§ 2. - Utworzenie Rady Gospodarki Żywnościowej.

Monitor Polski

M.P.1981.6.52

Akt utracił moc
Wersja od: 28 lutego 1981 r.
§  2.
Zadaniem Rady jest:
1)
opracowywanie projektów rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
2)
dokonywanie oceny stanu gospodarki żywnościowej oraz przedstawianie opinii i propozycji w sprawach doskonalenia polityki rolnej,
3)
dokonywanie okresowych ocen realizacji podstawowych zadań gospodarczo-społecznych w rolnictwie i przemyśle spożywczym oraz w przemysłach obsługujących rolnictwo pod kątem ujawnienia zagrożeń i nie wykorzystanych możliwości,
4)
kształtowanie niezbędnych warunków rozwoju autentycznego samorządu rolniczego,
5)
opiniowanie planów i programów rozwoju kompleksu żywnościowego oraz koordynowanie przedsięwzięć resortowych w sprawach dotyczących rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej, zwłaszcza pod kątem zapewnienia produkcji i dostaw niezbędnych przemysłowych środków produkcji,
6)
opiniowanie projektów uchwał i decyzji Rządu w sprawach kompleksu żywnościowego, a w szczególności cen skupu produkcji rolnej, cen przemysłowych środków do produkcji rolnej i decyzji określających bytowe i socjalne warunki życia i pracy w rolnictwie,
7)
dokonywanie okresowych ocen wykorzystania czynników i środków produkcji w gospodarce rolnej i przemyśle spożywczym,
8)
ocena kierunków inwestowania i efektywności nakładów inwestycyjnych w gospodarce żywnościowej,
9)
opiniowanie i ocena struktur organizacyjnych i działalności instytucji i służb obsługujących rolnictwo,
10)
inicjowanie przedsięwzięć organizacyjnych, społecznych, ekonomicznych, naukowo-technicznych na rzecz wzrostu produkcji rolnej i produkcji żywności.