Usługowy wypiek pieczywa na zlecenie producentów rolnych.

Monitor Polski

M.P.1953.A-35.446

Akt utracił moc
Wersja od: 22 kwietnia 1953 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 12 marca 1953 r.
w sprawie usługowego wypieku pieczywa na zlecenie producentów rolnych.

Na podstawie art. 3 ust. 1 pkt 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. Nr 44, poz. 301) i § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 października 1947 r. w sprawie normowania wynagrodzeń za usługi oraz za wartość pracy i wydatków przy umowie o dzieło i przy wytwarzaniu lub przetwarzaniu artykułów pierwszej potrzeby (Dz. U. Nr 67, poz. 418) zarządza się, co następuje:
W powiatach województw: poznańskiego, krakowskiego i rzeszowskiego, których producenci rolni zwolnieni są od obowiązku odstępowania przy przemiale gospodarczym zboża na rzecz Państwa (odsypów) i uiszczania opłat w naturze za przemiał (miarek), dozwolony jest usługowy wypiek pieczywa według zasad określonych w niniejszym zarządzeniu.
Za wypiek usługowy w rozumieniu niniejszego zarządzenia uważa się wymianę żyta przez producentów rolnych za chleb za opłatą za wypiek w gotówce lub w naturze.
Usługowy wypiek chleba (§ 2) może odbywać się tylko w piekarniach gminnych spółdzielni "Samopomoc Chłopska".
Za 100 kg dostarczonego żyta przy opłacie za wypiek w gotówce producent rolny otrzymuje:
1)
przy wymianie żyta na chleb żytni 60% - 80 kg chleba i 37 kg otrąb oraz uiszcza opłatę za wypiek 60 zł;
2)
przy wymianie żyta na chleb żytni 82% - 115 kg chleba i 15 kg otrąb oraz uiszcza opłatę za wypiek 80 zł;
3)
przy wymianie żyta na chleb żytni 97% - 138 kg chleba oraz uiszcza opłatę za wypiek 87 zł.
Za 100 kg dostarczonego żyta przy opłacie za wypiek w naturze producent rolny otrzymuje:
1)
przy wymianie zboża na chleb żytni 60% - 60 kg chleba i 37 kg otrąb;
2)
przy wymianie żyta na chleb żytni 82% - 85 kg chleba i 15 kg otrąb;
3)
przy wymianie żyta na chleb żytni 97% - 102 kg chleba.
Szczegółowa instrukcja Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska", zatwierdzona przez Ministerstwo Handlu Wewnętrznego, ureguluje tryb przyjmowania żyta, rozliczania między punktami odbioru a piekarniami i wydawania pieczywa producentom rolnym.
Zarządzenie wchodzi w życie po upływie 15 dni od daty ogłoszenia.