Utworzenie Instytutu Ekonomiki i Organizacji Przemysłu Spożywczego.

Monitor Polski

M.P.1980.18.88

Akt utracił moc
Wersja od: 7 sierpnia 1980 r.

ZARZĄDZENIE Nr 31
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 30 lipca 1980 r.
w sprawie utworzenia Instytutu Ekonomiki i Organizacji Przemysłu Spożywczego.

Na podstawie art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 17 lutego 1961 r. o instytutach naukowo-badawczych (Dz. U. z 1975 r. Nr 7, poz. 41) zarządza się, co następuje:
1.
Tworzy się Instytut Ekonomiki i Organizacji Przemysłu Spożywczego, zwany dalej "Instytutem".
2.
Instytut powstaje w drodze przekształcenia:
1)
Zakładu Ekonomiki i Organizacji Przemysłu Spożywczego Instytutu Przemysłu Fermentacyjnego,
2)
Zakładu Ekonomiki i Organizacji Przemysłu Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego,
3)
Zakładu Ekonomiki i Organizacji Instytutu Przemysłu Cukrowniczego,
4)
Resortowego Ośrodka Organizacji Pracy i Informatyki,
5)
Ośrodka Doskonalenia Kadr Kierowniczych,
6)
Departamentu Studiów i Rozwoju Ministerstwa Przemysłu Spożywczego i Skupu,
Siedzibą Instytutu jest m.st. Warszawa.
Przedmiotem działania Instytutu jest prowadzenie prac naukowo-badawczych, rozwojowych i wdrożeniowych na potrzeby przemysłu spożywczego, w zakresie ekonomiki, organizacji i zarządzania, a w szczególności:
1)
opracowywanie prognoz, programów rozwojowych, analiz i ekspertyz, dotyczących podstawowych problemów rozwoju przemysłu spożywczego,
2)
doskonalenie rozwiązań systemowych i struktur organizacyjnych oraz form i metod pracy i zarządzania,
3)
prowadzenie resortowego systemu informacyjnego dla zarządzania, z wykorzystaniem elektronicznej techniki obliczeniowej,
4)
doskonalenie kadry kierowniczej.
Nadzór nad Instytutem sprawuje Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu.
Szczegółowy zakres działania Instytutu oraz jego organów określa statut nadany przez Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu.
Pracownicy jednostek i komórek organizacyjnych wymienionych w § 1 ust. 2 przechodzą do pracy w Instytucie.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.