§ 6. - Postępowanie ze zwierzętami rzeźnymi w obrocie.

Monitor Polski

M.P.1952.A-93.1447

Akt utracił moc
Wersja od: 11 listopada 1952 r.
§  6.
Przy gromadzeniu i transporcie zwierząt rzeźnych należy przestrzegać następujących zasad:

1)

zwierzęta rzeźne powinny mieć zapewnioną w pomieszczeniach i środkach transportu powierzchnię według następujących norm przestrzennych na 1 sztukę:

bydła dorosłego i koni średnich – 1,6 m2

cieląt, owiec i kóz – 0,4 m2

świń powyżej 150 kg – 0,6 m2

świń od 100 do 150 kg – 0,5 m2

świń od 80 do 100 kg – 0,4 m2

świń poniżej 80 kg – 0,3 m2

prosiąt, jagniąt – 0,25 m2

2)

zwierzęta jednego gatunku powinny być grupowane razem, jednakże bez mieszania sztuk dużych z małymi;

3)

sztuki złośliwe, samce, późne kastraty i grzejące się samice powinny być oddzielone od pozostałych zwierząt;

4)

zwierzęta duże, jak bydło i konie, nie mogą być gromadzone i przewożone luzem, lecz powinny być krótko uwiązane w sposób umożliwiający im położenie się;

5)

pętanie zwierząt jest niedozwolone;

6)

załadowywanie i wyładowywanie zwierząt powinno być dokonywane pojedynczo lub małymi grupami, przy użyciu ramp stałych lub ruchomych; prosięta i jagnięta należy wnosić na rękach;

7)

zwierzęta, które w czasie transportu zachorowały, z konieczności zostały poddane ubojowi lub padły, powinny być odładowane przez służbę P.K.P. na koszt nadawcy na najbliższym punkcie odładowczym;

8)

zwierzęta, dotknięte chorobą zaraźliwą lub podejrzane o taką chorobę, powinny być przetrzymywane w oddzielnych pomieszczeniach, wyłączających zetknięcie się tych zwierząt ze zwierzętami zdrowymi; transport tych zwierząt – zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa z dnia 9 stycznia 1928 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 sierpnia 1927 r o zwalczaniu zaraźliwych chorób zwierzęcych (Dz. U. Nr 19, poz. 167 z późniejszymi zmianami) – może odbywać się jedynie za zezwoleniem prezydium powiatowej rady narodowej;

9)

pomieszczenia przeznaczone do gromadzenia zwierząt oraz urządzenia techniczne używane w obrocie zwierzętami, jak środki transportu, rampy, wagi itp., powinny być oczyszczane i odkażane stosownie do obowiązujących w tym zakresie przepisów sanitarno-weterynaryjnych.