
6 | Goździki | paczkowanie ręczne | 0,25 |
7 | Liście laurowe | paczkowanie ręczne | 0,65 |
8 | Kwas cytrynowy | paczkowanie ręczne | 0,30 |
9 | Figi suszone | paczkowanie ręczne | 0,25 |
10 | Rodzynki | paczkowanie ręczne | 0,25 |
11 | Migdały | paczkowanie ręczne | 0,25 |
12 | Imbir mielony | paczkowanie ręczne | 0,40 |
13 | Cynamon | ||
a) w laskach | paczkowanie ręczne | 0,50 | |
b) mielony | paczkowanie ręczne | 0,40 | |
14 | Mąka pszenna (wrocławska, tortowa, krupczatka, luksusowa, mazowiecka bułkowa) | paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne | 0,20 |
15 | Mąka pszenna wrocławska i mazowiecka | paczkowanie mechaniczne | 0,35 |
16 | Kasza manna, jęczmienna (zwykła, perłowa), pęczak (zwykły i obtaczany), gryczana (prasowana i krakowska), jaglana i kukurydziana | paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne | 0,20 |
17 | Kasza manna, jęczmienna (zwykła i perłowa), pęczak (zwykły i obtaczany) | paczkowanie mechaniczne | 0,25 |
18 | Mąka ziemniaczana | paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne | 0,20 |
19 | Cukier biały i rafinowany | paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne | 0,17 |
20 | Cukier kryształ biały | paczkowanie mechaniczne | 0,30 |
21 | Cukier puder | paczkowanie ręczne | 0,14 |
22 | Ryż wyborowy i gatunku II | paczkowanie ręczne | 0,17 |
paczkowanie mechaniczno-ręczne | 0,14 | ||
paczkowanie mechaniczne | 0,25 | ||
23 | Mąka żytnia "Żurek" | paczkowanie ręczne | 0,16 |
24 | Płatki owsiane | paczkowanie ręczne | 0,18 |
25 | Mak | paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne | 0,15 |
26 | Groch zwykły i obłuskany oraz kasza grochowa | paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne | 0,15 |
27 | Fasola | paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne | 0,20 |
28 | Sól warzona i kamienna | paczkowanie ręczne | 0,10 |
29 | Herbata - wszystkie rodzaje, z wyjątkiem ekspresowej | paczkowanie ręczne | 0,15 |
paczkowanie mechaniczne | 0,40 | ||
30 | Herbata ekspresowa | paczkowanie mechaniczne | 0,20 |
B Rozlewanie | |||
Oliwa | rozlewanie mechaniczno-ręczne do butelek szklanych á 100 g i 200 g | 0,60 | |
C. Dojrzewanie | |||
Banany | dojrzewanie w dojrzewalniach termicznych chemicznych | lato - 2,20 | |
zima - 2,00 |
Dodatkowe postanowienia:
Obliczanie wysokości ubytków naturalnych występujących przy dojrzewaniu bananów powinno być dokonywane dla każdej partii bananów oddzielnie, na podstawie ewidencji przychodu i rozchodu prowadzonej w dojrzewalni. Normy ubytku naturalnego bananów przy dojrzewaniu obejmują również ubytek naturalny, który powstał podczas sortowania bananów po przeprowadzonym procesie dojrzewania.
Tabela nr 11
norm ubytku naturalnego artykułów budowlanych w obrocie detalicznym
(w % od obrotu).
Lp. | Nazwa artykułu | Rodzaj opakowania | Norma ubytku w % |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Wapno hydratyzowane i hydrauliczne | worki papierowe | 0,50 |
2 | Wapno palone | luzem | 1,50 |
3 | Cement | worki papierowe | 0,50 |
4 | Gips | worki papierowe | 0,50 |
5 | Kreda mielona | worki papierowe | 1,00 |
6 | Kreda formowana | luzem | 2,00 |
7 | Kit | skrzynie | 0,70 |
8 | Lepik i masy konserwacyjne | bębny blaszane | 1,00 |
9 | Smoła | beczki | 0,50 |
Dodatkowe postanowienie.
Podane w tabeli normy ubytku naturalnego dla artykułów w opakowaniach mogą być stosowane przy sprzedaży w ilościach poniżej opakowania fabrycznego.
Tabela nr 12
norm ubytku naturalnego w transporcie drogowym (samochody i zaprzęgi) artykułów spożywczych
(w % od ilości przyjętej do przewozu).
Lp. | Nazwa artykułu | Przy przewozie środkami transportu drogowego: | |||||||||
do 10 km | ponad 10 km do 25 km | ponad 25 km do 50 km | ponad 50 km do 100 km | za każde następne 100 km | |||||||
lato | zima | lato | zima | lato | zima | lato | zima | lato | zima | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
A. PRZETWORY MLECZNE | |||||||||||
1 | Sery twarde duże o wadze powyżej 5 kg | 0,04 | 0,03 | 0,05 | 0,04 | 0,08 | 0,06 | 0,10 | 0,08 | 0,04 | 0,03 |
2 | Sery twarde małe o wadze poniżej 5 kg | 0,05 | 0,03 | 0,06 | 0,04 | 0,08 | 0,06 | 0,10 | 0,08 | 0,05 | 0,03 |
3 | Sery miękkie, smażone, topione, nie paczkowane w jednostki detaliczne | 0,06 | 0,04 | 0,08 | 0,06 | 0,12 | 0,08 | 0,15 | 0,12 | 0,06 | 0,04 |
4 | Sery twarogowe - krajanka, klinki | 3,00 | 2,00 | 4,00 | 3,00 | 5,00 | 4,00 | 5,50 | 4,50 | 0,50 | 0,04 |
5 | Bryndza luzem | 0,06 | 0,04 | 0,08 | 0,06 | 0,12 | 0,08 | 0,15 | 0,12 | 0,06 | 0,04 |
6 | Masło w beczkach, blokach, osełkach, nie paczkowane fabrycznie w jednostki detaliczne | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,04 | 0,03 | 0,06 | 0,05 | 0,03 | 0,01 |
7 | Masło topione w blokach do 5 kg | 0,01 | - | 0,01 | - | 0,02 | - | 0,02 | - | 0,01 | - |
B. ARTYKUŁY SPOŻYWCZE | |||||||||||
1 | Cukier kryształ, kostka, puder | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,03 | 0,08 | 0,05 | 0,02 | 0,01 |
2 | Sól | 0,06 | 0,05 | 0,10 | 0,07 | 0,15 | 0,10 | 0,20 | 0,15 | 0,08 | 0,05 |
3 | Mączka ziemniaczana | 0,02 | 0,01 | 0,04 | 0,03 | 0,06 | 0,05 | 0,08 | 0,07 | 0,03 | 0,02 |
4 | Syrop ziemniaczany | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,03 | 0,07 | 0,05 | 0,02 | 0,01 |
5 | Kakao na wagę | 0,05 | 0,04 | 0,07 | 0,05 | 0,09 | 0,08 | 0,12 | 0,10 | 0,05 | 0,04 |
6 | Łom czekoladowy | 0,03 | 0,03 | 0,04 | 0,04 | 0,06 | 0,06 | 0,08 | 0,08 | 0,04 | 0,04 |
7 | Cukierki nadziewane zawijane, nadziewane nie zawijane i irysy | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,04 | 0,07 | 0,06 | 0,03 | 0,02 |
8 | Marmoladki | 0,06 | 0,04 | 0,09 | 0,06 | 0,12 | 0,09 | 0,15 | 0,12 | 0,06 | 0,04 |
9 | Czekolada, pralinki, pomadki | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,04 | 0,07 | 0,06 | 0,03 | 0,02 |
10 | Cukierki twarde zawijane i twarde nie zawijane | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,04 | 0,07 | 0,06 | 0,03 | 0,02 |
11 | Herbatniki, wafle suche i wyroby waflowe, pierniki, keksy, torty i biszkopty, suchary, sucharki cukiernicze | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,04 | 0,08 | 0,06 | 0,03 | 0,02 |
12 | Chałwa | 0,04 | 0,03 | 0,06 | 0,04 | 0,08 | 0,06 | 0,10 | 0,08 | 0,04 | 0,03 |
13 | Skórka pomarańczowa i owoce w cukrze oraz orzechy w cukrze | 0,05 | 0,04 | 0,08 | 0,06 | 0,12 | 0,09 | 0,15 | 0,12 | 0,05 | 0,04 |
14 | Wanilia w laskach | 0,05 | 0,04 | 0,07 | 0,06 | 0,10 | 0,07 | 0,15 | 0,10 | 0,05 | 0,04 |
15 | Słodycze wschodnie miękkie i wschodnie twarde | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,04 | 0,08 | 0,06 | 0,03 | 0,02 |
16 | Makaron | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,04 | 0,03 | 0,05 | 0,04 | 0,02 | 0,01 |
17 | Margaryna i ceres | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,01 | 0,04 | 0,02 | 0,06 | 0,02 | 0,03 | 0,01 |
18 | Drożdże prasowane | 0,07 | 0,05 | 0,10 | 0,08 | 0,15 | 0,10 | 0,20 | 0,15 | 0,07 | 0,05 |
19 | Zupy w proszku | 0,02 | 0,01 | 0,04 | 0,03 | 0,06 | 0,05 | 0,08 | 0,07 | 0,03 | 0,02 |
20 | Żelatyna na wagę | 0,02 | 0,02 | 0,03 | 0,03 | 0,05 | 0,05 | 0,08 | 0,08 | 0,02 | 0,02 |
21 | Kawa naturalna palona | 0,03 | 0,01 | 0,05 | 0,02 | 0,07 | 0,03 | 0,10 | 0,05 | 0,05 | 0,02 |
22 | Surogaty kawy | 0,02 | 0,01 | 0,04 | 0,03 | 0,06 | 0,05 | 0,08 | 0,07 | 0,03 | 0,02 |
23 | Herbata luzem | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,04 | 0,03 | 0,06 | 0,04 | 0,02 | 0,01 |
24 | Goździki, cynamon, papryka sucha, ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, imbir | 0,03 | 0,01 | 0,05 | 0,02 | 0,07 | 0,03 | 0,10 | 0,05 | 0,05 | 0,02 |
25 | Migdały łuskane i nie łuskane | 0,03 | 0,01 | 0,05 | 0,02 | 0,07 | 0,03 | 0,10 | 0,05 | 0,05 | 0,02 |
26 | Pestki słonecznikowe i pestki dyni | 0,02 | 0,01 | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,04 | 0,08 | 0,06 | 0,03 | 0,02 |
27 | Czarnuszka, kminek, koper, kolender | 0,03 | 0,01 | 0,05 | 0,02 | 0,07 | 0,03 | 0,10 | 0,05 | 0,05 | 0,02 |
28 | Figi | 0,04 | 0,02 | 0,06 | 0,04 | 0,08 | 0,06 | 0,12 | 0,08 | 0,06 | 0,03 |
29 | Rodzynki | 0,04 | 0,02 | 0,06 | 0,04 | 0,08 | 0,06 | 0,12 | 0,08 | 0,06 | 0,03 |
30 | Mak | 0,06 | 0,06 | 0,08 | 0,08 | 0,12 | 0,12 | 0,15 | 0,15 | 0,08 | 0,08 |
31 | Kawa naturalna surowa | 0,02 | 0,02 | 0,05 | 0,03 | 0,07 | 0,05 | 0,10 | 0,07 | 0,05 | 0,03 |
32 | Pieprz naturalny | 0,03 | 0,01 | 0,05 | 0,02 | 0,07 | 0,03 | 0,10 | 0,05 | 0,05 | 0,02 |
33 | Pieprz ziołowy | 0,02 | 0,02 | 0,03 | 0,03 | 0,05 | 0,05 | 0,07 | 0,07 | 0,03 | 0,03 |
34 | Groch, fasola, soczewica (suche ziarna) | - | - | 0,10 | 0,10 | 0,15 | 0,15 | - | - | - | - |
35 | Mąka i kasza grochowa | - | - | 0,10 | 0,10 | 0,15 | 0,15 | - | - | - | - |
Dodatkowe postanowienia:
1. Pory roku nie mają wpływu w razie stosowania izotermicznych środków transportowych. W tych wypadkach mają zastosowanie normy przewidziane dla okresu zimowego.
2. Wykazane w części A pod lp. 4 sery twarogowe obejmują twarogi o zawartości wody do 75%.
3. Podstawą do obliczenia wysokości ubytku naturalnego w transporcie stanowi ilość towaru przyjętego do przewiezienia z uwzględnieniem długości trasy, przy czym przewidzianą w tabeli normę ubytku naturalnego przyjmuje się bez względu na długość faktycznie przebytej drogi w granicach trasy objętej normą, np. przy przewozie 3.000 kg cukru kryształu na odległość 55 km, jak również na odległość 99 km, należy stosować tę samą normę, tj. 0,08% (2,4 kg).
Tabela nr 13
norm ubytku naturalnego w transporcie drogowym owoców i warzyw i ich przetworów
(w % od ilości przyjętej do przewozu).
Lp. | Nazwa artykułu | Rodzaj | Pora roku | Transport drogowy | ||||||
opakowania | (miesiąc) | do 10 km | od 10 do 25 km | ponad 25 km | od 25 do 50 km | ponad 50 km | od 50 do 100 km | ponad 100 km | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
A. OWOCE | ||||||||||
1 | Czereśnie, wiśnie, brzoskwinie, morele | skrzynki, łubianki | okres sezonu | - | 1,00 | - | 2,50 | - | - | - |
2 | Śliwki węgierki, dereń | skrzynki, łubianki | " | - | - | - | 0,70 | 1,00 | - | - |
3 | Truskawki, maliny, jeżyny, poziomki, czarny bez | skrzynki, łubianki | okres sezonu | - | 1,00 | - | 2,50 | 3,50 | - | - |
4 | Winogrona, porzeczki, czarne jagody, agrest | skrzynki, łubianki | " | - | 0,50 | - | 0,80 | 1,20 | - | - |
5 | Borówki brusznice, żurawiny | skrzynki, łubianki | " | - | - | - | 0,50 | 0,70 | - | - |
6 | Gruszki | lato | - | - | - | 0,50 | 1,00 | - | - | |
jesień | - | - | - | 0,50 | 1,00 | - | - | |||
zima | - | - | - | 0,20 | 0,50 | - | - | |||
7 | Jabłka | skrzynki | lato | - | - | - | 0,50 | 1,00 | - | |
jesień | - | - | - | 0,20 | 0,50 | - | - | |||
zima | - | - | - | 0,20 | 0,40 | - | - | |||
luzem | jesień | - | - | - | 1,00 | 1,50 | - | - | ||
zima | - | - | - | 0,80 | 1,30 | - | - | |||
8 | Orzechy włoskie i laskowe | worki | miesiąc IX | - | - | - | 0,30 | - | 0,50 | - |
miesiąc X | - | - | - | 0,20 | - | 0,30 | - | |||
zima | - | - | - | 0,10 | - | 0,20 | - | |||
9 | Orzechy inne | worki | miesiąc IX | - | - | - | 0,30 | 0,50 | - | - |
miesiąc X | - | - | - | 0,20 | 0,30 | - | - | |||
miesiąc XI | - | - | - | - | 0,10 | - | - | |||
miesiąc XII | - | - | - | 0,10 | 0,20 | - | - | |||
10 | Arbuzy | okres sezonu | - | - | - | 0,30 | - | 0,30 | 0,30 | |
11 | Winogrona importowane | " | - | 0,50 | - | 0,80 | - | 1,20 | - | |
B. WARZYWA I ZIEMNIAKI | ||||||||||
