Zmiana uchwały w sprawie organizacji skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych stosowanych w tym skupie.
Monitor Polski
M.P.1974.4.25
Akt utracił moc Wersja od: 21 stycznia 1974 r.
UCHWAŁA Nr 10
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 stycznia 1974 r.
zmieniająca uchwałę w sprawie organizacji skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz cen stosowanych w tym skupie.
W celu przyspieszenia wzrostu pogłowia bydła oraz intensyfikacji produkcji młodego bydła rzeźnego Rada Ministrów uchwala, co następuje:
W uchwale nr 96 Rady Ministrów z dnia 7 kwietnia 1972 r. w sprawie organizacji skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz cen stosowanych w tym skupie (Monitor Polski z 1972 r. Nr 25, poz. 138 i Nr 45, poz. 242 oraz z 1973 r. Nr 21, poz. 124 i Nr 38, poz. 230) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 10 ust. 3 otrzymuje brzmienie:"3. Upoważnia się Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu do ustalania, w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa, odmiennych niż określone w załączniku nr 4 okresów stosowania sezonowych cen skupu bydła z kontraktacji w całym kraju albo w niektórych tylko rejonach.";
2)
załącznik nr 4 "Cennik skupu bydła z kontraktacji i skupu rynkowego" otrzymuje brzmienie jak w załączniku do niniejszej uchwały.
Przewodniczący Państwowej Komisji Cen ustali - po zasięgnięciu opinii Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu oraz Zarządu Głównego Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" - nowe stawki marż w skupie zwierząt rzeźnych w takiej wysokości, aby zmiany cen skupu wprowadzone niniejszą uchwałą w zasadzie nie spowodowały zwiększonych kwot z tytułu tych zmian.
Minister Finansów uwzględni w budżecie Państwa skutki finansowe wynikające z przepisów niniejszej uchwały.
ZAŁĄCZNIK
Cennik skupu
bydła z kontraktacji i skupu rynkowego
Cennik skupu
bydła z kontraktacji i skupu rynkowego
w zł za 1 kg wagi żywej netto
Rodzaj żywca | Sezonowe ceny bydła rzeźnego z kontraktacji | Ceny stałe bydła rzeźnego z kontraktacji | Ceny skupu rynkowego | ||
za dostawy w okresie | |||||
styczeń i wrzesień | luty - sierpień | październik - grudzień | |||
Jałówki i wolce spec. jakości pełnomięsne: | |||||
kl. AA - powyżej 400 kg | - | - | - | 29,00 | |
kl. A - powyżej 400 kg | - | - | - | 28,00 | |
Jałówki i wolce ekstra pełnomięsne kl. E powyżej 450 kg | - | - | - | 28,00 | |
Jałówki i wolce pełnomięsne | |||||
kl. 1a - powyżej 400 kg netto | 24,50 | 25,00 | 23,50 | - | 21,50 |
kl. 1b - powyżej 350 kg netto | 22,50 | 23,00 | 21,50 | - | 19,50 |
kl. 1c - powyżej 250 kg netto | 20,00 | 20,50 | 19,00 | - | 17,00 |
Jałówki i wolce mięsne | |||||
kl. 2a - powyżej 400 kg netto | 23,00 | 23,50 | 22,00 | - | 20,00 |
kl. 2b - powyżej 350 kg netto | 21,00 | 21,50 | 20,00 | - | 18,00 |
kl. 2c - powyżej 250 kg netto | 18,00 | 18,50 | 17,00 | - | 15,00 |
kl. 3 - sztuki małomięsne powyżej 250 kg netto | - | - | - | - | 12,50 |
Buhaje specjalnej jakości | |||||
kl. AA - powyżej 450 kg netto | - | - | - | 30,00 | - |
kl. A - powyżej 450 kg netto | - | - | - | 29,00 | - |
Buhaje ekstra pełnomięsne | |||||
kl. E - powyżej 450 kg netto | - | - | - | 29,00 | - |
Buhaje i byczki pełnomięsne | |||||
kl. 1a - powyżej 400 kg netto | 25,50 | 26,00 | 24,50 | - | 22,50 |
kl. 1b - powyżej 350 kg netto | 23,50 | 24,00 | 22,50 | - | 20,50 |
kl. 1c - powyżej 250 kg netto | 21,00 | 21,50 | 20,00 | - | 18,00 |
Buhaje i byczki mięsne | |||||
kl. 2a - powyżej 400 kg netto | 24,00 | 24,50 | 23,00 | - | 21,00 |
kl. 2b - powyżej 350 kg netto | 22,00 | 22,50 | 21,00 | - | 19,00 |
kl. 2c - powyżej 250 kg netto | 19,00 | 19,50 | 18,00 | - | 16,00 |
kl. 3 - sztuki małomięsne powyżej 250 kg netto | - | - | - | - | 13,50 |
Młodzież do 250 kg netto | |||||
kl. 1 - pełnomięsne | - | - | - | 15,50 | 13,50 |
kl. 2 - mięsne | - | - | - | 13,50 | 11,50 |
kl. 3 - małomięsne | - | - | - | - | 8,50 |
Krowy i woły | |||||
kl. 1 - pełnomięsne | - | - | - | - | 18,50 |
kl. 2 - mięsne | - | - | - | - | 16,50 |
kl. 3 - małomięsne | - | - | - | - | 12,50 |
kl. 4 - braki | - | - | - | - | 7,50 |
Krowy po pierwszym wycieleniu (pierwiastki) powyżej 400 kg netto | |||||
kl. 1 - pełnomięsne | - | - | - | - | 25,00 |
kl. 2 - mięsne | - | - | - | - | 23,50 |
Uwaga: Do mieszańców jałówek, wolców, buhajów i byczków o wadze powyżej 400 kg/szt. dopłata wynosi 2 zł za kg żywca. W razie stwierdzenia okarmienia dostarczonej sztuki bydła dopuszczalne jest potrącenie z wagi do 5%.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »