Dyrektywa 2004/47/WE zmieniająca dyrektywę 95/45/WE w odniesieniu do mieszanych karotenów (E 160 a i)) i beta-karotenu (E 160 a ii))

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.113.24

Akt jednorazowy
Wersja od: 20 kwietnia 2004 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2004/47/WE
z dnia 16 kwietnia 2004 r.
zmieniająca dyrektywę 95/45/WE w odniesieniu do mieszanych karotenów (E 160 a i)) i beta-karotenu (E 160 a ii))
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Komisji 95/45/WE z dnia 26 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych(2) określiła kryteria czystości dla barwników wymienionych w dyrektywie 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych(3).

(2) Jest konieczne w świetle postępu technicznego, by zmienić kryteria czystości określone w dyrektywie 95/45/WE dla mieszanych karotenów (E 160 a i)) i beta-karotenu (E 160 a ii)).

(3) Koniecznym jest uwzględnienie specyfikacji i technik analitycznych w zakresie dodatków wymienionych w Codex Alimentarius, opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA).

(4) Dyrektywa 95/45/WE powinna zostać zatem odpowiednio zmieniona.

(5) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W Załączniku do dyrektywy 95/45/WE wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2
1.
Najpóźniej do dnia 1 kwietnia 2005 r. Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy i niezwłocznie przekażą Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami i niniejszą dyrektywą.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

2.
Państwa Członkowskie przekażą Komisji tekst podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w obszarze objętym niniejszą dyrektywą.
Artykuł  3

Produkty skierowane na rynek lub etykietowane przed dniem 1 kwietnia 2005 r., a które nie są zgodne z niniejszą dyrektywą, mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 16 kwietnia 2004 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 226 z 22.9.1995, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2001/50/WE (Dz.U. L 190 z 12.7.2001, str. 14).

(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 13. Dyrektywa zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

ZAŁĄCZNIK 

W Załączniku tekst dotyczący mieszanych karotenów (E 160 a i)) i beta-karotenu (E 160 a ii)) otrzymuje brzmienie:

"E 160 a i) MIESZANE KAROTENY

1. Karoteny roślinne

SynonimyCI Oranż do żywności 5
DefinicjeMieszaninę karotenów otrzymuje się przez ekstrakcję rozpuszczalnikową naturalnych szczepów jadalnego materiału roślinnego, marchwi, olejów roślinnych, trawy, alfalfa (lucerna siewna) oraz pokrzywy.
Na główne zabarwienie składają się karotenoidy, z których beta-karoten stanowi większą część. Mogą być obecne alfa, gamma-karoten i inne pigmenty. Oprócz pigmentów, substancja może zawierać oleje, tłuszcze i woski naturalnie występujące w materiale wyjściowym.
Do celów ekstrakcji można używać jedynie następujących rozpuszczalników: aceton, metyloetyloketon, metanol, etanol, propan-2-ol, heksan(*), dichlorometan i ditlenek węgla.
KlasaKarotenoidy
Nr barwnika (CI)75130
EINECS230-636-6
Wzór chemicznyBeta-karoten C40H56
Masa cząsteczkowaBeta-karoten 536,88
OznaczenieZawartość karotenów (liczone jako beta -karoten) jest nie mniejsza niż 5 %. Dla produktów otrzymanych przez ekstrakcję olejów roślinnych: nie mniej niż 0,2 % w tłuszczach jadalnych
E1%1cm 2.500 przy długości fali około 440 nm do 457 nm w cykloheksanie
Identyfikacja
A. SpektrometriaMaksimum w cykloheksanie dla długości fal: 440 - 457 nm i 470 nm - 486 nm
Czystość
PozostałościAceton)
rozpuszczalnikaMetyloetyloketon) Nie więcej niż 50

} mg/kg,

Metanol) pojedynczo lub w
Propan-2-ol) połączeniu
Heksan,)
etanol)
DichlorometanNie więcej niż 10 mg/kg
OłówNie więcej niż 5 mg/kg

2. Karoteny glonów

SynonimyCI Oranż do żywności 5
DefinicjeMieszane karoteny mogą być także wytwarzane z naturalnych szczepów glonów Dunaliella salina, rozwijających się w dużych słonych jeziorach położonych w Whyalla, południowa Australia. Beta-karoten jest ekstrahowany za pomocą olejku eterycznego. Preparatem jest zawiesina o stężeniu 20-30 % w oleju jadalnym. Stosunek izomerów trans-cis jest w zakresie 50/50 do 71/29.

Na główne zabarwienie składają się karotenoidy, z których beta-karoten stanowi większą część. Mogą być obecne alfa-karoten, luteina, zeaksantyna i beta-kryptoksantyna. Oprócz pigmentów, substancja może zawierać oleje, tłuszcze i woski naturalnie występujące w materiale wyjściowym.

KlasaKarotenoidy
Nr barwnika (CI)75130
Wzór chemicznyBeta-karoten C40H56
Masa cząsteczkowaBeta-karoten 536,88
OznaczenieZawartość karotenów (liczone jako beta -karoten) jest nie mniejsza niż 20 %.
E1%1cm 2.500 przy długości fali około 440 nm do 457 nm w cykloheksanie
Identyfikacja
A. SpektrometriaMaksimum w cykloheksanie przy długości fali 440 nm do 457 nm i 474 nm do 486 nm
Czystość
Naturalne

tokoferole w oleju

jadalnym

Nie więcej niż 0,3 %
OłówNie więcej niż 5 mg/kg

E 160 a ii) BETA-KAROTEN

1. Beta-karoten

SynonimyCI Oranż do żywności 5
DefinicjeNiniejsze specyfikacje dotyczą głównie wszystkich trans izomerów beta-karotenu łącznie z małymi ilościami pozostałych karotenoidów. Rozcieńczone i stabilizowane preparaty mogą mieć różne stosunki izomerów cis/trans.
KlasaKarotenoidy
Nr barwnika (CI)40800
EINECS230-636-6
Nazwy chemiczneBeta-karoten; beta,beta-karoten
Wzór chemicznyC40H56
Masa cząsteczkowa536,88
OznaczenieNie mniej niż 96 % łącznych barwników (wyrażone jako beta-karoten)
E1%1cm 2.500 przy długości fali około 440 nm do 457 nm w cykloheksanie
OpisCzerwone do fioletowo-czerwonych kryształy lub proszek krystaliczny
Identyfikacja
A. SpektrometriaMaksimum w cykloheksanie przy długości fali 453 do 456 nm
Czystość
Popiół siarczanowyNie więcej niż 0,2 %
Podrzędne barwnikiKarotenoidy inne niż beta-karoten: nie więcej niż 3,0 % całkowitej ilości barwników
OłówNie więcej niż 2 mg/kg

2. Beta-karoten z Blakeslea trispora

SynonimyCI Oranż do żywności 5
DefinicjeOtrzymywany w procesie fermentacji z użyciem mieszanej kultury dwupłciowych skojarzonych typów (+) i (-) z naturalnych szczepów grzybów Blakeslea trispora. Beta-karoten jest ekstrahowany z biomasy za pomocą octanu etylu, lub octanu izobutylu, następnie alkoholem izopropylowym i krystalizowany. Skrystalizowany produkt zawiera głównie trans beta-karoten. Z powodu procesu naturalnego, około 3 % produktu składa się z mieszanych karotenoidów, co jest specyficzne dla produktu.
KlasaKarotenoidy
Nr barwnika(CI) 40800
EINECS230-636-6
Nazwy chemiczneBeta-karoten, beta,beta-karoten
Wzór chemicznyC40H56
Masa cząsteczkowa536,88
OznaczenieNie mniej niż 96 % łącznych barwników (wyrażone jako beta-karoten)
E1%1cm 2.500 przy długości fali około 440 nm do 457 nm w cykloheksanie
OpisCzerwone, brązowo-czerwone lub purpurowo-fioletowe kryształy lub proszek krystaliczny (barwa zmienia się w zależności od użytego rozpuszczalnika i warunków krystalizacji)
Identyfikacja
A. SpektrometriaMaksimum w cykloheksanie przy długości fali 453 nm do 456 nm
Czystość
Pozostałości Octan etylu) nie więcej niż 0,8 % pojedynczo lub
rozpuszczalnikaEtanol}w połączeniu
izobutylu: nie więcej niż 1,0 %
Alkohol izopropylowy: nie więcej niż 0,1 %
Popiół siarczanowyNie więcej niż 0,2 %
Barwniki podrzędneKarotenoidy inne niż beta-karoten: nie więcej niż 3,0 % całkowitej ilości barwnika
OłówNie więcej niż 2 mg/kg
Mykotoksyny
Aflatoksyna B1Nieobecne
Trichothecene (T2)Nieobecne
OchratoksynaNieobecne
ZearalenonNieobecne
Microbiologia:
PleśNie więcej niż 100/g
DrożdżeNie więcej niż 100/g
SalmonellaNieobecne w 25 g
Escherichia coliNieobecne w 5 g"

______

(*) Benzen nie więcej niż 0,05 % obj.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.