§ 4. - Porozumienia branżowe w zakresie skupu i obrotu hurtowego owocami, warzywami i ziemniakami wczesnymi w stanie nie przetworzonym.

Monitor Polski

M.P.1971.35.228

Akt utracił moc
Wersja od: 1 lipca 1971 r.
§  4.
Zakres porozumienia powinien w szczególności obejmować:
1)
w zakresie produkcji ogrodniczej:
a)
opracowywanie projektów programów wielkości i struktury produkcji oraz wnioskowanie metod i środków oddziaływania na kierunki rozwoju, lokalizację i koncentrację produkcji towarowej,
b)
organizowanie oddziaływania w celu poprawy jakości produkcji i poziomu pomocy agrotechnicznej dla producentów,
c)
określanie zapotrzebowania na nasiona, materiały szkółkarskie, środki ochrony roślin, nawozy i opakowania, materiały budowlane, opał i materiały pomocnicze,
d)
organizowanie szkolenia kadry instruktorskiej;
2)
w zakresie kontraktacji i skupu:
a)
przedstawianie wniosków co do form, metod oraz zasad kontraktacji produkcji ogrodniczej,
b)
opracowywanie zasad i form prowadzenia skupu oraz jednolitej podstawowej dokumentacji skupu,
c)
przedstawienie wniosków co do podziału pomiędzy uczestników porozumienia planowych zadań w zakresie skupu,
d)
opracowywanie programów rozwoju i lokalizacji sieci punktów skupu oraz określanie typowego wyposażenia punktów skupu;
3)
w zakresie zagospodarowania:
a)
podejmowanie środków w celu poprawy jakości owoców i warzyw w skupie i obrocie hurtowym,
b)
określanie, proponowanie i podejmowanie środków sprawnego zagospodarowania podaży warzyw i owoców,
c)
określanie form oraz przedstawianie wniosków w sprawie rozmiaru eksportu i udziału poszczególnych uczestników porozumień w eksporcie,
d)
opracowywanie w porozumieniu z właściwymi zjednoczeniami wiodącymi wniosków dotyczących wysokości zaopatrzenia surowcowego przemysłu owocowo-warzywnego i chłodnictwa, określanie najwłaściwszych źródeł zaopatrzenia surowcowego przemysłu i chłodnictwa,
e)
ocena potrzeb w zakresie importu artykułów mających wpływ na popyt warzyw i owoców z produkcji krajowej;
4)
w zakresie bieżącej koordynacji skupu i zagospodarowania:
a)
ustalanie systemu wymiany informacji handlowej o bieżącej sytuacji w podaży, skupie, zaopatrzeniu rynku, poziomie cen i marż handlowych oraz organizowanie tej informacji,
b)
ustalanie zasad koordynacji przerzutów oraz form pośrednictwa,
c)
ustalanie metod i środków oddziaływania w celu zwiększenia spożycia owoców i warzyw oraz podejmowanie wspólnej działalności w tym zakresie;
5)
w zakresie cen:
a)
opracowywanie zasad kształtowania poziomu cen skupu i cen zbytu w układzie regionalnym oraz ocena celowości i skuteczności dopłat eksportowych do cen skupu,
b)
ocena prawidłowości kształtowania poziomu sezonowych cen oraz wpływu średnich cen na przebieg i wyniki skupu, wielkość sprzedaży rynkowej, wysokość realizowanych marż handlu i rentowność;
6)
w zakresie postępu technicznego i inwestycji:
a)
ustalanie programu prób i doświadczeń w zakresie magazynowania, organizacji transportu i opakowań oraz zadań dla poszczególnych uczestników porozumienia w tym zakresie,
b)
określanie kierunków postępu technicznego, form obrotu, magazynowania, przechowywania i transportu, opakowań oraz określanie sposobów i środków realizacji,
c)
programowanie ogólnych potrzeb w zakresie bazy magazynowej, jej wyposażenia technicznego oraz budowy i wykorzystania inwestycji wspólnych,
d)
przedstawianie wniosków i opinii dotyczących zamierzeń inwestycyjnych uczestników porozumienia w zakresie punktów skupu, magazynów i przechowalni,
e)
opracowywanie projektów programów rekonstrukcji organizacyjno-technicznej obrotu oraz organizowanie i koordynowanie wykonania przedsięwzięć wynikających z zatwierdzonych programów rekonstrukcji.