§ 3. - Warunki, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć wykonywanie czynności kontrolnych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2007.101.685

Akt obowiązujący
Wersja od: 9 września 2011 r.
§  3. 
Jednostka organizacyjna, której można powierzyć wykonywanie czynności kontrolnych, powinna spełniać następujące warunki kadrowe:
1)
zatrudniać pracowników przeprowadzających czynności kontrolne:
a)
w liczbie zapewniającej samodzielne wykonywanie czynności kontrolnych i dostosowanej do liczby powierzonych kontroli,
b) 1
 posiadających:
wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie rolnictwa, weterynarii, ochrony środowiska, leśnictwa, zootechniki, ogrodnictwa lub budownictwa, odpowiadające zakresowi powierzonych im czynności kontrolnych oraz dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania tych czynności, albo
wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie innym niż określony w tiret pierwsze i doświadczenie zawodowe, odpowiadające zakresowi powierzonych im czynności kontrolnych oraz dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania tych czynności,
c) 2
 w przypadku osób zajmujących się ustalaniem przebiegu granic oraz powierzchni działek - posiadających:
wykształcenie wyższe w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa, biologii, ochrony środowiska, leśnictwa lub geodezji i kartografii lub
wykształcenie średnie oraz kwalifikacje w zawodach związanych z rolnictwem, ogrodnictwem, ochroną środowiska, leśnictwem lub geodezją,
d) 3
 w przypadku osób zatwierdzających raporty z czynności kontrolnych związanych z ustalaniem przebiegu granic oraz powierzchni działek - posiadających uprawnienia zawodowe w zakresie określonym w art. 43 pkt 1, 2, 5 lub 7 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. - Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. z 2010 r. Nr 193, poz. 1287),
e) 4
 w przypadku osób zajmujących się kontrolą dokumentów księgowych - posiadających:
wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie ekonomii, dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania czynności kontrolnych, albo
wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie innym niż określony w tiret pierwszym i doświadczenie zawodowe, dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania czynności kontrolnych;
2)
zapewnić przeprowadzanie szkoleń pracowników, w tym szkoleń przed podjęciem tych czynności, w zakresie wykonywania czynności kontrolnych, których odbycie powinno być potwierdzone odpowiednim zaświadczeniem;
3)
zapewnić, że pracownicy zatrudnieni w tej jednostce zostaną dopuszczeni do wykonywania czynności kontrolnych związanych z kontaktem ze zwierzętami lub produktami pochodzenia zwierzęcego, jeżeli:
a)
przestrzegają zasad higieny,
b)
posiadają orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy wymagającej kontaktu ze zwierzętami lub produktami pochodzenia zwierzęcego, wydane na podstawie przepisów o chorobach zakaźnych i zakażeniach,
c)
używają jednorazowej odzieży ochronnej i ochraniaczy obuwia oraz nakrycia głowy zasłaniającego włosy.
1 § 3 pkt 1 lit. b) zmieniona przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 2 października 2008 r. (Dz.U.08.183.1138) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 października 2008 r.
2 § 3 pkt 1 lit. c) zmieniona przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 10 sierpnia 2011 r. (Dz.U.11.175.1044) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 września 2011 r.
3 § 3 pkt 1 lit. d) zmieniona przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 10 sierpnia 2011 r. (Dz.U.11.175.1044) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 września 2011 r.
4 § 3 pkt 1 lit. e):

- zmieniona przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 2 października 2008 r. (Dz.U.08.183.1138) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 października 2008 r.

- zmieniona przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 10 sierpnia 2011 r. (Dz.U.11.175.1044) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 września 2011 r.