Zatwierdzenie norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych i rolnictwa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1955.7.44

Akt utracił moc
Wersja od: 18 lutego 1955 r.

ROZPORZĄDZENIE
PRZEWODNICZĄCEGO PAŃSTWOWEJ KOMISJI PLANOWANIA GOSPODARCZEGO
z dnia 3 lutego 1955 r.
w sprawie zatwierdzenia norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych i rolnictwa.

Na podstawie art. 13 ust. 2 dekretu z dnia 4 marca 1953 r. o normach i o Polskim Komitecie Normalizacyjnym (Dz. U. Nr 15, poz. 61) zarządza się, co następuje:
Zatwierdza się jako normy państwowe (PN) obowiązujące na całym obszarze Państwa następujące normy ustalone przez Polski Komitet Normalizacyjny:
Lp.Numer normyTytuł normyData ustalenia normy
1 A-74013Przetwory zbożowe.

Kontrola organoleptyczna.

30 czerwca 1952 r.
2 A-74017Przetwory zbożowe.

Opakowanie i transport.

22 października 1951 r. ze zmianą z dnia 20 sierpnia 1953 r.
3 A-74102Pieczywo.

Oznaczanie porowatości.

23 maja 1952 r.
4 A-74104Pieczywo.

Pobieranie próbek.

15 października 1952 r.
5 A-74118Pieczywo.

Kontrola organoleptyczna.

14 października 1952 r.
6 A-74154Pieczywo.

Oznaczanie wilgotności.

14 października 1952 r.
753/A-74851Cukier rafinowany. 4 listopada 1953 r.

ze zmianą z dnia 29

maja 1954 r.

853/A-74855Cukier.

Metody badania.

5 grudnia 1953 r.
953/A-74856Cukier.

Pobieranie próbek.

4 listopada 1953 r.
1053/A-74857Cukier biały przemysłowy. 4 listopada 1953 r.
11 A-75019Przeciery owocowe.

Oznaczanie alkoholu etylowego.

24 marca 1952 r.
12 A-75020Przeciery owocowe.

Oznaczanie ekstraktu.

30 czerwca 1952 r.
13 A-75021Przeciery owocowe.

Oznaczanie kwasowości lotnej.

31 lipca 1952 r.
14 A-75022Przeciery owocowe.

Oznaczanie ogólnego dwutlenku siarki.

29 maja 1952 r.
15 A-75023Przeciery owocowe.

Oznaczanie substancji nierozpuszczalnych w wodzie.

21 maja 1952 r.
16 A-75026Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie cynku.

7 listopada 1952 r.
17 A-75027Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie miedzi.

5 listopada 1952 r.
18 A-75029Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie kwasu benzoesowego.

31 grudnia 1952 r.
19 A-75031Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie cyny.

7 listopada 1952 r.
20 A-75036Przeciery owocowe.

Oznaczanie zdolności galaretowacenia.

31 grudnia 1952 r.
21 A-77710Przetwory warzywne.

Kapusta kwaszona.

Pobieranie próbek do oznaczeń laboratoryjnych.

27 października 1952 r. ze zmianą z dnia 16 listopada 1953 r.
22 A-85809Słonina surowa.

Pobieranie próbek.

13 grudnia 1952 r.
23 A-85814Smalec.

Kontrola organoleptyczna

19 grudnia 1952 r.
24 A-85815Smalec.

Pobieranie próbek.

19 grudnia 1952 r.
25 A-86007Mleko.

Oznaczanie ogólnej ilości drobnoustrojów.

16 lipca 1952 r. ze zmianą z dnia 11 marca 1953 r.
26 A-86008Mleko.

Pobieranie próbek.

30 kwietnia 1952 r.
27 A-86011Mleko.

Oznaczanie miana Coli.

16 lipca 1952 r.
28 A-86015Mleko i przetwory mleczne.

Przygotowanie sprzętu do badań bakteriologicznych.

29 lutego 1952 r.
29 A-86016Mleko.

Próba reduktazowa.

29 lutego 1952 r.
3053/A-86735Przetwory rybne.

Oznaczanie trójmetyloaminy.

5 września 1953 r.
3153/A-86736Przetwory rybne.

Oznaczanie lotnych zasad.

20 lipca 1953 r.
3253/A-86737Przetwory rybne.

Wykrywanie siarkowodoru.

20 lipca 1953 r.
3353/A-86738Przetwory rybne.

Oznaczanie saletry.

3 września 1953 r.
3453/A-86739Przetwory rybne.

Oznaczanie soli kuchennej.

4 lipca 1953 r.
3553/A-86740Przetwory rybne.

Oznaczanie cukru w zalewach.

4 lipca 1953 r.
3653/A-86741Przetwory rybne.

Oznaczanie liczby kwasowej zalewy olejowej.

4 lipca 1953 r.
3753/A-86742Przetwory rybne.

Oznaczanie liczby nadtlenkowej zalewy olejowej.

4 lipca 1953 r.
3853/A-86743Przetwory rybne.

Oznaczanie surowego białka.

28 września 1953 r.
3953/A-86744Przetwory rybne.

Oznaczanie zanieczyszczeń mineralnych.

3 września 1953 r.
4053/A-86745Przetwory rybne.

Oznaczanie suchej substancji zalewy pomidorowej.

5 września 1953 r.
4153/A-86746Przetwory rybne.

Oznaczanie kwasowości ogólnej.

5 września 1953 r.
4253/A-86747Przetwory rybne.

Wykrywanie amoniaku.

1 listopada 1953 r.
4353/A-86748Przetwory rybne.

Oznaczanie kwasu benzoesowego.

30 grudnia 1953 r.
4453/A-87052Przetwory rybne.

Oznaczanie miedzi.

30 grudnia 1953 r.
4553/A-87053Przetwory rybne.

Oznaczanie kwasu bornego.

30 grudnia 1953 r.
4653/A-87056Przetwory rybne.

Oznaczanie arsenu.

30 grudnia 1953 r.
47 R-64784Pasze.

Śruty poekstrakcyjne i makuchy.

Kontrola organoleptyczna.

12 lipca 1952 r. ze zmianą z dnia 24 czerwca 1954 r.
48 R-64786Pasze sypkie i makuchy.

Oznaczanie zanieczyszczeń metalami ferromagnetycznymi.

26 czerwca 1952 r.
49 R-64787Pasze.

Śruty poekstrakcyjne i makuchy. Stwierdzanie obecności rozkruszków.

12 lipca 1952 r.
5053/R-74004Ziarno zbóż.

Oznaczanie zawartości ziarn innych zbóż kłosowych, ziarn poślednich i zanieczyszczeń.

17 lipca 1953 r.
5153/R-74006Ziarno zbóż.

Oznaczanie wilgotności.

14 lipca 1953 r.
52 R-74007Ziarno zbóż.

Oznaczanie gęstości.

30 kwietnia 1952 r. ze zmianą z dnia 20 sierpnia 1953 r.
53 R-74008Ziarno zbóż.

Oznaczanie ziarn szklistych.

31 maja 1952 r.
54 R-74009Ziarno zbóż.

Oznaczanie zaśniecenia pszenicy.

30 kwietnia 1952 r.
5553/R-74010Ziarno zbóż.

Pobieranie próbek.

17 lipca 1953 r.
56 R-74013Ziarno zbóż.

Kontrola organoleptyczna.

30 czerwca 1952 r.
Od dnia wejścia w życie rozporządzenia nie wolno w zakresie norm wymienionych w § 1 w stosunku do produktów znajdujących się w obrocie:
1)
oznaczać cech organoleptycznych przetworów zbożowych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 1;
2)
pakować i transportować przetworów zbożowych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 2;
3)
oznaczać porowatości, cech organoleptycznych, wilgotności pieczywa inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 3, 5 i 6;
4)
pobierać próbek pieczywa inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 4;
5)
produkować cukru rafinowanego i cukru białego przemysłowego innych jakości, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 7 i 10;
6)
pobierać próbek i badać jakości cukru inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 8 i 9;
7)
oznaczać: alkoholu etylowego, ekstraktu, kwasowości lotnej, ogólnego dwutlenku siarki, substancji nierozpuszczalnych w wodzie i zdolności galaretowacenia przecierów owocowych przeznaczonych do dalszego przerobu - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 11 - 15 i 20;
8)
oznaczać w przetworach owocowych i warzywnych cynku, miedzi, kwasu benzoesowego i cyny - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 16 - 19;
9)
pobierać próbek do oznaczeń laboratoryjnych kapusty kwaszonej inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 21;
10)
pobierać próbek słoniny surowej i smalcu inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 22 i 24;
11)
oznaczać cech organoleptycznych smalcu inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 23;
12)
pobierać próbek i oznaczać ogólnej ilości drobnoustrojów, miana Coli i próby reduktazowej mleka - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 25 - 27 i 29;
13)
przygotowywać sprzętu do badań bakteriologicznych mleka i przetworów mlecznych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 28;
14)
oznaczać: trójmetyloaminy, lotnych zasad, saletry, soli kuchennej, cukru w zalewach, liczby kwasowej zalewy olejowej, liczby nadtlenkowej zalewy olejowej, surowego białka, zanieczyszczeń mineralnych, suchej substancji zalewy pomidorowej, kwasowości ogólnej, kwasu benzoesowego, kwasu bornego, miedzi i arsenu oraz wykrywać obecności siarkowodoru i amoniaku w przetworach rybnych - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 30-46;
15)
oznaczać cech organoleptycznych oraz stwierdzać obecności rozkruszków w śrutach poekstrakcyjnych i makuchach przeznaczonych na paszę - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 47 i 49;
16)
oznaczać zanieczyszczeń metalami ferromagnetycznymi pasz sypkich i makuchów - inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 48;
17)
oznaczać zawartości ziarn poślednich i zanieczyszczeń, ziarn innych zbóż kłosowych, wilgotności, gęstości, ilości ziarn szklistych, zaśniecenia pszenicy oraz cech organoleptycznych zbóż - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 50 - 54 i 56;
18)
pobierać próbek zbóż inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 55.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:
1)
produktów przeznaczonych na eksport w tym przypadku, gdy zamawiający stawia inne wymagania;
2)
prac naukowo-badawczych.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 1955 r.