Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności.
Dz.U.2022.1130 t.j.
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 5 października 2017 r.
w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności
ZAŁĄCZNIK
STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ
STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ
I.
Badania fizykochemiczne
Badania fizykochemiczne
Lp. | Rodzaj oznaczenia | Stawka w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Alkohol etylowy: | |
1) metoda piknometryczna bez destylacji | 59 | |
2) metoda piknometryczna z destylacją | 85 | |
3) metoda areometryczna | 9 | |
4) metoda chromatograficzna GC | 73 | |
2 | Alkohol etylowy - fuzle: metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym: | |
1) pierwsza próbka | 109 | |
2) następna próbka w serii | 52 | |
3 | Alkohol etylowy w occie: | |
metoda miareczkowa | 116 | |
4 | Alkohol metylowy z destylacją: metoda kolorymetryczna: | |
1) pierwsza próbka | 143 | |
2) następna próbka w serii | 70 | |
5 | Alkohol metylowy bez destylacji: metoda kolorymetryczna: | |
1) pierwsza próbka | 128 | |
2) następna próbka w serii | 35 | |
6 | Alkohol metylowy: 1) metoda chromatograficzna GC: | |
a) pierwsza próbka | 52 | |
b) następna próbka w serii | 29 | |
2) destylacja próbki | 23 | |
7 | Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa): | |
metoda wizualna | 14 | |
8 | Azotany i azotyny: 1) metoda spektrofotometryczna: | |
a) pierwsza próbka | 238 | |
b) następna próbka w serii 2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych: | 80 | |
a) pierwsza próbka | 354 | |
b) następna próbka w serii | 238 | |
9 | Barwa oleju: | |
skala jodowa | 44 | |
10 | Barwniki: | |
1) wykrywanie | 28 | |
2) identyfikacja - metoda chromatografii bibułowej lub cienkowarstwowej | 84 | |
3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce - metoda spektrofotometryczna | 232 | |
11 | Barwniki: metoda chromatograficzna HPLC: 1) w napojach: | |
a) pierwszy barwnik | 235 | |
b) każdy następny barwnik w próbce 2) w innych środkach spożywczych: | 153 | |
a) pierwszy barwnik | 272 | |
b) każdy następny barwnik w próbce | 153 | |
12 | Barwniki: Sudan I-IV lub biksyna lub para-Red metoda chromatograficzna HPLC: | |
1) pierwsza próbka | 258 | |
2) następna próbka w serii | 169 | |
13 | Białko: | |
metoda Kjeldahla | 93 | |
14 | Chlorki: 1) metoda Mohra: | |
a) pierwsza próbka | 46 | |
b) następna próbka w serii 2) metoda Volharda: | 20 | |
a) pierwsza próbka | 43 | |
b) następna próbka w serii | 34 | |
15 | Cukier: przed i po inwersji - metoda Lane-Eynona: | |
1) pierwsza próbka | 108 | |
2) następna próbka w serii | 74 | |
16 | Ciężar właściwy: | |
1) metoda areometryczna | 9 | |
2) metoda piknometryczna | 35 | |
17 | Cyjanowodór: metoda spektrofotometryczna: | |
1) pierwsza próbka | 81 | |
2) następna próbka w serii | 23 | |
18 | Dwutlenek węgla: | |
nasycenie | 6 | |
19 | Ekstrakt: | |
1) metoda piknometryczna | 46 | |
2) metoda refraktometryczna | 35 | |
20 | Gluten: | |
1) metoda wagowa | 44 | |
2) metoda immunoenzymatyczna | 290 | |
21 | Glutaminian sodu: | |
1) metoda spektrofotometryczna 2) metoda chromatograficzna HPLC: | 377 | |
a) pierwsza próbka | 297 | |
b) następna próbka w serii | 117 | |
22 | Jodek potasu: | |
metoda kolorymetryczna | 162 | |
23 | Histamina: metoda chromatograficzna HPLC: | |
1) pierwsza próbka | 292 | |
2) następna próbka w serii | 116 | |
24 | Kofeina: 1) metoda chromatograficzna HPLC: a) w napojach: | |
- pierwsza próbka | 147 | |
- następna próbka w serii b) w pozostałych środkach spożywczych: | 95 | |
- pierwsza próbka | 174 | |
- następna próbka w serii | 122 | |
2) metoda Prange-Waltera | 81 | |
25 | Kwasowość: | |
1) metoda miareczkowa - w środowisku wodnym | 28 | |
2) metoda miareczkowa - w środowisku etanolowo-wodnym | 58 | |
3) metoda miareczkowa - kwasowość lotna | 64 | |
4) metoda potencjometryczna | 21 | |
26 | Konserwanty: kwas benzoesowy | |
1) metoda spektrofotometryczna | 164 | |
2) metoda kolorymetryczna | 207 | |
27 | Konserwanty: kwas benzoesowy metoda chromatograficzna HPLC: 1) w napojach: | |
a) pierwsza próbka | 252 | |
b) następna próbka w serii 2) w pozostałych środkach spożywczych: | 164 | |
a) pierwsza próbka | 290 | |
b) następna próbka w serii | 202 | |
28 | Konserwanty: kwas sorbowy | |
metoda spektrofotometryczna | 162 | |
29 | Konserwanty: kwas sorbowy metoda chromatograficzna HPLC: 1) w napojach: | |
a) pierwsza próbka | 266 | |
b) następna próbka w serii 2) w pozostałych środkach spożywczych: | 173 | |
a) pierwsza próbka | 306 | |
b) następna próbka w serii | 213 | |
30 | Konserwanty: kwas sorbowy + kwas benzoesowy metoda chromatograficzna HPLC: 1) w napojach: | |
a) pierwsza próbka | 286 | |
b) następna próbka w serii 2) w pozostałych środkach spożywczych: | 198 | |
a) pierwsza próbka | 324 | |
b) następna próbka w serii | 237 | |
31 | Konserwanty: dwutlenek siarki | |
1) metoda destylacyjna i miareczkowanie | 85 | |
2) metoda miareczkowa bezpośrednia | 62 | |
32 | Kwas erukowy: metoda chromatografii gazowej: | |
1) pierwsza próbka | 187 | |
2) następna próbka w serii | 77 | |
33 | Liczba kwasowa w tłuszczach: | |
metoda miareczkowa | 66 | |
34 | Liczba nadtlenkowa w tłuszczach: | |
metoda miareczkowa | 125 | |
35 | Liczba jodowa w tłuszczach: | |
metoda wizualna i miareczkowa | 55 | |
36 | Metale: ołów, kadm mineralizacja sucha - metoda ASA: | |
1) pierwsza próbka | 186 (każdy pierwiastek) | |
2) następna próbka w serii | 139 (każdy pierwiastek) | |
37 | Metale: żelazo, nikiel | |
metoda ASA lub ICP | 164 (każdy metal) | |
38 | Metale: miedź, cynk mineralizacja sucha - metoda ASA: | |
1) pierwsza próbka za jeden pierwiastek | 120 | |
2) następna próbka w serii za jeden pierwiastek | 94 | |
39 | Metale: rtęć 1) mineralizacja mokra - metoda ASA: | |
a) pierwsza próbka | 174 | |
b) następna próbka w serii | 162 | |
2) metoda ASA technika amalgamacji | 58 | |
40 | Metale: arsen 1) mineralizacja mikrofalowa - metoda ASA lub ICP: | |
a) pierwsza próbka | 131 | |
b) następna próbka w serii 2) mineralizacja sucha - metoda ASA lub ICP: | 120 | |
a) pierwsza próbka | 160 | |
b) następna próbka w serii | 92 | |
41 | Metale: cyna 1) mineralizacja mikrofalowa - metoda ASA lub ICP: | |
a) pierwsza próbka | 131 | |
b) następna próbka w serii 2) mineralizacja sucha - metoda ASA lub ICP: | 79 | |
a) pierwsza próbka | 116 | |
b) następna próbka w serii 3) metoda ekstrakcyjna - metoda ASA: | 59 | |
a) pierwsza próbka | 107 | |
b) następna próbka w serii | 50 | |
4) metoda spektrofotometryczna | 232 | |
42 | Mikroelementy: wapń, magnez | |
metoda ASA lub ICP | 81 (każdy pierwiastek) | |
43 | 5-hydroksymetylofurfurol w miodzie: | |
metoda spektrofotometryczna | 41 | |
44 | Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie: | |
metoda wizualna | 41 | |
45 | Obecność melasy w miodzie: | |
metoda wizualna | 33 | |
46 | Obecność skrobi w miodzie: | |
metoda wizualna | 23 | |
47 | Liczba diastazowa w miodzie: | |
metoda miareczkowa | 65 | |
48 | Mikotoksyny - ochratoksyna A: 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | |
a) pierwsza próbka | 986 | |
b) następna próbka w serii 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: | 114 | |
a) pierwsza próbka | 1044 | |
b) następna próbka w serii 3) metoda chromatograficzna HPLC: | 406 | |
a) pierwsza próbka | 347 | |
b) następna próbka w serii | 171 | |
49 | Mikotoksyny - aflatoksyna B1: 1) metoda chromatograficzna HPLC: | |
a) pierwsza próbka | 347 | |
b) następna próbka w serii 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | 171 | |
a) pierwsza próbka | 579 | |
b) następna próbka w serii 3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: | 151 | |
a) pierwsza próbka | 812 | |
b) następna próbka w serii | 327 | |
50 | Mikotoksyny - aflatoksyna M1: 1) metoda chromatograficzna HPLC: | |
a) pierwsza próbka | 343 | |
b) następna próbka w serii | 171 | |
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA | 347 | |
51 | Mikotoksyny - suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2: 1) metoda chromatograficzna HPLC: | |
a) pierwsza próbka | 577 | |
b) następna próbka w serii 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | 162 | |
a) pierwsza próbka | 389 | |
b) następna próbka w serii 3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: | 151 | |
a) pierwsza próbka | 812 | |
b) następna próbka w serii | 327 | |
52 | Mikotoksyny - zawartość ZEA: 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | |
a) pierwsza próbka | 684 | |
b) następna próbka w serii 2) metoda chromatograficzna HPLC: | 87 | |
a) pierwsza próbka | 347 | |
b) następna próbka w serii | 171 | |
53 | Mikotoksyny - zawartość fumonizyny: 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | |
a) pierwsza próbka | 684 | |
b) następna próbka w serii 2) metoda chromatograficzna HPLC: | 87 | |
a) pierwsza próbka | 347 | |
b) następna próbka w serii | 171 | |
54 | Mikotoksyny - zawartość DON: 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | |
a) pierwsza próbka | 684 | |
b) następna próbka w serii 2) metoda chromatograficzna HPLC: | 87 | |
a) pierwsza próbka | 347 | |
b) następna próbka w serii | 171 | |
55 | Mikotoksyny - patulina: metoda chromatograficzna HPLC: | |
1) pierwsza próbka | 371 | |
2) następna próbka w serii | 267 | |
56 | Mikotoksyny - przygotowanie próbki przed oznaczaniem: | |
1) próbki od 1 kg do 5 kg | 13 | |
2) próbki powyżej 5 kg do 10 kg | 25 | |
3) próbki powyżej 10 kg do 20 kg | 52 | |
4) próbki powyżej 20 kg do 30 kg | 77 | |
57 | 3-MCPD (3-monochloropropan-1, 2-diol): | |
technika GC/MS | 1450 | |
58 | pH: | |
metoda potencjometryczna | 58 | |
59 | Popiół: | |
1) całkowity - metoda wagowa | 99 | |
2) nierozpuszczalny w kwasie solnym - metoda wagowa | 139 | |
60 | Polifosforany dodane (bez białka): metoda wagowa: | |
1) pierwsza próbka | 125 | |
2) następna próbka w serii | 81 | |
61 | Żelazocyjanek potasu (w soli): | |
metoda fotokolorymetryczna | 104 | |
62 | Pestycydy - amitraz: | |
technika GC/MS | 244 | |
63 | Pestycydy - bromek metylu: | |
technika GC/ECD | 112 | |
64 | Pestycydy - związki polarne: technika LC/MS/MS | |
375 | ||
65 | Pestycydy - ditiokarbaminiany: | |
1) metoda spektrofotometryczną UV-VIS | 91 | |
2) technika GC | 174 | |
66 | Pestycydy - związki z różnych grup chemicznych: metoda Quechers technika: | |
1) GC/MS(/MS) i LC/MS(/MS) | 435 | |
2) GC/ECD/NPD/MS i LC/MS/MS | 372 | |
3) GC/ECD/NPD | 234 | |
4) GC/ECD/NPD/MS | 291 | |
5) GC/MS/MS | 340 | |
6) LC/MS/MS 7) HPLC/UV/FL | 224 472 | |
67 | (uchylony) | |
68 | Substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, sacharyniany: metoda chromatograficzna HPLC: | |
1) w napojach | 232 | |
2) w pozostałych środkach spożywczych | 306 | |
69 | Substancje dodatkowe inne niż substancje słodzące i barwniki: | |
1) kwasowość/alkaliczność benzoesanu sodu - metoda miareczkowa | 66 | |
2) chlorowane związki organiczne - metoda nefelometryczna | 121 | |
70 | Szkodniki żywnościowe: | |
1) obecność - metoda makroskopowa | 12 | |
2) obecność - metoda mikroskopowa | 42 | |
71 | Tłuszcz: | |
1) metoda Gerbera | 53 | |
2) metoda Soxhleta | 93 | |
3) metoda Soxhleta z hydrolizą | 162 | |
