Zmiana uchwały w sprawie organizacji skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych stosowanych w tym skupie.

Monitor Polski

M.P.1974.4.25

Akt utracił moc
Wersja od: 21 stycznia 1974 r.

UCHWAŁA Nr 10
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 stycznia 1974 r.
zmieniająca uchwałę w sprawie organizacji skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz cen stosowanych w tym skupie.

W celu przyspieszenia wzrostu pogłowia bydła oraz intensyfikacji produkcji młodego bydła rzeźnego Rada Ministrów uchwala, co następuje:
W uchwale nr 96 Rady Ministrów z dnia 7 kwietnia 1972 r. w sprawie organizacji skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz cen stosowanych w tym skupie (Monitor Polski z 1972 r. Nr 25, poz. 138 i Nr 45, poz. 242 oraz z 1973 r. Nr 21, poz. 124 i Nr 38, poz. 230) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 10 ust. 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Upoważnia się Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu do ustalania, w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa, odmiennych niż określone w załączniku nr 4 okresów stosowania sezonowych cen skupu bydła z kontraktacji w całym kraju albo w niektórych tylko rejonach.";

2)
załącznik nr 4 "Cennik skupu bydła z kontraktacji i skupu rynkowego" otrzymuje brzmienie jak w załączniku do niniejszej uchwały.
Przewodniczący Państwowej Komisji Cen ustali - po zasięgnięciu opinii Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu oraz Zarządu Głównego Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" - nowe stawki marż w skupie zwierząt rzeźnych w takiej wysokości, aby zmiany cen skupu wprowadzone niniejszą uchwałą w zasadzie nie spowodowały zwiększonych kwot z tytułu tych zmian.
Minister Finansów uwzględni w budżecie Państwa skutki finansowe wynikające z przepisów niniejszej uchwały.
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą od dnia 21 stycznia 1974 r.

ZAŁĄCZNIK

Cennik skupu

bydła z kontraktacji i skupu rynkowego

w zł za 1 kg wagi żywej netto
Rodzaj żywcaSezonowe ceny bydła rzeźnego z kontraktacjiCeny stałe bydła rzeźnego z kontraktacjiCeny skupu rynkowego
za dostawy w okresie
styczeń i wrzesieńluty - sierpieńpaździernik - grudzień
Jałówki i wolce spec. jakości pełnomięsne:
kl. AA - powyżej 400 kg---29,00
kl. A - powyżej 400 kg---28,00
Jałówki i wolce ekstra pełnomięsne kl. E powyżej 450 kg---28,00
Jałówki i wolce pełnomięsne
kl. 1a - powyżej 400 kg netto24,5025,0023,50-21,50
kl. 1b - powyżej 350 kg netto22,5023,0021,50-19,50
kl. 1c - powyżej 250 kg netto20,0020,5019,00-17,00
Jałówki i wolce mięsne
kl. 2a - powyżej 400 kg netto23,0023,5022,00-20,00
kl. 2b - powyżej 350 kg netto21,0021,5020,00-18,00
kl. 2c - powyżej 250 kg netto18,0018,5017,00-15,00
kl. 3 - sztuki małomięsne powyżej 250 kg netto----12,50
Buhaje specjalnej jakości
kl. AA - powyżej 450 kg netto---30,00-
kl. A - powyżej 450 kg netto---29,00-
Buhaje ekstra pełnomięsne
kl. E - powyżej 450 kg netto---29,00-
Buhaje i byczki pełnomięsne
kl. 1a - powyżej 400 kg netto25,5026,0024,50-22,50
kl. 1b - powyżej 350 kg netto23,5024,0022,50-20,50
kl. 1c - powyżej 250 kg netto21,0021,5020,00-18,00
Buhaje i byczki mięsne
kl. 2a - powyżej 400 kg netto24,0024,5023,00-21,00
kl. 2b - powyżej 350 kg netto22,0022,5021,00-19,00
kl. 2c - powyżej 250 kg netto19,0019,5018,00-16,00
kl. 3 - sztuki małomięsne powyżej 250 kg netto----13,50
Młodzież do 250 kg netto
kl. 1 - pełnomięsne---15,5013,50
kl. 2 - mięsne---13,5011,50
kl. 3 - małomięsne---- 8,50
Krowy i woły
kl. 1 - pełnomięsne----18,50
kl. 2 - mięsne----16,50
kl. 3 - małomięsne----12,50
kl. 4 - braki---- 7,50
Krowy po pierwszym wycieleniu (pierwiastki) powyżej 400 kg netto
kl. 1 - pełnomięsne----25,00
kl. 2 - mięsne----23,50

Uwaga: Do mieszańców jałówek, wolców, buhajów i byczków o wadze powyżej 400 kg/szt. dopłata wynosi 2 zł za kg żywca. W razie stwierdzenia okarmienia dostarczonej sztuki bydła dopuszczalne jest potrącenie z wagi do 5%.