Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2005.108.907
Akt jednorazowy Wersja od: 20 czerwca 2005 r.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 14 czerwca 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni 2
Na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 85, poz. 801 oraz z 2005 r. Nr 48, poz. 460) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia w tabeli:a)
poz. 16 otrzymuje brzmienie:"16. AZOKSYSTROBINA | 1,0 | owoce cytrusowe |
metylo (E)-2-{2-[6-(2- | 0,05 | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe |
cyjanofenoksy)pirimidyno-4-yloksy] | 2,0 | banany |
fenyl)}-3-metoksyakrylan | 2,0 | winogrona, truskawki |
3,0 | jeżyny, maliny | |
0,05 | pozostałe owoce | |
2,0 | pomidory, papryka, oberżyna, cebula dymka | |
1,0 | ogórki i inne dyniowate z jadalną skórką | |
0,5 | melony i inne dyniowate z niejadalną skórką, kalafior, | |
brokuły | ||
0,2 | marchew, chrzan, pietruszka, pasternak, salsefia | |
0,3 | seler - korzeń | |
0,1 | brukselka | |
0,3 | kapusta głowiasta | |
5,0 | jarmuż, kapusta pekińska i podobne | |
0,2 | kalarepa, cykoria | |
3,0 | sałata i podobne, w tym endywia | |
1,0 | fasola w strąku | |
0,2 | fasola łuskana | |
0,5 | groch w strąku | |
0,2 | groch łuskany | |
0,05 | pozostałe warzywa strączkowe | |
5,0 | seler liściowy | |
1,0 | karczochy | |
0,1 | por | |
0,1 | warzywa strączkowe suszone | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,5 | nasiona rzepaku, nasiona soi | |
0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | orzechy | |
0,1 | herbata | |
20,0 | chmiel | |
3,0 | zioła | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
b)
poz. 107 otrzymuje brzmienie:"107. DITIOKARBAMINIANY | 5,0 | owoce cytrusowe |
(GRUPA MANEBU): MANEB, ZINEB, | 3,0 | owoce ziarnkowe |
METIRAM, MANKOZEB, PROPINEB | 2,0 | brzoskwinie (w tym nektarynki i |
(suma wyrażona jako CS2) | inne odmiany), morele | |
1,0 | wiśnie i czereśnie, śliwki | |
0,05 | pozostałe owoce pestkowe | |
2,0 | winogrona, truskawki | |
5,0 | porzeczki, agrest, oliwki | |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,2 | marchew, seler, salsefia | |
2,0 | rzodkiewka | |
0,5 | czosnek, cebula, cebula szalotka | |
1,0 | cebula dymka | |
3,0 | pomidory | |
2,0 | pozostałe warzywa owocowe | |
0,5 | ogórki | |
2,0 | korniszony, cukinia | |
0,5 | warzywa dyniowate z niejadalną skórką | |
1,0 | brokuły, kalafior, warzywa kapustne - głowiaste | |
2,0 | jarmuż | |
0,1 | kalarepa | |
5,0 | sałata i podobne, w tym endywia | |
0,05 | szpinak i podobne | |
0,3 | rukiew wodna | |
0,2 | cykoria | |
1,0 | groch w strąku, fasola w strąku | |
0,1 | groch łuskany, fasola łuskana | |
0,5 | seler liściowy | |
3,0 | por | |
0,5 | nasiona rzepaku | |
0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,1 | ziemniaki | |
5,0 | zioła | |
0,1 | herbata | |
0,1 | orzechy | |
25,0 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
c)
poz. 124 otrzymuje brzmienie:"124. FENHEKSAMID | 0,05 | owoce cytrusowe |
2',3'-dichloro-4'-hydroksy-1-mety- | 0,05 | owoce ziarnkowe |
locykloheksanokarboksanilid | 5,0 | morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie w tym |
nektarynki i podobne odmiany, winogrona, truskawki, | ||
porzeczki, czarne jagody, żurawiny, agrest i inne odmiany | ||
1,0 | śliwki | |
10,0 | kiwi, jeżyny, maliny i inne odmiany | |
0,05 | pozostałe owoce | |
1,0 | pomidory, oberżyna, ogórki i inne dyniowate z jadalną skórką | |
2,0 | papryka | |
30,0 | sałata | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,1 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | orzechy | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | chmiel | |
0,1 | herbata | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
d)
poz. 128 otrzymuje brzmienie:"128. FENPROPIMORF | 0,05 | owoce cytrusowe |
(±)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo) | 0,05 | owoce ziarnkowe |
-2-metylopropylo]-2,6-dimetylomor- | 0,05 | owoce pestkowe |
folina | 1,0 | truskawki, maliny, jeżyny, |
jagody, porzeczki, agrest | ||
i inne odmiany | ||
2,0 | banany | |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,5 | brukselka, por | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | orzechy | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
10,0 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
e)
poz. 165 otrzymuje brzmienie:"165. HYDRAZYD KWASU | 1,0 | owoce cytrusowe |
MALEINOWEGO | 1,0 | owoce |
hydrazyd kwasu maleinowego | 10,0 | cebula |
30,0 | marchew, pasternak | |
1,0 | pozostałe warzywa | |
1,0 | ziemniaki wczesne | |
50,0 | ziemniaki późne (przeznaczone do przechowywania) | |
1,0 | herbata | |
1,0 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
f)
poz. 170 otrzymuje brzmienie:"170. IPROWALIKARB | 0,05 | owoce cytrusowe |
izopropylo-2-metylo-1-[(1-p- | 0,05 | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe |
tolyletyl)karbamoilo]-(S)- | 2,0 | winogrona |
propylokarbaminian | 0,05 | pozostałe owoce |
1,0 | pomidory, sałata i podobne, w tym endywia | |
0,1 | ogórek, korniszon, cukinia, cebula | |
0,2 | melony, arbuzy | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,05 | orzechy | |
0,1 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
g)
poz. 202 otrzymuje brzmienie:"202. METALAKSYL | 0,5 | owoce cytrusowe |
(w tym inne mieszaniny izomerów | 1,0 | owoce ziarnkowe |
metalaksylu z uwzględnieniem | 2,0 | winogrona stołowe |
metalaksylu-M) (suma izomerów) | 1,0 | winogrona winne |
(±)-N-(2-metoksyacetylo)-N- | 0,5 | truskawki |
(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu | 0,05 | pozostałe owoce |
0,1 | marchew, pasternak | |
0,2 | pomidory, cebula dymka | |
0,5 | czosnek, cebula, cebula szalotka, papryka, ogórki | |
0,2 | melony, arbuzy | |
0,1 | brokuły, kalafior i inne odmiany | |
1,0 | kapusta głowiasta | |
0,2 | jarmuż, por | |
2,0 | sałata | |
1,0 | endywia, zioła | |
0,3 | cykoria | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,05 | orzechy | |
0,1 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
10,0 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
h)
poz. 212 otrzymuje brzmienie:"212. METOMYL | 0,5 | grejpfruty, pomarańcze, pomelo |
(suma metomylu i tiodikarbu | 1,0 | cytryny, limonki, mandarynki |
wyrażona jako metomyl) | (w tym klementynki i inne | |
S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy) | odmiany) | |
tioacetamid | 0,05 | pozostałe owoce cytrusowe |
0,2 | owoce ziarnkowe | |
0,2 | morele, brzoskwinie (w tym nektarynki i inne odmiany) | |
0,1 | wiśnie i czereśnie | |
0,5 | śliwki | |
0,05 | pozostałe owoce pestkowe | |
1,0 | winogrona winne | |
0,05 | truskawki, winogrona stołowe | |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,5 | rzodkiewka | |
0,05 | pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste, warzywa cebulowe | |
0,5 | pomidory, oberżyna | |
0,05 | pozostałe warzywa owocowe | |
0,2 | brokuły | |
2,0 | sałata, szpinak, zioła | |
0,05 | pozostałe warzywa liściowe i łodygowe | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,1 | orzeszki ziemne, nasiona soi, nasiona bawełny | |
0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,05 | orzechy | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
10,0 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
i)
poz. 219 otrzymuje brzmienie:"219. MYCHLOBUTANIL | 3,0 | owoce cytrusowe |
(alfa-(3-hydroksybutylo)-alfa- | 0,5 | owoce ziarnkowe |
(4-chlorofenylo)-1H-1,2,4-triazol- | 0,3 | morele |
1-propanonitryl | 1,0 | wiśnie i czereśnie |
(RH9090) wyrażony jako mychlobutanil) | 0,5 | brzoskwinie (w tym nektarynki i inne odmiany), śliwki |
2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4- | 0,02 | pozostałe owoce pestkowe |
triazol-1-ylometylo) | 1,0 | winogrona, truskawki, jeżyny, |
heksylokarbonitryl | maliny, porzeczki, agrest | |
2,0 | banany | |
0,02 | pozostałe owoce | |
0,2 | marchew, chrzan, pasternak, pietruszka - korzeń | |
0,3 | pomidory, oberżyna | |
0,5 | papryka, karczochy | |
0,1 | ogórki i inne dyniowate z jadalną skórką | |
0,2 | melony i inne dyniowate z niejadalną skórką | |
5,0 | roszponka | |
0,02 | pozostałe warzywa | |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | orzechy | |
0,02 | ziemniaki | |
2,0 | chmiel | |
0,05 | herbata | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
j)
poz. 233 otrzymuje brzmienie:"233. PENKONAZOL | 0,05 | owoce cytrusowe |
(RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo) | 0,2 | owoce ziarnkowe |
pentylo]-1H-1,2,4-triazol | 0,1 | morela, brzoskwinie (w tym nektarynki i inne odmiany) |
0,05 | pozostałe owoce pestkowe | |
0,2 | winogrona | |
0,05 | truskawki | |
0,5 | porzeczki | |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,1 | melony, arbuzy i inne dyniowate z niejadalną skórką | |
0,2 | karczochy | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | orzechy | |
0,05 | ziemniaki | |
0,5 | chmiel | |
0,1 | herbata | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
2)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli:a)
poz. 56 otrzymuje brzmienie:"56. 2,4-D kwas 2,4-dichlorofenoksyoctowy | 0,05 ziarno zbóż" |
b)
poz. 74 otrzymuje brzmienie:"74. DINOTERB 4,6-dinitro-2-tert-butylofenol | 0,05 ziarno zbóż" |
c)
poz. 149 otrzymuje brzmienie:"149. MONOLINURON 3-(4-chlorofenylo)-1-metoksymetylomocznik | 0,05 ziarno zbóż" |
d)
poz. 174 otrzymuje brzmienie:"174. PYRAZOFOS dietyloditiofosforan O-6-etoksykarbonylo-5-metylopipirazolo[1,5-a]pirymidyn-2-ylu | 0,05 ziarno zbóż" |
e)
poz. 187 otrzymuje brzmienie:"187. TIFENSULFURON METYLOWY kwas 3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo-karbamoilosulfoamoilo)tiofeno-2-karboksylowy | 0,05 ziarno zbóż" |
f)
po poz. 193 dodaje się poz. 193a w brzmieniu:"193a. TRIASULFURON 1-[2-(2-chloroetoksy)fenylosulfonylo]-3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo)mocznik | 0,05 ziarno zbóż" |
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 23 czerwca 2005 r., z wyjątkiem § 1 pkt 2 lit. a, e i f, które wchodzą w życie z dniem 16 grudnia 2006 r.
1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 134, poz. 1439).
2 Niniejszym rozporządzeniem wdraża się postanowienia dyrektywy 2004/115/WE z dnia 15 grudnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów (Dz. Urz. UE L 374 z 22.12.2004, str. 64).
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »