Zm.: rozporządzenie w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.58.511

Akt jednorazowy
Wersja od: 7 kwietnia 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 30 marca 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń 2

Na podstawie art. 9 ust. 4 pkt 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń (Dz. U. z 2003 r. Nr 59, poz. 530 oraz z 2004 r. Nr 94, poz. 934) w załączniku nr 1 do rozporządzenia wprowadza się następujące zmiany:
1)
w części I "Specyfikacje, kryteria czystości dla dozwolonych substancji słodzących":
a)
po poz. 13 dodaje się poz. 13a w brzmieniu:
"13a. E 955 SUKRALOZA
Nazwy synonimowe4,1',6'-Trichlorogalaktosacharoza
Definicja
Nazwa chemiczna1,6-Dichloro-1,6-dideoksy-β-D-fruktofuranozylo-4-chloro-4-deoksy-α-D-galaktopiranozyd
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych259-952-2
Wzór chemiczny C12H19Cl3O8
Masa cząsteczkowa397,64
AnalizaZawiera nie mniej niż 98 % i nie więcej niż 102 % C12H19Cl3O8, w przeliczeniu na bezwodną masę
OpisPraktycznie bezwonny, krystaliczny proszek o barwie białej lub prawie białej
Identyfikacja
A. pH 10 % roztworuNie mniej niż 5,0 i nie więcej niż 7,0
B. RozpuszczalnośćŁatwo rozpuszczalny w wodzie, metanolu i etanolu

Słabo rozpuszczalny w octanie etylu

C. Absorpcja w podczerwieniWidmo w podczerwieni próbki zdyspergowanej w bromku potasu wykazuje względne maksimum przy podobnych długościach fali jak w widmie odniesienia otrzymanym przy użyciu sukralozy jako wzorca odniesienia.
D. Chromatografia cienkowarstwowaGłówna plama roztworu badanego posiada tę samą wartość Rf co główna plama roztworu standardowego A przywołanego w teście na inne chlorowane disacharydy. Roztwór standardowy A otrzymuje się przez rozpuszczenie 1,0 g wzorca odniesienia sukralozy w 10 ml metanolu.
E. Skręcalność właściwa[α]20D: +84,0° do +87,5° w przeliczeniu na bezwodną masę (10% w/v roztwór)
Czystość
Zawartość wodyNie więcej niż 2,0 % (metoda Karla Fischera)
Popiół siarczanowyNie więcej niż 0,7 %
OłówNie więcej niż 1 mg/kg
Inne chlorowane disacharydyNie więcej niż 0,5 %
Chlorowane monosacharydyNie więcej niż 0,1 %
Tlenek trifenylofosfanuNie więcej niż 150 mg/kg
MetanolNie więcej niż 0,1 %",
b)
po poz. 15 dodaje się poz. 15a w brzmieniu:
"15a. E 962 SÓL ASPARTAMU I ACESULFAMU
Nazwy synonimoweAspartam-acesulfam
DefinicjaSól otrzymuje się przez ogrzewanie aspartamu i acesulfamu K, w stosunku około 2:1 (w/w) w roztworze o odczynie kwaśnym, a następnie krystalizację. Potas oraz woda są eliminowane. Produkt jest bardziej stabilny niż sam aspartam.
Nazwa chemicznaSól 6-metylo-1,2,3-oksatiazyno-4(3H)-on-2,2-ditlenkowa kwasu L-fenyloalanylo-2-metylo-L-α-asparaginowego
Wzór chemicznyC18H23O9N3S
Masa cząsteczkowa457,46
Analiza63,0 % do 66,0 % aspartamu (w suchej masie) i 34,0 % do 37,0 % acesulfamu (forma kwaśna w suchej masie)
OpisBiały, bezwonny, krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. RozpuszczalnośćTrudno rozpuszczalny w wodzie; słabo rozpuszczalny w etanolu
B. TransmitancjaTransmitancja 1 % roztworu w wodzie oznaczona w 1 cm kuwecie przy 430 nm za pomocą odpowiedniego spektrofotometru, stosując wodę jako próbkę odniesienia, wynosi nie mniej niż 0,95, co odpowiada absorbancji nie większej niż około 0,022
C. Skręcalność właściwa[α]20D: +14,5° do +16,5°

