Krajowe normy ubytków naturalnych na niektóre artykuły rolno-spożywcze podczas przechowywania.

Monitor Polski

M.P.1987.33.284

Akt utracił moc
Wersja od: 14 listopada 1987 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA, LEŚNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 1 października 1987 r.
w sprawie krajowych norm ubytków naturalnych na niektóre artykuły rolno-spożywcze podczas przechowywania.

Na podstawie art. 3 ust. 1 pkt 1 i ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. Nr 44, poz. 301, z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115) i § 8 ust. 1 pkt 1 zarządzenia nr 27 Prezesa Rady Ministrów z dnia 26 sierpnia 1983 r. w sprawie zasad i trybu oraz organów właściwych do ustalania norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 30, poz. 161), w związku z § 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 1985 r. w sprawie określenia kompetencji niektórych naczelnych i centralnych organów administracji państwowej zastrzeżonych w przepisach szczególnych dla organów zniesionych (Dz. U. Nr 63, poz. 334) zarządza się, co następuje:
Ustala się krajowe normy ubytków naturalnych podczas przechowywania:
1)
cebuli i jabłek, określone w załączniku nr 1 do zarządzenia,
2)
cukru białego i rafinowanego, określone w załączniku nr 2 do zarządzenia,
3)
przetworów zbożowych (mąki pszennej, mąki żytniej, kaszy manny, płatków owsianych, ryżu i pozostałych kasz), określone w załączniku nr 3 do zarządzenia.
W załączniku do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 października 1969 r. w sprawie norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym (Monitor Polski Nr 49, poz. 379, z 1972 r. Nr 31, poz. 173, z 1977 r. Nr 14, poz. 80, z 1979 r. Nr 16, poz. 102, z 1980 r. Nr 13, poz. 59, z 1982 r. Nr 3, poz. 16 oraz z 1987 r. Nr 2, poz. 16 i Nr 10, poz. 94) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w tabeli nr 6 norm ubytku naturalnego przetworów zbożowych, owoców i warzyw w obrocie hurtowym i w skupie skreśla się lp. 1, 2 (I. Przetwory zbożowe), 11, 12 (II. Owoce) i 12, 13 (III. Warzywa i ziemniaki),
2)
w tabeli nr 7 norm ubytku naturalnego owoców, warzyw i przetworów o długotrwałym przechowywaniu (rezerwy) w magazynach i kopcach skreśla się w lp. A1 wyraz "jabłka" i lp. B4,
3)
w tabeli nr 8 norm ubytku naturalnego nie objętych innymi tabelami podczas przechowywania w magazynach obrotu hurtowego różnych artykułów spożywczych skreśla się lp. 1 i 3,
4)
w tabeli nr 9 norm ubytku naturalnego ryżu, przetworów zbożowych, przetworów artykułów strączkowych o długotrwałym przechowywaniu w magazynach skreśla się lp. 2 i 5.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH CEBULI I JABŁEK PODCZAS PRZECHOWYWANIA.

Tabela A
Nazwa artykułówMiejsce przechowywaniaKrajowe normy ubytków naturalnych cebuli (w procentach) w stosunku do przechowywanej masy towaru
Miesiące
XXIXIIIIIIIIIVV
Cebula zaschniętaPrzechowalnia i inne pomieszczenia1,31,10,71,01,11,31,5-
Chłodnia0,80,70,60,70,81,01,11,2
Tabela B
Grupa odmian jabłekMiejsce przechowywaniaKrajowe normy ubytków naturalnych jabłek (w procentach) w stosunku do przechowywanej masy towaru
Miesiące
VIIIIXXXIXIIIIIIIIIVV
IPrzechowalnia i inne pomieszczenia2,82,82,3-------
IIa-2,01,51,00,80,81,0---
IIb-2,21,81,20,91,01,2---
IIc-2,52,11,51,11,21,4---
IChłodnia1,81,51,1-------
IIa-0,80,60,50,50,40,40,60,70,8
IIb-1,00,80,60,60,50,50,70,91,1
IIc-1,21,00,80,70,50,60,81,01,2
IIa i IIbChłodnia KAdo XII włącznie*)0,50,40,40,60,7
2,0
IIc2,50,60,50,60,81,0
*) Norma dotyczy przypadku, gdy chłodnia o kontrolowanej atmosferze (KA) została załadowana do dnia 15 października, i obejmuje cały okres przechowywania do grudnia włącznie. W razie późniejszego załadowania chłodni KA, norma ubytku ulega proporcjonalnemu zmniejszeniu.

1. Ustala się następujący podział odmian jabłek na grupy

I jesienneII zimowe
abc
AntonówkaCortlandBankroftGolden Delicious
CloseIdaredBoikenJonagold
DelikatesRed Delicious i sportyEmpirePiękna z Boskoop
James GrieveWealthyJonathanBeforest
JerseymacFantazjaMc IntoshFameuse
Vista BellaKsiążę Albrecht PruskiLandsberskaKoksa Pomarańczowa
Grafsztynek InflanckiLoboPepina Ribstona
KronselkaMelroseKrólowa Renet
MelbaSpartan
Oliwka ŻółtaCesarz Wilhelm
Stark EarliestLinda
Macoun
Malinowa Oberlandska
Priam
Prima

2. Definicje określeń: przechowalnia, chłodnia, chłodnia o kontrolowanej atmosferze zawiera norma branżowa.

3. Przez inne pomieszczenia rozumie się pomieszczenia adaptowane i dostosowane do technologii przechowywania cebuli i jabłek (np. forty, piwnice, szopy).

4. Podane w tabelach normy ubytków naturalnych obejmują zmniejszenie masy (ciężaru) przechowywanych artykułów, wynikłe na skutek parowania (transpiracji) i oddychania oraz niezbędnych czynności manipulacyjnych związanych z przyjmowaniem, przemieszczaniem wewnątrz pomieszczenia i wydawaniem.

5. Normy ubytków naturalnych obowiązują bez względu na rodzaj stosowanego opakowania.

6. Przy przechowywaniu artykułów, dla których nie ustalono norm ubytków naturalnych w niektórych miesiącach, stosuje się dla każdego z nich normę ubytku przewidzianą w tabeli dla ostatniego miesiąca. W przypadku krótszego okresu przechowywania niż 1 miesiąc, normy ubytku naturalnego oblicza się w odpowiednim stosunku procentowym do okresu przechowywania (1/30 normy za każdy dzień).

7. W okresie załadunku i rozładunku komory chłodniczej KA należy stosować normy ubytków naturalnych jabłek podczas przechowywania w chłodni.

8. Odmiany jabłek nie wymienione w tabeli zalicza się do grupy IIb.

Tabela C
Lp.Nazwa artykułuOkres przechowywaniaKrajowe normy ubytków naturalnych jabłek i cebuli podczas krótkotrwałego*) przechowywania (w procentach od rozchodowej masy towaru)
magazyn hurtowypunkt skupu
1Cebula nie zaschnięta z obciętym szczypioremw okresie sezonu, tj. miesiące: sierpień, wrzesień, październik1,00,4
2Cebula zaschniętacały rok0,6-
3Jabłka konsumpcyjnelato

jesień

1,0

0,8

0,8

0,6

zima i wiosna0,60,4
4Jabłka na cele przemysłowelato

jesień

1,3

1,0

1,0

0,8

*) Przez pojęcie "krótkotrwałe przechowywanie" rozumie się okres przechowywania poniżej jednego miesiąca.

1. Normy ubytków naturalnych podane w tabeli obejmują zmniejszenie masy (bez względu na rodzaj stosowanego opakowania) przechowywanej cebuli i jabłek, wynikłe na skutek parowania (transpiracji) i oddychania oraz niezbędnych czynności manipulacyjnych.

2. Normy ubytków naturalnych dla towarów przechowywanych w punktach skupu stosuje się w miejscach i pomieszczeniach, w których dokonuje się skupu towaru bezpośrednio od producentów. Dotyczą one krótkotrwałego przechowywania towaru od chwili jego odbioru do momentu wysyłki z punktu skupu.

3. Normy ubytków naturalnych nie mają zastosowania do masy towaru zepsutego, zniszczonego, postawionego do dyspozycji lub zwróconego dostawcy, towaru przyjętego w wadze egalizowanej (z nadwyżką wagową na poczet ewentualnych ubytków) oraz towaru w obrocie pozamagazynowym (tranzytowym).

4. Jeżeli w punkcie skupu lub hurtowni część masy towarowej została zakwalifikowana do dłuższego przechowywania, to do tych towarów stosuje się normy ubytków naturalnych określone w tabelach A i B.

5. Jeżeli punkt skupu pełni jednocześnie funkcję związaną z obrotem hurtowym, nie można do towarów pochodzących bezpośrednio ze skupu stosować równocześnie normy ubytków naturalnych dla skupu i normy ubytków naturalnych dla obrotu hurtowego, lecz jedną z nich, przy czym dopuszcza się stosowanie normy wyższej.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH CUKRU BIAŁEGO I RAFINOWANEGO PODCZAS PRZECHOWYWANIA

Lp.Miejsce powstawania ubytków naturalnychOpakowanieKrajowe normy ubytków naturalnych (w procentach) podczas przechowywania bez względu na porę roku i okres przechowywania
1234
1W cukrowniachluzem
W czasie przemieszczania wewnętrznego:
- za- i wyładunek silosów0,30
- na linii do automatycznych

wagopakowaczek

w stosunku do masy cukru przechowywanego w silosach
2Podczas przepakowywania cukru z opakowań krajowych do opakowań eksportowych oraz rozważaniatorby papierowe, worki jutowe á 50 kg i 100 kg oraz torebki á 1 kg0,30

w stosunku do masy cukru przeznaczonego do przesypania

3W magazynach obrotu hurtowegoniezależnie od rodzaju opakowaniaW stosunku do masy cukru przechowywanego
Cukier biały (kryształ nie segregowany i rafinowany)0,01
4Cukier biały (puder)0,04
Normy ubytków naturalnych podane w tabeli obejmują zmniejszenie masy (ciężaru) przechowywanego cukru, spowodowane podejmowaniem niezbędnych czynności manipulacyjnych związanych z przyjmowaniem i wydawaniem, przemieszczaniem, rozważaniem, przesypywaniem, paczkowaniem (wyłącznie w cukrowniach), w wyniku czego powstaje rozkurz (pylenie) i przyleganie do ścian silosów i opakowań.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH PODCZAS PRZECHOWYWANIA

Lp.Nazwa artykułuOpakowanieKrajowe normy ubytków naturalnych (w procentach) podczas przechowywania w magazynach
spowodowanych:
zachodzącymi procesami biochemicznymi i fizycznymiczynnościami manipulacyjnymi
12345
1Mąka pszennaworki tkane młynarskie0,030,07
2Mąka żytniaworki tkane młynarskie0,030,04
3Kasza manna i płatki owsianeworki tkane młynarskie0,030,02
4Ryż i pozostałe kaszeworki tkane młynarskie0,020,01
1. Podane w tabeli normy ubytków naturalnych podczas przechowywania obowiązują bez względu na porę roku, w której przechowywane są przetwory zbożowe.

2. Czynności manipulacyjne powodujące ubytki naturalne podczas przechowywania w magazynach obejmują: przyjmowanie, wydawanie i niezbędne przemieszczanie przetworów zbożowych.

3. Normy ubytków naturalnych oblicza się:

1) w odniesieniu do ubytków spowodowanych zachodzącymi procesami biochemicznymi i fizycznymi podczas przechowywania w magazynach - w stosunku do średniego stanu przetworów zbożowych przechowywanych w ciągu miesiąca,

2) w odniesieniu do ubytków spowodowanych czynnościami manipulacyjnymi podczas przechowywania w magazynach - w stosunku do masy przetworów przyjętej do składowania w okresie między inwentaryzacjami.