§ 1. - Zmiana rozporządzenia w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności.
Dz.U.2019.1511
Akt jednorazowy"3) czynności kontrolnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.",
"Koszty, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, obejmują również inne uzasadnione wydatki poniesione w związku z:";
"§ 6. Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3, wynoszą:
1) kontrola dokumentacji towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej - 17 zł;
2) oględziny towaru o masie:
a) do 500 kg - 17 zł,
b) powyżej 500 kg do 1 tony - 40 zł,
c) powyżej 1 tony do 10 ton - 100 zł,
d) powyżej 10 ton do 25 ton - 200 zł,
e) powyżej 25 ton do 60 ton - 300 zł,
f) powyżej 60 ton - 500 zł;
3) kontrola środka transportu:
a) którym towar jest przewożony - 41 zł,
b) w przypadku przewozu w jednym środku transportu towaru przez kilku importerów, każdy z nich ponosi opłatę - 20 zł;
4) proste pobranie próbek - 17 zł;
5) złożone pobranie próbek - 52 zł;
6) przewóz próbek do laboratorium:
a) samochodem służbowym lub samochodem prywatnym wykorzystywanym do celów służbowych:
– do 25 km - 20 zł,
– powyżej 25 km - w wysokości kosztów przewozu stanowiących iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za jeden kilometr przebiegu pojazdu, określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2019 r. poz. 58, z późn. zm.),
b) za pośrednictwem firmy świadczącej usługi kurierskie - w wysokości kosztów przewozu określonych przez firmę;
7) wykonanie badań laboratoryjnych - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5;
8) w przypadku świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością za:
a) jego sporządzenie - 35 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz świadectwa - 5 zł;
9) w przypadku wspólnotowego dokumentu wejścia (CED - Common Entry Document) lub innego dokumentu wydanego na podstawie przepisów prawa unijnego dotyczących przywozu żywności lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z państwa trzeciego za:
a) jego sporządzenie - 35 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz CED lub innego dokumentu - 5 zł;
10) w przypadku dokumentu eksportowego wydawanego na podstawie przepisów państwa trzeciego za:
a) jego sporządzenie - 35 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz tego dokumentu - 5 zł.";
"§ 6a. 1. Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 3 i § 6 pkt 4, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.
2. Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 4 i § 6 pkt 5, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.";
64 | Pestycydy - związki polarne: technika LC/MS/MS | 375 |
"7) HPLC/UV/FL 472",
"6) do 95% alkoholu etylowego 597",
"II. Badania mikrobiologiczne
Lp. | Rodzaj oznaczenia | Stawka w zł | |
1 | 2 | 3 | |
1 | Wykrywanie obecności Salmonella spp.: | ||
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 80 | ||
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 | ||
3) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas | 99 | ||
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 311 (jedna próbka) | ||
5) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 175 (każda próbka) | ||
6) identyfikacja - metoda klasyczna | 165 | ||
2 | Badanie w kierunku bakterii z grupy coli: | ||
1) wykrywanie obecności | 35 | ||
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa: | 46 | ||
a) potwierdzenie 1 kolonii | 4 | ||
3) oznaczanie liczby - metoda NPL: | 70 | ||
a) potwierdzenie 1 probówki | 4 | ||
3 | Badanie w kierunku Escherichia coli: | ||
1) wykrywanie obecności | 35 | ||
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 | ||
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 110 | ||
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 46 | ||
5) oznaczanie liczby - metoda NPL: | 70 | ||
a) potwierdzenie 1 probówki | 4 | ||
6) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda klasyczna PCR | 110 | ||
7) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda Real-Time PCR | 110 | ||
4 | Badanie w kierunku Escherichia coli O157: | ||
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 | ||
2) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas | 139 | ||
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 329 (jedna próbka) | ||
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 175 (każda próbka) | ||
5) wykrywanie obecności - metoda z użyciem separatora wg PN ISO | 122 | ||
6) potwierdzenie kolonii | 93 | ||
5 | Badanie w kierunku Enterobacteriaceae: | ||
1) wykrywanie obecności | 35 | ||
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 295 (jedna próbka) | ||
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 143 (każda próbka) | ||
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 46 | ||
5) oznaczanie liczby - metoda NPL | 70 | ||
6) identyfikacja 1 kolonii | 6 | ||
6 | Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii): | ||
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 35 | ||
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 295 (jedna próbka) | ||
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 143 (każda próbka) | ||
4) identyfikacja | 33 | ||
7 | Badanie w kierunku Bacillus cereus: | ||
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 64 | ||
2) identyfikacja | 29 | ||
8 | Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: | ||
1) wykrywanie obecności | 35 | ||
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 62 | ||
3) oznaczanie liczby - metoda NPL: | 60 | ||
a) potwierdzenie 1 probówki | 7 | ||
4) identyfikacja 1 kolonii | 7 | ||
9 | Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej: metoda testowa Mini Vidas: | ||
1) bez zagęszczenia | 121 | ||
2) z zagęszczeniem | 176 | ||
10 | Badanie w kierunku Listeria monocytogenes: | ||
1) wykrywanie obecności w 25 g | 93 | ||
2) wykrywanie obecności w 1 g | 63 | ||
3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 | ||
4) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas | 127 | ||
5) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 89 | ||
6) identyfikacja | 232 | ||
11 | Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica: | ||
1) wykrywanie obecności w 1 g | 75 | ||
2) wykrywanie obecności w 25 g | 290 | ||
3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 | ||
4) identyfikacja | 116 | ||
12 | Badanie w kierunku Campylobacter spp.: | ||
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 | ||
2) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas | 139 | ||
3) wykrywanie obecności - metoda referencyjna wg PN ISO | 116 | ||
4) identyfikacja | 107 | ||
13 | Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 70 | |
14 | Drobnoustroje tlenowe mezofilne - oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 58 | |
15 | Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących: | ||
1) wykrywanie obecności | 23 | ||
2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany | 23 | ||
3) wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany - metoda NPL | 99 | ||
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 77 | ||
5) identyfikacja | 72 | ||
16 | Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej: | ||
1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22±2°C - metoda płytkowa | 40 | ||
2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36±2°C - metoda płytkowa 3) badanie bakterii grupy coli: | 40 | ||
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 39 | ||
b) potwierdzenie 1 kolonii | 10 | ||
4) badanie Escherichia coli: | |||
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 39 | ||
b) potwierdzenie 1 kolonii | 14 | ||
5) badanie enterokoków kałowych: | |||
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 39 | ||
b) potwierdzenie 1 płytki | 10 | ||
6) badanie Pseudomonas aeruginosa: | |||
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 39 | ||
b) potwierdzenie 1 kolonii - pierwszy etap | 11 | ||
c) potwierdzenie 1 kolonii - drugi etap | 30 | ||
7) badanie Clostridiów redukujących siarczyny (łącznie z przetrwalnikami): | |||
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 59 | ||
8) badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami): | |||
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 55 | ||
17 | Wykonanie próby szczelności - metoda wizualna | 12 | |
18 | Wykonanie próby termostatowej - metoda wizualna | 12 | |
19 | Badanie bakterioskopowe | 17 | |
20 | Oznaczanie toksyn T2 i HT-2 - metoda HPLC: | ||
1) pierwsza próbka | 347 | ||
2) następna próbka w serii | 171 | ||
21 | Identyfikacja poszczególnych kolonii (10 kolonii) | 180 | |
22 | Badanie w kierunku obecności szczepów Escherichia coli wytwarzających toksyny Shiga (STEC): | ||
1) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda Real-Time PCR | 329 (jedna próbka) | ||
2) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 179 (każda próbka) | ||
3) izolacja STEC (w przypadku wyniku dodatniego) | 1512 | ||
23 | Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni kontaktujących się z żywnością - metoda wymazów: 1) wykrywanie obecności Salmonella spp.: | ||
a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 72 | ||
b) identyfikacja - metoda klasyczna 2) badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: | 165 | ||
a) wykrywanie obecności | 12 | ||
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 62 | ||
c) potwierdzenie 1 probówki | 7 | ||
d) identyfikacja 1 kolonii 3) badanie w kierunku bakterii z grupy coli: | 7 | ||
a) wykrywanie obecności | 12 | ||
b) potwierdzenie 1 probówki 4) wykrywanie obecności Listeria monocytogenes: | 4 | ||
a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 93 | ||
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 89 | ||
c) identyfikacja 5) drobnoustroje tlenowe mezofilne: | 232 | ||
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 58 | ||
6) badanie w kierunku Enterobacteriaceae: | |||
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 46 | ||
b) identyfikacja | 6 | ". |