Oznaczyć przy stężeniu 6,2 g w 100 ml kwasu mrówkowego (15N) w ciągu 30 minut od przygotowania roztworu. Otrzymaną skręcalność właściwą podzielić przez 0,646 w celu skorygowania o zawartość aspartamu w soli aspartamu i acesulfamu.

Czystość
Ubytek po suszeniuNie więcej niż 0,5 % (105 °C, 4 godziny)
Kwas 5-benzylo-3,6-diokso-2-piperazynooctowyNie więcej niż 0,5 %
OłówNie więcej niż 1 mg/kg";
2)
w części II w pkt II "Szczegółowe kryteria czystości barwników" poz. 30 i 31 otrzymują brzmienie:
"30. E 160a(i) MIESZANINA KAROTENÓW
1. KAROTENY otrzymywane z roślin
Nazwy synonimoweCl Pomarańczowy spożywczy 5
DefinicjaMieszanina karotenów jest otrzymywana w wyniku ekstrakcji rozpuszczalnikami naturalnych odmian roślin jadalnych, marchwi, olejów roślinnych, trawy, lucerny i pokrzywy.

Głównym składnikiem barwiącym są karotenoidy, z których większą część stanowi beta-karoten. Mogą być obecne również alfa-, gamma-karoten oraz inne pigmenty. Oprócz pigmentów barwiących, mieszanina karotenów może zawierać oleje, tłuszcze i woski naturalnie występujące w surowcach. Do ekstrakcji mogą być używane tylko następujące rozpuszczalniki: aceton, keton metyloetylowy, metanol, etanol, propan-2-ol, heksan (*), dichlorometan i dwutlenek węgla

KlasaKarotenoidy
Numer wg Colour Index75130
Numer wg Europejskiego
Spisu Substancji Chemicznych230-636-6
Wzór chemicznyBeta-karoten: C40H56
Masa cząsteczkowaBeta-karoten: 536,88
AnalizaZawartość karotenów (w przeliczeniu na beta-karoten) wynosi nie mniej niż 5 %. Dla produktów otrzymanych przez ekstrakcję olejów roślinnych: nie mniej niż 0,2 % w tłuszczach jadalnych
E1%1cm 2.500 przy około 440-457 nm w cykloheksanie
Identyfikacja
A. SpektrometriaMaksimum w cykloheksanie przy 440-457 nm i 470-486 nm
Czystość
Pozostałości rozpuszczalnikówAceton }

Keton metyloetylowy }Nie więcej niż

Metanol }50 mg/kg,

Propan-2-ol }pojedynczo lub łącznie

Heksan }

Etanol }

Dichlorometan: Nie więcej niż

10 mg/kg

OłówNie więcej niż 5 mg/kg
(*) benzenu nie więcej niż 0,05 % v/v
2. KAROTENY otrzymywane z alg
Nazwy synonimoweCl Pomarańczowy spożywczy 5
DefinicjaMieszanina karotenów może być również otrzymywana z naturalnych odmian alg Dunaliella salina, rosnących w dużych słonych jeziorach w okolicach Whyalla w Południowej Australii. Beta-karoten jest ekstrahowany przy użyciu olejków eterycznych. Preparat jest 20-30 % zawiesiną w oleju spożywczym. Stosunek izomerów trans-cis mieści się w granicach 50/50-71/29.

Głównym składnikiem barwiącym są karotenoidy, z których większą część stanowi beta-karoten. Mogą być obecne również alfa-karoten, luteina, zeaksantyna i beta-kryptoksantyna. Oprócz pigmentów barwiących, mieszanina karotenów może zawierać oleje, tłuszcze i woski naturalnie występujące w surowcach.

KlasaKarotenoidy
Numer wg Colour Index75130
Wzór chemicznyBeta-karoten: C40H56
Masa cząsteczkowaBeta-karoten: 536,88
AnalizaZawartość karotenów (w przeliczeniu na beta-karoten) wynosi nie mniej niż 20 %
E1%1cm 2.500 przy około 440-457 nm w cykloheksanie
Identyfikacja
A. SpektrometriaMaksimum w cykloheksanie przy 440-457 nm i 474-486 nm
Czystość
Naturalne tokoferole w oleju jadalnymNie więcej niż 0,3 %
OłówNie więcej niż 5 mg/kg
31. E 160a(ii) BETA-KAROTEN
1. Beta-karoten
Nazwy synonimoweCl Pomarańczowy spożywczy 5
DefinicjaNiniejsza specyfikacja odnosi się głównie do wszystkich trans izomerów beta-karotenu łącznie z niewielkimi ilościami innych karotenoidów. Rozcieńczone i stabilizowane preparaty mogą mieć różne stosunki izomerów cis/trans
KlasaKarotenoidy
Numer wg Colour Index40800
Numer wg Europejskiego
Spisu Substancji Chemicznych230-636-6
Nazwy chemiczneBeta-karoten, beta,beta-karoten
Wzór chemicznyC40H56
Masa cząsteczkowa536,88
AnalizaNie mniej niż 96 % substancji barwiących ogółem (w przeliczeniu na beta-karoten)
E1%1cm 2.500 przy około 440-457 nm w cykloheksanie
OpisCzerwone do brązowawo-czerwonych kryształy lub krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. SpektrometriaMaksimum w cykloheksanie przy 453-456 nm
Czystość
Popiół siarczanowyNie więcej niż 0,2 %
Dodatkowe substancje barwiąceKarotenoidy inne niż beta-karoten: nie więcej niż 3,0 % substancji barwiących ogółem
OłówNie więcej niż 2 mg/kg
2. Beta - karoten z Blakeslea trispora
Nazwy synonimoweCl Pomarańczowy spożywczy 5
DefinicjaOtrzymywany w procesie fermentacji przy użyciu mieszanej kultury fizjologicznie różnych osobników typów (+) i (-) naturalnych szczepów grzyba Blakeslea trispora. Beta-karoten jest ekstrahowany z biomasy octanem etylu lub kolejno: octanem izobutylu i alkoholem izopropylowym, a następnie krystalizowany. Skrystalizowany produkt zawiera głównie trans beta-karoten. W wyniku naturalnego procesu około 3 % produktu zawiera mieszaninę karotenoidów, która jest charakterystyczna dla produktu.
KlasaKarotenoidy
Numer wg Colour Index40800
Numer wg Europejskiego
Spisu Substancji Chemicznych230-636-6
Nazwy chemiczneBeta-karoten, beta,beta-karoten
Wzór chemicznyC40H56
Masa cząsteczkowa536,88
AnalizaNie mniej niż 96 % substancji barwiących ogółem (w przeliczeniu na beta-karoten)
E1%1cm 2.500 przy około 440-457 nm w cykloheksanie
OpisCzerwone, brązowawo-czerwone, purpurowo-fioletowe kryształy lub krystaliczny proszek (barwa zależy od użytego rozpuszczalnika ekstrakcyjnego i warunków krystalizacji)
Identyfikacja
A. SpektrometriaMaksimum w cykloheksanie przy 453-456 nm
Czystość
Pozostałości rozpuszczalnikówOctan etylu } Nie więcej niż 0,8 %

Etanol } pojedynczo lub łącznie

Octan izobutylu: Nie więcej niż 1,0 %

Alkohol izopropylowy: Nie więcej niż 0,1 %

Popiół siarczanowyNie więcej niż 0,2 %
Dodatkowe substancje barwiąceKarotenoidy inne niż beta-karoten: nie więcej niż 3,0 % substancji barwiących ogółem
OłówNie więcej niż 2 mg/kg
Mikotoksyny:
Aflatoksyna B1Nieobecna
Trichoteceny (T2)Nieobecne
OchratoksynaNieobecna
ZearalenonNieobecny
Mikrobiologia:
PleśnieNie więcej niż 100/g
DrożdżeNie więcej niż 100/g
SalmonellaNieobecne w 25 g
Escherichia coliNieobecne w 5 g";
3)
w części III "Specyfikacje, kryteria czystości dla dozwolonych substancji dodatkowych innych niż substancje słodzące i barwniki oraz substancji pomagających w przetwarzaniu":
a)
poz. 117 i 118 otrzymują brzmienie:
"117. E 407 KARAGEN
Nazwy synonimoweProdukt handlowy jest wprowadzany do obrotu pod różnymi nazwami, takimi jak:
- mech irlandzki
- eucheuman (z gat. Eucheuma spp.)
- irydofykan (z gat. Iridaea spp.)
- hypnean (z gat. Hypnea spp.)
- furcellaran lub agar duński (z Furcellaria

fastigiata)

- karagen (z gat. Chondrus i Gigartina spp.)
DefinicjaKaragen otrzymuje się na drodze wodnej ekstrakcji naturalnie występujących odmian wodorostów morskich z rodzin Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaceae i Furcellariaceae należących do klasy Rhodophyceae (algi czerwone). Nie należy stosować innego organicznego środka strącającego poza metanolem, etanolem i 2-propanolem. Karagen składa się głównie z soli potasowych, sodowych, magnezowych i wapniowych estrów siarczanowych polisacharydów, które po hydrolizie dają galaktozę i 3,6-anhydrogalaktozę. Karagen nie powinien być hydrolizowany ani w jakikolwiek inny sposób rozkładany chemicznie
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych232-524-2
OpisGruboziarnisty lub miałki proszek, barwa żółtawa do bezbarwnej, praktycznie bez zapachu
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność

galaktozy, anhydrogalaktozy i

siarczanów

Czystość
Zawartość metanolu, etanolu i 2-propanoluNie więcej niż 0,1 % pojedynczo lub łącznie
Lepkość 1,5 % roztworu w temperaturze 75 °CNie mniej niż 5 mPa.s
Ubytek po suszeniuNie więcej niż 12 % (105 °C, 4 godziny)
SiarczanyNie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 % w przeliczeniu na suchą masę (jako SO4)
PopiółNie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 % w przeliczeniu na suchą masę, po prażeniu w temperaturze 550 °C
Popiół nierozpuszczalny w kwasieNie więcej niż 1 % w przeliczeniu na suchą masę, (popiół nierozpuszczalny w 10 % kwasie solnym)
Substancje nierozpuszczalne w kwasieNie więcej niż 2 % w przeliczeniu na suchą masę (substancje nierozpuszczalne w 1 % v/v kwasie siarkowym)
Karagen o niskiej masie cząsteczkowej (frakcja o masie cząsteczkowej poniżej 50 kDa)Nie więcej niż 5 %
ArsenNie więcej niż 3 mg/kg
OłówNie więcej niż 5 mg/kg
RtęćNie więcej niż 1 mg/kg
KadmNie więcej niż 1 mg/kg
Ogólna liczba drobnoustrojówNie więcej niż 5.000 kolonii w 1 gramie
Drożdże i pleśnieNie więcej niż 300 kolonii w 1 gramie
E. coliNieobecne w 5 g
Salmonella spp.Nieobecne w 10 g
118. E 407a PRZETWORZONE WODOROSTY MORSKIE Z GATUNKU EUCHEUMA
Nazwy synonimowePES (akronim angielskiego odpowiednika terminu "przetworzone wodorosty morskie")
DefinicjaPrzetworzone wodorosty morskie otrzymuje się przez obróbkę wodnym alkalicznym roztworem (KOH) naturalnie występujących odmian alg morskich ze szczepu Eucheuma cottonii i Eucheuma spinosum należących do klasy Rhodophyceae (algi czerwone) w celu usunięcia zanieczyszczeń, a następnie przemycie czystą wodą i suszenie w celu otrzymania produktu handlowego. Bardziej czysty produkt można uzyskać przez przemywanie metanolem, etanolem lub 2-propanolem i suszenie. Produkt zawiera głównie sole potasowe estrów siarczanowych polisacharydów, które po hydrolizie dają galaktozę i 3,6-anhydrogalaktozę. Sole sodowe, wapniowe i magnezowe estrów siarczanowych polisacharydów występują w mniejszych ilościach. Produkt zawiera również celulozę z alg w ilości do 15 %. Karagen obecny w przetworzonych wodorostach morskich nie powinien być hydrolizowany ani w jakikolwiek inny sposób rozkładany chemicznie
OpisGruboziarnisty lub miałki proszek, barwa beżowa do żółtawej, praktycznie bez zapachu
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność

galaktozy, anhydrogalaktozy i

siarczanów

B. RozpuszczalnośćW wodzie tworzy mętne, lepkie zawiesiny. Nierozpuszczalny w etanolu
Czystość
Zawartość metanolu, etanolu i 2-propanoluNie więcej niż 0,1 % pojedynczo lub łącznie
Lepkość 1,5 % roztworu w temperaturze 75 °CNie mniej niż 5 mPa.s
Ubytek po suszeniuNie więcej niż 12 % (105 °C, 4 godziny)
SiarczanyNie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 % w przeliczeniu na suchą masę (jako SO4)
PopiółNie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 % w przeliczeniu na suchą masę, po prażeniu w temperaturze 550 °C
Popiół nierozpuszczalny w kwasieNie więcej niż 1 % w przeliczeniu na suchą masę, (popiół nierozpuszczalny w 10 % kwasie solnym)
Substancje nierozpuszczalne w kwasieNie mniej niż 8 % i nie więcej niż 15 % w przeliczeniu na suchą masę (substancje nierozpuszczalne w 1 % v/v kwasie siarkowym)
Karagen o niskiej masie cząsteczkowej (frakcja o masie cząsteczkowej poniżej 50 kDa)Nie więcej niż 5 %
ArsenNie więcej niż 3 mg/kg
OłówNie więcej niż 5 mg/kg
RtęćNie więcej niż 1 mg/kg
KadmNie więcej niż 1 mg/kg
Ogólna liczba drobnoustrojówNie więcej niż 5.000 kolonii w 1 gramie
Drożdże i pleśnieNie więcej niż 300 kolonii w 1 gramie
E. coliNieobecne w 5 g
Salmonella spp.Nieobecne w 10 g",
b)
po poz. 265 dodaje się poz. 265a w brzmieniu:
"265a. E 907 UWODORNIONY POLI-1-DEKEN
Nazwy synonimoweUwodorniony polidek-1-en
Uwodorniona poli-alfa-olefina
Definicja
Wzór chemicznyC10nH20n+2 gdzie n = 3-6
Masa cząsteczkowa560 (wartość średnia)
AnalizaNie mniej niż 98,5 % uwodornionego poli-1-dekenu posiadającego następujący rozkład oligomerów:
C30: 13-37 %
C40: 35-70 %
C50: 9-25 %
C60: 1-7 %
OpisBezbarwna, bezwonna, lepka ciecz
Identyfikacja
A. RozpuszczalnośćNierozpuszczalny w wodzie; słabo rozpuszczalny w etanolu; rozpuszczalny w toluenie
B. SpalanieSpala się jasnym płomieniem, wydzielając charakterystyczny zapach podobny do zapachu parafiny
Czystość
LepkośćPomiędzy 5,7 x 10-6 a 6,1 x 10-6 m2s-1 w 100 °C
Związki z liczbą węgli mniejszą niż 30Nie więcej niż 1,5 %
Substancje łatwo ulegające zwęglaniuPo 10 minutach wytrząsania w łaźni z wrzącą wodą zawartość probówki z kwasem siarkowym i 5 g próbki uwodornionego poli-1-dekenu nie jest ciemniejsza niż bardzo jasnosłomkowy kolor
NikielNie więcej niż 1 mg/kg
OłówNie więcej niż 1 mg/kg",
c)
po poz. 305 dodaje się poz. 305a w brzmieniu:
"305a. E 1517 DIOCTAN GLICEROLU
Nazwy synonimoweDiacetyna
DefinicjaDioctan glicerolu najczęściej składa się z mieszaniny 1,2- i 1,3-dioctanów glicerolu z mniejszą ilością mono- i tri-estrów.
Nazwy chemiczneDioctan glicerolu

Dioctan 1,2,3-propanotriolu

Wzór chemicznyC7H12O5
Masa cząsteczkowa176,17
AnalizaNie mniej niż 94,0 %
OpisKlarowna, bezbarwna, higroskopijna, nieco oleista ciecz o słabym tłuszczowym zapachu
Identyfikacja
A. RozpuszczalnośćRozpuszczalny w wodzie. Mieszający się z etanolem
B. Dodatni wynik próby na obecność

glicerolu i octanu

C. Ciężar właściwyd2020: 1,175-1,195
D. Zakres temperatur wrzeniaPomiędzy 259 °C a 261 °C
Czystość
Popiół całkowityNie więcej niż 0,02 %
KwasowośćNie więcej niż 0,4 % (jako kwas octowy)
ArsenNie więcej niż 3 mg/kg
OłówNie więcej niż 5 mg/kg",
d)
po poz. 306 dodaje się poz. 306a w brzmieniu:
"306a. E 1519 ALKOHOL BENZYLOWY
Nazwy synonimoweFenylokarbinol
Alkohol fenylometylowy
Benzenometanol
Alfa-hydroksytoluen
Definicja
Nazwy chemiczneAlkohol benzylowy
Fenylometanol
Wzór chemicznyC7H8O
Masa cząsteczkowa108,14
AnalizaNie mniej niż 98,0 %
OpisBezbarwna, klarowna ciecz o słabym, aromatycznym zapachu
Identyfikacja
A. RozpuszczalnośćRozpuszczalny w wodzie, etanolu i eterze
B. Współczynnik załamania światła[n]20D: 1,538-1,541
C. Ciężar właściwyd2525: 1,042-1,047
D. Dodatni wynik próby na obecność

nadtlenków

Czystość
Zakres destylacjiNie mniej niż 95 % v/v destylując pomiędzy 202 a 208 °C
Liczba kwasowaNie więcej niż 0,5
AldehydyNie więcej niż 0,2 % v/v (jako benzaldehyd)
OłówNie więcej niż 5 mg/kg".
Substancje, o których mowa w § 1, wprowadzone do obrotu lub znakowane przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, które nie spełniają wymagań określonych w rozporządzeniu wymienionym w § 1, w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem, mogą znajdować się w obrocie do wyczerpania zapasów.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 134, poz. 1439).
2 Niniejszym rozporządzeniem wdraża się postanowienia:

a) dyrektywy Komisji 2004/45/WE z dnia 16 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. WE L 113 z 20.04.2004, str. 19),

b) dyrektywy Komisji 2004/46/WE z dnia 16 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę 95/31/WE w odniesieniu do E 955 sukralozy i soli aspartamu-acesulfamu E 962 (Dz. Urz. WE L 114 z 21.04.2004, str. 15),

c) dyrektywy Komisji 2004/47/WE z dnia 16 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę 95/45/WE w odniesieniu do mieszanych karotenów (E 160 a (i)) i beta-karotenu (E 160 a (ii)) (Dz. Urz. WE L 113 z 20.04.2004, str. 24).