§ 1. - Przechowywanie prób pokarmów w miejscach zbiorowego spożycia.
Monitor Polski
M.P.1951.A-14.199
Akt utracił moc
Wersja od: 26 lutego 1951 r.
§ 1.
W zakładach otwartych żywienia zbiorowego wydających obiady popularne, klubowe lub domowe oraz w stołówkach pracowniczych powinna być codziennie pozostawiona próba wydawanych tego dnia posiłków obiadowych w ilości odpowiadającej jednej porcji obiadowej, dla umożliwienia badań jakości tych posiłków podstawowych.
Próba taka powinna być przechowywana w czystych naczyniach (szklanych, porcelanowych, emaliowanych). Na naczyniach należy umieszczać napis określający zawartość oraz datę sporządzenia i wydania posiłku. Naczynia z próbami powinny być przechowywane w specjalnej szafce, znajdującej się w warunkach (odpowiednia temperatura, czystość itp.) zapewniających utrzymanie próby w stanie świeżości w ciągu 24 godzin, do następnej zmiany każdego rodzaju posiłku. Szafka powinna być zamknięta na klucz, który powinien przechowywać kierownik zakładu.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .