Zm.: rozporządzenie z dnia 25 sierpnia 1924 r. w przedmiocie wykonania ustawy z 12 czerwca 1924 r. o opodatkowaniu piwa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1925.129.926

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 grudnia 1925 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SKARBU
z dnia 21 grudnia 1925 r.
dotyczące zmian w rozporządzeniu z dnia 25 sierpnia 1924 r. w przedmiocie wykonania ustawy z 12 czerwca 1924 r. o opodatkowaniu piwa.

Na zasadzie art. 34 ustawy z dnia 12 czerwca 1924 r. o opodatkowaniu piwa (Dz. U. R. P. № 65 poz. 635) zarządza się co następuje:
§ 4. rozporządzenia Ministra Skarbu z dnia 25 sierpnia 1924 r. (Dz. U. R. P. № 90 poz. 850) otrzymuje brzmienie następujące:

1. "Podstawą do odróżnienia piwa pełnego, piwa dubeltowego i piwa mocnego stanowi zawartość w piwie ciał stałych, rozpuszczalnych, pochodzących z użycia słodu i cukru (zawartość ekstraktu) odniesiona do odpowiadającej temu piwu brzeczki podstawowej niesfermentowanej (po wychłodzeniu) i wyrażona w stopniach cukromierza przy ciepłocie normalnej + 20° C. = + 16° R. Przepisy o używaniu cukromierzy zawarte są w załączniku E do § 72.

2. Do 31 grudnia 1929 r. zezwala się na używanie cukromierzy używanych dotychczas a legalizowanych przy ciepłocie normalnej + 171/2°C. = + 14° R".

W ustępie 4 § 53 po słowie "temperaturze" wstawia się: " + 16°R. = + 20° C. względnie".
W § 67 wstawia się pomiędzy ustęp pierwszy a drugi, następujący ustęp:

"W składach hurtowych wolno spuszczać piwo z beczek otrzymanych z browaru do mniejszych naczyń tylko za piśmiennem upoważnieniem przedsiębiorcy browaru. W takich wypadkach należy zaznaczać na naczyniach napełnionych w składzie firmę i adres składu. Nie zabrania się przytern oznaczać na etykietach lub w inny sposób również firmę browaru, z którego spuszczone piwo pochodzi".

Ustęp 3 § 73 otrzymuje brzmienie następujące:

"Obliczanie wysokości zaniku odbywa się stałe co trzy lata, częściej tylko wówczas, gdyby zachodzące szczególne okoliczności tego wymagały. Na podstawie tego obliczenia i wyników sprawdzenia zapasów ustala się corocznie dla każdego browaru normą dopuszczalnych zaników".

W § 6 załącznika C po słowie "ciepłocie" wstawia się:

"+ 16° R. (+ 20° C), względnie".

§ 3 załącznika E do § 72 otrzymuje brzmienie następujące:

"Po rakiem przygotowaniu bada się niezwłocznie próbę cukromierzem.

W tym celu doprowadza się próbę do ciepłoty + 20° C. (+ 16° R.) względnie + 17½ (+ 14° R.). Cukromierz winien mieć podziałkę z dokładnością 0.1% i skalę od 0 do 14, względnie od 13% do 26% wagowych, z odstępami podziałki około 1.4 mm.; baryszówka powinna mieć średnicę w świetle około 40 mm.".

W § 5 tegoż załącznika po słowie "ciepłocie" wstawia się:

"+ 20° C. = + 16° R., względnie".

Rozporządzenie niniejsze nabiera mocy obowiązującej z dniem ogłoszenia.