§ 12. - Postępowanie ze zwierzętami rzeźnymi w obrocie.
M.P.1952.A-93.1447
Akt utracił mocdla koni – 8 kg siana,
dla bydła dorosłego – 6–8 kg siana ewentualnie słomy jarej,
dla jałowizny – 3 kg siana,
dla owiec i kóz – 1 kg siana,
dla świń – 1,5 kg śruty jęczmiennej lub otrąb pszennych albo 2–3 kg surowych ziemniaków lub 4–5 kg siekanych (szarpanych) baraków surowych,
dla cieląt – poidło z 0,5 kg otrąb pszennych lub mąki i 5 l wody,
dla prosiąt – papka o składzie: 0,5 kg razówki pszenno-jęczmiennej + woda albo 0,5 kg razówki pszenno-owsianej + woda, albo 0,5–0,7 kg otrąb pszennych + 1 kg mleka, albo 0,5–0,7 kg śruty kukurydzianej + 1 kg mleka;
dla bydła dorosłego i koni – 5–6 kg siana,
dla jałowizny – 2–3 kg siana,
dla cieląt – 2 l mleka odtłuszczonego w stanie ciepłym lub 0,25 kg mąki pszennej w 2 l wody o temp.+40°C,
dla owiec i kóz – 1–2 kg siana,
dla świń – 1–1,5 kg otrąb lub śruty w 2–5 l wody o temperaturze +40°C,
dla prosiąt – jak w pkt 1.
W razie konieczności przetrzymywania zwierząt rzeźnych w rzeźniach dłużej niż dwie doby normy żywienia należy podwyższyć o 50% i karmić zwierzęta dwa razy na dobę.