§ 1. - Zm.: rozporządzenie z dnia 25 sierpnia 1924 r. w przedmiocie wykonania ustawy z 12 czerwca 1924 r. o opodatkowaniu piwa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1925.129.926

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 grudnia 1925 r.
§  1.
§ 4. rozporządzenia Ministra Skarbu z dnia 25 sierpnia 1924 r. (Dz. U. R. P. № 90 poz. 850) otrzymuje brzmienie następujące:

1. "Podstawą do odróżnienia piwa pełnego, piwa dubeltowego i piwa mocnego stanowi zawartość w piwie ciał stałych, rozpuszczalnych, pochodzących z użycia słodu i cukru (zawartość ekstraktu) odniesiona do odpowiadającej temu piwu brzeczki podstawowej niesfermentowanej (po wychłodzeniu) i wyrażona w stopniach cukromierza przy ciepłocie normalnej + 20° C. = + 16° R. Przepisy o używaniu cukromierzy zawarte są w załączniku E do § 72.

2. Do 31 grudnia 1929 r. zezwala się na używanie cukromierzy używanych dotychczas a legalizowanych przy ciepłocie normalnej + 171/2°C. = + 14° R".