4) metoda Szmidt-Bondzyńskiego | 81 | |
5) metoda Grossfelda | 95 | |
72 | Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA: metoda chromatograficzna HPLC: 1) bez zmydlania: | |
a) pierwsza próbka | 429 | |
b) następna próbka w serii 2) ze zmydlaniem: | 249 | |
a) pierwsza próbka | 719 | |
b) następna próbka w serii | 348 | |
73 | Witamina C: | |
1) w próbkach bezbarwnych - metoda miareczkowa | 55 | |
2) w próbkach zabarwionych - metoda spektrofotometryczna | 64 | |
3) metoda HPLC | 361 | |
74 | Zanieczyszczenia: | |
1) organiczne - wykrywanie | 14 | |
2) organiczne - oznaczenie, metoda wagowa | 70 | |
3) mechaniczne - makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń | 14 | |
4) ferromagnetyczne - wykrywanie | 14 | |
5) ferromagnetyczne - oznaczenie, metoda wagowa | 70 | |
75 | Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready: | |
metoda PCR | 391 (jedna odmiana) | |
76 | Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready: | |
metoda PCR | 637 (jedna odmiana) | |
77 | Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy: | |
metoda PCR | 392 (jedna odmiana) | |
78 | Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy: | |
metoda PCR | 456 (wszystkie odmiany) | |
79 | Oznaczanie jakościowe DNA sekwencji screeningowych (na wykrycie promotora 35S lub terminatora NOS): | |
metoda PCR | 401 | |
80 | Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy: | |
metoda PCR | 637 (jedna odmiana) | |
81 | Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych cez-137 w żywności: | |
metoda spektrometrii gamma | 174 | |
82 | Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych stront-90 w żywności: | |
metoda radiochemiczna | 418 | |
83 | Wykrywanie napromieniania żywności: | |
1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) | 297 | |
2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (PSL) screening | 137 | |
3) metoda termoluminescencji (TL) | 646 | |
4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej | 383 | |
84 | Jakościowe próby chemiczne | 29 |
85 | Oznaczanie liczby formolowej | 29 |
86 | Ocena organoleptyczna jednego środka spożywczego: | |
1) metoda bezpośrednia (bez obróbki) | 40 | |
2) po przygotowaniu próbki | 60 | |
87 | Ocena organoleptyczna jednego materiału i wyrobu do kontaktu z żywnością: | |
1) metoda bezpośrednia (zapach) | 25 (każda substancja wzorcowa) | |
2) metoda trójkątowa (smak) | 50 (każda substancja wzorcowa) | |
88 | Oznaczanie oleju mineralnego w oleju słonecznikowym: | |
metoda chromatograficzna GC | 510 | |
89 | Oznaczanie wilgotności i suchej masy | 29 |
90 | Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku: | |
1) do wody destylowanej | 113 | |
2) do 3% kwasu octowego | 115 | |
3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego | 132 | |
4) do 50% alkoholu etylowego | 184 | |
5) do izooktanu | 230 | |
6) do 95% alkoholu etylowego | 299 | |
91 | Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku: | |
1) do wody destylowanej | 225 | |
2) do 3% kwasu octowego | 230 | |
3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego | 265 | |
4) do 50% alkoholu etylowego | 325 | |
5) do izooktanu | 459 | |
do 95% alkoholu etylowego | 597 | |
92 | Migracja bisfenolu A: metoda chromatograficzna HPLC: 1) do 50% etanolu: | |
a) pierwsza próbka | 1232 | |
b) następna próbka w serii 2) do wody destylowanej lub 3% kwasu octowego: | 1001 | |
a) pierwsza próbka | 909 | |
b) następna próbka w serii | 813 | |
93 | Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych: metoda chromatograficzna HPLC: do 3% kwasu octowego lub wody destylowanej | |
1) pierwsza próbka | 1692 | |
2) następna próbka w serii | 1481 | |
94 | Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP: | |
metoda chromatografii cienkowarstwowej | 62 | |
95 | Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych: | |
metoda chromatografii cienkowarstwowej | 86 | |
96 | Oznaczanie e-kaprolaktamu: metoda chromatografii gazowej GC: | |
1) pierwsza próbka | 241 | |
2) następna próbka w serii | 147 | |
97 | Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów: | |
metoda chromatografii cienkowarstwowej | 84 | |
98 | Formaldehyd: | |
1) w papierze - metoda spektrofotometryczna | 348 | |
2) w tworzywach sztucznych - w melaminie (do 1 płynu modelowego) - metoda spektrofotometryczna | 348 | |
99 | Oznaczanie uwalnianego ołowiu i kadmu z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne: metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: | |
1) pierwsza próbka | 91 (każdy metal) | |
2) następna próbka w serii | 56 (każdy metal) | |
100 | Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (tworzywa sztuczne): metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: | |
1) pierwsza próbka | 91 (każdy metal) | |
2) następna próbka w serii | 56 (każdy metal) | |
101 | Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (papier, ceramika): metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: | |
1) pierwsza próbka | 91 (każdy metal) | |
2) następna próbka w serii | 56 (każdy metal) | |
102 | Oznaczanie: | |
1) odporności nadruku farbami | 27 | |
2) sprawdzenie przyczepności nadruku | 7 | |
103 | Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze: metoda kolorymetryczna: | |
1) pierwsza próbka | 169 | |
2) następna próbka w serii | 136 | |
104 | Związki lotne w wyrobach z silikonu: | |
metoda wagowa | 35 | |
105 | Próba nieobecności baru w gumie: | |
metoda wizualna | 37 | |
106 | Zawartość cynku w gumie: | |
metoda miareczkowa | 165 | |
107 | Badanie gumy: | |
1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu | 52 | |
2) siarczki | 41 | |
3) metale w przeliczeniu na ołów | 63 | |
4) organoleptyka bezpośrednia | 11 | |
5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami | 41 (każda substancja modelowa) | |
6) sucha pozostałość | 41 | |
7) migracja globalna do wody destylowanej | 41 | |
108 | Gramatura w papierze: | |
metoda wagowa | 27 | |
109 | Badanie papieru: | |
1) chlorki | 46 | |
2) wilgotność | 41 | |
110 | Ocena organoleptyczna papieru | 232 |
111 | Oznaczenie styrenu: metoda chromatografii gazowej GC: | |
1) pierwsza próbka | 244 | |
2) następna próbka w serii | 145 | |
112 | Papier i tworzywa: | |
trwałość nadruku | 44 | |
113 | Oznaczenie związków polarnych w tłuszczach smażalniczych: | |
metoda wagowa | 300 | |
114 | Oznaczenie kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans: | |
metoda chromatografii gazowej | 350 | |
115 | Oznaczenie metali - glin, ołów, kadm: | |
mineralizacja mikrofalowa ciśnieniowa, odczyt metodą ASA | 133 (każdy metal) | |
116 | Ocena organoleptyczna naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej, wody stołowej oraz wody do spożycia | 35 |
117 | Oznaczenie zawartości jodu w soli kuchennej: metoda miareczkowa | 44 |
118 | Oznaczenie kaloryczności: metoda miareczkowa | 80 |
119 | Oznaczenie akryloamidu: metoda chromatografii gazowej z detektorem masowym (GC-MS) | 180 |
120 | Witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B): metoda HPLC | 117 (każda witamina) |
121 | Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E): metoda HPLC | 340 (każda witamina) |
122 | Oznaczenia ilościowe/jakościowe modyfikacji genetycznych związane z występowaniem nieautoryzowanego GMO: | |
1) oznaczenie jakościowe DNA, sekwencje P35S, TNOS, CryIAb/Ac w ryżu Bt 63 pochodzenia chińskiego | 1232 | |
2) oznaczenie ilościowe dla jednej odmiany modyfikacji genetycznej na ABI 7500 | 495 | |
3) oznaczenie sekwencji ctp2-CP4 epsps; bar; pat; pFMV; nptII | 273 (każda sekwencja) | |
4) oznaczenie sekwencji P-nos-nptII | 335 |
II.
Badania mikrobiologiczne
Badania mikrobiologiczne
Lp. | Rodzaj oznaczenia | Stawka w zł | |
1 | 2 | 3 | |
1 | Wykrywanie obecności Salmonella spp.: | ||
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 80 | ||
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 | ||
3) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas | 99 | ||
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 311 (jedna próbka) | ||
5) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 175 (każda próbka) | ||
6) identyfikacja - metoda klasyczna | 165 | ||
2 | Badanie w kierunku bakterii z grupy coli: | ||
1) wykrywanie obecności | 35 | ||
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa: | 46 | ||
a) potwierdzenie 1 kolonii | 4 | ||
3) oznaczanie liczby - metoda NPL: | 70 | ||
a) potwierdzenie 1 probówki | 4 | ||
3 | Badanie w kierunku Escherichia coli: | ||
1) wykrywanie obecności | 35 | ||
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 | ||
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 110 | ||
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 46 | ||
5) oznaczanie liczby - metoda NPL: | 70 | ||
a) potwierdzenie 1 probówki | 4 | ||
6) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda klasyczna PCR | 110 | ||
7) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda Real-Time PCR | 110 | ||
4 | Badanie w kierunku Escherichia coli O157: | ||
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 | ||
2) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas | 139 | ||
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 329 (jedna próbka) | ||
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 175 (każda próbka) | ||
5) wykrywanie obecności - metoda z użyciem separatora wg PN ISO | 122 | ||
6) potwierdzenie kolonii | 93 | ||
5 | Badanie w kierunku Enterobacteriaceae: | ||
1) wykrywanie obecności | 35 | ||
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 295 (jedna próbka) | ||
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 143 (każda próbka) | ||
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 46 | ||
5) oznaczanie liczby - metoda NPL | 70 | ||
6) identyfikacja 1 kolonii | 6 | ||
6 | Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii): | ||
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 35 | ||
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 295 (jedna próbka) | ||
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 143 (każda próbka) | ||
4) identyfikacja | 33 | ||
7 | Badanie w kierunku Bacillus cereus: | ||
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 64 | ||
2) identyfikacja | 29 | ||
8 | Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: | ||
1) wykrywanie obecności | 35 | ||
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 62 | ||
3) oznaczanie liczby - metoda NPL: | 60 | ||
a) potwierdzenie 1 probówki | 7 | ||
4) identyfikacja 1 kolonii | 7 | ||
9 | Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej: metoda testowa Mini Vidas: | ||
1) bez zagęszczenia | 121 | ||
2) z zagęszczeniem | 176 | ||
10 | Badanie w kierunku Listeria monocytogenes: | ||
1) wykrywanie obecności w 25 g | 93 | ||
2) wykrywanie obecności w 1 g | 63 | ||
3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 | ||
4) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas | 127 | ||
5) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 89 | ||
6) identyfikacja | 232 | ||
11 | Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica: | ||
1) wykrywanie obecności w 1 g | 75 | ||
2) wykrywanie obecności w 25 g | 290 | ||
3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 | ||
4) identyfikacja | 116 | ||
12 | Badanie w kierunku Campylobacter spp.: | ||
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 | ||
2) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas | 139 | ||
3) wykrywanie obecności - metoda referencyjna wg PN ISO | 116 | ||
4) identyfikacja | 107 | ||
13 | Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 70 | |
14 | Drobnoustroje tlenowe mezofilne - oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 58 | |
15 | Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących: | ||
1) wykrywanie obecności | 23 | ||
2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany | 23 | ||
3) wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany - metoda NPL | 99 | ||
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 77 | ||
5) identyfikacja | 72 | ||
16 | Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej: | ||
1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22±2°C - metoda płytkowa | 40 | ||
2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36±2°C - metoda płytkowa 3) badanie bakterii grupy coli: | 40 | ||
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 39 | ||
b) potwierdzenie 1 kolonii | 10 | ||
4) badanie Escherichia coli: | |||
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 39 | ||
b) potwierdzenie 1 kolonii | 14 | ||
5) badanie enterokoków kałowych: | |||
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 39 | ||
b) potwierdzenie 1 płytki | 10 | ||
6) badanie Pseudomonas aeruginosa: | |||
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 39 | ||
b) potwierdzenie 1 kolonii - pierwszy etap | 11 | ||
c) potwierdzenie 1 kolonii - drugi etap | 30 | ||
7) badanie Clostridiów redukujących siarczyny (łącznie z przetrwalnikami): | |||
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 59 | ||
8) badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami): | |||
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 55 | ||
17 | Wykonanie próby szczelności - metoda wizualna | 12 | |
18 | Wykonanie próby termostatowej - metoda wizualna | 12 | |
19 | Badanie bakterioskopowe | 17 | |
20 | Oznaczanie toksyn T2 i HT-2 - metoda HPLC: | ||
1) pierwsza próbka | 347 | ||
2) następna próbka w serii | 171 | ||
21 | Identyfikacja poszczególnych kolonii (10 kolonii) | 180 | |
22 | Badanie w kierunku obecności szczepów Escherichia coli wytwarzających toksyny Shiga (STEC): | ||
1) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda Real-Time PCR | 329 (jedna próbka) | ||
2) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 179 (każda próbka) | ||
3) izolacja STEC (w przypadku wyniku dodatniego) | 1512 | ||
23 | Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni kontaktujących się z żywnością - metoda wymazów: 1) wykrywanie obecności Salmonella spp.: | ||
a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 72 | ||
b) identyfikacja - metoda klasyczna 2) badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: | 165 | ||
a) wykrywanie obecności | 12 | ||
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 62 | ||
c) potwierdzenie 1 probówki | 7 | ||
d) identyfikacja 1 kolonii 3) badanie w kierunku bakterii z grupy coli: | 7 | ||
a) wykrywanie obecności | 12 | ||
b) potwierdzenie 1 probówki 4) wykrywanie obecności Listeria monocytogenes: | 4 | ||
a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 93 | ||
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 89 | ||
c) identyfikacja 5) drobnoustroje tlenowe mezofilne: | 232 | ||
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 58 | ||
6) badanie w kierunku Enterobacteriaceae: | |||
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 46 | ||
b) identyfikacja | 6 | ". |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »