Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2022.1130 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 27 maja 2022 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 5 października 2017 r.
w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności

Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 oraz z 2022 r. poz. 24 i 138) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa wysokość opłat mających na celu pokrycie kosztów ponoszonych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej za czynności wykonywane w ramach urzędowych kontroli żywności, w tym metody obliczania niektórych opłat, stawki opłat oraz sposób wnoszenia opłat.
1. 
Opłaty za czynności wykonywane przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności obejmują koszty wykonania następujących czynności:
1)
czynności kontrolnych w zakresie spełniania przez podmiot działający na rynku spożywczym obowiązujących wymagań prawa żywnościowego;
2)
oceny spełniania wymagań w zakresie bezpieczeństwa żywności przez środki spożywcze oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, w tym:
a)
oceny cech organoleptycznych,
b)
pobrania próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych,
c)
wykonania badań laboratoryjnych pobranych próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz przedstawienia ich wyników;
3)
czynności kontrolnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
2. 
Koszty, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, obejmują również inne uzasadnione wydatki poniesione w związku z:
1)
dojazdem do miejsca wykonania czynności;
2)
kontrolą dokumentów;
3)
wysłaniem próbek do badań laboratoryjnych;
4)
kontrolą prawidłowości procesów technologicznych, warunków produkcji, magazynowania i transportu środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Stawka opłaty za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, obejmuje:
1)
stawkę ryczałtową z tytułu przeprowadzenia czynności kontrolnych - 52 zł oraz
2)
stawkę ryczałtową za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzenia czynności kontrolnych - 17 zł.
1. 
Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:
1)
ocena cech organoleptycznych - 9 zł;
2)
prawidłowość oznakowania, prezentacji i reklamy:
a)
środków spożywczych powszechnego spożycia lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - 23 zł,
b)
suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi - 52 zł;
3)
proste pobranie próbek - 17 zł;
4)
złożone pobranie próbek - 52 zł.
2. 
(uchylony).
3. 
(uchylony).
1. 
Stawki opłat za wykonanie badań laboratoryjnych, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. c, określa załącznik do rozporządzenia.
2. 
W przypadku konieczności wykonania badania laboratoryjnego, dla którego w załączniku do rozporządzenia nie określono stawki opłaty, przy ustalaniu wysokości opłaty uwzględnia się stawkę za badanie takiego samego rodzaju.
Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3, wynoszą:
1)
kontrola dokumentacji towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej - 17 zł;
2)
oględziny towaru o masie:
a)
do 500 kg - 17 zł,
b)
powyżej 500 kg do 1 tony - 40 zł,
c)
powyżej 1 tony do 10 ton - 100 zł,
d)
powyżej 10 ton do 25 ton - 200 zł,
e)
powyżej 25 ton do 60 ton - 300 zł,
f)
powyżej 60 ton - 500 zł;
3)
kontrola środka transportu:
a)
którym towar jest przewożony - 41 zł,
b)
w przypadku przewozu w jednym środku transportu towaru przez kilku importerów, każdy z nich ponosi opłatę - 20 zł;
4)
proste pobranie próbek - 17 zł;
5)
złożone pobranie próbek - 52 zł;
6)
przewóz próbek do laboratorium:
a)
samochodem służbowym lub samochodem prywatnym wykorzystywanym do celów służbowych:
do 25 km - 20 zł,
powyżej 25 km - w wysokości kosztów przewozu stanowiących iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za jeden kilometr przebiegu pojazdu, określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2022 r. poz. 180 i 209),
b)
za pośrednictwem firmy świadczącej usługi kurierskie - w wysokości kosztów przewozu określonych przez firmę;
7)
wykonanie badań laboratoryjnych - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5;
8)
w przypadku świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością za:
a)
jego sporządzenie - 35 zł,
b)
każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz świadectwa - 5 zł;
9)
w przypadku wspólnotowego dokumentu wejścia (CED - Common Entry Document) lub innego dokumentu wydanego na podstawie przepisów prawa unijnego dotyczących przywozu żywności lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z państwa trzeciego za:
a)
jego sporządzenie - 35 zł,
b)
każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz CED lub innego dokumentu - 5 zł;
10)
w przypadku dokumentu eksportowego wydawanego na podstawie przepisów państwa trzeciego za:
a)
jego sporządzenie - 35 zł,
b)
każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz tego dokumentu - 5 zł.
1. 
Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 3 i § 6 pkt 4, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.
2. 
Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 4 i § 6 pkt 5, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.
Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności są wnoszone:
1)
gotówką do kasy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej albo
2)
na wskazany rachunek bankowy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, albo
3)
na wskazany rachunek bankowy właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji albo Wojskowej Inspekcji Sanitarnej.
Do ustalania wysokości opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności, wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosuje się przepisy dotychczasowe.
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 8 maja 2009 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz. U. poz. 656 oraz z 2011 r. poz. 95).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ

I. 

Badania fizykochemiczne

Lp.Rodzaj oznaczeniaStawka w zł
123
1Alkohol etylowy:
1) metoda piknometryczna bez destylacji59
2) metoda piknometryczna z destylacją85
3) metoda areometryczna9
4) metoda chromatograficzna GC73
2Alkohol etylowy - fuzle:

metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym:

1) pierwsza próbka109
2) następna próbka w serii52
3Alkohol etylowy w occie:
metoda miareczkowa116
4Alkohol metylowy z destylacją: metoda kolorymetryczna:
1) pierwsza próbka143
2) następna próbka w serii70
5Alkohol metylowy bez destylacji: metoda kolorymetryczna:
1) pierwsza próbka128
2) następna próbka w serii35
6Alkohol metylowy:

1) metoda chromatograficzna GC:

a) pierwsza próbka52
b) następna próbka w serii29
2) destylacja próbki23
7Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa):
metoda wizualna14
8Azotany i azotyny:

1) metoda spektrofotometryczna:

a) pierwsza próbka238
b) następna próbka w serii

2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych:

80
a) pierwsza próbka354
b) następna próbka w serii238
9Barwa oleju:
skala jodowa44
10Barwniki:
1) wykrywanie28
2) identyfikacja - metoda chromatografii bibułowej lub cienkowarstwowej84
3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce - metoda spektrofotometryczna232
11Barwniki:

metoda chromatograficzna HPLC:

1) w napojach:

a) pierwszy barwnik235
b) każdy następny barwnik w próbce

2) w innych środkach spożywczych:

153
a) pierwszy barwnik272
b) każdy następny barwnik w próbce153
12Barwniki: Sudan I-IV lub biksyna lub para-Red metoda chromatograficzna HPLC:
1) pierwsza próbka258
2) następna próbka w serii169
13Białko:
metoda Kjeldahla93
14Chlorki:

1) metoda Mohra:

a) pierwsza próbka46
b) następna próbka w serii

2) metoda Volharda:

20
a) pierwsza próbka43
b) następna próbka w serii34
15Cukier:

przed i po inwersji - metoda Lane-Eynona:

1) pierwsza próbka108
2) następna próbka w serii74
16Ciężar właściwy:
1) metoda areometryczna9
2) metoda piknometryczna35
17Cyjanowodór:

metoda spektrofotometryczna:

1) pierwsza próbka81
2) następna próbka w serii23
18Dwutlenek węgla:
nasycenie6
19Ekstrakt:
1) metoda piknometryczna46
2) metoda refraktometryczna35
20Gluten:
1) metoda wagowa44
2) metoda immunoenzymatyczna290
21Glutaminian sodu:
1) metoda spektrofotometryczna

2) metoda chromatograficzna HPLC:

377
a) pierwsza próbka297
b) następna próbka w serii117
22Jodek potasu:
metoda kolorymetryczna162
23Histamina:

metoda chromatograficzna HPLC:

1) pierwsza próbka292
2) następna próbka w serii116
24Kofeina:

1) metoda chromatograficzna HPLC:

a) w napojach:

- pierwsza próbka147
- następna próbka w serii

b) w pozostałych środkach spożywczych:

95
- pierwsza próbka174
- następna próbka w serii122
2) metoda Prange-Waltera81
25Kwasowość:
1) metoda miareczkowa - w środowisku wodnym28
2) metoda miareczkowa - w środowisku etanolowo-wodnym58
3) metoda miareczkowa - kwasowość lotna64
4) metoda potencjometryczna21
26Konserwanty: kwas benzoesowy
1) metoda spektrofotometryczna164
2) metoda kolorymetryczna207
27Konserwanty: kwas benzoesowy metoda chromatograficzna HPLC:

1) w napojach:

a) pierwsza próbka252
b) następna próbka w serii

2) w pozostałych środkach spożywczych:

164
a) pierwsza próbka290
b) następna próbka w serii202
28Konserwanty: kwas sorbowy
metoda spektrofotometryczna162
29Konserwanty: kwas sorbowy metoda chromatograficzna HPLC:

1) w napojach:

a) pierwsza próbka266
b) następna próbka w serii

2) w pozostałych środkach spożywczych:

173
a) pierwsza próbka306
b) następna próbka w serii213
30Konserwanty: kwas sorbowy + kwas benzoesowy metoda chromatograficzna HPLC:

1) w napojach:

a) pierwsza próbka286
b) następna próbka w serii

2) w pozostałych środkach spożywczych:

198
a) pierwsza próbka324
b) następna próbka w serii237
31Konserwanty: dwutlenek siarki
1) metoda destylacyjna i miareczkowanie85
2) metoda miareczkowa bezpośrednia62
32Kwas erukowy:

metoda chromatografii gazowej:

1) pierwsza próbka187
2) następna próbka w serii77
33Liczba kwasowa w tłuszczach:
metoda miareczkowa66
34Liczba nadtlenkowa w tłuszczach:
metoda miareczkowa125
35Liczba jodowa w tłuszczach:
metoda wizualna i miareczkowa55
36Metale: ołów, kadm mineralizacja sucha - metoda ASA:
1) pierwsza próbka186 (każdy pierwiastek)
2) następna próbka w serii139 (każdy pierwiastek)
37Metale: żelazo, nikiel
metoda ASA lub ICP164 (każdy metal)
38Metale: miedź, cynk mineralizacja sucha - metoda ASA:
1) pierwsza próbka za jeden pierwiastek120
2) następna próbka w serii za jeden pierwiastek94
39Metale: rtęć

1) mineralizacja mokra - metoda ASA:

a) pierwsza próbka174
b) następna próbka w serii162
2) metoda ASA technika amalgamacji58
40Metale: arsen

1) mineralizacja mikrofalowa - metoda ASA lub ICP:

a) pierwsza próbka131
b) następna próbka w serii

2) mineralizacja sucha - metoda ASA lub ICP:

120
a) pierwsza próbka160
b) następna próbka w serii92
41Metale: cyna

1) mineralizacja mikrofalowa - metoda ASA lub ICP:

a) pierwsza próbka131
b) następna próbka w serii

2) mineralizacja sucha - metoda ASA lub ICP:

79
a) pierwsza próbka116
b) następna próbka w serii

3) metoda ekstrakcyjna - metoda ASA:

59
a) pierwsza próbka107
b) następna próbka w serii50
4) metoda spektrofotometryczna232
42Mikroelementy: wapń, magnez
metoda ASA lub ICP81

(każdy

pierwiastek)

435-hydroksymetylofurfurol w miodzie:
metoda spektrofotometryczna41
44Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie:
metoda wizualna41
45Obecność melasy w miodzie:
metoda wizualna33
46Obecność skrobi w miodzie:
metoda wizualna23
47Liczba diastazowa w miodzie:
metoda miareczkowa65
48Mikotoksyny - ochratoksyna A:

1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

a) pierwsza próbka986
b) następna próbka w serii

2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:

114
a) pierwsza próbka1044
b) następna próbka w serii

3) metoda chromatograficzna HPLC:

406
a) pierwsza próbka347
b) następna próbka w serii171
49Mikotoksyny - aflatoksyna B1:

1) metoda chromatograficzna HPLC:

a) pierwsza próbka347
b) następna próbka w serii

2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

171
a) pierwsza próbka579
b) następna próbka w serii

3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:

151
a) pierwsza próbka812
b) następna próbka w serii327
50Mikotoksyny - aflatoksyna M1:

1) metoda chromatograficzna HPLC:

a) pierwsza próbka343
b) następna próbka w serii171
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA347
51Mikotoksyny - suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2:

1) metoda chromatograficzna HPLC:

a) pierwsza próbka577
b) następna próbka w serii

2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

162
a) pierwsza próbka389
b) następna próbka w serii

3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:

151
a) pierwsza próbka812
b) następna próbka w serii327
52Mikotoksyny - zawartość ZEA:

1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

a) pierwsza próbka684
b) następna próbka w serii

2) metoda chromatograficzna HPLC:

87
a) pierwsza próbka347
b) następna próbka w serii171
53Mikotoksyny - zawartość fumonizyny:

1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

a) pierwsza próbka684
b) następna próbka w serii

2) metoda chromatograficzna HPLC:

87
a) pierwsza próbka347
b) następna próbka w serii171
54Mikotoksyny - zawartość DON:

1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

a) pierwsza próbka684
b) następna próbka w serii

2) metoda chromatograficzna HPLC:

87
a) pierwsza próbka347
b) następna próbka w serii171
55Mikotoksyny - patulina: metoda chromatograficzna HPLC:
1) pierwsza próbka371
2) następna próbka w serii267
56Mikotoksyny - przygotowanie próbki przed oznaczaniem:
1) próbki od 1 kg do 5 kg13
2) próbki powyżej 5 kg do 10 kg25
3) próbki powyżej 10 kg do 20 kg52
4) próbki powyżej 20 kg do 30 kg77
573-MCPD (3-monochloropropan-1, 2-diol):
technika GC/MS1450
58pH:
metoda potencjometryczna58
59Popiół:
1) całkowity - metoda wagowa99
2) nierozpuszczalny w kwasie solnym - metoda wagowa139
60Polifosforany dodane (bez białka): metoda wagowa:
1) pierwsza próbka125
2) następna próbka w serii81
61Żelazocyjanek potasu (w soli):
metoda fotokolorymetryczna104
62Pestycydy - amitraz:
technika GC/MS244
63Pestycydy - bromek metylu:
technika GC/ECD112
64Pestycydy - związki polarne:

technika LC/MS/MS

375
65Pestycydy - ditiokarbaminiany:
1) metoda spektrofotometryczną UV-VIS91
2) technika GC174
66Pestycydy - związki z różnych grup chemicznych: metoda Quechers technika:
1) GC/MS(/MS) i LC/MS(/MS)435
2) GC/ECD/NPD/MS i LC/MS/MS372
3) GC/ECD/NPD234
4) GC/ECD/NPD/MS291
5) GC/MS/MS340
6) LC/MS/MS

7) HPLC/UV/FL

224

472

67(uchylony)
68Substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, sacharyniany: metoda chromatograficzna HPLC:
1) w napojach232
2) w pozostałych środkach spożywczych306
69Substancje dodatkowe inne niż substancje słodzące i barwniki:
1) kwasowość/alkaliczność benzoesanu sodu - metoda miareczkowa66
2) chlorowane związki organiczne - metoda nefelometryczna121
70Szkodniki żywnościowe:
1) obecność - metoda makroskopowa12
2) obecność - metoda mikroskopowa42
71Tłuszcz:
1) metoda Gerbera53
2) metoda Soxhleta93
3) metoda Soxhleta z hydrolizą162
4) metoda Szmidt-Bondzyńskiego81
5) metoda Grossfelda95
72Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA: metoda chromatograficzna HPLC:

1) bez zmydlania:

a) pierwsza próbka429
b) następna próbka w serii

2) ze zmydlaniem:

249
a) pierwsza próbka719
b) następna próbka w serii348
73Witamina C:
1) w próbkach bezbarwnych - metoda miareczkowa55
2) w próbkach zabarwionych - metoda spektrofotometryczna64
3) metoda HPLC361
74Zanieczyszczenia:
1) organiczne - wykrywanie14
2) organiczne - oznaczenie, metoda wagowa70
3) mechaniczne - makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń14
4) ferromagnetyczne - wykrywanie14
5) ferromagnetyczne - oznaczenie, metoda wagowa70
75Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready:
metoda PCR391

(jedna odmiana)

76Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready:
metoda PCR637

(jedna odmiana)

77Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy:
metoda PCR392

(jedna odmiana)

78Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy:
metoda PCR456

(wszystkie odmiany)

79Oznaczanie jakościowe DNA sekwencji screeningowych (na wykrycie promotora 35S lub terminatora NOS):
metoda PCR401
80Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy:
metoda PCR637

(jedna odmiana)

81Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych cez-137 w żywności:
metoda spektrometrii gamma174
82Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych stront-90 w żywności:
metoda radiochemiczna418
83Wykrywanie napromieniania żywności:
1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR)297
2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (PSL) screening137
3) metoda termoluminescencji (TL)646
4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej383
84Jakościowe próby chemiczne29
85Oznaczanie liczby formolowej29
86Ocena organoleptyczna jednego środka spożywczego:
1) metoda bezpośrednia (bez obróbki)40
2) po przygotowaniu próbki60
87Ocena organoleptyczna jednego materiału i wyrobu do kontaktu z żywnością:
1) metoda bezpośrednia (zapach)25

(każda

substancja wzorcowa)

2) metoda trójkątowa (smak)50

(każda

substancja wzorcowa)

88Oznaczanie oleju mineralnego w oleju słonecznikowym:
metoda chromatograficzna GC510
89Oznaczanie wilgotności i suchej masy29
90Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku:
1) do wody destylowanej113
2) do 3% kwasu octowego115
3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego132
4) do 50% alkoholu etylowego184
5) do izooktanu230
6) do 95% alkoholu etylowego299
91Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku:
1) do wody destylowanej225
2) do 3% kwasu octowego230
3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego265
4) do 50% alkoholu etylowego325
5) do izooktanu459
do 95% alkoholu etylowego597
92Migracja bisfenolu A: metoda chromatograficzna HPLC:

1) do 50% etanolu:

a) pierwsza próbka1232
b) następna próbka w serii

2) do wody destylowanej lub 3% kwasu octowego:

1001
a) pierwsza próbka909
b) następna próbka w serii813
93Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych:

metoda chromatograficzna HPLC:

do 3% kwasu octowego lub wody destylowanej

1) pierwsza próbka1692
2) następna próbka w serii1481
94Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP:
metoda chromatografii cienkowarstwowej62
95Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych:
metoda chromatografii cienkowarstwowej86
96Oznaczanie e-kaprolaktamu: metoda chromatografii gazowej GC:
1) pierwsza próbka241
2) następna próbka w serii147
97Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów:
metoda chromatografii cienkowarstwowej84
98Formaldehyd:
1) w papierze - metoda spektrofotometryczna348
2) w tworzywach sztucznych - w melaminie (do 1 płynu modelowego) - metoda spektrofotometryczna348
99Oznaczanie uwalnianego ołowiu i kadmu z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne:

metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:

1) pierwsza próbka91 (każdy metal)
2) następna próbka w serii56 (każdy metal)
100Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (tworzywa sztuczne): metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
1) pierwsza próbka91

(każdy metal)

2) następna próbka w serii56

(każdy metal)

101Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (papier, ceramika): metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
1) pierwsza próbka91

(każdy metal)

2) następna próbka w serii56

(każdy metal)

102Oznaczanie:
1) odporności nadruku farbami27
2) sprawdzenie przyczepności nadruku7
103Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze: metoda kolorymetryczna:
1) pierwsza próbka169
2) następna próbka w serii136
104Związki lotne w wyrobach z silikonu:
metoda wagowa35
105Próba nieobecności baru w gumie:
metoda wizualna37
106Zawartość cynku w gumie:
metoda miareczkowa165
107Badanie gumy:
1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu52
2) siarczki41
3) metale w przeliczeniu na ołów63
4) organoleptyka bezpośrednia11
5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami41 (każda substancja modelowa)
6) sucha pozostałość41
7) migracja globalna do wody destylowanej41
108Gramatura w papierze:
metoda wagowa27
109Badanie papieru:
1) chlorki46
2) wilgotność41
110Ocena organoleptyczna papieru232
111Oznaczenie styrenu:

metoda chromatografii gazowej GC:

1) pierwsza próbka244
2) następna próbka w serii145
112Papier i tworzywa:
trwałość nadruku44
113Oznaczenie związków polarnych w tłuszczach smażalniczych:
metoda wagowa300
114Oznaczenie kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans:
metoda chromatografii gazowej350
115Oznaczenie metali - glin, ołów, kadm:
mineralizacja mikrofalowa ciśnieniowa, odczyt metodą ASA133

(każdy metal)

116Ocena organoleptyczna naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej, wody stołowej oraz wody do spożycia35
117Oznaczenie zawartości jodu w soli kuchennej: metoda miareczkowa44
118Oznaczenie kaloryczności: metoda miareczkowa80
119Oznaczenie akryloamidu:

metoda chromatografii gazowej z detektorem masowym (GC-MS)

180
120Witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B): metoda HPLC117

(każda

witamina)

121Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E): metoda HPLC340

(każda

witamina)

122Oznaczenia ilościowe/jakościowe modyfikacji genetycznych związane z występowaniem nieautoryzowanego GMO:
1) oznaczenie jakościowe DNA, sekwencje P35S, TNOS, CryIAb/Ac w ryżu Bt 63 pochodzenia chińskiego1232
2) oznaczenie ilościowe dla jednej odmiany modyfikacji genetycznej na ABI 7500495
3) oznaczenie sekwencji ctp2-CP4 epsps; bar; pat; pFMV; nptII273 (każda sekwencja)
4) oznaczenie sekwencji P-nos-nptII335

II. 

Badania mikrobiologiczne

Lp.Rodzaj oznaczeniaStawka w zł
123
1Wykrywanie obecności Salmonella spp.:
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna80
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR110
3) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas99
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR311 (jedna próbka)
5) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii175 (każda próbka)
6) identyfikacja - metoda klasyczna165
2Badanie w kierunku bakterii z grupy coli:
1) wykrywanie obecności35
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa:46
a) potwierdzenie 1 kolonii4
3) oznaczanie liczby - metoda NPL:70
a) potwierdzenie 1 probówki4
3Badanie w kierunku Escherichia coli:
1) wykrywanie obecności35
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR110
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR110
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa46
5) oznaczanie liczby - metoda NPL:70
a) potwierdzenie 1 probówki4
6) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda klasyczna PCR110
7) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda Real-Time PCR110
4Badanie w kierunku Escherichia coli O157:
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR110
2) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas139
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR329 (jedna próbka)
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii175 (każda próbka)
5) wykrywanie obecności - metoda z użyciem separatora wg PN ISO122
6) potwierdzenie kolonii93
5Badanie w kierunku Enterobacteriaceae:
1) wykrywanie obecności35
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR295 (jedna próbka)
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii143 (każda próbka)
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa46
5) oznaczanie liczby - metoda NPL70
6) identyfikacja 1 kolonii6
6Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii):
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna35
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR295 (jedna próbka)
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii143 (każda próbka)
4) identyfikacja33
7Badanie w kierunku Bacillus cereus:
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa64
2) identyfikacja29
8Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:
1) wykrywanie obecności35
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa62
3) oznaczanie liczby - metoda NPL:60
a) potwierdzenie 1 probówki7
4) identyfikacja 1 kolonii7
9Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej:

metoda testowa Mini Vidas:

1) bez zagęszczenia121
2) z zagęszczeniem176
10Badanie w kierunku Listeria monocytogenes:
1) wykrywanie obecności w 25 g93
2) wykrywanie obecności w 1 g63
3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR110
4) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas127
5) oznaczanie liczby - metoda płytkowa89
6) identyfikacja232
11Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica:
1) wykrywanie obecności w 1 g75
2) wykrywanie obecności w 25 g290
3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR110
4) identyfikacja116
12Badanie w kierunku Campylobacter spp.:
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR110
2) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas139
3) wykrywanie obecności - metoda referencyjna wg PN ISO116
4) identyfikacja107
13Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby - metoda płytkowa70
14Drobnoustroje tlenowe mezofilne - oznaczanie liczby - metoda płytkowa58
15Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących:
1) wykrywanie obecności23
2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany23
3) wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany - metoda NPL99
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa77
5) identyfikacja72
16Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej:
1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22±2°C - metoda płytkowa40
2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36±2°C - metoda płytkowa

3) badanie bakterii grupy coli:

40
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej39
b) potwierdzenie 1 kolonii10
4) badanie Escherichia coli:
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej39
b) potwierdzenie 1 kolonii14
5) badanie enterokoków kałowych:
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej39
b) potwierdzenie 1 płytki10
6) badanie Pseudomonas aeruginosa:
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej39
b) potwierdzenie 1 kolonii - pierwszy etap11
c) potwierdzenie 1 kolonii - drugi etap30
7) badanie Clostridiów redukujących siarczyny (łącznie z przetrwalnikami):
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej59
8) badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami):
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej55
17Wykonanie próby szczelności - metoda wizualna12
18Wykonanie próby termostatowej - metoda wizualna12
19Badanie bakterioskopowe17
20Oznaczanie toksyn T2 i HT-2 - metoda HPLC:
1) pierwsza próbka347
2) następna próbka w serii171
21Identyfikacja poszczególnych kolonii (10 kolonii)180
22Badanie w kierunku obecności szczepów Escherichia coli wytwarzających toksyny Shiga (STEC):
1) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda Real-Time PCR329 (jedna próbka)
2) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii179 (każda próbka)
3) izolacja STEC (w przypadku wyniku dodatniego)1512
23Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni kontaktujących się z żywnością - metoda wymazów:

1) wykrywanie obecności Salmonella spp.:

a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna72
b) identyfikacja - metoda klasyczna

2) badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:

165
a) wykrywanie obecności12
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa62
c) potwierdzenie 1 probówki7
d) identyfikacja 1 kolonii

3) badanie w kierunku bakterii z grupy coli:

7
a) wykrywanie obecności12
b) potwierdzenie 1 probówki

4) wykrywanie obecności Listeria monocytogenes:

4
a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna93
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa89
c) identyfikacja

5) drobnoustroje tlenowe mezofilne:

232
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa58
6) badanie w kierunku Enterobacteriaceae:
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa46
b) identyfikacja6".
1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 sierpnia 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. z 2021 r. poz. 932).