§ 12. - Postępowanie ze zwierzętami rzeźnymi w obrocie.

Monitor Polski

M.P.1952.A-93.1447

Akt utracił moc
Wersja od: 11 listopada 1952 r.
§  12.
1.
Ustala się następujące normy paszy dla poszczególnych rodzajów zwierząt dla jednej sztuki na dobę:
1)
w transporcie oraz przy gromadzeniu przez czas nie dłuższy niż dwie doby:

dla koni – 8 kg siana,

dla bydła dorosłego – 6–8 kg siana ewentualnie słomy jarej,

dla jałowizny – 3 kg siana,

dla owiec i kóz – 1 kg siana,

dla świń – 1,5 kg śruty jęczmiennej lub otrąb pszennych albo 2–3 kg surowych ziemniaków lub 4–5 kg siekanych (szarpanych) baraków surowych,

dla cieląt – poidło z 0,5 kg otrąb pszennych lub mąki i 5 l wody,

dla prosiąt – papka o składzie: 0,5 kg razówki pszenno-jęczmiennej + woda albo 0,5 kg razówki pszenno-owsianej + woda, albo 0,5–0,7 kg otrąb pszennych + 1 kg mleka, albo 0,5–0,7 kg śruty kukurydzianej + 1 kg mleka;

2)
przy przetrzymywaniu zwierząt rzeźnych przez dłuższy czas niż dwie doby zwierzęta należy żywić według norm stosowanych dla zwierząt użytkowych (zwierzęta powinny wykazać przyrost wagi);
3)
przy przetrzymywaniu zwierząt w rzeźniach przez czas nie dłuższy niż dwie doby norma paszowa dzienna wynosi:

dla bydła dorosłego i koni – 5–6 kg siana,

dla jałowizny – 2–3 kg siana,

dla cieląt – 2 l mleka odtłuszczonego w stanie ciepłym lub 0,25 kg mąki pszennej w 2 l wody o temp.+40°C,

dla owiec i kóz – 1–2 kg siana,

dla świń – 1–1,5 kg otrąb lub śruty w 2–5 l wody o temperaturze +40°C,

dla prosiąt – jak w pkt 1.

W razie konieczności przetrzymywania zwierząt rzeźnych w rzeźniach dłużej niż dwie doby normy żywienia należy podwyższyć o 50% i karmić zwierzęta dwa razy na dobę.

2.
Podane w ust. 1 pasze mogą być zastępowane innymi paszami, jednak przy zachowaniu stosunku pasz objętościowych do treściwych i takiej samej wartości odżywczej.