§ 1. - Ustalenie tymczasowych opłat od patentów na wyrób trunków, przetworów wódczanych i spirytusowych oraz drożdży, tudzież na sprzedaż trunków na obszarze b. zaboru rosyjskiego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1921.47.289

Akt utracił moc
Wersja od: 11 czerwca 1921 r.
§  1.
Artykuły 512 (wraz z uwagami 1, 2, 3 i 4) i 513 zbioru rosyjskich przepisów o opłatach akcyzowych (zbiór praw ces. ros. t. V. wyd. 2. 1901 roku z uzupełnieniami z 1912 r.) otrzymują przy uchyleniu uwagi 4 do art. 512 tudzież uwegi 1, 2 i 3 do art. 512 następujące brzmienie:

"Art. 512. Do wykupu patentów w myśl art. 510 obowiązane są następujące zakłady przemysłowe:

1) gorzelnie,

2) fabryki drożdżowo-gorzelnicze,

3) fabryki drożdży prasowanych,

4) miodosytnie,

5) fabryki wódek słodkich i likierów,

6) rektyfikacje spirytusu.

7) fabryki win rodzynkowych, owocowych i naturalnych,

8) browary oraz

9) zakłady, wyrabiające lakier, politurą, perfumy i płyny do oświetlenia.

Uwaga 1. Fabryki drożdżowo-gorzelnicze (p. 2) podlegają takim samym opłatom patentowym, jak gorzelnie.

Uwaga 2. Rektyfikacji wódek i spirytusu własnego pędzenia w oddziałach rektyfikacyjnych gorzelń i w osobnych aparatach ustawionych w tych samych gorzelniach, dozwala się bez obowiązku wykupienia osobnego na ten cel patentu, lecz z uwzględnieniem warunków, wskazanych w art. 431 - 442 i 444, odnośnie do urządzenia takich aparatów, sposobu rektyfikacji oraz kontroli wódki i spirytusu.

Uwaga 3. W myśl uwagi 1) w brzmieniu uzupełnienia z 1912 r. (do art. 432) producenci gorzelniczy mają prawo rektyfikować spirytus własnego pędzenia w swoich zakładach rektyfikacyjnych, jak również w innych gorzelniach do nich należących bez obowiązku uiszczenia opłaty patentowej.

Art. 513. Do wykupu patentów w myśl art. 510 obowiązane są następujące zakłady sprzedaży trunków:

1) zakłady restauracyjne, o ile posiadają prawo do sprzedaży wódek i innych trunków,

2) inne zakłady posiadające prawo do sprzedaży trunków wyłącznie w naczyniach zamkniętych,

3) zakłady posiadające prawo do sprzedaży wyłącznie wina,

4) zakłady sprzedające wyłącznie piwo, porter i miód,

5) bufety w lokalach rozrywkowych, klubowych i t. p. oraz balach, zabawach i t. p., o ile posiadają prawo do sprzedaży trunków, prócz bufetów czasowych na dochód dobroczynny,

6) karczmy i domy zajezdne, o ile posiadają prawo do sprzedaży trunków oraz

7) hurtowe składy piwa, wina i miodu".