Utworzenie Rady Gospodarki Żywnościowej.

Monitor Polski

M.P.1981.6.52

Akt utracił moc
Wersja od: 28 lutego 1981 r.

UCHWAŁA Nr 44
RADY MINISTRÓW
z dnia 20 lutego 1981 r.
w sprawie utworzenia Rady Gospodarki Żywnościowej.

Rada Ministrów uchwala co następuje:
1.
Powołuje się Radę Gospodarki Żywnościowej przy Radzie Ministrów, zwaną dalej "Radą".
2.
Rada jest organem koordynującym i opiniodawczo-doradczym Rady Ministrów w sprawach polityki rolnej i rozwoju rolnictwa, skupu i przetwórstwa produktów rolnych oraz gospodarki żywnościowej.
Zadaniem Rady jest:
1)
opracowywanie projektów rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
2)
dokonywanie oceny stanu gospodarki żywnościowej oraz przedstawianie opinii i propozycji w sprawach doskonalenia polityki rolnej,
3)
dokonywanie okresowych ocen realizacji podstawowych zadań gospodarczo-społecznych w rolnictwie i przemyśle spożywczym oraz w przemysłach obsługujących rolnictwo pod kątem ujawnienia zagrożeń i nie wykorzystanych możliwości,
4)
kształtowanie niezbędnych warunków rozwoju autentycznego samorządu rolniczego,
5)
opiniowanie planów i programów rozwoju kompleksu żywnościowego oraz koordynowanie przedsięwzięć resortowych w sprawach dotyczących rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej, zwłaszcza pod kątem zapewnienia produkcji i dostaw niezbędnych przemysłowych środków produkcji,
6)
opiniowanie projektów uchwał i decyzji Rządu w sprawach kompleksu żywnościowego, a w szczególności cen skupu produkcji rolnej, cen przemysłowych środków do produkcji rolnej i decyzji określających bytowe i socjalne warunki życia i pracy w rolnictwie,
7)
dokonywanie okresowych ocen wykorzystania czynników i środków produkcji w gospodarce rolnej i przemyśle spożywczym,
8)
ocena kierunków inwestowania i efektywności nakładów inwestycyjnych w gospodarce żywnościowej,
9)
opiniowanie i ocena struktur organizacyjnych i działalności instytucji i służb obsługujących rolnictwo,
10)
inicjowanie przedsięwzięć organizacyjnych, społecznych, ekonomicznych, naukowo-technicznych na rzecz wzrostu produkcji rolnej i produkcji żywności.
Rada Gospodarki Żywnościowej:
1)
rozpatruje na posiedzeniach sprawy określone w § 2,
2)
przedstawia Komitetowi Gospodarczemu Rady Ministrów, Prezydium Rządu lub Radzie Ministrów opinie, wnioski i propozycje rozwiązań w sprawach o zasadniczym znaczeniu dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
3)
podejmuje niezbędne ustalenia dla zapewnienia wykonania powierzonych jej zadań,
4)
powołuje zespoły problemowe dla opracowania określonych spraw,
5)
zleca przeprowadzenie ekspertyz i badań w zakresie rolnictwa i gospodarki żywnościowej.
1.
W skład Rady wchodzą zainteresowani ministrowie, przedstawiciele nauki i praktyki rolniczej, instytucji oraz organizacji rolniczych i spółdzielczych.
2.
Przewodniczącym Rady jest Wiceprezes Rady Ministrów Roman Malinowski.
3.
Prezes Rady Ministrów - na wniosek Przewodniczącego - powołuje i odwołuje wiceprzewodniczącego, członków oraz sekretarza Rady.
4.
Przewodniczący Rady może zapraszać do udziału w posiedzeniach i pracach Rady ekspertów oraz działaczy społecznych i politycznych nie wchodzących w jej skład.
Obsługę Rady i środki związane z jej działalnością zapewnia Urząd Rady Ministrów.
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.