§ 1. - Przechowywanie prób pokarmów w miejscach zbiorowego spożycia.

Monitor Polski

M.P.1951.A-14.199

Akt utracił moc
Wersja od: 26 lutego 1951 r.
§  1.
W zakładach otwartych żywienia zbiorowego wydających obiady popularne, klubowe lub domowe oraz w stołówkach pracowniczych powinna być codziennie pozostawiona próba wydawanych tego dnia posiłków obiadowych w ilości odpowiadającej jednej porcji obiadowej, dla umożliwienia badań jakości tych posiłków podstawowych.

Próba taka powinna być przechowywana w czystych naczyniach (szklanych, porcelanowych, emaliowanych). Na naczyniach należy umieszczać napis określający zawartość oraz datę sporządzenia i wydania posiłku. Naczynia z próbami powinny być przechowywane w specjalnej szafce, znajdującej się w warunkach (odpowiednia temperatura, czystość itp.) zapewniających utrzymanie próby w stanie świeżości w ciągu 24 godzin, do następnej zmiany każdego rodzaju posiłku. Szafka powinna być zamknięta na klucz, który powinien przechowywać kierownik zakładu.