Usługowy wypiek pieczywa na zlecenie producentów rolnych.

Monitor Polski

M.P.1953.A-94.1314

Akt utracił moc
Wersja od: 16 października 1953 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 3 września 1953 r.
w sprawie usługowego wypieku pieczywa na zlecenie producentów rolnych.

Na podstawie art. 3 ust. 1 pkt 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. Nr 44, poz. 301) i § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 października 1947 r. w sprawie normowania wynagrodzeń za usługi oraz za wartość pracy i wydatków przy umowie o dzieło i przy wytwarzaniu lub przetwarzaniu artykułów pierwszej potrzeby (Dz. U. Nr 67, poz. 418) zarządza się, co następuje:
We wszystkich powiatach na terenie całego państwa, w których producenci rolni zwolnieni są od obowiązku odstępowania przy przemiale gospodarczym zboża na rzecz państwa (odsypów) i uiszczania opłat w naturze za przemiał (miarek), dozwolony jest usługowy wypiek pieczywa według zasad określonych w niniejszym zarządzeniu.
Za wypiek usługowy w rozumieniu niniejszego zarządzenia uważa się wymianę żyta przez producentów rolnych na chleb za opłatą za wypiek w gotówce lub w naturze.
Usługowy wypiek chleba (§ 2) może odbywać się tylko w piekarniach gminnych spółdzielni "Samopomoc Chłopska".
Za 100 kg dostarczonego żyta przy opłacie za wypiek w gotówce producent rolny otrzymuje:
1)
przy wymianie żyta na chleb żytni 60% - 80 kg chleba i 37 kg otrąb oraz uiszcza opłatę za wypiek 60 zł;
2)
przy wymianie żyta na chleb żytni 82% - 115 kg chleba i 15 kg otrąb oraz uiszcza opłatę za wypiek 80 zł;
3)
przy wymianie żyta na chleb żytni 97% - 138 kg chleba oraz uiszcza opłatę za wypiek 87 zł.
Za 100 kg dostarczonego żyta przy opłacie za wypiek w naturze producent rolny otrzymuje:
1)
przy wymianie żyta na chleb żytni 60% - 60 kg chleba i 37 kg otrąb;
2)
przy wymianie żyta na chleb żytni 82% - 85 kg chleba i 15 kg otrąb;
3)
przy wymianie żyta na chleb żytni 97% - 102 kg chleba.
W tych powiatach na terenie państwa, w których producenci rolni nie zostali zwolnieni od obowiązku odstępowania przy przemiale gospodarczym zboża na rzecz państwa (odsypów) i uiszczania opłat w naturze za przemiał (miarek), dozwolony jest również usługowy wypiek pieczywa na zasadach podanych w § 4 i w § 5, z tym że od dostarczonej ilości żyta do wymiany na chleb zostaje pobrana odpowiednia ilość żyta za przemiał gospodarczy. Do wymiany żyta na chleb brana jest pod uwagę pozostała ilość zboża.
Szczegółowa instrukcja Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska", zatwierdzona przez Ministerstwo Handlu Wewnętrznego, ureguluje tryb przyjmowania żyta, rozliczenia między punktami odbioru a piekarniami i wydawania pieczywa producentom rolnym.
Traci moc zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 12 marca 1953 r. w sprawie usługowego wypieku pieczywa na zlecenie producentów rolnych (Monitor Polski Nr A-35, poz. 446).
Zarządzenie wchodzi w życie po upływie 15 dni od daty ogłoszenia.