Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.
Dz.U.2001.40.464
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 27 kwietnia 2001 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.
"1) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych i używek według numerycznego systemu oznaczeń Unii Europejskiej, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia, z wyłączeniem substancji dodatkowych dozwolonych podnoszących walory odżywcze środków spożywczych,"
"2a) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych podnoszących walory odżywcze środka spożywczego oraz ich dopuszczalne ilości, stanowiący załącznik nr 2a do rozporządzenia,";
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
"15 | Kwas fosforowy | E 338 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, |
Napoje dla sportowców | 0,5 | E 451, E 452, wyrażone jako P205" |
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
"E 339 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 338, E 340, E 341, E 343, E 450, | ||
Napoje dla sportowców | 0,5 | E 451, E 452, wyrażone jako P205" |
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
"E 340 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 341, E 343, E 450, | ||
Napoje dla sportowców | 0,5 | E 451 E 452, wyrażone jako P205" |
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
"E 341 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 343, E 450, | ||
Napoje dla sportowców | 0,5 | E 451, E 452, wyrażone jako P205" |
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
"13a | Fosforany magnezu | E 343 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 450, |
Napoje dla sportowców | 0,5 | E 451, E 452, wyrażone jako P205" |
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
"E 450 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, | ||
Napoje dla sportowców | 0,5 | E 451, E 452, wyrażone jako P205" |
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
"E 451 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, | ||
Napoje dla sportowców | 0,5 | E 450, E 452, wyrażone jako P205" |
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
"E 452 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, | ||
Napoje dla sportowców | 0,5 | E 450, E 451, wyrażone jako P205" |
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PODNOSZĄCYCH WALORY ODŻYWCZE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO ORAZ ICH DOPUSZCZALNE ILOŚCI
WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PODNOSZĄCYCH WALORY ODŻYWCZE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO ORAZ ICH DOPUSZCZALNE ILOŚCI
Lp. | Substancja dodatkowa | Nazwa środka spożywczego | Maksymalna dopuszczalna ilość w 100 g produktu końcowego |
1 | Witamina A | Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%) | 900 μg (3.000 j.m.)* |
Masło o obniżonej zawartości tłuszczu | 900 μg (3.000 j.m.)* | ||
Mieszaniny masła z olejem | 900 μg (3.000 j.m.)* | ||
2 | Witamina D3 | Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%) | 7,5 μg (300 j.m.)** |
Masło o obniżonej zawartości tłuszczu | 7,5 μg (300 j.m.)** | ||
Mieszaniny masła z olejem | 7,5 μg (300 j.m.)** | ||
3 | Jodek potasu Jodan potasu | Sól spożywcza jodowana | 2,3 mg *** |
** 1 μg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D3
*** w przeliczeniu na jod - wartość średnia
4 | Witamina A | Oleje roślinne jadalne | 900 μg (3.000 j.m.) |
Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu* | 40 μg (133 j.m.) | ||
Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu* | 40 μg (133 j.m.) | ||
Mleko odtłuszczone w proszku | 1.500 μg (5.000 j.m.) | ||
5 | Witamina D3 | Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu* | 0,5 μg (20 j.m.) |
Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu* | 0,5 μg (20 j.m.) | ||
Mleko odtłuszczone w proszku | 12,5 μg (500 j.m.) | ||
6 | Witamina E | Oleje roślinne jadalne | 50 mg |
Margaryny | 30 mg | ||
Zbożowe produkty śniadaniowe | 8 mg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 5 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 5 mg | ||
7 | Witamina C | Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 60 mg |
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 60 mg | ||
Koncentraty napojów w proszku z udziałem suszu owocowego | 100 mg | ||
Koncentraty deserów z udziałem suszu owocowego | 100 mg | ||
Zaprawy do napojów z udziałem soku owocowego | 100 mg | ||
Zbożowe produkty śniadaniowe | 50 mg | ||
8 | Tiamina | Mąka i inne przetwory zbożowe | 0,7 mg |
(witamina B1) | Zbożowe produkty śniadaniowe | 1,4 mg | |
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 0,4 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 0,4 mg | ||
9 | Ryboflawina | Mąka i inne przetwory zbożowe | 0,8 mg |
(witamina B2) | Zbożowe produkty śniadaniowe | 1,6 mg | |
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 0,5 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 0,5 mg | ||
10 | Niacyna | Mąka i inne przetwory zbożowe | 9 mg |
(witamina PP) | Zbożowe produkty śniadaniowe | 18 mg | |
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 5 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 5 mg | ||
11 | Witamina B12 | Mąka i inne przetwory zbożowe | 0,5 μg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 1 μg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 0,3 μg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 0,3 μg | ||
12 | Pantotenian | Zbożowe produkty śniadaniowe | 6 mg |
wapnia | Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 2 mg | |
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 2 mg | ||
13 | Kwas foliowy | Mąka i inne przetwory zbożowe | 100 μg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 200 μg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 100 μg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 100 μg | ||
14 | Witamina B6 | Mąka i inne przetwory zbożowe | 1,0 mg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 2,0 mg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 0,5 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 0,5 mg | ||
15 | Biotyna | Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 0,05 μg |
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 0,05 μg | ||
16 | Prowitamina A | Soki i nektary owocowe | 2 mg |
(β-karoten) | Soki warzywne | 3 mg | |
Napoje z udziałem soków owocowych | 2 mg | ||
17 | Węglan wapnia | Mąka i inne przetwory zbożowe | 120 mg |
Wyroby ciastkarskie | 160 mg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 90 mg | ||
18 | Mleczan wapnia | Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 90 mg |
19 | Siarczan żelazawy | Mąka i inne przetwory zbożowe | 3 mg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 14 mg |
* Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu oznacza mleko o zawartości 1,5% tłuszczu i poniżej.
Uwaga:
Proponowane ilości witamin i składników mineralnych odnoszą się do witamin, a nie do ich pochodnych (np. do tiaminy, a nie azotanu tiaminy), a w przypadku wapnia i żelaza dotyczą pierwiastków, a nie ich związków chemicznych.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »