Krajowe normy ubytków naturalnych na niektóre artykuły rolno-spożywcze podczas przechowywania.
M.P.1987.33.284
Akt utracił mocZARZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA, LEŚNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 1 października 1987 r.
w sprawie krajowych norm ubytków naturalnych na niektóre artykuły rolno-spożywcze podczas przechowywania.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH CEBULI I JABŁEK PODCZAS PRZECHOWYWANIA.
KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH CEBULI I JABŁEK PODCZAS PRZECHOWYWANIA.
Tabela A | |||||||||
Nazwa artykułów | Miejsce przechowywania | Krajowe normy ubytków naturalnych cebuli (w procentach) w stosunku do przechowywanej masy towaru | |||||||
Miesiące | |||||||||
X | XI | XII | I | II | III | IV | V | ||
Cebula zaschnięta | Przechowalnia i inne pomieszczenia | 1,3 | 1,1 | 0,7 | 1,0 | 1,1 | 1,3 | 1,5 | - |
Chłodnia | 0,8 | 0,7 | 0,6 | 0,7 | 0,8 | 1,0 | 1,1 | 1,2 |
Tabela B | |||||||||||
Grupa odmian jabłek | Miejsce przechowywania | Krajowe normy ubytków naturalnych jabłek (w procentach) w stosunku do przechowywanej masy towaru | |||||||||
Miesiące | |||||||||||
VIII | IX | X | XI | XII | I | II | III | IV | V | ||
I | Przechowalnia i inne pomieszczenia | 2,8 | 2,8 | 2,3 | - | - | - | - | - | - | - |
IIa | - | 2,0 | 1,5 | 1,0 | 0,8 | 0,8 | 1,0 | - | - | - | |
IIb | - | 2,2 | 1,8 | 1,2 | 0,9 | 1,0 | 1,2 | - | - | - | |
IIc | - | 2,5 | 2,1 | 1,5 | 1,1 | 1,2 | 1,4 | - | - | - | |
I | Chłodnia | 1,8 | 1,5 | 1,1 | - | - | - | - | - | - | - |
IIa | - | 0,8 | 0,6 | 0,5 | 0,5 | 0,4 | 0,4 | 0,6 | 0,7 | 0,8 | |
IIb | - | 1,0 | 0,8 | 0,6 | 0,6 | 0,5 | 0,5 | 0,7 | 0,9 | 1,1 | |
IIc | - | 1,2 | 1,0 | 0,8 | 0,7 | 0,5 | 0,6 | 0,8 | 1,0 | 1,2 | |
IIa i IIb | Chłodnia KA | do XII włącznie*) | 0,5 | 0,4 | 0,4 | 0,6 | 0,7 | ||||
2,0 | |||||||||||
IIc | 2,5 | 0,6 | 0,5 | 0,6 | 0,8 | 1,0 |
1. Ustala się następujący podział odmian jabłek na grupy
I jesienne | II zimowe | ||
a | b | c | |
Antonówka | Cortland | Bankroft | Golden Delicious |
Close | Idared | Boiken | Jonagold |
Delikates | Red Delicious i sporty | Empire | Piękna z Boskoop |
James Grieve | Wealthy | Jonathan | Beforest |
Jerseymac | Fantazja | Mc Intosh | Fameuse |
Vista Bella | Książę Albrecht Pruski | Landsberska | Koksa Pomarańczowa |
Grafsztynek Inflancki | Lobo | Pepina Ribstona | |
Kronselka | Melrose | Królowa Renet | |
Melba | Spartan | ||
Oliwka Żółta | Cesarz Wilhelm | ||
Stark Earliest | Linda | ||
Macoun | |||
Malinowa Oberlandska | |||
Priam | |||
Prima |
2. Definicje określeń: przechowalnia, chłodnia, chłodnia o kontrolowanej atmosferze zawiera norma branżowa.
3. Przez inne pomieszczenia rozumie się pomieszczenia adaptowane i dostosowane do technologii przechowywania cebuli i jabłek (np. forty, piwnice, szopy).
4. Podane w tabelach normy ubytków naturalnych obejmują zmniejszenie masy (ciężaru) przechowywanych artykułów, wynikłe na skutek parowania (transpiracji) i oddychania oraz niezbędnych czynności manipulacyjnych związanych z przyjmowaniem, przemieszczaniem wewnątrz pomieszczenia i wydawaniem.
5. Normy ubytków naturalnych obowiązują bez względu na rodzaj stosowanego opakowania.
6. Przy przechowywaniu artykułów, dla których nie ustalono norm ubytków naturalnych w niektórych miesiącach, stosuje się dla każdego z nich normę ubytku przewidzianą w tabeli dla ostatniego miesiąca. W przypadku krótszego okresu przechowywania niż 1 miesiąc, normy ubytku naturalnego oblicza się w odpowiednim stosunku procentowym do okresu przechowywania (1/30 normy za każdy dzień).
7. W okresie załadunku i rozładunku komory chłodniczej KA należy stosować normy ubytków naturalnych jabłek podczas przechowywania w chłodni.
8. Odmiany jabłek nie wymienione w tabeli zalicza się do grupy IIb.
Tabela C | ||||
Lp. | Nazwa artykułu | Okres przechowywania | Krajowe normy ubytków naturalnych jabłek i cebuli podczas krótkotrwałego*) przechowywania (w procentach od rozchodowej masy towaru) | |
magazyn hurtowy | punkt skupu | |||
1 | Cebula nie zaschnięta z obciętym szczypiorem | w okresie sezonu, tj. miesiące: sierpień, wrzesień, październik | 1,0 | 0,4 |
2 | Cebula zaschnięta | cały rok | 0,6 | - |
3 | Jabłka konsumpcyjne | lato jesień | 1,0 0,8 | 0,8 0,6 |
zima i wiosna | 0,6 | 0,4 | ||
4 | Jabłka na cele przemysłowe | lato jesień | 1,3 1,0 | 1,0 0,8 |
*) Przez pojęcie "krótkotrwałe przechowywanie" rozumie się okres przechowywania poniżej jednego miesiąca.
1. Normy ubytków naturalnych podane w tabeli obejmują zmniejszenie masy (bez względu na rodzaj stosowanego opakowania) przechowywanej cebuli i jabłek, wynikłe na skutek parowania (transpiracji) i oddychania oraz niezbędnych czynności manipulacyjnych.
2. Normy ubytków naturalnych dla towarów przechowywanych w punktach skupu stosuje się w miejscach i pomieszczeniach, w których dokonuje się skupu towaru bezpośrednio od producentów. Dotyczą one krótkotrwałego przechowywania towaru od chwili jego odbioru do momentu wysyłki z punktu skupu.
3. Normy ubytków naturalnych nie mają zastosowania do masy towaru zepsutego, zniszczonego, postawionego do dyspozycji lub zwróconego dostawcy, towaru przyjętego w wadze egalizowanej (z nadwyżką wagową na poczet ewentualnych ubytków) oraz towaru w obrocie pozamagazynowym (tranzytowym).
4. Jeżeli w punkcie skupu lub hurtowni część masy towarowej została zakwalifikowana do dłuższego przechowywania, to do tych towarów stosuje się normy ubytków naturalnych określone w tabelach A i B.
5. Jeżeli punkt skupu pełni jednocześnie funkcję związaną z obrotem hurtowym, nie można do towarów pochodzących bezpośrednio ze skupu stosować równocześnie normy ubytków naturalnych dla skupu i normy ubytków naturalnych dla obrotu hurtowego, lecz jedną z nich, przy czym dopuszcza się stosowanie normy wyższej.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH CUKRU BIAŁEGO I RAFINOWANEGO PODCZAS PRZECHOWYWANIA
KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH CUKRU BIAŁEGO I RAFINOWANEGO PODCZAS PRZECHOWYWANIA
Lp. | Miejsce powstawania ubytków naturalnych | Opakowanie | Krajowe normy ubytków naturalnych (w procentach) podczas przechowywania bez względu na porę roku i okres przechowywania |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | W cukrowniach | luzem | |
W czasie przemieszczania wewnętrznego: | |||
- za- i wyładunek silosów | 0,30 | ||
- na linii do automatycznych wagopakowaczek | w stosunku do masy cukru przechowywanego w silosach | ||
2 | Podczas przepakowywania cukru z opakowań krajowych do opakowań eksportowych oraz rozważania | torby papierowe, worki jutowe á 50 kg i 100 kg oraz torebki á 1 kg | 0,30 w stosunku do masy cukru przeznaczonego do przesypania |
3 | W magazynach obrotu hurtowego | niezależnie od rodzaju opakowania | W stosunku do masy cukru przechowywanego |
Cukier biały (kryształ nie segregowany i rafinowany) | 0,01 | ||
4 | Cukier biały (puder) | 0,04 |
ZAŁĄCZNIK Nr 3
KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH PODCZAS PRZECHOWYWANIA
KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH PODCZAS PRZECHOWYWANIA
Lp. | Nazwa artykułu | Opakowanie | Krajowe normy ubytków naturalnych (w procentach) podczas przechowywania w magazynach | |
spowodowanych: | ||||
zachodzącymi procesami biochemicznymi i fizycznymi | czynnościami manipulacyjnymi | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Mąka pszenna | worki tkane młynarskie | 0,03 | 0,07 |
2 | Mąka żytnia | worki tkane młynarskie | 0,03 | 0,04 |
3 | Kasza manna i płatki owsiane | worki tkane młynarskie | 0,03 | 0,02 |
4 | Ryż i pozostałe kasze | worki tkane młynarskie | 0,02 | 0,01 |
2. Czynności manipulacyjne powodujące ubytki naturalne podczas przechowywania w magazynach obejmują: przyjmowanie, wydawanie i niezbędne przemieszczanie przetworów zbożowych.
3. Normy ubytków naturalnych oblicza się:
1) w odniesieniu do ubytków spowodowanych zachodzącymi procesami biochemicznymi i fizycznymi podczas przechowywania w magazynach - w stosunku do średniego stanu przetworów zbożowych przechowywanych w ciągu miesiąca,
2) w odniesieniu do ubytków spowodowanych czynnościami manipulacyjnymi podczas przechowywania w magazynach - w stosunku do masy przetworów przyjętej do składowania w okresie między inwentaryzacjami.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »