Organizacja skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz ceny stosowane w tym skupie.

Monitor Polski

M.P.1972.25.138

Akt utracił moc
Wersja od: 14 lipca 1976 r.

UCHWAŁA Nr 96
RADY MINISTRÓW
z dnia 7 kwietnia 1972 r.
w sprawie organizacji skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz cen stosowanych w tym skupie.

Rada Ministrów uchwala, co następuje:

Przepisy ogólne.

§  1.
Skup zwierząt rzeźnych oraz produktów zwierzęcych prowadzony jest w formie kontraktacji oraz skupu rynkowego.
§  2.
1.
Kontraktacją objęte są następujące zwierzęta rzeźne oraz produkty zwierzęce:
1)
trzoda chlewna,
2)
młode bydło rzeźne,
3)
młode owce rzeźne,
4)
prosięta i warchlaki,
5)
młody drób tuczony,
6)
jaja konsumpcyjne.
2.
Objęcie kontraktacją innych, nie wymienionych w ust. 1, zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych, jak również dokonywanie zmian w tym zakresie następuje w drodze decyzji Prezydium Rządu.
§  3.
1.
Umowy kontraktacji na dostawę zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych, o których mowa w § 2, mogą być zawierane z państwowymi gospodarstwami rolnymi, spółdzielniami produkcyjnymi i ich członkami, kółkami rolniczymi, innymi jednostkami gospodarki uspołecznionej, prowadzącymi gospodarstwa rolne, oraz z indywidualnymi rolnikami i producentami bezrolnymi.
2.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa może określać warunki, jakim powinno odpowiadać gospodarstwo producenta zawierającego umowę kontraktacji oraz zasady i technologię produkcji.
§  4.
1.
Plany kontraktacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych ustala Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa. Plany kontraktacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych na cele eksportowe powinny być ustalane ponadto w porozumieniu z Ministrem Handlu Zagranicznego w zależności od realnych możliwości produkcyjnych i eksportowych.
2.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa w ramach planów, o których mowa w ust. 1, określa zadania planowe dla poszczególnych instytucji kontraktujących oraz zasady ustalania terenowych planów kontraktacji.
3.
Kontraktacja zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych (§ 2) może być prowadzona na terenie całego kraju lub tylko w określonych rejonach, które ustala Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa.
§  5.
1.
Umowy kontraktacji mogą być zawierane na jednorazową dostawę bądź na większą liczbę dostaw zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych w okresie jednego roku lub kilku lat.
2.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa ustali zasady i tryb prowadzenia kontraktacji wieloletniej.
§  6.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z zainteresowanymi ministrami oraz Zarządem Głównym Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" ustala wysokość wynagrodzenia osób zatrudnionych przy zawieraniu umów kontraktacji.
§  7.
Skupem rynkowym objęte są zwierzęta rzeźne i produkty zwierzęce dostarczane bez uprzednio zawartych umów kontraktacji.
§  8.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu ustala organizację skupu i kontraktacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz sprawuje nadzór nad przebiegiem skupu i kontraktacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych.

Ceny i warunki skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych.

§  9.
1.
Ceny skupu trzody chlewnej mięsno-słoninowej i bekonowej określają załączniki nr 1 i 2 do uchwały.
2.
Upoważnia się Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu oraz Ministra Rolnictwa do przyśpieszania bądź opóźniania, w wypadkach uzasadnionych sytuacją produkcyjno-rynkową, okresów stosowania sezonowych cen skupu trzody chlewnej w całym kraju bądź w niektórych tylko rejonach w granicach do 15 dni.
3.
Upoważnia się Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu do wprowadzania, w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa, w określonych rejonach kraju skupu trzody mięsno-słoninowej według wagi i oceny poubojowej w oparciu o ustalone zasady poubojowej klasyfikacji oraz ceny skupu, opracowane na podstawie cen skupu obowiązujących przy dostawie trzody mięsno-słoninowej w stanie żywym.
§  10.
1. 1
Ceny skupu bydła rzeźnego, cieląt rzeźnych oraz owiec rzeźnych określają załączniki nr 3-5 do uchwały.
2. 2
(uchylony).
3. 3
(uchylony).
4. 4
(uchylony).
§  11. 5
Przewodniczący Państwowej Komisji Cen, po zasięgnięciu opinii Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu, Ministra Rolnictwa i innych zainteresowanych ministrów, ustala ceny skupu zwierząt rzeźnych nie wymienionych w załącznikach nr 1-5 do uchwały (konie rzeźne, kozy rzeźne, króliki itp.) lub o jakości niższej od określonej w załącznikach oraz ceny skupu zwierząt rzeźnych odpowiadających specjalnym wymaganiom eksportowym.
§  12.
1.
W skupie prosiąt i warchlaków (kontraktowanych i nie kontraktowanych) stosuje się ceny skupu dnia i miejsca dostawy, odpowiadające kształtowaniu się podaży i popytu.
2.
Zobowiązuje się Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu do organizowania skupu nadwyżek prosiąt, nie znajdujących nabywców na miejscowych rynkach, po gwarantowanych minimalnych cenach. Skupem powinny być objęte prosięta o wadze powyżej 12 kg.
3.
Upoważnia się Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu do ustalania w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa i Przewodniczącym Państwowej Komisji Cen:
1)
minimalnych gwarantowanych cen skupu prosiąt i warchlaków (ust. 1 i 2),
2)
dopłat za terminową dostawę przysługujących dostawcom kontraktowanych prosiąt i warchlaków.
§  13. 6
(uchylony).
§  14.
1.
Ceny skupu mleka krowiego określa załącznik nr 6 do uchwały.
2. 7
(uchylony).
§  15.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu wyda w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa szczegółowe przepisy określające wymagania jakościowe oraz zasady zaliczania zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych do poszczególnych klas, ustalonych w cennikach.
§  16.
1.
Państwowe gospodarstwa rolne podległe Ministrowi Rolnictwa oraz przez niego nadzorowane, jak również państwowe gospodarstwa rolne podległe innym ministrom otrzymywać będą za dostarczane w ramach kontraktacji (§ 2 ust. 1) zwierzęta rzeźne i produkty zwierzęce ceny skupu z kontraktacji, a za zwierzęta i produkty nie objęte kontraktacją - ceny skupu rynkowego.
2.
Ceny skupu z kontraktacji przysługiwać będą dostawcom, o których mowa w ust. 1, za zwierzęta rzeźne i produkty zwierzęce, odpowiadające wymaganiom jakościowym i wagowym, określonym w umowie kontraktacji.
3.
Przepisy ust. 1 i 2 dotyczą odpowiednio spółdzielni produkcyjnych, spółdzielczych ośrodków rolnych kółek rolniczych oraz kółek rolniczych prowadzących ośrodki rolne.
§  17. 8
(uchylony).
§  18.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu - w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa i za zgodą Prezesa Rady Ministrów - może rozszerzyć zasady skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych, obowiązujące w skupie z państwowych gospodarstw rolnych (§ 16 ust. 1 i 2), na skup tych zwierząt i produktów od innych jednostek gospodarki uspołecznionej.
§  19.
1.
Jednostki organizacyjne prowadzące skup mogą dokonywać selekcji zwierząt rzeźnych nadających się do dalszego chowu z przeznaczeniem na cele użytkowe.
2.
Zasady oraz rozmiary dokonywania selekcji zwierząt, o których mowa w ust. 1, ustala Minister Rolnictwa w porozumieniu z Ministrem Przemysłu Spożywczego i Skupu.
3. 9
(uchylony).
§  20.
1.
Ustala się ceny detaliczne podstawowych pasz treściwych w następującej wysokości (w zł za 100 kg):

1) śruty zbóż pastewnych:

a) pszenna zł 440,-

b) jęczmienna zł 380,-

c) żytnia, owsiana zł 340,-

2) otręby żytnie zł 270,-

3) mieszanka "T" zł 355,-

4) mieszanka "B" zł 340,-

5) mieszanka "D" sypka zł 470,-

6) koncentrat paszowy dla trzody chlewnej "Provit" zł 460.-

2.
Zobowiązuje się Przewodniczącego Państwowej Komisji Cen do:
1) 10
(uchylony),
2)
ustalania cen detalicznych nowo wprowadzanych do obrotu pasz treściwych i koncentratów paszowych na poziomie uzasadnionym kosztami produkcji oraz w odpowiedniej proporcji do cen wymienionych w ust. 1.
§  21.
1.
Rozmiary pomocy paszowej za dostawy zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych regulują odrębne przepisy.
2.
Na lata 1972-1975, w ramach ogólnych ilości pasz przeznaczonych na zaopatrzenie rolnictwa, zapewnia się pierwszeństwo zakupu pasz dla dostawców kontraktujących produkty zwierzęce, a w szczególności dla dostawców kontraktowanej trzody mięsno-słoninowej w ilości 140-185 kg na sztukę.
3.
Ministrowie Przemysłu Spożywczego i Skupu oraz Rolnictwa, w porozumieniu z Przewodniczącym Komisji Planowania przy Radzie Ministrów, ustalać będą zasady zaopatrzenia rolnictwa w pasze treściwe oraz koncentraty paszowe na każdy rok gospodarczy, z uwzględnieniem sytuacji paszowej w poszczególnych rejonach kraju.
§  22.
1.
Niezależnie od uprawnień do nabycia paszy (§ 21), producentom kontraktującym zwierzęta rzeźne i produkty zwierzęce może być przyznane prawo do:
1)
nabycia materiału wyjściowego do dalszego chowu,
2) 11
(uchylony),
3)
korzystania z instruktażu i opieki sanitarno-weterynaryjnej.
2.
Zakres stosowania uprawnień, o których mowa w ust. 1, w kontraktacji poszczególnych rodzajów zwierząt i produktów zwierzęcych, ustala Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa, Ministrem Handlu Wewnętrznego i Usług oraz Zarządem Głównym Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska".
§  23.
Prezes Rady Ministrów, właściwi ministrowie oraz Zarząd Główny Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" zapewnią pokrycie potrzeb wynikających z uprawnień, o których mowa w §§ 21 i 22.

Przepisy końcowe i przejściowe.

§  24.
1.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu, w porozumieniu z zainteresowanymi ministrami i zarządami centralnych związków spółdzielni, ustala tryb i zasady rozliczeń za dostarczone zwierzęta rzeźne i produkty zwierzęce.
2.
Minister Finansów na wniosek Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu ustala zasady i tryb finansowania skupu oraz kredytowania kontraktacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych.
§  25.
Zarząd Główny Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w porozumieniu z Ministrem Przemysłu Spożywczego i Skupu określa wymagania dotyczące urządzenia i wyposażenia technicznego punktów skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych gminnych spółdzielni "Samopomoc Chłopska".
§  26.
Prezydia powiatowych rad narodowych (rad narodowych miast stanowiących powiaty) określą na wniosek zainteresowanych jednostek organizacyjnych, prowadzących skup, sieć i lokalizację punktów skupu oraz będą koordynować działalność jednostek gospodarczych w zakresie skupu i kontraktacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych.
§  27.
Upoważnia się Centralny Związek Kółek Rolniczych do organizowania, w porozumieniu z Ministrem Przemysłu Spożywczego i Skupu oraz Ministrem Rolnictwa, jak również z odpowiednimi komisjami rad narodowych, zainteresowanymi instytucjami i związkami spółdzielni - kontroli społecznej w punktach skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych.
§  28.
1.
Utrzymuje się fundusz instruktażowo-zootechniczny w planach finansowo-gospodarczych Centrali Przemysłu Mięsnego oraz Zjednoczenia Produkcji Drobiarskiej "Poldrob", ustanowiony dla poprawy jakości skupowanych zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych.
2.
Wielkość oraz zasady tworzenia funduszów, o których mowa w ust. 1, ustala Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa.
3.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu, w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa, Ministrem Pracy, Płac i Spraw Socjalnych oraz Prezesem Centralnego Związku Kółek Rolniczych, określi szczegółowy tryb i zasady gospodarowania funduszami, o których mowa w ust. 1.
§  29.
Odrębne przepisy regulują:
1)
ceny skupu kontraktowanych i nie kontraktowanych zwierząt hodowlanych,
2)
ceny skupu ryb oraz ceny skupu niejadalnych produktów zwierzęcych (wełna, skóry surowe, padlina itp.).
§  30.
Zobowiązuje się Ministra Finansów do uwzględnienia w wykonywaniu budżetu Państwa na 1972 r. skutków finansowych, wynikających z przepisów niniejszej uchwały.
§  31.
Tracą moc:
1)
uchwała nr 77 Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 1971 r. w sprawie organizacji skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz cen stosowanych w tym skupie (Monitor Polski z 1971 r. Nr 24, poz. 155, Nr 49, poz. 315, Nr 51, poz. 329 i z 1972 r. Nr 18, poz. 112),
2)
uchwała nr 178 Rady Ministrów z dnia 28 sierpnia 1971 r. w sprawie poprawy warunków skupu mleka oraz niektórych rodzajów bydła rzeźnego (Monitor Polski Nr 46, poz. 293).
§  32.
Zarządzenia i przepisy, wydane przez poszczególnych ministrów i Przewodniczącego Państwowej Komisji Cen na podstawie uchylonych uchwał Rady Ministrów, obowiązują do czasu wejścia w życie zarządzeń wydanych na podstawie niniejszej uchwały.
§  33.
Wykonanie uchwały porucza się Przewodniczącemu Komisji Planowania przy Radzie Ministrów, Ministrowi Przemysłu Spożywczego i Skupu, Ministrowi Rolnictwa, Ministrowi Finansów, Ministrowi Handlu Wewnętrznego i Usług, Przewodniczącemu Państwowej Komisji Cen, Zarządowi Głównemu Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska", Prezesowi Centralnego Związku Kółek Rolniczych, Zarządowi Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich oraz prezydiom wojewódzkich rad narodowych (rad narodowych miast wyłączonych z województw) i prezydiom powiatowych rad narodowych (rad narodowych miast stanowiących powiaty).
§  34.
Uchwała wchodzi w życie z dniem 1 maja 1972 r.
ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1 12

(uchylony).

ZAŁĄCZNIK Nr 2 13

(uchylony).

ZAŁĄCZNIK Nr 3 14

(uchylony).

ZAŁĄCZNIK Nr 4 15

(uchylony).

ZAŁĄCZNIK Nr 5

CENNIK SKUPU OWIEC RZEŹNYCH

w zł za 1 kg wagi żywej netto
Klasy towaroweOdrosty wełny w mm
do 10 (golce)11-20powyżej 20
Jarliczki i skopki
w wieku do 10 miesięcy
1 - pełnomięsne18,1024,1025,80
2 - mięsne16,5022,5024,20
Maciorki i skopy
w wieku do 18 miesięcy
1 - pełnomięsne16,0022,0023,70
2 - mięsne14,4020,4022,10
Owce dorosłe
1 - pełnomięsne 9,5014,5016,20
2 - mięsne 7,9012,9014,60
3 - chudźce i braki 5,1010,1011,80
1.
Ceny powyższe stosowane są za 1 kg wagi netto żywego zwierzęcia, to jest po ewentualnym potrąceniu na okarmienie. W razie stwierdzenia okarmienia sztuki dopuszczalne jest potrącenie z wagi brutto zwierzęcia w wysokości do 5%. Dokonane potrącenie powinno być uwidocznione w kwicie skupu.
2.
Skopki i jarliczki w wieku do 10 miesięcy powinny mieć wszystkie zęby mleczne, a skopy i maciorki w wieku do 18 miesięcy mogą posiadać najwyżej 2 zęby stale (cęgi), których wysokość nie przekracza sąsiednich zębów mlecznych.
3.
Tryki bez względu na stopień umięśnienia zalicza się do klasy 3 (chudźce i braki). Nie dotyczy to tryków w wieku do 18 miesięcy wybrakowanych z hodowli zarodowej, które klasyfikowane są - w zależności od stopnia umięśnienia - do odpowiedniej klasy skopów w wieku do 18 miesięcy.
4.
Skopy, posiadające nie zagojone blizny pokastracyjne, oraz osobniki, u których dokonano kastracji bezkrwawej, lecz posiadające wyczuwalne jądra, nie mogą być zaliczone do klasy 1 - pełnomięsne.
5.
Pomiaru długości wełny dokonuje się na łopatce zwierzęcia, mierząc sztywną miarką nie naciągnięty słupek wełny.
6.
Owce o wyraźnym zanieczyszczeniu wełny (przywartym obornikiem, błotem, paszą) lub o włosie wychodzącym (liniejącym) albo skołtunionym (sfilcowanym) - bez względu na długość włosa - zalicza się do grupy owiec z odrostem wełny do 10 mm (golce).

ZAŁĄCZNIK Nr 6 16

(uchylony).

1 Z dniem 1 stycznia 1975 r. § 10 ust. 1 traci moc w części nie dotyczącej trzody chlewnej, bydła rzeźnego i cieląt rzeźnych, zgodnie z § 28 ust. 2 pkt 13 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233).
2 § 10 ust. 2 uchylony przez § 9 pkt 8 uchwały nr 154 z dnia 13 lipca 1976 r. w sprawie cen skupu produktów rolnych i cen niektórych środków produkcji (M.P.76.30.131) z dniem 14 lipca 1976 r.
3 § 10 ust. 3 uchylony przez § 9 pkt 8 uchwały nr 154 z dnia 13 lipca 1976 r. w sprawie cen skupu produktów rolnych i cen niektórych środków produkcji (M.P.76.30.131) z dniem 14 lipca 1976 r.
4 § 10 ust. 4 uchylony przez § 28 ust. 2 pkt 13 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233) z dniem 1 stycznia 1975 r.
5 Z dniem 1 stycznia 1975 r. § 11 traci moc w części nie dotyczącej trzody chlewnej, bydła rzeźnego i cieląt rzeźnych, zgodnie z § 28 ust. 2 pkt 13 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233).
6 § 13 uchylony przez § 28 ust. 2 pkt 13 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233) z dniem 1 stycznia 1975 r.
7 § 14 ust. 2 uchylony przez § 28 ust. 2 pkt 13 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233) z dniem 1 stycznia 1975 r.
8 § 17 uchylony przez § 9 pkt 8 uchwały nr 154 z dnia 13 lipca 1976 r. w sprawie cen skupu produktów rolnych i cen niektórych środków produkcji (M.P.76.30.131) z dniem 14 lipca 1976 r.
9 § 19 ust. 3 uchylony przez § 28 ust. 2 pkt 13 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233) z dniem 1 stycznia 1975 r.
10 § 20 ust. 2 pkt 1 uchylony przez § 28 ust. 2 pkt 13 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233) z dniem 1 stycznia 1975 r.
11 § 22 ust. 1 pkt 2 uchylony przez § 9 pkt 6 uchwały nr 117 z dnia 25 maja 1973 r. w sprawie zaopatrzenia rynku w materiały budowlane (M.P.73.27.167) z dniem 29 czerwca 1973 r.
12 Załącznik nr 1 uchylony przez § 2 pkt 2 uchwały nr 144 z dnia 8 sierpnia 1975 r. (M.P.75.25.157) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 11 sierpnia 1975 r.
13 Załącznik nr 2 uchylony przez § 2 pkt 2 uchwały nr 144 z dnia 8 sierpnia 1975 r. (M.P.75.25.157) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 11 sierpnia 1975 r.
14 Załącznik nr 3 uchylony przez § 5 uchwały nr 98 z dnia 30 kwietnia 1973 r. w sprawie poprawy warunków skupu i zagospodarowania cieląt (M.P.73.21.124) z dniem 1 maja 1973 r.
15 Załącznik nr 4 uchylony przez § 9 pkt 8 uchwały nr 154 z dnia 13 lipca 1976 r. w sprawie cen skupu produktów rolnych i cen niektórych środków produkcji (M.P.76.30.131) z dniem 14 lipca 1976 r.
16 Załącznik nr 6 uchylony przez § 2 pkt 2 uchwały nr 144 z dnia 8 sierpnia 1975 r. (M.P.75.25.157) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 11 sierpnia 1975 r.