§ 2. - Zasady i tryb uznawania obór za zarodowe i reprodukcyjne.

Monitor Polski

M.P.1955.80.956

Akt utracił moc
Wersja od: 15 września 1955 r.
§  2.
1.
Obory uznaje się za zarodowe lub reprodukcyjne, jeżeli odpowiadają następującym warunkom:
1)
w oborach, które mają być uznane za zarodowe:
a)
co najmniej 50% krów jest wpisanych przynajmniej do wojewódzkiej księgi zarodowego bydła,
b)
buhaj jest wpisany do krajowej księgi zarodowego bydła, a użytkowość matki buhaja i matki jego ojca jest w zakresie mleczności o 200 kg, a w zakresie tłuszczu w mleku o 0,2% wyższa od przeciętnej wydajności w oborze w ciągu ostatniego roku;
2)
w oborach, które mają być uznane za reprodukcyjne:
a)
co najmniej 50% krów jest wpisanych przynajmniej do powiatowej księgi zarodowego bydła,
b)
buhaj odpowiada warunkom określonym w pkt 1 lit. b);
3)
w oborze nie stwierdza się brucelozy ani klinicznych objawów gruźlicy bydła;
4)
zwierzęta są żywione racjonalnie, a gospodarstwo posiada odpowiednie pastwisko i zabezpiecza w pełni pokrycie zapotrzebowania na paszę dla bydła;
5)
zapewnione są zdrowe warunki bytowania zwierząt, a w szczególności:
a)
budynek obory jest widny, suchy i dobrze przewietrzany,
b)
są urządzenia umożliwiające indywidualne żywienie krów,
c)
obora posiada okólniki o powierzchni dostosowanej do liczebności zwierząt,
d)
są oddzielne pomieszczenia dla młodzieży oraz jest odpowiednio urządzona i przestronna porodówka,
e)
prowadzi się surowy (zimny) wychów cieląt;
6)
w oborze osiąga się taką przeciętną wydajność mleka i procent tłuszczu w mleku, jaki odpowiada wymaganiom dla wpisu do krajowych ksiąg zarodowego bydła danej rasy;
7)
przeciętny przyrost młodzieży wynosi:
a)
dla ras nizinnych i simentalskiej: u cieliczek co najmniej 750 g dziennie, u buhajów - 900 g dziennie,
b)
dla rasy polskiej czerwonej: u cieliczek co najmniej 650 g dziennie, u buhajów 800 g dziennie;
8)
osoby zajmujące się prowadzeniem i obsługiwaniem obory posiadają odpowiednie kwalifikacje.
2.
Uznanie obory za zarodową lub reprodukcyjną może nastąpić po upływie co najmniej 1-rocznego okresu przeprowadzania oceny wartości użytkowej krów (ust. 1 pkt 6).
3.
Ocenę wartości użytkowej krów (ust. 1 pkt 6) w oborach, które mają być uznane za zarodowe lub reprodukcyjne, przeprowadza personel zootechniczny powiatowego zarządu rolnictwa na podstawie comiesięcznych próbnych udojów.
4.
Zawartość tłuszczu w mleku ustala wojewódzkie laboratorium kontroli mleczności na podstawie próbek mleka, pobranych przez personel zootechniczny przeprowadzający ocenę wartości użytkowej krów.