Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego podczas studzenia, chłodzenia oraz przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów.

Monitor Polski

M.P.1964.70.328

Akt utracił moc
Wersja od: 1 lipca 1965 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 2 października 1964 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielącego, baraniego i końskiego podczas studzenia, chłodzenia oraz przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 ust. 1 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
Przy studzeniu, chłodzeniu oraz przechowywaniu w magazynach i wydawaniu z magazynów mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego stosuje się normy ubytków naturalnych, zawarte w załączniku do zarządzenia.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 15 grudnia 1960 r. w sprawie norm ubytków naturalnych podczas studzenia, chłodzenia i przechowywania mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego, ośrodków i podrobów zwierząt rzeźnych, łojów surowych oraz podczas przechowywania wędlin i wyrobów wędliniarskich w zakładach mięsnych podporządkowanych Centrali Przemysłu Mięsnego (Monitor Polski z 1961 r. Nr 5, poz. 29) w części dotyczącej norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach podczas studzenia, chłodzenia i przechowywania.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 listopada 1964 r.

ZAŁĄCZNIK  1

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO, WOŁOWEGO, CIELĘCEGO, BARANIEGO I KOŃSKIEGO W TUSZACH, PÓŁTUSZACH I ĆWIERĆTUSZACH PODCZAS STUDZENIA, CHŁODZENIA I PRZECHOWYWANIA W MAGAZYNACH ORAZ WYDAWANIA Z MAGAZYNÓW

§ 1.
1.
Przedmiotem normy są ubytki naturalne powstałe podczas studzenia, chłodzenia oraz przechowywania i wydawania mięsa luzem:
1)
wieprzowego w półtuszach,
2)
wołowego i końskiego w półtuszach i ćwierćtuszach,
3)
cielęcego i baraniego w tuszach.
2.
Normy ubytków wymienione w ust. 1 nie dotyczą mięsa wieprzowego w półtuszach bekonowych.
§  2.
1.
Ubytek naturalny jest to ilość wyparowanej wody z mięsa podczas studzenia, chłodzenia i przechowywania oraz straty powstałe wskutek czynności manipulacyjnych.
2.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają poszczególne rodzaje i klasy mięsa, systemy chłodzenia oraz warunki i okresy przechowywania.
§  3.
1.
Jakość i warunki, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do magazynów, określają normy:
1)
PN-59A-82001 - Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach,
2)
BN-62/8010-01 - Technika uboju zwierząt rzeźnych.
2.
Niezależnie od systemów chłodzenia mięso powinno być tak wychłodzone, aby temperatura wewnętrzna (w głębi mięśni) mięsa po upływie 24-36 godzin od uboju nie przekraczała + 8°C.
§  4.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do wagi ciekłego mięsa określają tabele 2-8, a w stosunku do wagi mięsa wychłodzonego - tabele 1 oraz 9-14; za wagę mięsa przyjmuje się wagę ustalona, przy przyjęciu.
§  5.
Ustalone wielkości ubytków naturalnych podane w tabelach są wielkościami maksymalnymi.
§  6.
1.
Podane w tabelach normy ubytków naturalnych odnoszą się do mięsa przechowywanego w magazynach chłodzonych w okresach letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.
2.
Za okres letni przyjmuje się okres od 1 kwietnia do 31 października, a za okres zimowy - okres od 1 listopada do 31 marca.
§  7.
W razie przechowywania mięsa w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim normy ubytków naturalnych podwyższa się przez dodanie 0,20% do norm podanych w procentach w poszczególnych tabelach.
§  8.
Obliczeń ubytków naturalnych dokonuje się zgodnie z obowiązującymi przepisami z zakresu inwentaryzacji i spisywania niedoborów.
§  9.
Przy przechowywaniu mięsa, z przerzutu lub przekazanego w tym samym zakładzie z wychładzalni do odrębnego magazynu stosuje się normy ubytków naturalnych określone w tabelach 9-14.
§  10. 2
Szczegółowe normy ubytków naturalnych określają tabele 1-15.
§  11. 3
1.
Przy jednostopniowym systemie chłodzenia mięsa końskiego w półtuszach lub ćwierćtuszach do rozliczania ubytków naturalnych w okresie 24 godzin od chwili uboju, powstających podczas chłodzenia i przechowywania, stosuje się normy ubytków naturalnych ustalone dla 24 godzin chłodzenia od chwili uboju przy chłodzeniu systemem dwu- i trójstopniowym, określone w procentach w tabeli 4, pomniejszone przez odjęcie 0,20% od norm podanych w tej tabeli.
2.
Do dalszych okresów przechowywania mięsa wymienionego w ust. 1 stosuje się normy ubytków naturalnych określone w tabeli 10, licząc pierwszą godzinę przechowywania w magazynie jako 25 godzinę po uboju.
§  12. 4
1.
Podczas chłodzenia mięsa wołowego w półtuszach i ćwierćtuszach, mięsa cielęcego w tuszach oraz mięsa baraniego w tuszach systemem jednostopniowego chłodzenia stosuje się normy ubytków naturalnych zawarte w tabeli 15.
2.
Normy ubytków naturalnych wymienione w ust. 1 odnoszą się do okresu pełnych 24 godzin licząc od chwili uboju, niezależnie od tego, jak długo trwało chłodzenie mięsa w tunelu, i obejmują ubytki powstałe łącznie podczas chłodzenia i przechowywania mięsa w czasie 24 godzin.
3.
Do dalszych okresów przechowywania mięsa wymienionego w ust. 1 stosuje się normy ubytków naturalnych określone w tabelach 10-14, licząc pierwszą godzinę przechowywania w magazynie jako 25 godzinę po uboju.

Tabela 1.

Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie zimowym i letnim oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym mięsa wieprzowego w półtuszach, wychłodzonego systemem jednostopniowego chłodzenia.

Normy ubytków naturalnych podane w tabeli stosuje się w razie odrębnego rozliczania ubytków powstałych podczas chłodzenia mięsa w tunelu i podczas przechowywania mięsa w magazynie.

Godziny przechowywania liczone po Normy ubytków naturalnych w %
upływie 24 godzin od ubojuKlasa mięsa
IIIIII
1234
do 10,010,020,03
powyżej 1 do 20,030,040,05
powyżej 2 do 30,040,060,07
powyżej 3 do 40,050,080,09
powyżej 4 do 50,060,090,10
powyżej 5 do 60,070,110,12
powyżej 6 do 70,080,130,14
powyżej 7 do 80,090,140,15
powyżej 8 do 90,100,150,17
powyżej 9 do 100,110,160,19
powyżej 10 do 110,120,170,20
powyżej 11 do 120,130,180,21
powyżej 12 do 130,140,190,23
powyżej 13 do 140,150,200,24
powyżej 14 do 150,160,210,25
powyżej 15 do 160,170,220,26
powyżej 16 do 170,180,230,28
powyżej 17 do 180,190,240,29
powyżej 18 do 190,200,250,30
powyżej 19 do 200,210,260,31
powyżej 20 do 210,220,270,32
powyżej 21 do 220,230,280,33
powyżej 22 do 230,240,290,34
powyżej 23 do 240,250,300,35
powyżej 24 do 250,260,320,37
powyżej 25 do 260,270,340,39
powyżej 26 do 270,280,350,40
powyżej 27 do 280,290,360,42
powyżej 28 do 290,300,370,43
powyżej 29 do 300,300,380,45
powyżej 30 do 310,310,390,46
powyżej 31 do 320,310,400,48
powyżej 32 do 330,320,410,50
powyżej 33 do 340,330,420,51
powyżej 34 do 350,330,430,52
powyżej 35 do 360,340,440,54
powyżej 36 do 370,350,450,55
powyżej 37 do 380,360,460,56
powyżej 38 do 390,360,470,57
powyżej 39 do 400,370,480,58
powyżej 40 do 410,370,490,59
powyżej 41 do 420,380,500,60
powyżej 42 do 430,390,510,61
powyżej 43 do 440,390,520,62
powyżej 44 do 450,400,530,63
powyżej 45 do 460,400,540,64
powyżej 46 do 470,410,550,65
powyżej 47 do 480,410,560,66
W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny licząc od uboju, normę ubytku ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,01% za każcie 3 godziny przechowywania mięsa ponad 72 godziny.

Tabela 2.

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach podczas studzenia, chłodzenia systemem jednostopniowym, przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie zimowym i letnim oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

Normy ubytków naturalnych podane w tabeli stosuje się w razie łącznego rozliczania ubytków powstałych podczas chłodzenia mięsa w tunelu i podczas przechowywania mięsa w magazynie.

Ubytek podczas wychładzania obejmuje pełne 24 godziny od uboju, niezależnie od tego, jak długo trwa okres chłodzenia w tunelu.

Normy ubytków naturalnych w %
Klasa mięsa
IIIIII
1234
Ubytek naturalny podczas wychładzania w tunelu, ustalony dla 24 godzin licząc od uboju1,251,401,55
Godziny przechowywania, liczone po 24 godzinach od uboju
do 11,261,421,58
powyżej 1 do 21,281,441,60
powyżej 2 do 31,291,461,62
powyżej 3 do 41,301,481,64
powyżej 4 do 51,311,491,65
powyżej 5 do 61,321,511,67
powyżej 6 do 71,331,531,69
powyżej 7 do 81,341,541,70
powyżej 8 do 91,351,551,72
powyżej 9 do 101,361,561,74
powyżej 10 do 111,371,571,75
powyżej 11 do 121,381,581,76
powyżej 12 do 131,391,591,78
powyżej 13 do 141,401,601,79
powyżej 14 do 151,411,611,80
powyżej 15 do 161,421,621,81
powyżej 16 do 171,431,631,83
powyżej 17 do 181,441,641,84
powyżej 18 do 191,451,651,85
powyżej 19 do 201,461,661,86
powyżej 20 do 211,471,671,87
powyżej 21 do 221,481,681,88
powyżej 22 do 231,491,691,89
powyżej 23 do 241,501,701,90
powyżej 24 do 251,511,721,92
powyżej 25 do 261,521,731,94
powyżej 26 do 271,531,741,95
powyżej 27 do 281,541,751,97
powyżej 28 do 291,551,761,98
powyżej 29 do 301,551,772,00
powyżej 30 do 311,561,782,01
powyżej 31 do 321,561,792,03
powyżej 32 do 331,571,802,04
powyżej 33 do 341,581,812,05
powyżej 34 do 351,581,822,06
powyżej 35 do 361,591,832,08
powyżej 36 do 371,601,842,09
powyżej 37 do 381,601,852,10
powyżej 38 do 391,611,862,11
powyżej 39 do 401,611,872,12
powyżej 40 do 411,621,882,13
powyżej 41 do 421,621,892,14
powyżej 42 do 431,631,902,15
powyżej 43 do 441,631,912,16
powyżej 44 do 451,641,922,17
powyżej 45 do 461,641,932,18
powyżej 46 do 471,651,942,19
powyżej 47 do 481,651,952,20
W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny licząc od uboju normę ubytku ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,01% za każde 3 godziny przechowywania mięsa ponad 72 godziny.

Tabela 3.

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach podczas studzenia, chłodzenia systemem dwu- i trójstopniowym, przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie zimowym i letnim oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
Klasa mięsa
IIIIII
1234
do 10,170,250,28
powyżej 1 do 20,320,400,49
powyżej 2 do 30,460,540,65
powyżej 3 do 40,600,670,80
powyżej 4 do 50,700,790,91
powyżej 5 do 60,800,901,00
powyżej 6 do 70,900,981,09
powyżej 7 do 80,961,051,15
powyżej 8 do 91,021,101,21
powyżej 9 do 101,081,161,27
powyżej 10 do 111,121,211,32
powyżej 11 do 121,161,261,37
powyżej 12 do 131,201,311,41
powyżej 13 do 141,231,351,45
powyżej 14 do 151,261,391,50
powyżej 15 do 161,291,431,53
powyżej 16 do 171,321,461,57
powyżej 17 do 181,351,501,60
powyżej 18 do 191,381,531,64
powyżej 19 da 201,401,571,68
powyżej 20 do 211,431,601,70
powyżej 21 do 221,451,641,74
powyżej 22 do 231,481,671,77
powyżej 23 do 241,501,701,80
powyżej 24 do 251,511,721,83
powyżej 25 do 261,531,741,85
powyżej 26 do 271,541,761,87
powyżej 27 do 281,551,781,89
powyżej 28 do 291,561,791,90
powyżej 29 do 301,571,811,92
powyżej 30 do 311,581,831,94
powyżej 31 do 321,591,841,95
powyżej 32 do 331,601,851,97
powyżej 33 do 341,611,861,99
powyżej 34 do 351,621,872,00
powyżej 35 do 361,631,882,01
powyżej 36 do 371,641,892,03
powyżej 37 do 381,651,902,04
powyżej 38 do 391,661,912,05
powyżej 39 do 401,671,922,06
powyżej 40 do 411,681,932,08
powyżej 41 do 421,691,942,09
powyżej 42 do 431,701,952,10
powyżej 43 do 441,711,962,11
powyżej 44 do 451,721,972,12
powyżej 45 do 461,731,982,13
powyżej 46 do 471,741,992,14
powyżej 47 do 481,752,002,15
powyżej 48 do 491,762,022,17
powyżej 49 do 501,772,032,19
powyżej 50 do 511,782,042,20
powyżej 51 do 521,792,052,22
powyżej 52 do 531,802,062,23
powyżej 53 do 541,802,072,25
powyżej 54 do 551,812,082,26
powyżej 55 do 561,812,092,28
powyżej 56 do 571,822,102,29
powyżej 57 do 581,832,112,30
powyżej 58 do 591,832,122,31
powyżej 59 do 601,842,132,33
powyżej 60 do 611,852,142,34
powyżej 61 do 621,852,152,35
powyżej 62 do 631,862,162,36
powyżej 63 do 641,862,172,37
powyżej 64 do 651,872,182,38
powyżej 65 do 661,872,192,39
powyżej 66 do 671,882,202,40
powyżej 67 do 681,892,212,41
powyżej 68 do 691,892,222,42
powyżej 69 do 701,892,232,43
powyżej 70 do 711,902,242,44
powyżej 71 do 721,902,252,43
W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny licząc od uboju, normę ubytku ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,01% za każde 3 godziny przechowywania mięsa ponad 72 godziny.

Tabela 4.

Normy ubytków naturalnych mięsa wołowego i końskiego w półtuszach podczas studzenia, chłodzenia systemem dwu i trójstopniowym, przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie zimowym i letnim oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

Normy ubytków naturalnych podane w tabeli stosuje się również do mięsa wołowego i końskiego w ćwierćtuszach, jeżeli występują w danej klasie w ilościach i proporcjach równoważnych (komplety: 1 ćwierćtusza przednia i 1 ćwierćtusza tylna).

Godziny przechowywania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
Klasa mięsa
IIIIII
1234
do 10,160,200,25
powyżej 1 do 20,380,400,48
powyżej 2 do 30,520,550,68
powyżej 3 do 40,650,700,85
powyżej 4 do 50,790,870,99
powyżej 5 do 60,901,001,10
powyżej 6 do 71,001,101,20
powyżej 7 do 81,091,181,30
powyżej 8 do 91,181,251,37
powyżej 9 do 101,241,321,44
powyżej 10 do 111,301,371,48
powyżej 11 do 121,371,431,54
powyżej 12 do 131,411,471,59
powyżej 13 do 141,451,511,63
powyżej 14 do 151,501,551,67
powyżej 15 do 161,541,591,70
powyżej 16 do 171,571,631,74
powyżej 17 do 181,601,661,78
powyżej 18 do 191,631,701,81
powyżej 19 do 201,661,731,84
powyżej 20 do 211,681,761,87
powyżej 21 do 221,701,791,90
powyżej 22 do 231,731,821,93
powyżej 23 do 241,751,851,95
powyżej 24 do 251,761,871,98
powyżej 25 do 261,781,892,00
powyżej 26 do 271,791,912,02
powyżej 27 do 281,811,932,05
powyżej 28 do 291,821,952,07
powyżej 29 do 301,841,972,09
powyżej 30 do 311,851,992,11
powyżej 31 do 321,872,012,13
powyżej 32 do 331,882,032,15
powyżej 33 do 341,902,042,16
powyżej 34 do 351,912,062,18
powyżej 35 do 361,932,082,19
powyżej 36 do 371,942,102,21
powyżej 37 do 381,962,112,22
powyżej 38 do 391,972,132,24
powyżej 39 do 401,982,142,25
powyżej 40 do 412,002,152,26
powyżej 41 do 422,012,172,28
powyżej 42 do 432,032,182,30
powyżej 43 do 442,052,202,31
powyżej 44 do 452,062,212,32
powyżej 45 do 462,082,222,33
powyżej 46 do 472,092,232,34
powyżej 47 do 482,102,252,35
powyżej 48 do 492,122,252,36
powyżej 49 do 502,132,262,37
powyżej 50 do 512,152,272,38
powyżej 51 do 522,162,282,39
powyżej 52 do 532,182,292,40
powyżej 53 do 542,192,302,41
powyżej 54 do 552,202,312,42
powyżej 55 do 562,222,332,44
powyżej 56 do 572,232,342,45
powyżej 57 do 582,242,352,46
powyżej 58 do 592,252,362,47
powyżej 59 do 602,262,372,48
powyżej 60 do 612,272,382,49
powyżej 61 do 622,282,392,50
powyżej 62 do 632,292,402,51
powyżej 63 do 642,302,412,52
powyżej 64 do 652,332,422,53
powyżej 65 do 662,362,442,54
powyżej 66 do 672,382,452,55
powyżej 67 do 682,402,462,56
powyżej 68 do 692,412,472,57
powyżej 69 do 702,422,482,58
powyżej 70 do 712,442,492,59
powyżej 71 do 722,452,502,60
W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny licząc od uboju, normę ubytku ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,01% za każde 3 godziny przechowywania mięsa ponad 72 godziny.

Tabela 5.

Normy ubytków naturalnych mięsa cielęcego w tuszach podczas studzenia, chłodzenia systemem dwu- i trójstopniowym, przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie zimowym i letnim oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
Klasa mięsa
IIIIII
1234
do 10,350,400,50
powyżej 1 do 20,650,700,78
powyżej 2 do 30,850,901,00
powyżej 3 do 40,991,051,19
powyżej 4 do 51,101,181,35
powyżej 5 do 61,201,301,50
powyżej 6 do 71,271,371,59
powyżej 7 do 81,321,441,67
powyżej 8 do 91,381,501,73
powyżej 9 do 101,411,571,78
powyżej 10 do 111,451,621,84
powyżej 11 do 121,491,671,89
powyżej 12 do 131,531,721,94
powyżej 13 do 141,561,771,98
powyżej 14 do 151,591,812,02
powyżej 15 do 161,621,852,06
powyżej 16 do 171,651,892,10
powyżej 17 do 181,681,922,14
powyżej 18 do 191,701,962,18
powyżej 19 do 201,722,002,21
powyżej 20 do 211,742,042,25
powyżej 21 do 221,762,082,28
powyżej 22 do 231,782,112,31
powyżej 23 do 241,802,152,35
powyżej 24 do 251,822,172,38
powyżej 25 do 261,832,202,40
powyżej 26 do 271,852,232,43
powyżej 27 do 281,872,252,46
powyżej 28 do 291,892,282,49
powyżej 29 do 301,912,302,51
powyżej 30 do 311,922,322,54
powyżej 31 do 321,942,342,56
powyżej 32 do 331,962,362,58
powyżej 33 do 341,982,382,60
powyżej 34 do 352,002,402,63
powyżej 35 do 362,022,422,65
powyżej 36 do 372,042,442,67
powyżej 37 do 382,062,452,69
powyżej 38 do 392,082,472,71
powyżej 39 do 402,102,482,73
powyżej 40 do 412,122,502,73
powyżej 41 do 422,142,512,77
powyżej 42 do 432,152,532,78
powyżej 43 do 442,162,542,80
powyżej 44 do 452,172,562,82
powyżej 45 do 462,182,572,83
powyżej 46 do 472,192,582,84
powyżej 47 do 482,202,602,85
powyżej 48 do 492,212,612,87
powyżej 49 do 502,232,622,88
powyżej 50 do 512,252,632,89
powyżej 51 do 522,262,642,90
powyżej 52 do 532,282,652,91
powyżej 53 do 542,292,672,92
powyżej 54 do 552,302,682,93
powyżej 55 do 562,322,702,94
powyżej 56 do 572,332,712,95
powyżej 57 do 582,352,732,96
powyżej 58 do 592,372,742,97
powyżej 59 do 602,392,762,98
powyżej 60 do 612,402,783,00
powyżej 61 do 622,422,803,01
powyżej 62 do 632,432,823,03
powyżej 63 do 642,452,843,05
powyżej 64 do 652,462,853,06
powyżej 65 do 662,482,873,08
powyżej 66 do 672,492,893,10
powyżej 67 do 682,512,913,12
powyżej 68 do 692,522,923,14
powyżej 69 do 702,532,933,16
powyżej 70 do 712,542,943,18
powyżej 71 do 722,552,953,20
W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny licząc od uboju, normę ubytku ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,01% za każde 3 godziny przechowywania mięsa ponad 72 godziny.

Tabela 6.

Normy ubytków naturalnych mięsa baraniego w tuszach podczas studzenia, chłodzenia systemem dwu- i trójstopniowym, przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie zimowym i letnim oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
Klasa mięsa
III
123
do 10,360,40
powyżej 1 do 20,600,64
powyżej 2 do 30,800,85
powyżej 3 do 40,951,03
powyżej 4 do 51,111,20
powyżej 5 do 61,201,35
powyżej 6 do 71,251,46
powyżej 7 do 81,291,53
powyżej 8 do 91,331,59
powyżej 9 do 101,361,63
powyżej 10 do 111,391,67
powyżej 11 do 121,421,71
powyżej 12 do 131,451,75
powyżej 13 do 141,471,78
powyżej 14 do 151,501,81
powyżej 15 do 161,521,84
powyżej 16 do 171,541,86
powyżej 17 do 181,561,89
powyżej 18 do 191,581,91
powyżej 19 do 201,591,93
powyżej 20 do 211,611,95
powyżej 21 do 221,621,97
powyżej 22 do 231,641,99
powyżej 23 do 241,652,00
powyżej 24 do 251,662,02
powyżej 25 do 261,672,03
powyżej 26 do 271,682,05
powyżej 27 do 281,702,06
powyżej 28 do 291,712,08
powyżej 29 do 301,722,09
powyżej 30 do 311,732,10
powyżej 31 do 321,742,12
powyżej 32 do 331,752,13
powyżej 33 do 341,762,15
powyżej 34 do 351,772,16
powyżej 35 do 361,782,17
powyżej 36 do 371,792,19
powyżej 37 do 381,802,20
powyżej 38 do 391,812,22
powyżej 39 do 401,822,23
powyżej 40 do 411,832,25
powyżej 41 do 421,842,26
powyżej 42 do 431,852,28
powyżej 43 do 441,862,29
powyżej 44 do 451,872,30
powyżej 45 do 461,882,32
powyżej 46 do 471,892,33
powyżej 47 do 481,902,35
powyżej 48 do 491,922,36
powyżej 49 do 501,932,37
powyżej 50 do 511,942,38
powyżej 51 do 521,952,40
powyżej 52 do 531,962,41
powyżej 53 do 541,972,42
powyżej 54 do 551,982,44
powyżej 55 do 561,992,45
powyżej 56 do 572,002,46
powyżej 57 do 582,012,47
powyżej 58 do 592,022,49
powyżej 59 do 602,032,50
powyżej 60 do 612,042,51
powyżej 61 do 622,052,53
powyżej 62 do 632,062,54
powyżej 63 do 642,072,55
powyżej 64 do 652,082,56
powyżej 65 do 662,092,58
powyżej 66 do 672,102,59
powyżej 67 do 682,112,60
powyżej 68 do 692,122,61
powyżej 69 do 702,132,63
powyżej 70 do 712,142,64
powyżej 71 do 722,152,65
W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny licząc od daty uboju, normę ubytku ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,01% za każde 3 godziny przechowywania mięsa ponad 72 godziny.

Tabela 7.

Normy ubytków naturalnych mięsa wołowego w ćwierćtuszach przednich podczas studzenia, chłodzenia systemem dwu- i trójstopniowym, przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie zimowym i letnim oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
Klasa mięsa
IIIIII
1234
do 10,230,250,29
powyżej 1 do 20,440,460,55
powyżej 2 do 30,600,630,78
powyżej 3 do 40,750,810,98
powyżej 4 do 50,911,001,14
powyżej 5 do 61,031,151,27
powyżej 6 do 71,151,271,40
powyżej 7 do 81,251,361,50
powyżej 8 do 91,361,441,58
powyżej 9 do 101,431,521,66
powyżej 10 do 111,501,581,71
powyżej 11 do 121,571,631,77
powyżej 12 do 131,621,691,83
powyżej 13 do 141,671,741,87
powyżej 14 do 151,731,781,92
powyżej 15 do 161,771,831,96
powyżej 16 do 171,791,872,00
powyżej 17 do 181,841,912,05
powyżej 18 do 191,871,962,08
powyżej 19 do 201,911,992,12
powyżej 20 do 211,932,012,15
powyżej 21 do 221,952,062,19
powyżej 22 do 231,992,082,22
powyżej 23 do 242,012,132,24
powyżej 24 do 252,022,142,28
powyżej 25 do 262,032,172,30
powyżej 26 do 272,062,202,32
powyżej 27 do 282,082,222,36
powyżej 28 do 292,092,242,38
powyżej 29 do 302,122,272,40
powyżej 30 do 312,132,292,42
powyżej 31 do 322,152,302,45
powyżej 32 do 332,162,332,47
powyżej 33 do 342,182,352,48
powyżej 34 do 352,202,372,51
powyżej 35 do 362,222,392,52
powyżej 36 do 372,232,422,54
powyżej 37 do 382,252,432,55
powyżej 38 do 392,272,452,58
powyżej 39 do 402,282,462,59
powyżej 40 do 412,302,472,60
powyżej 41 do 422,312,502,62
powyżej 42 do 432,332,512,65
powyżej 43 do 442,362,532,66
powyżej 44 do 452,372,542,67
powyżej 45 do 462,392,552,68
powyżej 46 do 472,402,582,69
powyżej 47 do 482,422,592,70
powyżej 48 do 492,442,602,71
powyżej 49 do 502,452,612,73
powyżej 50 do 512,472,622,74
powyżej 51 do 522,482,632,75
powyżej 52 do 532,502,642,76
powyżej 53 do 542,522,652,77
powyżej 54 do 552,532,672,78
powyżej 55 do 562,552,682,81
powyżej 56 do 572,582,692,82
powyżej 57 do 582,592,702,83
powyżej 58 do 592,602,712,84
powyżej 59 do 602,622,742,85
powyżej 60 do 612,632,752,86
powyżej 61 do 622,652,762,88
powyżej 62 do 632,672,772,89
powyżej 63 do 642,692,782,90
powyżej 64 do 652,702,792,91
powyżej 65 do 662,712,812,92
powyżej 66 do 672,742,822,93
powyżej 67 do 682,762,832,94
powyżej 68 do 692,772,842,96
powyżej 69 do 702,782,852,97
powyżej 70 do 712,812,862,98
powyżej 71 do 722,822,872,99
W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny licząc od daty uboju normę ubytku ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,01% za każde 3 godziny przechowywania mięsa ponad 72 godziny.

Tabela 8.

Normy ubytków naturalnych mięsa wołowego w ćwierćtuszach tylnych podczas studzenia, chłodzenia systemem dwu- i trójstopniowym, przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie zimowym i letnim oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
Klasa mięsa
IIIIII
1234
do 10,150,170,21
powyżej 1 do 20,320,340,41
powyżej 2 do 30,440,470,58
powyżej 3 do 40,350,550,52
powyżej 4 do 50,670,740,84
powyżej 5 do 60,760,850,94
powyżej 6 do 70,850,941,04
powyżej 7 do 80,931,001,11
powyżej 8 do 91,001,061,16
powyżej 9 do 101,051,121,22
powyżej 10 do 111,101,161,27
powyżej 11 do 121,161,221,31
powyżej 12 do 131,201,251,35
powyżej 13 do 141,231,281,39
powyżej 14 do 151,281,321,42
powyżej 15 do 161,311,351,45
powyżej 16 do 171,331,391,48
powyżej 17 do 181,361,411,51
powyżej 18 do 191,381,441,54
powyżej 19 do 201,411,471,56
powyżej 20 do 211,431,491,59
powyżej 21 do 221,451,521,62
powyżej 22 do 231,471,541,64
powyżej 23 do 241,491,571,66
powyżej 24 do 251,501,581,68
powyżej 25 do 261,511,611,70
powyżej 26 do 271,521,621,72
powyżej 27 do 281,541,641,74
powyżej 28 do 291,551,661,76
powyżej 29 do 301,561,671,78
powyżej 30 do 311,571,691,79
powyżej 31 do 321,591,701,81
powyżej 32 do 331,601,731,83
powyżej 33 do 341,611,741,84
powyżej 34 do 351,621,751,85
powyżej 35 do 361,641,771,86
powyżej 36 do 371,651,791,88
powyżej 37 do 381,661,791,89
powyżej 38 do 391,671,811,90
powyżej 39 do 401,681,821,91
powyżej 40 do 411,701,831,92
powyżej 41 do 421,711,841,94
powyżej 42 do 431,731,851,95
powyżej 43 do 441,741,871,96
powyżej 44 do 451,751,881,97
powyżej 45 do 461,771,891,98
powyżej 46 do 471,781,901,99
powyżej 47 do 481,791,912,00
powyżej 48 do 491,801,922,01
powyżej 49 do 501,811,932,01
powyżej 50 do 511,831,942,02
powyżej 51 do 521,841,942,02
powyżej 52 do 531,851,962,04
powyżej 53 do 541,861,962,05
powyżej 54 do 551,871,972,06
powyżej 55 do 561,891,982,07
powyżej 56 do 571,901,992,08
powyżej 57 do 581,912,002,08
powyżej 58 do 591,922,012,10
powyżej 59 do 601,942,022,11
powyżej 60 do 611,952,032,12
powyżej 61 do 621,962,042,13
powyżej 62 do 631,972,042,13
powyżej 63 do 641,992,052,14
powyżej 64 do 652,002,062,15
powyżej 65 do 662,012,072,16
powyżej 66 do 672,022,082,17
powyżej 67 do 682,042,092,18
powyżej 68 do 692,052,102,18
powyżej 69 do 702,062,112,19
powyżej 70 do 712,072,122,20
powyżej 71 do 722,082,132,21
W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny licząc od daty uboju, normę ubytku ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,01% za każde 3 godziny przechowywania mięsa ponad 72 godziny.

Tabela 9.

Normy ubytków naturalnych mięsa wychłodzonego wieprzowego w półtuszach, otrzymanego z przerzutu lub przekazanego w tym samym zakładzie z wychładzalni, podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie zimowym i letnim oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsa, liczone od chwili przekazania mięsa z Normy ubytków naturalnych w %
przerzutu do magazynu lub po upływie 24 godzin od uboju dla mięsa Klasa mięsa
przekazanego z wychładzalniIIIIII
1234
do 10,010,020,03
powyżej 1 do 20,030,040,05
powyżej 2 do 30,040,060,07
powyżej 3 do 40,050,080,09
powyżej 4 do 50,060,090,10
powyżej 5 do 60,070,110,12
powyżej 6 do 70,080,130,14
powyżej 7 do 80,090,140,15
powyżej 8 do 90,100,150,17
powyżej 9 do 100,110,160,19
powyżej 10 do 110,120,170,20
powyżej 11 do 120,130,180,21
powyżej 12 do 130,140,190,23
powyżej 13 do 140,150,200,24
powyżej 14 do 150,160,210,25
powyżej 15 do 160,170,220,26
powyżej 16 do 170,180,230,28
powyżej 17 do 180,190,240,29
powyżej 18 do 190,200,250,30
powyżej 19 do 200,210,260,31
powyżej 20 do 210,220,270,32
powyżej 21 do 220,230,280,33
powyżej 22 do 230,240,290,34
powyżej 23 do 240,250,300,35
powyżej 24 do 250,260,320,37
powyżej 25 do 260,270,340,39
powyżej 26 do 270,280,350,40
powyżej 27 do 280,290,360,42
powyżej 28 do 290,300,370,43
powyżej 29 do 300,300,380,45
powyżej 30 do 310,310,390,46
powyżej 31 do 320,310,400,48
powyżej 32 do 330,320,410,50
powyżej 33 do 340,330,420,51
powyżej 34 do 350,330,430,52
powyżej 35 do 360,340,440,54
powyżej 36 do 370,350,450,55
powyżej 37 do 380,360,460,56
powyżej 38 do 390,360,470,57
powyżej 39 do 400,370,480,58
powyżej 40 do 410,370,490,59
powyżej 41 do 420,380,500,60
powyżej 42 do 430,390,510,61
powyżej 43 do 440,390,520,62
powyżej 44 do 450,400,530,63
powyżej 45 do 460,400,540,64
powyżej 46 do 470,410,550,65
powyżej 47 do 480,410,560,66
W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny licząc od daty uboju, normę ubytku ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,01% za każde 3 godziny przechowywania mięsa ponad 72 godziny.

Tabela 10.

Normy ubytków naturalnych mięsa wychłodzonego wołowego i końskiego w półtuszach, otrzymanego z przerzutu lub przekazanego w tym samym zakładzie z wychładzalni, podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie zimowym i letnim oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

Normy ubytków naturalnych podane w tabeli stosuje się również do mięsa wołowego i końskiego w ćwierćtuszach, jeżeli występują w danej klasie w ilościach i proporcjach równoważnych, (komplety: 1 ćwierćtusza przednia i ćwierćtusza tylna).

Godziny przechowywania mięsa, liczone od chwili przekazania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
z przerzutu do magazynu lub po upływieKlasa mięsa
24 godzin od uboju dla mięsa przekazanego z wychładzalniIIIIII
1234
do 10,010,020,03
powyżej 1 do 20,030,040,05
powyżej 2 do 30,040,060,07
powyżej 3 do 40,060,080,10
powyżej 4 do 50,070,100,12
powyżej 5 do 60,090,120,14
powyżej 6 do 70,100,140,16
powyżej 7 do 80,120,160,18
powyżej 8 do 90,130,180,20
powyżej 9 do 100,150,190,21
powyżej 10 do 110,160,210,23
powyżej 11 do 120,180,230,24
powyżej 12 do 130,190,250,26
powyżej 13 do 140,210,260,27
powyżej 14 do 150,220,280,29
powyżej 15 do 160,230,290,30
powyżej 16 do 170,250,300,31
powyżej 17 do 180,260,320,33
powyżej 18 do 190,280,330,35
powyżej 19 do 200,300,350,36
powyżej 20 do 210,310,360,37
powyżej 21 do 220,330,370,38
powyżej 22 do 230,340,380,39
powyżej 23 do 240,350,400,40
powyżej 24 do 250,370,410,41
powyżej 25 do 260,380,420,42
powyżej 26 do 270,400,430,43
powyżej 27 do 280,410,440,44
powyżej 28 do 290,430,450,45
powyżej 29 do 300,440,460,46
powyżej 30 do 310,450,470,47
powyżej 31 do 320,470,480,49
powyżej 32 do 330,480,490,50
powyżej 33 do 340,490,500,51
powyżej 34 do 350,500,510,52
powyżej 35 do 360,510,530,53
powyżej 36 do 370,520,540,54
powyżej 37 do 380,530,550,55
powyżej 38 do 390,540,550,56
powyżej 39 do 400,550,560,57
powyżej 40 do 410,560,580,58
powyżej 41 do 420,580,590,60
powyżej 42 do 430,590,600,61
powyżej 43 do 440,600,610,62
powyżej 44 do 450,610,620,63
powyżej 45 do 460,620,630,64
powyżej 46 do 470,630,640,65
powyżej 47 do 480,640,650,66
W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny licząc od daty uboju, normę ubytku ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,01% za każde 3 godziny przechowywania mięsa ponad 72 godziny.

Tabela 11.

Normy ubytków naturalnych mięsa wychłodzonego cielęcego w tuszach, otrzymanego z przerzutu lub przekazanego w tym samym zakładzie z wychładzalni, podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie zimowym i letnim oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsa, liczone od chwili przekazania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
z przerzutu do magazynu lub po upływieKlasa mięsa
24 godzin od uboju dla mięsa przekazanego z wychładzalniIIIIII
1234
do 10,010,020,03
powyżej 1 do 20,030,040,05
powyżej 2 do 30,050,070,08
powyżej 3 do 40,070,090,10
powyżej 4 do 50,090,130,14
powyżej 5 do 60,110,150,16
powyżej 6 do 70,120,170,19
powyżej 7 do 80,140,190,21
powyżej 8 do 90,160,210,23
powyżej 9 do 100,180,230,25
powyżej 10 do 110,200,250,28
powyżej 11 do 120,220,270,31
powyżej 12 do 130,240,290,33
powyżej 13 do 140,260,300,35
powyżej 14 do 150,280,320,37
powyżej 15 do 160,300,330,39
powyżej 16 do 170,320,350,41
powyżej 17 do 180,340,360,43
powyżej 18 do 190,360,380,44
powyżej 19 do 200,370,390,46
powyżej 20 do 210,380,410,48
powyżej 21 do 220,390,420,49
powyżej 22 do 230,400,430,51
powyżej 23 do 240,410,450,52
powyżej 24 do 250,420,460,53
powyżej 25 do 260,440,470,54
powyżej 26 do 270,460,480,55
powyżej 27 do 280,470,490,57
powyżej 28 do 290,490,500,59
powyżej 29 do 300,500,520,60
powyżej 30 do 310,510,530,61
powyżej 31 do 320,530,550,62
powyżej 32 do 330,540,560,63
powyżej 33 do 340,560,580,64
powyżej 34 do 350,580,590,65
powyżej 35 do 360,600,610,66
powyżej 36 do 370,600,630,67
powyżej 37 do 380,630,650,68
powyżej 38 do 390,640,670,69
powyżej 39 do 400,660,690,71
powyżej 40 do 410,670,700,73
powyżej 41 do 420,690,720,75
powyżej 42 do 430,700,740,77
powyżej 43 do 440,710,760,79
powyżej 44 do 450,730,780,81
powyżej 45 do 460,740,800,83
powyżej 46 do 470,750,810,85
powyżej 47 do 480,760,820,87
W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny licząc od daty uboju, normę ubytku ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,01% za każde 3 godziny przechowywania mięsa ponad 72 godziny.

Tabela 12.

Normy ubytków naturalnych mięsa wychłodzonego baraniego w tuszach, otrzymanego z przerzutu lub przekazanego w tym samym zakładzie z wychładzalni, podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie zimowym i letnim oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsa, liczone od chwili przekazania mięsa Normy ubytków naturalnych w %
z przerzutu do magazynu lub po upływieKlasa mięsa
24 godzin od uboju dla mięsa przekazanego z wychładzalniIII
123
do 10,010,02
powyżej 1 do 20,020,03
powyżej 2 do 30,030,05
powyżej 3 do 40,050,06
powyżej 4 do 50,060,08
powyżej 5 do 60,070,09
powyżej 6 do 70,080,10
powyżej 7 do 80,090,12
powyżej 8 do 90,100,13
powyżej 9 do 100,110,15
powyżej 10 do 110,120,16
powyżej 11 do 120,130,17
powyżej 12 do 130,140,19
powyżej 13 do 140,150,20
powyżej 14 do 150,160,22
powyżej 15 do 160,170,23
powyżej 16 do 170,180,25
powyżej 17 do 180,190,26
powyżej 18 do 190,200,28
powyżej 19 do 200,210,29
powyżej 20 do 210,220,30
powyżej 21 do 220,230,32
powyżej 22 do 230,240,33
powyżej 23 do 240,250,35
powyżej 24 do 250,270,36
powyżej 25 do 260,280,37
powyżej 26 do 270,290,38
powyżej 27 do 280,300,40
powyżej 28 do 290,310,41
powyżej 29 do 300,320,43
powyżej 30 do 310,330,44
powyżej 31 do 320,340,45
powyżej 32 do 330,350,47
powyżej 33 do 340,360,48
powyżej 34 do 350,370,50
powyżej 35 do 360,380,51
powyżej 36 do 370,390,52
powyżej 37 do 380,400,54
powyżej 38 do 390,410,55
powyżej 39 do 400,420,56
powyżej 40 do 410,430,57
powyżej 41 do 420,440,59
powyżej 42 do 430,450,60
powyżej 43 do 440,460,61
powyżej 44 do 450,470,62
powyżej 45 do 460,480,64
powyżej 46 do 470,490,65
powyżej 47 do 480,500,66
W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny licząc od daty uboju, normę ubytku ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,01% za każde 3 godziny przechowywania mięsa ponad 72 godziny.

Tabela 13.

Normy ubytków naturalnych mięsa wychłodzonego wołowego w ćwierćtuszach przednich, otrzymanego z przerzutu lub przekazanego w tym samym zakładzie z wychładzalni, podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie zimowym i letnim oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsa, liczone od chwili przekazania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
z przerzutu do magazynu lub po upływieKlasa mięsa
24 godzin od uboju dla mięsa przekazanego z wychładzalniIIIIII
1234
do 10,010,020,04
powyżej 1 do 20,020,040,06
powyżej 2 do 30,050,070,08
powyżej 3 do 40,070,090,12
powyżej 4 do 50,080,110,14
powyżej 5 do 60,110,140,16
powyżej 6 do 70,120,160,18
powyżej 7 do 80,140,170,21
powyżej 8 do 90,150,200,23
powyżej 9 do 100,170,220,24
powyżej 10 do 110,190,240,27
powyżej 11 do 120,190,260,29
powyżej 12 do 130,220,290,30
powyżej 13 do 140,240,300,31
powyżej 14 do 150,260,320,34
powyżej 15 do 160,270,330,35
powyżej 16 do 170,290,340,36
powyżej 17 do 180,300,370,38
powyżej 18 do 190,320,380,41
powyżej 19 do 200,350,400,42
powyżej 20 do 210,360,410,43
powyżej 21 do 220,380,420,44
powyżej 22 do 230,390,450,45
powyżej 23 do 240,410,460,46
powyżej 24 do 250,430,470,47
powyżej 25 do 260,440,480,49
powyżej 26 do 270,460,490,50
powyżej 27 do 280,470,500,51
powyżej 28 do 290,490,510,52
powyżej 29 do 300,510,520,53
powyżej 30 do 310,520,540,54
powyżej 31 do 320,540,550,57
powyżej 32 do 330,550,560,58
powyżej 33 do 340,560,570,58
powyżej 34 do 350,570,580,60
powyżej 35 do 360,600,590,61
powyżej 36 do 370,600,610,62
powyżej 37 do 380,620,630,64
powyżej 38 do 390,630,640,65
powyżej 39 do 400,640,650,66
powyżej 40 do 410,650,660,67
powyżej 41 do 420,660,670,68
powyżej 42 do 430,670,680,69
powyżej 43 do 440,680,690,70
powyżej 44 do 450,700,710,72
powyżej 45 do 460,710,720,73
powyżej 46 do 470,720,730,74
powyżej 47 do 480,730,740,75
W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny licząc od daty uboju, normę ubytku ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,01% za każde 3 godziny przechowywania mięsa ponad 72 godziny.

Tabela 14.

Normy ubytków naturalnych mięsa wychłodzonego wołowego w ćwierćtuszach tylnych, otrzymanego z przerzutu lub przekazanego w tym samym zakładzie z wychładzalni, podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie zimowym i letnim oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsa, liczone od chwili przekazania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
z przerzutu do magazynu lub po upływieKlasa mięsa
24 godzin od uboju dla mięsa przekazanego z wychładzalniIIIIII
1234
do 10,010,010,02
powyżej 1 do 20,020,030,04
powyżej 2 do 30,030,050,06
powyżej 3 do 40,050,070,08
powyżej 4 do 50,060,090,10
powyżej 5 do 60,070,100,12
powyżej 6 do 70,080,120,13
powyżej 7 do 80,110,130,15
powyżej 8 do 90,110,150,17
powyżej 9 do 100,130,160,18
powyżej 10 do 110,130,180,19
powyżej 11 do 120,150,190,20
powyżej 12 do 130,160,210,22
powyżej 13 do 140,170,220,23
powyżej 14 do 150,180,230,24
powyżej 15 do 160,190,240,25
powyżej 16 do 170,210,250,26
powyżej 17 do 180,220,270,28
powyżej 18 do 190,240,280,29
powyżej 19 do 200,250,290,30
powyżej 20 do 210,260,300,31
powyżej 21 do 220,280,300,31
powyżej 22 do 230,290,310,32
powyżej 23 do 240,300,330,34
powyżej 24 do 250,310,340,35
powyżej 25 do 260,320,340,35
powyżej 26 do 270,340,350,36
powyżej 27 do 280,350,360,37
powyżej 28 do 290,360,370,38
powyżej 29 do 300,370,380,39
powyżej 30 do 310,380,390,40
powyżej 31 do 320,390,400,41
powyżej 32 do 330,400,410,42
powyżej 33 do 340,410,420,43
powyżej 34 do 350,420,430,44
powyżej 35 do 360,430,440,45
powyżej 36 do 370,440,450,46
powyżej 37 do 380,450,460,47
powyżej 38 do 390,450,460,47
powyżej 39 do 400,460,470,48
powyżej 40 do 410,470,480,49
powyżej 41 do 420,480,490,50
powyżej 42 do 430,490,500,51
powyżej 43 do 440,500,510,52
powyżej 44 do 450,510,510,52
powyżej 45 do 460,520,520,53
powyżej 46 do 470,520,530,54
powyżej 47 do 480,530,540,55
W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny licząc od daty uboju, normę ubytku ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,01% za każde 3 godziny przechowywania mięsa ponad 72 godziny.

Tabela 15.

Normy ubytków naturalnych mięsa wołowego cielęcego i baraniego podczas studzenia i chłodzenia systemem jednostopniowym.

Normy ubytków naturalnych w %
Rodzaj mięsaKlasa mięsa
IIIIII
1234
Mięso wołowe w półtuszach1,351,451,55
Mięso wołowe w ćwierćtuszach przednich1,501,601,70
Mięso wołowe w ćwierćtuszach tylnych1,251,351,45
Mięso cielęce w tuszach1,501,751,95
Mięso baranie w tuszach1,401,70

Normy ubytków naturalnych podane w tabeli dla mięsa wołowego w półtuszach stosuje się również do mięsa wołowego w ćwierćtuszach, jeżeli występują w danej klasie w ilościach i proporcjach równoważnych (komplety: 1 ćwierćtusza przednia i 1 ćwierćtusza tylna).

1 Załącznik zmieniony przez § 1 pkt 4 zarządzenia z dnia 18 czerwca 1965 r. (M.P.65.34.192) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1965 r.
2 Załącznik § 10 zmieniony przez § 1 pkt 1 zarządzenia z dnia 18 czerwca 1965 r. (M.P.65.34.192) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1965 r.
3 Załącznik § 11 zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 18 czerwca 1965 r. (M.P.65.34.192) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1965 r.
4 Załącznik § 12 dodany przez § 1 pkt 3 zarządzenia z dnia 18 czerwca 1965 r. (M.P.65.34.192) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1965 r.