Postępowanie ze zwierzętami rzeźnymi w obrocie.
M.P.1952.A-93.1447
Akt utracił mocZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU MIĘSNEGO I MLECZARSKIEGO ORAZ PREZESA CENTRALNEGO URZĘDU SKUPU I KONTRAKTACJI
z dnia 23 października 1952 r.
w sprawie postępowania ze zwierzętami rzeźnymi w obrocie.
1)
zwierzęta rzeźne powinny mieć zapewnioną w pomieszczeniach i środkach transportu powierzchnię według następujących norm przestrzennych na 1 sztukę:
bydła dorosłego i koni średnich – 1,6 m2
cieląt, owiec i kóz – 0,4 m2
świń powyżej 150 kg – 0,6 m2
świń od 100 do 150 kg – 0,5 m2
świń od 80 do 100 kg – 0,4 m2
świń poniżej 80 kg – 0,3 m2
prosiąt, jagniąt – 0,25 m2
2)
zwierzęta jednego gatunku powinny być grupowane razem, jednakże bez mieszania sztuk dużych z małymi;
3)
sztuki złośliwe, samce, późne kastraty i grzejące się samice powinny być oddzielone od pozostałych zwierząt;
4)
zwierzęta duże, jak bydło i konie, nie mogą być gromadzone i przewożone luzem, lecz powinny być krótko uwiązane w sposób umożliwiający im położenie się;
5)
pętanie zwierząt jest niedozwolone;
6)
załadowywanie i wyładowywanie zwierząt powinno być dokonywane pojedynczo lub małymi grupami, przy użyciu ramp stałych lub ruchomych; prosięta i jagnięta należy wnosić na rękach;
7)
zwierzęta, które w czasie transportu zachorowały, z konieczności zostały poddane ubojowi lub padły, powinny być odładowane przez służbę P.K.P. na koszt nadawcy na najbliższym punkcie odładowczym;
8)
zwierzęta, dotknięte chorobą zaraźliwą lub podejrzane o taką chorobę, powinny być przetrzymywane w oddzielnych pomieszczeniach, wyłączających zetknięcie się tych zwierząt ze zwierzętami zdrowymi; transport tych zwierząt – zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa z dnia 9 stycznia 1928 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 sierpnia 1927 r o zwalczaniu zaraźliwych chorób zwierzęcych (Dz. U. Nr 19, poz. 167 z późniejszymi zmianami) – może odbywać się jedynie za zezwoleniem prezydium powiatowej rady narodowej;
9)
pomieszczenia przeznaczone do gromadzenia zwierząt oraz urządzenia techniczne używane w obrocie zwierzętami, jak środki transportu, rampy, wagi itp., powinny być oczyszczane i odkażane stosownie do obowiązujących w tym zakresie przepisów sanitarno-weterynaryjnych.
świnie ciężkie wagi powyżej 120 kg do 300 m
świnie lekkie wagi poniżej 120 kg do 500 m
cielęta do 500 m
owce do 5 km
bydło dorosłe i jałowizna do 5 km
konie do 15 km
dla koni – 8 kg siana,
dla bydła dorosłego – 6–8 kg siana ewentualnie słomy jarej,
dla jałowizny – 3 kg siana,
dla owiec i kóz – 1 kg siana,
dla świń – 1,5 kg śruty jęczmiennej lub otrąb pszennych albo 2–3 kg surowych ziemniaków lub 4–5 kg siekanych (szarpanych) baraków surowych,
dla cieląt – poidło z 0,5 kg otrąb pszennych lub mąki i 5 l wody,
dla prosiąt – papka o składzie: 0,5 kg razówki pszenno-jęczmiennej + woda albo 0,5 kg razówki pszenno-owsianej + woda, albo 0,5–0,7 kg otrąb pszennych + 1 kg mleka, albo 0,5–0,7 kg śruty kukurydzianej + 1 kg mleka;
dla bydła dorosłego i koni – 5–6 kg siana,
dla jałowizny – 2–3 kg siana,
dla cieląt – 2 l mleka odtłuszczonego w stanie ciepłym lub 0,25 kg mąki pszennej w 2 l wody o temp.+40°C,
dla owiec i kóz – 1–2 kg siana,
dla świń – 1–1,5 kg otrąb lub śruty w 2–5 l wody o temperaturze +40°C,
dla prosiąt – jak w pkt 1.
W razie konieczności przetrzymywania zwierząt rzeźnych w rzeźniach dłużej niż dwie doby normy żywienia należy podwyższyć o 50% i karmić zwierzęta dwa razy na dobę.
w okresie letnim | w okresie zimowym | |||
dla bydła i koni | 1 kg słomy | 2 kg słomy | ||
dla jałowizny | 0 | 5 kg słomy | 1 kg słomy | |
dla cieląt, owiec, kóz | 0 | 25 kg słomy | 0 | 5 kg słomy |
dla świń dorosłych i prosiąt | 0 | 25 kg słomy | 0 | 5 kg słomy |
Ściółkę dla bydła, koni, jałowizny, cieląt, owiec i kóz należy podawać po ich nakarmieniu, a dla świń i prosiąt przed wpędzeniem ich do chlewów.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »