Ramowe zasady ustalania kategorii hoteli pracowniczych w zakładach i jednostkach budżetowych.
M.P.1983.35.198
Akt utracił mocZARZĄDZENIE
MINISTRA PRACY, PŁAC I SPRAW SOCJALNYCH
z dnia 5 października 1983 r.
w sprawie ramowych zasad ustalania kategorii hoteli pracowniczych w zakładach i jednostkach budżetowych.
ZAŁĄCZNIK
RAMOWE ZASADY USTALANIA KATEGORII HOTELI PRACOWNICZYCH
RAMOWE ZASADY USTALANIA KATEGORII HOTELI PRACOWNICZYCH
Lp. | Kryteria | Kategorie hoteli pracowniczych | |||
I | II | III | IV | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1 | Budownictwo trwałe - hotelowe | 0 | 0 | ||
2 | Budownictwo trwałe - mieszkalne z przystosowaniem na hotel | 0 | 0 | ||
3 | Budownictwo przenośne | D | D | ||
4 | Instalacje: | ||||
1) wodociągowa | 0 | 0 | 0 | ||
2) kanalizacyjna | 0 | 0 | 0 | ||
3) elektryczna | 0 | 0 | 0 | 0 | |
4) centralnego ogrzewania | 0 | 0 | |||
5) ciepłej wody | 0 | 0 | 0 | ||
6) telefoniczna do użytku ogólnego w recepcji | 0 | 0 | |||
7) dźwigowa w budynku trwałym powyżej pięciu kondygnacji | 0 | 0 | 0 | ||
5 | Urządzenia sanitarne: | ||||
1) umywalki z ciepłą i zimną wodą: | |||||
- na każdej kondygnacji | 0 | ||||
- w pomieszczeniach mieszkalnych | 0 | 0 | 0 | ||
2) natryski, ewentualnie wanny: | |||||
- w budynku | 0 | 0 | |||
- na każdej kondygnacji | 0 | 0 | |||
3) ustępy spłukiwane: | |||||
- na każdej kondygnacji | 0 | ||||
- w pomieszczeniach mieszkalnych, przy zespołach mieszkalnych | 0 | 0 | |||
6 | Pokoje 1-2-osobowe | 0 | 0 | ||
7 | Pokoje 3-osobowe | 0 | 0 | ||
8 | Pokoje 4-5-osobowe | 0 | |||
9 | Wyposażenie podstawowe na 1 osobę w pomieszczeniu mieszkalnym: | ||||
1) miejsca do spania: łóżko z materacem (tapczan, wersalka) | 0 | 0 | 0 | 0 | |
2) pościel: kołdra lub 2 koce, poduszka | 0 | 0 | 0 | 0 | |
3) bielizna pościelowa - komplet | 0 | 0 | 0 | 0 | |
4) krzesło | 0 | 0 | 0 | 0 | |
5) szafa ubraniowa lub jej odrębny zamknięty segment | 0 | 0 | 0 | 0 | |
10 | Wyposażenie pomieszczenia mieszkalnego: | ||||
1) stół | 0 | 0 | 0 | 0 | |
2) fotele | 0 | ||||
3) półki, regały | 0 | 0 | 0 | 0 | |
4) szafki na żywność i naczynia | 0 | 0 | 0 | 0 | |
5) lustro | 0 | 0 | 0 | 0 | |
6) zasłony na okna | 0 | 0 | 0 | 0 | |
7) lampa przenośna | 0 | ||||
8) firanki na okna | 0 | 0 | |||
9) elementy dekoracyjne | 0 | ||||
10) radio (głośniki radiofoniczne) | 0 | ||||
11 | Wydzielona recepcja i hol | 0 | 0 | ||
12 | Pomieszczenia do działalności kulturalno-oświatowej | 0 | 0 | 0 | 0 |
13 | Pokój samorządu mieszkańców | 0 | 0 | 0 | |
14 | Urządzenia gastronomiczne: | ||||
1) kiosk - bufet wraz z zapleczem | 0 | 0 | |||
2) kuchenki podręczne i zlewozmywaki: | |||||
- w pomieszczeniach mieszkalnych lub zespołach mieszkalnych | 0 | ||||
- w wydzielonych pomieszczeniach na każdej kondygnacji | 0 | 0 | |||
- w budynku | 0 | ||||
15 | Pomieszczenia do czyszczenia ubrania, butów, do prasowania itp. | 0 | 0 | ||
16 | Pomieszczenia do podręcznego prania i suszenia | 0 | 0 | 0 | 0 |
17 | Pomieszczenia administracyjne | 0 | 0 | 0 | |
18 | Pomieszczenia gospodarcze (magazyny, warsztaty naprawcze itp.) | 0 | 0 | 0 | |
19 | Zagospodarowanie terenu: | ||||
1) mała architektura (alejki, trawniki, klomby, ławki, oświetlenie itp.) | 0 | 0 | |||
2) boiska sportowe i urządzenia do rekreacji ruchowej | 0 | 0 | |||
3) parking | 0 |
Uwaga: 1. "0" - kryterium obowiązujące w danej kategorii hotelu.
2. "D" - kryterium dopuszczalne w danej kategorii hotelu.
2. Kategorię hotelu pracowniczego ustala komisja powołana przez kierownika zakładu pracy prowadzącego hotel pracowniczy. W skład komisji powinni wchodzić kierownik hotelu oraz przedstawiciele zakładu pracy prowadzącego hotel, zakładowej organizacji związkowej i samorządu mieszkańców hotelu.
3. Wnioski komisji dotyczące zaliczenia poszczególnych hoteli pracowniczych do właściwych kategorii zatwierdza kierownik zakładu pracy, który prowadzi hotel pracowniczy.
4. W razie przeprowadzenia remontu lub modernizacji w budynku, w którym mieści się hotel pracowniczy zaliczony do określonej kategorii, należy ten hotel pracowniczy przekwalifikować odpowiednio do stanu techniczno-eksploatacyjnego osiągniętego po tym remoncie lub modernizacji.
5. Jeżeli budynek hotelowy nie odpowiada wszystkim kryteriom, od których jest uzależnione zaliczenie hotelu pracowniczego do określonej kategorii, komisja wymienia w protokole te warunki, którym hotel nie odpowiada, z równoczesnym podaniem stanu faktycznego w tym zakresie oraz uzasadnieniem propozycji komisji w sprawie zaliczenia hotelu pracowniczego do odpowiedniej kategorii.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »