Ustalenie tymczasowych opłat od patentów na wyrób trunków, przetworów wódczanych i spirytusowych oraz drożdży, tudzież na sprzedaż trunków na obszarze b. zaboru rosyjskiego.
Dz.U.1921.47.289
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 30 maja 1921 r.
w przedmiocie ustalenia tymczasowych opłat od patentów na wy. rób trunków, przetworów wódczanych i spirytusowych oraz drożdży, tudzież na sprzedaż trunków na obszarze b. zaboru rosyjskiego
"Art. 512. Do wykupu patentów w myśl art. 510 obowiązane są następujące zakłady przemysłowe:
1) gorzelnie,
2) fabryki drożdżowo-gorzelnicze,
3) fabryki drożdży prasowanych,
4) miodosytnie,
5) fabryki wódek słodkich i likierów,
6) rektyfikacje spirytusu.
7) fabryki win rodzynkowych, owocowych i naturalnych,
8) browary oraz
9) zakłady, wyrabiające lakier, politurą, perfumy i płyny do oświetlenia.
Uwaga 1. Fabryki drożdżowo-gorzelnicze (p. 2) podlegają takim samym opłatom patentowym, jak gorzelnie.
Uwaga 2. Rektyfikacji wódek i spirytusu własnego pędzenia w oddziałach rektyfikacyjnych gorzelń i w osobnych aparatach ustawionych w tych samych gorzelniach, dozwala się bez obowiązku wykupienia osobnego na ten cel patentu, lecz z uwzględnieniem warunków, wskazanych w art. 431 - 442 i 444, odnośnie do urządzenia takich aparatów, sposobu rektyfikacji oraz kontroli wódki i spirytusu.
Uwaga 3. W myśl uwagi 1) w brzmieniu uzupełnienia z 1912 r. (do art. 432) producenci gorzelniczy mają prawo rektyfikować spirytus własnego pędzenia w swoich zakładach rektyfikacyjnych, jak również w innych gorzelniach do nich należących bez obowiązku uiszczenia opłaty patentowej.
Art. 513. Do wykupu patentów w myśl art. 510 obowiązane są następujące zakłady sprzedaży trunków:
1) zakłady restauracyjne, o ile posiadają prawo do sprzedaży wódek i innych trunków,
2) inne zakłady posiadające prawo do sprzedaży trunków wyłącznie w naczyniach zamkniętych,
3) zakłady posiadające prawo do sprzedaży wyłącznie wina,
4) zakłady sprzedające wyłącznie piwo, porter i miód,
5) bufety w lokalach rozrywkowych, klubowych i t. p. oraz balach, zabawach i t. p., o ile posiadają prawo do sprzedaży trunków, prócz bufetów czasowych na dochód dobroczynny,
6) karczmy i domy zajezdne, o ile posiadają prawo do sprzedaży trunków oraz
7) hurtowe składy piwa, wina i miodu".
A. Opłaty od patentów na wyrób trunków, przetworów wódczanych i spirytusowych oraz drożdży. | |||||
1. | Od gorzelń i fabryk droidżowo-gorzelniczych: | Mk. | 1.000.- | ||
a) opłata zasadnicza za wypęd pierwszych 100.000 litrów alkoholu | " | ||||
b) opłata dodatkowa za każde następne 10.000 litrów alkoholu | " | 1.000.- | |||
2. | Od przedsiębiorstw wyrobu drożdży prasowanych bez pędzenia spirytusu opłata stała *. | mk. | 1.000.- | ||
3. | Od miodosytni opłata stała: | ||||
a) przy objętości kotła warzelnego do 200 litrów.. | " | 200.- | |||
b) za każde dalsze 100 litrów pojemności | " | 200.- | |||
4. | Od fabryk wódek słodkich i likierów opłata stała | ||||
w miejscowościach | I klasy | II klasy | III klasy | ||
w markach | |||||
5. | Od rektyfikacji spirytusu: | 12.000.- | 6.000.- | 4.000.- | |
a) opłata zasadnicza od pierwszych 100.000 litr. alkoholu oczyszczonego | 5.000.- | 5.000.- | 5.000.- | ||
b) opłata dodatkowa za każde dalsze 10000 litrów alkoholu oczyszczonego | 100.- | 100.- | 100.- | ||
6. | Od fabryk win rodzynkowych i owocowych i winogronowych | 2.000.- | 1.000.- | 1.000.- | |
7. | Od browarów: | ||||
a) zasadnicza opłata przy przerobie pierwszych 16,38 ton (tysiąca pud.) słodu | 2.000.- | 2.000.- | 2.000.- | ||
b) opłata dodatkowa przy przeróbce każdych następnych 16,38 ton (tysiąca pud. słodu | 1.000.- | 1.000.- | 1.000.- | ||
8. | Od zakładów wyrabiających lakier, politurę, perfumy i płyny do oświetlenia. | 500.- | 500.- | 500.- | |
B. Od zakładów sprzedaży trunków. | |||||
9. | Od zakładów restauracyjnych posiadających prawo do sprzedaży wódek oraz innych trunków w naczyniach zamkniętych | ||||
i na kieliszki: | |||||
I rzędu | 6.000.- | 3.000.- | 1.500.- | ||
II rzędu | 3,000 - | 1.500.- | 750.- | ||
10. | Od zakładów, posiadających prawo do sprzedaży wszelkich trunków wyłącznie w naczyniach zamkniętych | 2.000.- | 1.000.- | 500.- | |
11. | Od zakładów, posiadających prawo do sprzedaży wyłącznie wina zarówno w naczyniach zamkniętych, jak na kieliszki.. | 600.- | 400.- | 200.- | |
12. | Od zakładów, sprzedających wyłącznie piwo, porter i miód w naczyniach zamkniętych Od tychże zakładów za prawo wyszynku takich trunków dodatkowo | 3C0.- 600.- | 200.- 400.- | 100.- 200.- | |
13. | Od bufetów, posiadających prawo do sprzedaży wszystkich trunków: | ||||
a) przy teatrach, cyrkach, wyścigach, wystawach, klubach, lokalach związkowych i t. p | 1.000.- | 500.- | 250.- | ||
b) na balach, zabawach i t. p.. | 600.- | 300.- | 150.- | ||
14. | Od karczem i domów zajezdnych, posiadających prawo do sprzedaży wszystkich trunków | 3.000 - | 1.500.- | 750.- | |
15. | Od hurtowych składów piwa, wina i miodu | 4.000.- | 3.C00.- | 2.000.- |
§ 3. Wykonanie niniejszego rozporządzenia powierza się. Ministrowi Skarbu.
Wszystkie inne przepisy o opłatach patentowych zawarte w wyżej wymienionym zbiorze pozostają na obszarze b. zaboru rosyjskiego w mocy.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »