Dyrektywa 2004/46/WE zmieniająca dyrektywę 95/31/WE w odniesieniu do E 955 sukralozy i soli aspartamu-acesulfamu E 962

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.114.15

Akt jednorazowy
Wersja od: 21 kwietnia 2004 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2004/46/WE
z dnia 16 kwietnia 2004 r.
zmieniająca dyrektywę 95/31/WE w odniesieniu do E 955 sukralozy i soli aspartamu-acesulfamu E 962
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Komisji 95/31/WE z dnia 5 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych(2) określa kryteria czystości substancji słodzących wymienionych w dyrektywie 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. dotyczącej substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych(3).

(2) Jest konieczne ustanowienie kryteriów czystości dla E 955 sukralozy i E 962 soli aspartamu-acesulfamu.

(3) Koniecznym jest uwzględnienie specyfikacji i technik analitycznych w zakresie dodatków wymienionych w Codex Alimentarius, opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA).

(4) Dyrektywa 95/31/WE powinna zatem zostać odpowiednio zmieniona.

(5) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W Załączniku do dyrektywy 95/31/WE wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2
1.
Najpóźniej przed dniem 1 kwietnia 2005 r., Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej Dyrektywy. Państwa Członkowskie niezwłocznie przekażą Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami i niniejszą dyrektywą.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie powinny zawierać odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to powinno towarzyszyć ich urzędowej publikacji. Sposoby dokonania takiego odniesienia leżą w gestii Państw Członkowskich.

2.
Państwa Członkowskie przekażą Komisji tekst podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w obszarze objętym niniejszą dyrektywą.
Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 16 kwietnia 2004 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 178 z 28.7.1995, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2001/52/WE (Dz.U. L 190 z 12.7.2001, str. 18).

(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/115/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 24 z 29.1.2004, str. 65).

ZAŁĄCZNIK 

W Załączniku dodaje się następujący tekst:

"E955 E 955 SUKRALOZA

Synonimy4,1',6'-trichlorogalaktosacharoza
Definicje
Nazwa związku chemicznego1,6-dichloro-1,6-dideoksy-b-D-fruktofuranozylo-4-chloro-4-deoksy-a-D-galaktopiranozyd
Einecs259-952-2
Wzór chemicznyC12H19Cl3O8
Masa cząsteczkowa397,64
PróbaZawartość nie mniej niż 98 % i nie więcej niż 102 % C12H19Cl3O8 obliczone na bazie substancji bezwodnej.
OpisBiały do bladego, praktycznie bezwonny krystaliczny proszek.
Identyfikacja
A. pH 10 % roztworuNie mniej niż 5,0 i nie więcej niż 7,0
B. RozpuszczalnośćŁatwo rozpuszczalny w wodzie, metanolu i etanolu; słabo rozpuszczalny w octanie etylu
C. Absorpcja w

podczerwieni

Widmo w podczerwieni próbki w dyspersji bromku potasu wykazuje względne maksimum przy podobnej liczbie falowej jak te wykazywane przez widmo odniesienia otrzymane przy użyciu cukralozy jako wzorca odniesienia.
D. Chromatografia

cienkowarstwowa

Główna plama roztworu badanego posiada tę samą wartość Rf co główna plama roztworu mianowanego A określonego w badaniu dla innego chlorowanego disacharydu. Niniejszy roztwór mianowany otrzymuje się przez rozpuszczenie 1,0 g sukralozy jako wzorca w 10 ml metanolu.
E. Skręcalność właściwa[α]20D: + 84,0° do + 87,5° obliczone na bazie bezwodnej (10 % wag roztwór)
Czystość
WodaNie więcej niż 2,0 % (metoda Karla Fischera)
Popiół siarczanowyNie więcej niż 0,7 %
OłówNie więcej niż 1 mg/kg
Inne chlorowane

disacharydy

Nie więcej niż 0,5 %
Chlorowane monosacharydyNie więcej niż 0,1 %
Tlenek trifenylofosfinyNie więcej niż 150 mg/kg
MetanolNie więcej niż 0,1 %

E962 E 962 SÓL ASPARTAMU-ACESULFAMU

SynonimyAspartam-acesulfam
Sól aspartamu-acesulfam
DefinicjeSól jest przygotowywana przez ogrzewanie aspartamu i acesulfamu K,w stosunku wagowym około 2:1, w roztworze o kwasowym pH i pozwoleniu na zajście krystalizacji. Eliminuje się potas i wodę. Produkt jest bardziej stabilny niż sam aspartam.
Nazwa związku chemicznegoSól 6-metylo-1,2,3-oksatiazyno-4(3H)-onu-2,2-ditlenkowa kwasu L-fenyloalanylo-2-metylo-L-a-asparaginowego
Wzór chemicznyC18H23O9N3S
Masa cząsteczkowa457,46
Próba63,0 % do 66,0 % aspartamu (w suchej masie) i 34,0 % do 37,0 % acesulfamu (postać kwasowa w suchej masie)
OpisBiały, bezwonny, krystaliczny proszek.
Identyfikacja
A. RozpuszczalnośćTrudno rozpuszczalny w wodzie; słabo rozpuszczalny w etanolu.
B. TransmitancjaTransmitancja 1 % roztworu w wodzie oznaczona w 1 cm kuwecie w 430 nm za pomocą odpowiedniego spektrofotometru stosując wodę jako odniesienie, wynosi nie mniej niż 0,95, równoważnej absorbancji nie większej niż około 0,022.
C. Skręcalność właściwa[α]20D: +14,5° to + 16,5°
Oznaczyć przy stężeniu 6,2 g w 100 ml kwasu mrówkowego (15N) w zakresie czasu 30 min po przygotowaniu roztworu. Podzielić obliczoną skręcalność właściwą przez 0,646 dla skorygowania zawartości aspartamu o sól aspartamu-acesulfamu.
Czystość
Strata przy suszeniu

suszenia

Nie więcej niż 0,5 % (105 °C, 4 godz)
Kwas 5-benzylo-3,6-dioxo-

2-pieprz-azynooctowy

Nie więcej niż 0,5 %
OłówNie więcej niż 1 mg/kg"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.