Tymczasowy statut organizacyjny Ministerstwa Przemysłu Rolnego i Spożywczego.

Monitor Polski

M.P.1951.A-97.1371

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1952 r.

UCHWAŁA NR 772
RADY MINISTRÓW
z dnia 17 listopada 1951 r.
w sprawie tymczasowego statutu organizacyjnego Ministerstwa Przemysłu Rolnego i Spożywczego.

Ministerstwu Przemysłu Rolnego i Spożywczego nadaje się tymczasowy statut organizacyjny, stanowiący załącznik do niniejszej uchwały.
Traci moc uchwała Rady Ministrów z dnia 31 maja 1950 r. w sprawie tymczasowego statutu organizacyjnego Ministerstwa Przemysłu Rolnego i Spożywczego (Monitor Polski z 1950 r. Nr A-71, poz. 817 i z 1951 r. Nr A-51, poz. 678).
Wykonanie uchwały porucza się Ministrowi Przemysłu Rolnego i Spożywczego.
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

STATUT ORGANIZACYJNY MINISTERSTWA PRZEMYSŁU ROLNEGO I SPOŻYWCZEGO

§ 1. 1
Ministerstwo Przemysłu Rolnego i Spożywczego składa się z:

Gabinetu Ministra,

Departamentu Kadr,

Departamentu Kontroli,

Departamentu Planowania,

Departamentu Techniki,

Departamentu Mechaniczno-Energetycznego,

Departamentu Inwestycji,

Departamentu Finansowego,

Departamentu Księgowości,

Departamentu Zaopatrzenia,

Departamentu Zbytu,

Departamentu Kontraktacji,

Departamentu Organizacji, Zatrudnienia i Płac,

Departamentu Szkolenia Zawodowego,

Departamentu Budżetowo-Gospodarczego,

Samodzielnego Wydziału Transportu

oraz

Centralnego Zarządu Przemysłu Cukrowniczego,

Centralnego Zarządu Przemysłu Tłuszczowego,

Centralnego Zarządu Przemysłu Piwowarsko-Słodowniczego,

Centralnego Zarządu Przemysłu Owocowo-Warzywnego,

Centralnego Zarządu Przemysłu Spirytusowego,

Centralnego Zarządu Przemysłu Tytoniowego,

Centralnego Zarządu Przemysłu Cukierniczego,

Zarządu Przemysłu Kawowego i Środków Odżywczych

Zarządu Przemysłu Ziemniaczanego,

Zarządu Przemysłu Drożdżowego,

Zarządu Przemysłu Kosmetycznego,

Zarządu Przemysłu Zielarskiego.

§  2.
Ministrowi Przemysłu Rolnego i Spożywczego podlega Główny Instytut Przemysłu Rolnego i Spożywczego.
§  3.
Ponadto Ministrowi Przemysłu Rolnego i Spożywczego podlegają przedsiębiorstwa:

Centralne Biuro Projektowania Przemysłu Rolnego i Spożywczego,

Przedsiębiorstwo Remontowo-Montażowe Przemysłu Rolnego i Spożywczego.

§  4.
Gabinet Ministra składa się z:

Wydziału Prezydialnego,

Wydziału Prawnego,

Radców i Rzeczoznawców Ministra,

Kancelarii Tajnej,

Biblioteki.

§  5.
Departament Kadr składa się z:

Wydziału Kadr Kierowniczych,

Wydziału Kadr Rezerwowych i Szkolonych,

Wydziału Spraw Osobowych,

Wydziału Ewidencji.

§  6.
Departament Kontroli składa się z Wydziału Planowania i Analiz Kontroli, a w pozostałej części jest bezwydziałowy.
§  7.
Departament Planowania składa się z:

Wydziału Planów Wieloletnich i Analiz Ekonomicznych,

Wydziału Planów Zbiorczych i Metodologii Planowania,

Wydziału Planowania Produkcji I,

Wydziału Planowania Produkcji II,

Wydziału Sprawozdawczości i Statystyki,

Wydziału Planowania i Analizy Kosztów Własnych.

§  8.
Departament Techniki składa się z:

Wydziału Technologicznego I,

Wydziału Technologicznego II,

Wydziału Kontroli Technicznej,

Wydziału Planów Technicznych i Badań Naukowych,

Wydziału Współpracy z Zagranicą,

Wydziału Norm i Standartów.

§  9.
Departament Mechaniczno-Energetyczny składa się z:

Wydziału Urządzeń Technicznych,

Wydziału Energetycznego,

Wydziału Remontów,

Wydziału Usprawnień i Wynalazków,

Samodzielnego Referatu Bezpieczeństwa Ruchu,

Głównego Inspektora Ochrony Przeciwpożarowej.

§  10.
Departament Inwestycji składa się z:

Wydziału Planowania Inwestycji,

Wydziału Zaopatrzenia Inwestycyjnego,

Wydziału Dokumentacji Technicznej,

Wydziału Planowania Wykonawstwa Inwestycyjnego,

Samodzielnego Referatu Sprawozdawczości Inwestycyjnej.

§  11.
Departament Finansowy składa się z:

Wydziału Planowania Finansowego,

Wydziału Finansowania Przedsiębiorstw,

Wydziału Finansowania Inwestycji i Kapitalnych Remontów,

Samodzielnego Referatu Ubezpieczeń Rzeczowych.

§  12.
Departament Księgowości składa się z:

Wydziału Sprawozdawczości Finansowej Przemysłu,

Wydziału Sprawozdawczości Finansowej Jednostek Nieprzemysłowych,

Wydziału Organizacji Rachunkowości.

§  13.
Departament Zaopatrzenia składa się z:

Wydziału Planowania Zaopatrzenia,

Wydziału Realizacji Zaopatrzenia,

Wydziału Opakowań,

Wydziału Gospodarki Magazynowej,

Samodzielnego Referatu Importu.

§  14.
Departament Zbytu składa się z:

Wydziału Planowania Zbytu i Sprawozdawczości,

Wydziału Cenników i Marż,

Wydziału I Zbytu (cukier, wyroby cukiernicze, środki odżywcze, zioła, przetwory ziemniaczane),

Wydziału II Zbytu (wyroby tłuszczowe, kosmetyczne, piwowarsko-słodownicze i owocowo-warzywne),

Wydziału III Zbytu (wyroby spirytusowe i tytoniowe),

Wydziału Eksportu,

Samodzielnego Referatu Estetyki Opakowań.

§  15.
Departament Kontraktacji składa się z:

Wydziału Planowania Kontraktacji,

Wydziału Agrotechnicznego,

Wydziału Kontraktacji,

Samodzielnego Referatu Gospodarstw Rolnych.

§  16.
Departament Organizacji, Zatrudnienia i Płac składa się z:

Wydziału Organizacyjnego,

Wydziału Zatrudnienia,

Wydziału Płac,

Wydziału Norm Pracy,

Wydziału Socjalnego.

§  17.
Departament Szkolenia Zawodowego składa się z:

Wydziału Planowania i Sprawozdawczości,

Wydziału Szkół,

Wydziału Młodzieżowego,

Wydziału Kursów,

Wydziału Budżetowo-Gospodarczego Szkolnictwa,

Samodzielnego Referatu Kadr Szkolenia.

§  18.
Departament Budżetowo-Gospodarczy składa się z:

Wydziału Budżetowego,

Wydziału Rachunkowo-Kasowego,

Wydziału Administracji Przemysłowej,

Wydziału Gospodarczego,

Kancelarii Głównej.

§  19.
Samodzielny Wydział Transportu.
§  20.
W skład departamentów wchodzą sekretariaty.
§  21.
Strukturę wewnętrzną centralnych zarządów i zarządów wymienionych w § 1 oraz jednostek organizacyjnych wymienionych w §§ 2 i 3 ustali Minister Przemysłu Rolnego i Spożywczego w porozumieniu z Przewodniczącym Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego.
§  22.
Szczegółowy podział czynności pomiędzy departamenty, centralne zarządy i zarządy, wydziały, samodzielne referaty, sekretariaty oraz inne jednostki organizacyjne wymienione w §§ 2 i 3 ustali Minister Przemysłu Rolnego i Spożywczego.
1 Załącznik § 1 zmieniony przez § 1 uchwały nr 940 z dnia 28 grudnia 1951 r. (M.P.52.A-1.11) zmieniającej nin. uchwałę z dniem 1 stycznia 1952 r.