1 | Kapusta świeża | lato | - | 0,70 | - | 1,20 | - | 2,40 | - | |
jesień | - | 0,30 | - | 0,50 | 1,00 | - | - | |||
zima | - | 0,20 | - | 0,30 | 0,50 | - | - | |||
wiosna | - | 0,30 | - | 0,50 | 1,00 | - | - | |||
2 | Pomidory | skrzynki | okres sezonu | - | - | - | 1,00 | 1,50 | - | - |
3 | Ogórki | skrzynki | " | - | - | - | 0,20 | 0,50 | - | - |
luzem | " | - | 0,20 | - | 0,50 | 1,00 | - | - | ||
4 | Szparagi, rabarbar | skrzynki | " | - | - | - | 0,50 | 1,00 | - | - |
5 | Buraki, marchew, pietruszka, selery | cały rok | - | - | - | 0,30 | 1,00 | - | - | |
6 | Cebula ze szczypiorem nie zaschnięta | skrzynki | okres sezonu | - | 0,30 | - | 0,70 | 1,50 | - | - |
7 | Cebula i czosnek zaschnięte | worki i skrzynki | cały rok | - | - | - | 0,40 | 1,00 | - | - |
8 | Cebula i czosnek suche | " | " | - | - | - | - | 0,50 | - | - |
9 | Pory | jesień | - | 0,50 | - | 1,20 | 2,30 | - | - | |
zima | - | 0,40 | - | 0,80 | 1,60 | - | - | |||
wiosna | - | 0,40 | - | 1,00 | 1,80 | - | - | |||
10 | Ziemniaki wczesne | okres sezonu | - | 0,70 | - | 1,00 | 2,00 | - | - | |
" późne | III, IV, V | - | 0,30 | - | 0,50 | 1,00 | - | - | ||
VI, VII, VIII | - | 0,30 | - | 0,80 | 1,00 | - | - | |||
IX, X, XI, XII | - | 0,30 | - | 0,50 | 1,00 | - | - | |||
C. PRZETWORY ZBOŻOWE | ||||||||||
1 | Mąka i kasze | luzem i w opakowaniu | cały rok | 0,10 | 0,10 | 0,15 | - | - | - | - |
2 | Pasze treściwe | " | " | 0,10 | 0,10 | 0,15 | - | - | - | - |
3 | Ryż | " | " | - | 0,10 | - | 0,15 | - | - | - |
D. MIÓD, PRZETWORY Z OWOCÓW, WARZYW, GRZYBÓW | ||||||||||
1 | Miód | beczki | cały rok | - | - | - | - | 0,20 | - | - |
miesiące: | ||||||||||
2 | Kapusta i ogórki kwaszone | beczki | V - IX | - | - | 0,50 | - | - | - | - |
X - IV | - | - | 0,30 | - | - | - | - | |||
miesiące: | ||||||||||
3 | Grzyby solone i marynowane | X - IV | - | - | 0,20 | - | - | - | - | |
V - IX | - | - | 0,30 | - | - | - | - | |||
4 | Marmolada, powidła, konfitury | beczki | cały rok | - | - | 0,05 | - | - | - | - |
skrzynki | " | - | - | 0,08 | - | - | - | - | ||
5 | Susze owocowe chałupnicze | worki | " | - | - | 0,50 | - | - | - | - |
6 | Susze grzybowe chałupnicze | worki | " | - | - | 0,10 | - | - | - | - |
Dodatkowe postanowienie.
W razie przeładunku w czasie transportu warzyw, owoców, ziemniaków wczesnych oraz przetworów zbożowych ustalone normy dla tych artykułów podwyższa się o 30%.
Tabela nr 14
norm ubytku naturalnego przy transporcie mięsa i jego przetworów do punktów sprzedaży detalicznej
(w % od ilości przyjętej do przewiezienia).
Lp. | Nazwa artykułu | Przy przewozie do punktów sprzedaży detalicznej | |||||
od 3 do 6 punktów | od 7 do 12 punktów | ponad 12 punktów | |||||
lato | zima | lato | zima | lato | zima | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
1 | Mięso różne w ćwierćtuszach, półtuszach i tuszach: | ||||||
a) wystudzone | 0,15 | 0,10 | 0,25 | 0,20 | 0,35 | 0,30 | |
b) wychłodzone | 0,10 | 0,07 | 0,12 | 0,10 | 0,15 | 0,13 | |
c) mrożone | 0,05 | 0,05 | 0,08 | 0,08 | 0,10 | 0,10 | |
2 | Mięso różne w elementach: | ||||||
a) wystudzone | 0,20 | 0,15 | 0,25 | 0,25 | 0,40 | 0,35 | |
b) wychłodzone | 0,12 | 0,10 | 0,15 | 0,13 | 0,20 | 0,18 | |
c) mrożone | 0,05 | 0,05 | 0,08 | 0,08 | 0,08 | 0,08 | |
3 | Mięso końskie: | ||||||
a) wystudzone | 0,15 | 0,10 | 0,25 | 0,20 | 0,35 | 0,30 | |
b) wychłodzone | 0,10 | 0,07 | 0,12 | 0,10 | 0,15 | 0,13 | |
c) mrożone | 0,05 | 0,05 | 0,08 | 0,08 | 0,10 | 0,10 | |
4 | Dziczyzna: | ||||||
a) wystudzona | 0,25 | 0,20 | 0,35 | 0,30 | 0,45 | 0,40 | |
b) wychłodzona | 0,20 | 0,17 | 0,22 | 0,20 | 0,25 | 0,23 | |
c) mrożona | 0,15 | 0,15 | 0,18 | 0,18 | 0,20 | 0,20 | |
5 | Zające i króliki: | ||||||
a) wystudzone | 0,20 | 0,15 | 0,25 | 0,25 | 0,40 | 0,35 | |
b) wychłodzone | 0,12 | 0,10 | 0,15 | 0,13 | 0,20 | 0,18 | |
c) mrożone | 0,05 | 0,05 | 0,08 | 0,08 | 0,08 | 0,08 | |
6 | Płuca, wątroba, wymię, żołądki, mózgi: | ||||||
a) wystudzone | 0,45 | 0,30 | 0,55 | 0,40 | 0,65 | 0,50 | |
b) wychłodzone | 0,30 | 0,20 | 0,38 | 0,25 | 0,45 | 0,30 | |
7 | Łby: wołowe, baranie i cielęce, serca, ozory, nerki: | ||||||
a) wystudzone | 0,35 | 0,25 | 0,40 | 0,30 | 0,50 | 0,35 | |
b) wychłodzone | 0,25 | 0,20 | 0,35 | 0,25 | 0,40 | 0,30 | |
8 | Głowizna wieprzowa, nogi, kości: | ||||||
a) wystudzone | 0,25 | 0,15 | 0,35 | 0,25 | 0,45 | 0,35 | |
b) wychłodzone | 0,20 | 0,15 | 0,25 | 0,20 | 0,30 | 0,25 | |
9 | Wędliny trwałe | 0,08 | 0,05 | 0,10 | 0,08 | 0,13 | 0,10 |
10 | Wędliny półtrwałe | 0,08 | 0,05 | 0,10 | 0,10 | 0,13 | 0,10 |
11 | Wędliny nietrwałe | 0,10 | 0,08 | 0,15 | 0,13 | 0,18 | 0,15 |
12 | Kiszki różne | 0,13 | 0,10 | 0,18 | 0,15 | 0,20 | 0,18 |
13 | Salcesony i rolady oraz inne wyroby wędliniarskie | 0,10 | 0,08 | 0,15 | 0,13 | 0,25 | 0,15 |
14 | Mięso peklowane | 0,13 | 0,10 | 0,18 | 0,15 | 0,20 | 0,18 |
15 | Tłuszcze świeże | 0,10 | 0,08 | 0,13 | 0,10 | 0,15 | 0,13 |
16 | Tłuszcze solone | 0,13 | 0,08 | 0,15 | 0,13 | 0,20 | 0,15 |
17 | Tłuszcze topione i rafinowane | 0,03 | 0,03 | 0,03 | 0,03 | 0,04 | 0,04 |
Dodatkowe postanowienia:
1. Za mięso wystudzone uważa się mięso po upływie co najmniej 6 godzin od uboju.
Za mięso wychłodzone uważa się mięso w chłodni o temperaturze od 0° do -6°C.
Za mięso mrożone uważa się mięso o temperaturze nie wyższej niż -6°C.
Za wędliny trwałe uważa się wędliny, które zawierają do 35% wody.
Za wędliny półtrwałe uważa się wędliny, które zawierają do 50% wody.
Za wędliny nietrwałe uważa się wędliny, które zawierają ponad 50% wody.
2. Normy ubytku naturalnego w transporcie mięsa i przetworów mięsnych są zróżnicowane zależnie od ilości punktów odbioru (punktów detalicznych) tych towarów, przy czym stosuje się je, jeśli przewóz dokonywany jest co najmniej do trzech punktów i tylko w tym wypadku, gdy obsługa środka transportowego rozważa towar dla poszczególnych punktów odbioru.
Tabela nr 15
norm ubytku naturalnego mięsa i przetworów mięsnych w transporcie drogowym (samochody, zaprzęgi)
(w % od ilości przyjętej do przewozu).
Lp. | Nazwa artykułu | Przewóz na odległość | Za każde następne | ||||||||
do 10 km | ponad 10 km do 25 km | ponad 25 km do 50 km | ponad 50 km do 100 km | 100 km | |||||||
lato | zima | lato | zima | lato | zima | lato | zima | lato | zima | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
1 | Mięso różne w sztukach (ćwierćtusze, półtusze, tusze): | ||||||||||
a) wystudzone | 0,18 | 0,15 | 0,23 | 0,20 | 0,30 | 0,25 | 0,50 | 0,35 | 0,20 | 0,12 | |
b) wychłodzone | 0,10 | 0,06 | 0,14 | 0,10 | 0,18 | 0,12 | 0,22 | 0,12 | 0,09 | 0,07 | |
c) mrożone | 0,01 | 0,01 | 0,02 | 0,03 | 0,04 | 0,05 | 0,06 | 0,08 | 0,02 | 0,02 | |
2 | Mięso różne w elementach: | ||||||||||
a) wystudzone | 0,20 | 0,17 | 0,25 | 0,22 | - | - | - | - | - | - | |
b) wychłodzone | 0,12 | 0,08 | 0,17 | 0,13 | 0,20 | 0,16 | 0,23 | 0,20 | - | - | |
c) mrożone | 0,01 | 0,01 | 0,02 | 0,03 | 0,02 | 0,03 | 0,02 | 0,03 | 0,02 | 0,03 | |
3 | Mięso końskie: | ||||||||||
a) wystudzone | 0,18 | 0,15 | 0,23 | 0,20 | 0,30 | 0,25 | 0,50 | 0,35 | 0,20 | 0,12 | |
b) wychłodzone | 0,10 | 0,06 | 0,14 | 0,10 | 0,18 | 0,12 | 0,22 | 0,12 | 0,09 | 0,07 | |
c) mrożone | 0,01 | 0,01 | 0,02 | 0,03 | 0,04 | 0,05 | 0,06 | 0,08 | 0,02 | 0,02 | |
4 | Dziczyzna: | ||||||||||
a) wystudzona | 0,28 | 0,25 | 0,33 | 0,30 | 0,40 | 0,35 | 0,60 | 0,45 | 0,30 | 0,22 | |
b) wychłodzona | 0,20 | 0,16 | 0,24 | 0,20 | 0,28 | 0,22 | 0,32 | 0,22 | 0,19 | 0,27 | |
c) mrożona | 0,11 | 0,11 | 0,12 | 0,13 | 0,14 |