Rozdział 12 - Przepisy dotyczące wody używanej w zakładzie. - Przepisy sanitarne dla zakładów żywienia zbiorowego.
Monitor Polski
M.P.1954.A-6.165
Akt utracił moc Wersja od: 19 stycznia 1954 r.
XII.
Przepisy dotyczące wody używanej w zakładzie.
Przepisy dotyczące wody używanej w zakładzie.
§ 78.
Wszystkie zakłady powinny używać wody odpowiadającej wymaganiom sanitarnym określonym w rozporządzeniu Ministrów Opieki Społecznej i Spraw Wewnętrznych z dnia 27 sierpnia 1933 r. o wodzie do picia i potrzeb gospodarczych (Dz. U. Nr 79, poz. 562).§ 79.
1.
W przypadku gdy zakład zaopatruje się w wodę nie z sieci wodociągu publicznego, lecz z własnych źródeł zaopatrzenia w wodę (własny wodociąg, studnia, źródło naturalne), kierownik zakładu, w porozumieniu z właściwym organem sanitarnym, obowiązany jest zapewnić systematyczną laboratoryjną kontrolę jakości wody.2.
Wyniki laboratoryjnego badania wody powinny być przechowywane w aktach, dostępnych dla kontroli sanitarnej.§ 80.
Kierownik zakładu odpowiedzialny jest za techniczny i sanitarny stan eksploatowanych przez zakład własnych lub przekazanych do użytkowania urządzeń do zaopatrywania w wodę oraz obowiązany jest do usuwania stwierdzonych przez kontrolę sanitarną usterek w tych urządzeniach.§ 81.
Jeżeli zakład nie posiada własnych urządzeń do zaopatrywania w wodę, lecz korzysta z urządzeń będących w eksploatacji innych zakładów, instytucji lub osób prywatnych, kierownik zakładu obowiązany jest żądać od właściwego organu sanitarnego odpisów wyników badań laboratoryjnych wody z tych urządzeń.§ 82.
1.
Dowożenie wody do zakładu powinno odbywać się w specjalnie do tego celu przeznaczonych cysternach, beczkach, które muszą być zabezpieczone przed kurzem i owadami przez szczelne ich zamknięcie.2.
Naczynia te powinny być okresowo myte i odkażane według wskazówek właściwego organu sanitarnego.§ 83.
1.
Do przechowywania wody w pomieszczeniach zakładu lub na zewnątrz należy używać stągwi, kadzi lub beczek czystych, szczelnie nakrytych i odkażanych (§ 82 ust. 2).2.
Wielkość naczyń do przechowywania wody oraz ich ilość powinna być tak obliczona, by do gotowania i mycia naczyń używana była woda przechowywana nie dłużej niż jedną dobę.§ 84.
1.
Sposób czerpania przechowywanej wody nie powinien stwarzać możliwości jej zanieczyszczenia. Najbardziej higieniczne jest czerpanie wody przy pomocy wmontowanego kurka, umieszczonego kilka centymetrów ponad dnem naczynia.2.
Naczynia z wodą należy ustawić na odpowiednim podwyższeniu.3.
W wyjątkowych przypadkach - tylko za zezwoleniem właściwego organu sanitarnego - można do czasu zorganizowania podanego w ust. 2 sposobu czerpania wody używać do tego celu specjalnych naczyń.4.
Pomieszczenia, w których przechowuje się wodę, powinny być utrzymane we wzorowej czystości.