Rozdział 5 - Stan zdrowia i higiena osobista pracowników. - Przepisy sanitarne dla zakładów żywienia zbiorowego.
Monitor Polski
M.P.1954.A-6.165
Akt utracił moc Wersja od: 19 stycznia 1954 r.
V.
Stan zdrowia i higiena osobista pracowników.
Stan zdrowia i higiena osobista pracowników.
§ 18.
1.
Pracownicy zatrudnieni w zakładach obowiązani są przedkładać kierownikowi świadectwo lekarskie, wystawione przez społeczny zakład służby zdrowia, stwierdzające, że nie są nosicielami chorób zakaźnych oraz że zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami mogą być zatrudnieni w zakładzie.2.
W przypadku stwierdzenia, że pracownik zakładu jest nosicielem chorób zakaźnych lub jest dotknięty chorobą zakaźną bądź wzbudzającą wstręt, należy go bezzwłocznie odsunąć od pracy.§ 19.
Kandydaci na pracowników muszą przed przyjęciem do pracy w zakładzie przedstawić świadectwo lekarskie, o którym mowa w § 18 ust. 1.§ 20.
Kierownik zakładu obowiązany jest przechowywać oraz na każde żądanie organów sanitarnych okazywać świadectwa lekarskie i inne dowody dokonania przez wszystkich pracowników badań i szczepień ochronnych.§ 21.
Wszyscy pracownicy zakładu zatrudnieni przy produkcji i obsłudze konsumentów obowiązani są przestrzegać zasad higieny osobistej, a w szczególności: 1)
zachowywać czystość rąk, twarzy i całego ciała oraz krótko obcinać paznokcie; 2)
w czasie pracy nosić czystą odzież ochronną, włosy okrywać chustką, czepkiem, płócienną czapką lub siatką z białą opaską; mężczyzn-kelnerów nie obowiązuje noszenie nakryć głowy; 3)
zdejmować odzież ochronną przed wejściem do ustępu i obowiązkowo myć ręce po opuszczeniu ustępu.§ 22.
W zakładzie należy przechowywać odzież ochronną oddzielnie od odzieży osobistej pracowników w przeznaczonych do tego celu zamkniętych szafach, czysto i starannie utrzymanych i wietrzonych.§ 23.
Wszyscy pracownicy powinni mieć zapewnioną możność mycia rąk w czasie pracy; dlatego też pomieszczenia przeznaczone dla pracowników oraz pomieszczenia produkcyjne muszą być wyposażone w umywalnie zaopatrzone w czyste, często zmieniane ręczniki i dostateczną ilość mydła.§ 24.
Plany finansowo-gospodarcze (budżety) zakładów powinny przewidywać odpowiednie kwoty na potrzeby sanitarno-higieniczne, a w szczególności na: 1)
środki czystości; 2)
dostateczną ilość umywalni, mydła, ręczników, odzieży ochronnej; 3)
należyte pranie odzieży ochronnej, ręczników, obrusów, ścierek itp., z tym że pranie nie powinno zasadniczo odbywać się w mieszkaniach prywatnych ani w zakładzie nie posiadającym odpowiednich urządzeń; 4)
dostateczną ilość szaf na odzież ochronną; 5)
dostateczną ilość wydzielonego miejsca lub szaf na odzież osobistą personelu.