Zmiany w opodatkowaniu piwa na obszarze byłego zaboru austrjackiego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1921.50.306

Akt utracił moc
Wersja od: 8 listopada 1921 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 30 maja 1921 r.
w przedmiocie zmian w opodatkowaniu piwa na obszarze byłego zaboru austrjackiego. *

Na mocy art. 1 i 2 ustawy z dnia 10 maja 1921 r. (Dz. U R. P. 1921 № 41 poz. 248) o regulowaniu podatków od spożycia, zużycia względnie produkcji na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej, Rada Ministrów zarządza, zgodnie z powziętą w dniu 17 maja 1921 r. uchwałą co następuje:
Pobieraną na obszarze b. zaboru austrjackiego opłatę akcyzową od brzeczki piwnej t. j. ekstraktu słodowego do wyrobu piwa, przed domieszaniem do tegoż ekstraktu odczynnika fermentacyjnego podwyższa się w zależności od ilości brzeczki, przerabianej na piwo w ciągu jednej kampanji rocznej (od 1 września jednego roku do 31 sierpnia następnego roku) do wysokości od czterdziestu sześciu do pięćdziesięciu marek polskich za każdy hektolitr i każdy stopień ekstraktu podług cukromierza studzielnego (stopień hektolitrowy) a mianowicie:
a)dlabrowarówprzerabiającychdo10.000hektolitrówbrzeczkido46m.
b)""""30.000"""47"
c)""""50.000"""48"
d)""""70.000"""49"
e)"""ponad70.000"""50"

W razie powiększenia produkcji właściciel browaru obowiązany jest zarówno uiścić wyższą opłatę od nadwyżki powyższej, jako też wnieść dodatkowo różnicę wyższej płaty od pierwotnej normy przeróbki brzeczki.

Od warów zgłoszonych przed dniem wejścia niniejszego rozporządzenia w życie, lecz urzędownie sprawdzonych dopiero po tym terminie, opłatę akcyzową pobiera się według § 1 z potrąceniem jednak opłaty, uiszczonej lub przypisanej przy zgłoszeniu.
Wytwórcy piwa oraz posiadacze hurtowych jego składów obowiązani są w ciągu dni ośmiu po wejściu niniejszego rozporządzenia w życie podać na piśmie do wiadomości właściwemu oddziałowi kontroli skarbowej szczegółowe dane o zapasach piwa, wyrobionych do dnia ogłoszenia rozporządzenia i wskazać miejscowość, miejsce przechowania piwa, lub brzeczki piwnej, tudzież ilość tych produktów. Osoby te również mają obowiązek świadczyć wszelką pomoc władzom skarbowym przy sprawdzaniu zgłoszonych zapasów i uiścić od wszelkich zapasów piwa i brzeczki piwnej jako dodatkową opłatą akcyzową różnicę między opłatą uiszczoną poprzednio, a opłatą, przypadającą na podstawie § 1 niniejszego rozporządzenia.
Szczegółowe przepisy o sprawdzaniu zapasów piwa, podlegających dodatkowemu opodatkowaniu, oraz o przypisaniu i uiszczeniu dodatkowej opłaty akcyzowej od piwa wydaje Minister Skarbu.
Osoby winne zaniechania lub zaniedbania zgłoszenia przepisanego w § 3, lub zgłoszenia ilości piwa zmniejszonej więcej niż o 10% od ilości stwierdzonej urzędownie, ulegną grzywnie do wysokości ośmiokrotnej wysokości sumy dodatkowej opłaty akcyzowej, zatajonej lub narażonej na zatajenie.

Winni wykroczenia przeciwko innym przepisom o dodatkowem opodatkowaniu zapasów piwa ulegać będą grzywnom do wysokości 1000 marek polskich.

Kompetencja władz wymierzających kary pozostaje bez zmiany.

Opłatę od piwa wywożonego za granicę celną, o ile jest zdatne do spożycia, a po usunięciu kwasu węglowego gęstość jego wynosi najmniej 2 i 1/2 stopnia według cukromierza studzielnego, zwraca się na następujących warunkach:
1)
każdemu, kto takie piwo wywozi, bez względu na zawartość ekstraktu w pierwotnej brzeczce, z której piwo to wyrobiono, zwraca się za każdy hektolitr piwa po 250 marek polskich,
2)
wytwórcom piwa zwraca się po 50 marek za każdy hektolitr i za każdy stopień studzielnego cukromierza:
a)
albo według zawartości ekstraktu, przypadającej przeciętnie na jeden hektolitr brzeczki piwnej, wyrobionej w ostatnich sześciu miesiącach przed wywozem, przyczem przeciętną zawartość ekstraktu określa się za pomocą dzielenia ogólnej ilości wyrobionych stopni hektolitrowych ekstraktu przez ogólną liczbę wyrobionych hektolitrów brzeczki piwnej;
b)
albo też według pełnej opodatkowanej i przez urzędowe badanie piwa stwierdzonej zawartości ekstraktu w pierwotnej brzeczce.

Zależnie od tego za powstający przez fermentację, leżenie na składzie zanik w opodatkowanej brzeczce piwnej zwraca się jeszcze 6 1/2% (sześć i pół %) opłaty, każdorazowo przypadającej do zwrotu w myśl ust. 1 i 2.

Od piwa sprowadzonego na obszar wskazany w § 1 z b. zaboru niemieckiego jak długo w tej dzielnicy nie będzie podniesiony podatek do 2 mk. od litra, pobierać się będzie dodatkową opłatę akcyzową w wysokości 187 mk. 50 fen. za każde 100 litrów piwa.
Przy wykonywaniu kontraktowych zobowiązań w przedmiocie dostawy piwa, zawartych przed wejściem niniejszego rozporządzenia w życie, o ile nabywca nie zobowiązał się wyraźnie do pokrycia możliwych nadwyżek podatkowych, odbiorca piwa obowiązany jest dopłacić dostawcy do umówionej ceny łożnicę, wynikającą z podwyższenia opłaty akcyzowej na zasadzie niniejszego rozporządzenia.
Wykonanie niniejszego rozporządzenia powierza się Ministrowi Skarbu.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie po upływie ośmiu dni po ogłoszeniu. Równocześnie tracą moc obowiązującą z rozporządzeniem tem sprzeczne postanowienia austrjackich rozporządzeń cesarskich z dn. 17 lipca 1899 r. (Dz. Ust. № 120, cz. I) i z dnia 27 sierpnia 1916 (Dz. U. p. № 270), a w szczególności § 23 art. I, II, III i IV tego ostatniego-rozporządzenia.
* Z dniem 8 listopada 1921 r., postanowienia niniejszego rozporządzenia dotyczące opłaty akcyzowej, zwrotu opłat pobranych od piwa wywożonego zagranicę , oraz dodatkowej opłaty od piwa sprowadzanego do obszaru b. zaboru austrjackiego z b. zaboru pruskiego, zmienia się zgodnie z § 1, 2 i 4 rozporządzenia z dnia 19 września 1921 r. (Dz.U.21.85.611).