§ 1. - Zasady zaopatrywania prywatnych przedsiębiorstw handlu detalicznego i zakładów przemysłu gastronomicznego.
Monitor Polski
M.P.1965.45.254
Akt utracił moc Wersja od: 7 września 1966 r.
§ 1.
1.
Źródłami zaopatrzenia prywatnych przedsiębiorstw handlu detalicznego i zakładów przemysłu gastronomicznego w artykuły spożywcze i przemysłowe są: 1)
nie uspołeczniona drobna wytwórczość (przemysł prywatny, rzemiosło, przemysł domowy i ludowy) oraz prywatne przedsiębiorstwa handlu hurtowego, 2)
producenci rolni - w zakresie produktów dopuszczonych do skupu wolnorynkowego przez przedsiębiorstwa nie uspołecznione, 3)
indywidualni rybacy - w zakresie ryb morskich i słodkowodnych, z wyjątkiem łososiowatych (łososie, trocie), węgorzy i sandaczy, 4)
jednostki zbytu organizacji społecznych, prowadzące działalność gospodarczą na podstawie zezwolenia Ministra Finansów, 5)
rzemieślnicze spółdzielnie zaopatrzenia i zbytu, 6)
państwowe i spółdzielcze jednostki handlu hurtowego oraz uspołecznione zakłady produkcyjne w branżach, w których nie działają jednostki handlu hurtowego, 7)
zakup od ludności przedmiotów używanych, towarów pochodzenia zagranicznego oraz towarów nabytych przez osoby zbywające w instytucjach zajmujących się eksportem wewnętrznym, 8)
tucz przyzakładowy, prowadzony przez prywatne zakłady gastronomiczne dla uzupełnienia zaopatrzenia własnych przedsiębiorstw na warunkach i zasadach ustalonych odrębnymi przepisami.2.
Zasady zakupu produktów rolnych dopuszczonych do skupu wolnorynkowego (ust. 1 pkt 2) reguluje rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 14 maja 1964 r. w sprawie zezwoleń na prowadzenie przedsiębiorstw handlowych i na wykonywanie usług handlowych oraz na prowadzenie zakładów przemysłu gastronomicznego przez jednostki gospodarki nie uspołecznionej (Dz. U. Nr 20, poz. 120 i Nr 27, poz. 178).