§ 2. - Ustalenie tymczasowych opłat od patentów na wyrób trunków, przetworów wódczanych i spirytusowych oraz drożdży, tudzież na sprzedaż trunków na obszarze b. zaboru rosyjskiego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1921.47.289

Akt utracił moc
Wersja od: 11 czerwca 1921 r.
§  2.
Opłaty, pobierane na obszarze b. zaboru rosyjskiego od patentów na wyrób trunków, przetworów wódczanych i spirytusowych oraz drożdży, jako też na sprzedaż trunków przez zakłady przemysłowe i handlowe, wskazane w art. 512 i 513 zbioru rosyjskich przepisów o opłatach akcyzowych (w brzmieniu art. 1 niniejszej ustawy) ustala się tymczasowo w następującej wysokości.
A. Opłaty od patentów na wyrób trunków, przetworów wódczanych i spirytusowych oraz drożdży.
1.Od gorzelń i fabryk droidżowo-gorzelniczych:Mk.1.000.-
a) opłata zasadnicza za wypęd pierwszych 100.000 litrów alkoholu"
b) opłata dodatkowa za każde następne 10.000 litrów alkoholu"1.000.-
2.Od przedsiębiorstw wyrobu drożdży prasowanych bez pędzenia spirytusu opłata stała *.mk.1.000.-
3.Od miodosytni opłata stała:
a) przy objętości kotła warzelnego do 200 litrów.."200.-
b) za każde dalsze 100 litrów pojemności"200.-
4.Od fabryk wódek słodkich i likierów opłata stała
w miejscowościachI klasyII klasyIII klasy
w markach
5.Od rektyfikacji spirytusu:12.000.-6.000.-4.000.-
a) opłata zasadnicza od pierwszych 100.000 litr. alkoholu oczyszczonego5.000.-5.000.-5.000.-
b) opłata dodatkowa za każde dalsze 10000 litrów alkoholu oczyszczonego100.-100.-100.-
6.Od fabryk win rodzynkowych i owocowych i winogronowych2.000.-1.000.-1.000.-
7.Od browarów:
a) zasadnicza opłata przy przerobie pierwszych 16,38 ton (tysiąca pud.) słodu2.000.-2.000.-2.000.-
b) opłata dodatkowa przy przeróbce każdych następnych 16,38 ton (tysiąca pud. słodu1.000.-1.000.-1.000.-
8.Od zakładów wyrabiających lakier, politurę, perfumy i płyny do oświetlenia.500.-500.-500.-
B. Od zakładów sprzedaży trunków.
9.Od zakładów restauracyjnych posiadających prawo do sprzedaży wódek oraz innych trunków w naczyniach zamkniętych
i na kieliszki:
I rzędu6.000.-3.000.-1.500.-
II rzędu3,000 -1.500.-750.-
10.Od zakładów, posiadających prawo do sprzedaży wszelkich trunków wyłącznie w naczyniach zamkniętych2.000.-1.000.-500.-
11.Od zakładów, posiadających prawo do sprzedaży wyłącznie wina zarówno w naczyniach zamkniętych, jak na kieliszki..600.-400.-200.-
12.Od zakładów, sprzedających wyłącznie piwo, porter i miód w naczyniach zamkniętych Od tychże zakładów za prawo wyszynku takich trunków dodatkowo3C0.- 600.-200.- 400.-100.- 200.-
13.Od bufetów, posiadających prawo do sprzedaży wszystkich trunków:
a) przy teatrach, cyrkach, wyścigach, wystawach, klubach, lokalach związkowych i t. p1.000.-500.-250.-
b) na balach, zabawach i t. p..600.-300.-150.-
14.Od karczem i domów zajezdnych, posiadających prawo do sprzedaży wszystkich trunków3.000 -1.500.-750.-
15.Od hurtowych składów piwa, wina i miodu4.000.-3.C00.-2.000.-

§ 3. Wykonanie niniejszego rozporządzenia powierza się. Ministrowi Skarbu.