Zm.: Instrukcja Nr 8 w sprawie organizacji wewnętrznej i etatów wydziałów prezydiów rad narodowych.

Monitor Polski

M.P.1952.A-35.510

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 września 1952 r.

UCHWAŁA NR 261
RADY MINISTRÓW
z dnia 5 kwietnia 1952 r.
o zmianie Instrukcji Nr 8 w sprawie organizacji wewnętrznej i etatów wydziałów prezydiów rad narodowych.

Na podstawie art. 20 ust. 2 ustawy z dnia 20 marca 1950 r. o terenowych organach jednolitej władzy państwowej (Dz. U. R. P. Nr 14, poz. 130) Rada Ministrów uchwala:
W uchwale Rady Ministrów z dnia 10 czerwca 1950 r. - Instrukcja Nr 8 w sprawie organizacji wewnętrznej i etatów wydziałów prezydiów rad narodowych (Monitor Polski z 1952 r. Nr A-8, poz. 76, Nr A-11, poz. 106, Nr A-21, poz. 252, Nr A-22, poz. 280, Nr A-26, poz. 342 i 346) wprowadza się następujące zmiany:

W § 1 pkt 17 otrzymuje brzmienie następujące:

WydziałOddziałZakres spraw
"17. Handlu1. Ogólno-AdministracyjnySprawy: kancelarii wydziału, okresowych planów i sprawozdań wydziału, skarg i zażaleń ludności, administracji handlu, wyposażenia technicznego i zaopatrzenia materiałowego aparatu handlu, organizacji hal i targowisk, lokali handlowych, przekazywania maszyn, środków transportowych i innych urządzeń między jednostkami handlu, sporządzania preliminarza budżetowego wydziału, budżetu hal, targowisk, rzeźni i innych miejskich przedsiębiorstw nadzorowanych przez wydział, opiniowania i wnioskowania w sprawach planów finansowo-gospodarczych działalności finansowej przedsiębiorstw będących na budżecie terenowym, planowania i organizacji transportu.
2. Kadr i SzkoleniaSprawy: osobowe pracowników wydziałów prezydiów miejskich i powiatowych rad narodowych, podległych placówek organizacyjnych oraz szkolenia zawodowego w zakresie działania wydziału.
3. PlanowaniaSprawy: kontroli i instruktażu nad sporządzaniem planów przez podległe komórki planowania, wytycznych w zakresie planowania obrotu artykułami przemysłowymi i spożywczymi, skupu artykułów będących w gestii Ministerstwa Handlu Wewnętrznego, inwestycji sieci handlowej, przetwórstwa, żywienia zbiorowego, zatrudnienia i kosztów, zbierania projektów planów odcinkowych oraz przekazywania zainteresowanym jednostkom planów zatwierdzonych przez Ministerstwo Handlu Wewnętrznego, kontroli i analizy planów i wnioskowania.
4. InwestycjiSprawy: programu inwestycyjnego, dokumentacji technicznej, zaopatrzenia materiałowego i rozdzielnictwa, kontroli ulokowania zleceń, nadzoru robót inwestycyjnych, kapitalnych remontów, sprawozdawczości.
5. CenSprawy: cen artykułów produkcji rolnej i przemysłowej, analizy kształtowania się cen oraz sprawozdawczości, ustalania cen wyrobów spółdzielczych, prywatnych i państwowego przemysłu terenowego oraz gastronomicznych i niektórych usług.
6. Artykułów SpożywczychSprawy: techniki handlu i obsługi konsumenta, współpracy aparatu hurtu i detalu, produkcji zdecentralizowanej, nadzorowania wykonania miesięcznych planów obrotu młynarstwa i piekarnictwa, przetwórstwa spożywczego nie wchodzącego do przemysłu kluczowego - z wyjątkiem przetwórstwa mięsnego, skupu i kontraktacji warzyw, owoców, ziemniaków wczesnych, miodu, wosku, drobiu i jaj, kontroli piekarń pod względem wykonywania planów wypieku, przestrzegania receptur i toku produkcji, rozliczeń i premiowania.
7. Żywienia ZbiorowegoSprawy: produkcji, obsługi konsumentów, planowania sieci i jej lokalizacji oraz wyposażenia zakładów żywienia zbiorowego w sprzęt i urządzenia techniczne, nadzoru nad wykonaniem nakazów planu żywienia zbiorowego, sprawozdawczości operatywnej i kontroli receptur w zakładach żywienia zbiorowego i zatwierdzania receptur regionalnych, uprawnień na prowadzenie zakładów gastronomicznych.
8. Artykułów PrzemysłowychSprawy: techniki handlu, obsługi konsumentów, współpracy aparatu hurtu i detalu, produkcji zdecentralizowanej, nadzorowania wykonania miesięcznych planów obrotu.
9. ProdukcjiSprawy: przetwórstwa mięsa, zaopatrzenia rzeźni i zakładów utylizacyjnych, nie podległych przemysłowi kluczowemu, oraz rzeźni Centralnego Zarządu Przemysłu Mięsnego i zakładów utylizacyjnych znajdujących się w gestii Centralnego Zarządu Przetwórstwa Odpadków Zwierzęcych i Roślinnych, skupu trzody bekonowej, mleka i ryb.
10. Rozdzielnictwa BonowegoSprawy: rozdzielnictwa bonowego na terenie województwa, koordynowania i nadzorowania pracy referatów rozdzielnictwa bonowego w wydziałach handlu prezydiów powiatowych rad narodowych i miast wydzielonych, kontroli wykonania zarządzeń i instrukcji wydanych w zakresie rozdzielnictwa bonowego, sprawdzania w zakładach pracy prawidłowości wydawania bonów mięsno-tłuszczowych, rozprowadzania bonów i innych druków na poszczególne powiaty i miasta wydzielone, opracowywania dla podległych referatów szczegółowych wytycznych i instrukcji uwzględniających warunki terenowe, interpretacji obowiązujących zarządzeń w sprawie rozdzielnictwa bonowego, zbierania materiałów sprawozdawczych z poszczególnych powiatów i miast wydzielonych z rozdziału bonów, sporządzania zbiorczego sprawozdania z terenu województwa i przesyłania go do Ministerstwa Handlu Wewnętrznego, zbierania materiałów dotyczących rozliczeń z rozprowadzonych bonów z powiatów i miast wydzielonych oraz przesłania do Ministerstwa zbiorczego rozliczenia, inne sprawy z zakresu rozdzielnictwa bonowego zlecone przez to Ministerstwo".

W § 2 dodaje się pkt 11 w brzmieniu następującym:

WydziałReferaty
"12. Handlu1. Ogólno-Administracyjny
2. Planowania
3. Artykułów Spożywczych i Przemysłowych.
Uwaga: Referaty tworzy się, jeżeli w wydziale jest co najmniej pięciu pracowników. W miastach stanowiących powiaty referat artykułów spożywczych i przemysłowych może być rozdzielony na referat artykułów spożywczych i referat artykułów przemysłowych".

Skreśla się § 16.

§  2.
Wykonanie uchwały porucza się Prezesowi Rady Ministrów oraz Ministrowi Handlu Wewnętrznego.
§  3.
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
1 § 1 zmieniony przez pkt 5 obwieszczenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 sierpnia 1952 r. o sprostowaniu błędów (M.P.52.A-81.1305).