Oddział A - W § 1 pkt 17 otrzymuje brzmienie następujące: Wydział Oddział Zakres spraw "17. Handlu 1. Ogólno-Administracyjny Sprawy: kancelarii wydziału, okresowych planów i sprawozdań wydziału, skarg i zażaleń ludności, administracji handlu, wyposażenia technicznego i zaopatrzenia materiałowego aparatu handlu, organizacji hal i targowisk, lokali handlowych, przekazywania maszyn, środków transportowych i innych urządzeń między jednostkami handlu, sporządzania preliminarza budżetowego wydziału, budżetu hal, targowisk, rzeźni i innych miejskich przedsiębiorstw nadzorowanych przez wydział, opiniowania i wnioskowania w sprawach planów finansowo-gospodarczych działalności finansowej przedsiębiorstw będących na budżecie terenowym, planowania i organizacji transportu. 2. Kadr i Szkolenia Sprawy: osobowe pracowników wydziałów prezydiów miejskich i powiatowych rad narodowych, podległych placówek organizacyjnych oraz szkolenia zawodowego w zakresie działania wydziału. 3. Planowania Sprawy: kontroli i instruktażu nad sporządzaniem planów przez podległe komórki planowania, wytycznych w zakresie planowania obrotu artykułami przemysłowymi i spożywczymi, skupu artykułów będących w gestii Ministerstwa Handlu Wewnętrznego, inwestycji sieci handlowej, przetwórstwa, żywienia zbiorowego, zatrudnienia i kosztów, zbierania projektów planów odcinkowych oraz przekazywania zainteresowanym jednostkom planów zatwierdzonych przez Ministerstwo Handlu Wewnętrznego, kontroli i analizy planów i wnioskowania. 4. Inwestycji Sprawy: programu inwestycyjnego, dokumentacji technicznej, zaopatrzenia materiałowego i rozdzielnictwa, kontroli ulokowania zleceń, nadzoru robót inwestycyjnych, kapitalnych remontów, sprawozdawczości. 5. Cen Sprawy: cen artykułów produkcji rolnej i przemysłowej, analizy kształtowania się cen oraz sprawozdawczości, ustalania cen wyrobów spółdzielczych, prywatnych i państwowego przemysłu terenowego oraz gastronomicznych i niektórych usług. 6. Artykułów Spożywczych Sprawy: techniki handlu i obsługi konsumenta, współpracy aparatu hurtu i detalu, produkcji zdecentralizowanej, nadzorowania wykonania miesięcznych planów obrotu młynarstwa i piekarnictwa, przetwórstwa spożywczego nie wchodzącego do przemysłu kluczowego - z wyjątkiem przetwórstwa mięsnego, skupu i kontraktacji warzyw, owoców, ziemniaków wczesnych, miodu, wosku, drobiu i jaj, kontroli piekarń pod względem wykonywania planów wypieku, przestrzegania receptur i toku produkcji, rozliczeń i premiowania. 7. Żywienia Zbiorowego Sprawy: produkcji, obsługi konsumentów, planowania sieci i jej lokalizacji oraz wyposażenia zakładów żywienia zbiorowego w sprzęt i urządzenia techniczne, nadzoru nad wykonaniem nakazów planu żywienia zbiorowego, sprawozdawczości operatywnej i kontroli receptur w zakładach żywienia zbiorowego i zatwierdzania receptur regionalnych, uprawnień na prowadzenie zakładów gastronomicznych. 8. Artykułów Przemysłowych Sprawy: techniki handlu, obsługi konsumentów, współpracy aparatu hurtu i detalu, produkcji zdecentralizowanej, nadzorowania wykonania miesięcznych planów obrotu. 9. Produkcji Sprawy: przetwórstwa mięsa, zaopatrzenia rzeźni i zakładów utylizacyjnych, nie podległych przemysłowi kluczowemu, oraz rzeźni Centralnego Zarządu Przemysłu Mięsnego i zakładów utylizacyjnych znajdujących się w gestii Centralnego Zarządu Przetwórstwa Odpadków Zwierzęcych i Roślinnych, skupu trzody bekonowej, mleka i ryb. 10. Rozdzielnictwa Bonowego Sprawy: rozdzielnictwa bonowego na terenie województwa, koordynowania i nadzorowania pracy referatów rozdzielnictwa bonowego w wydziałach handlu prezydiów powiatowych rad narodowych i miast wydzielonych, kontroli wykonania zarządzeń i instrukcji wydanych w zakresie rozdzielnictwa bonowego, sprawdzania w zakładach pracy prawidłowości wydawania bonów mięsno-tłuszczowych, rozprowadzania bonów i innych druków na poszczególne powiaty i miasta wydzielone, opracowywania dla podległych referatów szczegółowych wytycznych i instrukcji uwzględniających warunki terenowe, interpretacji obowiązujących zarządzeń w sprawie rozdzielnictwa bonowego, zbierania materiałów sprawozdawczych z poszczególnych powiatów i miast wydzielonych z rozdziału bonów, sporządzania zbiorczego sprawozdania z terenu województwa i przesyłania go do Ministerstwa Handlu Wewnętrznego, zbierania materiałów dotyczących rozliczeń z rozprowadzonych bonów z powiatów i miast wydzielonych oraz przesłania do Ministerstwa zbiorczego rozliczenia, inne sprawy z zakresu rozdzielnictwa bonowego zlecone przez to Ministerstwo". - Zm.: Instrukcja Nr 8 w sprawie organizacji wewnętrznej i etatów wydziałów prezydiów rad narodowych.

Monitor Polski

M.P.1952.A-35.510

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 września 1952 r.

A.

W § 1 pkt 17 otrzymuje brzmienie następujące:

WydziałOddziałZakres spraw
"17. Handlu1. Ogólno-AdministracyjnySprawy: kancelarii wydziału, okresowych planów i sprawozdań wydziału, skarg i zażaleń ludności, administracji handlu, wyposażenia technicznego i zaopatrzenia materiałowego aparatu handlu, organizacji hal i targowisk, lokali handlowych, przekazywania maszyn, środków transportowych i innych urządzeń między jednostkami handlu, sporządzania preliminarza budżetowego wydziału, budżetu hal, targowisk, rzeźni i innych miejskich przedsiębiorstw nadzorowanych przez wydział, opiniowania i wnioskowania w sprawach planów finansowo-gospodarczych działalności finansowej przedsiębiorstw będących na budżecie terenowym, planowania i organizacji transportu.
2. Kadr i SzkoleniaSprawy: osobowe pracowników wydziałów prezydiów miejskich i powiatowych rad narodowych, podległych placówek organizacyjnych oraz szkolenia zawodowego w zakresie działania wydziału.
3. PlanowaniaSprawy: kontroli i instruktażu nad sporządzaniem planów przez podległe komórki planowania, wytycznych w zakresie planowania obrotu artykułami przemysłowymi i spożywczymi, skupu artykułów będących w gestii Ministerstwa Handlu Wewnętrznego, inwestycji sieci handlowej, przetwórstwa, żywienia zbiorowego, zatrudnienia i kosztów, zbierania projektów planów odcinkowych oraz przekazywania zainteresowanym jednostkom planów zatwierdzonych przez Ministerstwo Handlu Wewnętrznego, kontroli i analizy planów i wnioskowania.
4. InwestycjiSprawy: programu inwestycyjnego, dokumentacji technicznej, zaopatrzenia materiałowego i rozdzielnictwa, kontroli ulokowania zleceń, nadzoru robót inwestycyjnych, kapitalnych remontów, sprawozdawczości.
5. CenSprawy: cen artykułów produkcji rolnej i przemysłowej, analizy kształtowania się cen oraz sprawozdawczości, ustalania cen wyrobów spółdzielczych, prywatnych i państwowego przemysłu terenowego oraz gastronomicznych i niektórych usług.
6. Artykułów SpożywczychSprawy: techniki handlu i obsługi konsumenta, współpracy aparatu hurtu i detalu, produkcji zdecentralizowanej, nadzorowania wykonania miesięcznych planów obrotu młynarstwa i piekarnictwa, przetwórstwa spożywczego nie wchodzącego do przemysłu kluczowego - z wyjątkiem przetwórstwa mięsnego, skupu i kontraktacji warzyw, owoców, ziemniaków wczesnych, miodu, wosku, drobiu i jaj, kontroli piekarń pod względem wykonywania planów wypieku, przestrzegania receptur i toku produkcji, rozliczeń i premiowania.
7. Żywienia ZbiorowegoSprawy: produkcji, obsługi konsumentów, planowania sieci i jej lokalizacji oraz wyposażenia zakładów żywienia zbiorowego w sprzęt i urządzenia techniczne, nadzoru nad wykonaniem nakazów planu żywienia zbiorowego, sprawozdawczości operatywnej i kontroli receptur w zakładach żywienia zbiorowego i zatwierdzania receptur regionalnych, uprawnień na prowadzenie zakładów gastronomicznych.
8. Artykułów PrzemysłowychSprawy: techniki handlu, obsługi konsumentów, współpracy aparatu hurtu i detalu, produkcji zdecentralizowanej, nadzorowania wykonania miesięcznych planów obrotu.
9. ProdukcjiSprawy: przetwórstwa mięsa, zaopatrzenia rzeźni i zakładów utylizacyjnych, nie podległych przemysłowi kluczowemu, oraz rzeźni Centralnego Zarządu Przemysłu Mięsnego i zakładów utylizacyjnych znajdujących się w gestii Centralnego Zarządu Przetwórstwa Odpadków Zwierzęcych i Roślinnych, skupu trzody bekonowej, mleka i ryb.
10. Rozdzielnictwa BonowegoSprawy: rozdzielnictwa bonowego na terenie województwa, koordynowania i nadzorowania pracy referatów rozdzielnictwa bonowego w wydziałach handlu prezydiów powiatowych rad narodowych i miast wydzielonych, kontroli wykonania zarządzeń i instrukcji wydanych w zakresie rozdzielnictwa bonowego, sprawdzania w zakładach pracy prawidłowości wydawania bonów mięsno-tłuszczowych, rozprowadzania bonów i innych druków na poszczególne powiaty i miasta wydzielone, opracowywania dla podległych referatów szczegółowych wytycznych i instrukcji uwzględniających warunki terenowe, interpretacji obowiązujących zarządzeń w sprawie rozdzielnictwa bonowego, zbierania materiałów sprawozdawczych z poszczególnych powiatów i miast wydzielonych z rozdziału bonów, sporządzania zbiorczego sprawozdania z terenu województwa i przesyłania go do Ministerstwa Handlu Wewnętrznego, zbierania materiałów dotyczących rozliczeń z rozprowadzonych bonów z powiatów i miast wydzielonych oraz przesłania do Ministerstwa zbiorczego rozliczenia, inne sprawy z zakresu rozdzielnictwa bonowego zlecone przez to Ministerstwo".