Porozumienia branżowe w zakresie skupu i obrotu hurtowego owocami, warzywami i ziemniakami wczesnymi w stanie nie przetworzonym.

Monitor Polski

M.P.1971.35.228

Akt utracił moc
Wersja od: 1 lipca 1971 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 8 czerwca 1971 r.
w sprawie porozumień branżowych w zakresie skupu i obrotu hurtowego owocami, warzywami i ziemniakami wczesnymi w stanie nie przetworzonym.

Na podstawie § 1 ust. 2 uchwały nr 116 Rady Ministrów z dnia 14 maja 1965 r. o współpracy i koordynacji gospodarczej (Monitor Polski Nr 33, poz. 178) zarządza się, co następuje:
1.
Wprowadza się obowiązek zawarcia porozumienia ogólnobranżowego o współpracy i koordynacji w zakresie skupu i obrotu hurtowego owocami, warzywami i ziemniakami wczesnymi w stanie nie przetworzonym - zwanego dalej "porozumieniem".
2.
Porozumienie, o którym mowa w ust. 1, nie dotyczy płodów leśnych.
1.
Prezydia wojewódzkich (miast wyłączonych z województw) rad narodowych podejmą uchwały zapewniające zawarcie i realizację porozumień terenowo-branżowych w zakresie objętym porozumieniem ogólnobranżowym na zasadach określonych w uchwale nr 116 Rady Ministrów z dnia 14 maja 1965 r. o wpsółpracy i koordynacji gospodarczej (Monitor Polski Nr 33, poz. 178) i w niniejszym zarządzeniu.
2.
Jednostki organizacyjne działające na terenie województwa i miasta wyłączonego z województwa mogą działać w jednym wspólnie zorganizowanym porozumieniu terenowo-branżowym.
Obowiązkowi uczestniczenia w porozumieniach podlegają prowadzące skup lub obrót hurtowy towarami wymienionymi w § 1:
1)
spółdzielnie zrzeszone w Centrali Spółdzielni Ogrodniczych,
2)
spółdzielnie i ich związki zrzeszone w Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska",
3)
przedsiębiorstwa zgrupowane w Zjednoczeniu Przemysłu Owocowo-Warzywnego,
4)
chłodnie składowe zgrupowane w Zjednoczeniu Chłodni Składowych,
5)
przedsiębiorstwa państwowego przemysłu terenowego,
6)
spółdzielnie zrzeszone w Centralnym Związku Spółdzielczości Pracy,
7)
przedsiębiorstwa zgrupowane w Zjednoczeniu Produkcji Leśnej "Las",
8)
państwowe przedsiębiorstwa "Warzywa-Owoce" oraz inne przedsiębiorstwa miejskiego handlu detalicznego - zgrupowane w zjednoczeniach przedsiębiorstw handlowych,
9)
spółdzielnie zrzeszone w Związku Spółdzielni Spożywców "Społem".
Zakres porozumienia powinien w szczególności obejmować:
1)
w zakresie produkcji ogrodniczej:
a)
opracowywanie projektów programów wielkości i struktury produkcji oraz wnioskowanie metod i środków oddziaływania na kierunki rozwoju, lokalizację i koncentrację produkcji towarowej,
b)
organizowanie oddziaływania w celu poprawy jakości produkcji i poziomu pomocy agrotechnicznej dla producentów,
c)
określanie zapotrzebowania na nasiona, materiały szkółkarskie, środki ochrony roślin, nawozy i opakowania, materiały budowlane, opał i materiały pomocnicze,
d)
organizowanie szkolenia kadry instruktorskiej;
2)
w zakresie kontraktacji i skupu:
a)
przedstawianie wniosków co do form, metod oraz zasad kontraktacji produkcji ogrodniczej,
b)
opracowywanie zasad i form prowadzenia skupu oraz jednolitej podstawowej dokumentacji skupu,
c)
przedstawienie wniosków co do podziału pomiędzy uczestników porozumienia planowych zadań w zakresie skupu,
d)
opracowywanie programów rozwoju i lokalizacji sieci punktów skupu oraz określanie typowego wyposażenia punktów skupu;
3)
w zakresie zagospodarowania:
a)
podejmowanie środków w celu poprawy jakości owoców i warzyw w skupie i obrocie hurtowym,
b)
określanie, proponowanie i podejmowanie środków sprawnego zagospodarowania podaży warzyw i owoców,
c)
określanie form oraz przedstawianie wniosków w sprawie rozmiaru eksportu i udziału poszczególnych uczestników porozumień w eksporcie,
d)
opracowywanie w porozumieniu z właściwymi zjednoczeniami wiodącymi wniosków dotyczących wysokości zaopatrzenia surowcowego przemysłu owocowo-warzywnego i chłodnictwa, określanie najwłaściwszych źródeł zaopatrzenia surowcowego przemysłu i chłodnictwa,
e)
ocena potrzeb w zakresie importu artykułów mających wpływ na popyt warzyw i owoców z produkcji krajowej;
4)
w zakresie bieżącej koordynacji skupu i zagospodarowania:
a)
ustalanie systemu wymiany informacji handlowej o bieżącej sytuacji w podaży, skupie, zaopatrzeniu rynku, poziomie cen i marż handlowych oraz organizowanie tej informacji,
b)
ustalanie zasad koordynacji przerzutów oraz form pośrednictwa,
c)
ustalanie metod i środków oddziaływania w celu zwiększenia spożycia owoców i warzyw oraz podejmowanie wspólnej działalności w tym zakresie;
5)
w zakresie cen:
a)
opracowywanie zasad kształtowania poziomu cen skupu i cen zbytu w układzie regionalnym oraz ocena celowości i skuteczności dopłat eksportowych do cen skupu,
b)
ocena prawidłowości kształtowania poziomu sezonowych cen oraz wpływu średnich cen na przebieg i wyniki skupu, wielkość sprzedaży rynkowej, wysokość realizowanych marż handlu i rentowność;
6)
w zakresie postępu technicznego i inwestycji:
a)
ustalanie programu prób i doświadczeń w zakresie magazynowania, organizacji transportu i opakowań oraz zadań dla poszczególnych uczestników porozumienia w tym zakresie,
b)
określanie kierunków postępu technicznego, form obrotu, magazynowania, przechowywania i transportu, opakowań oraz określanie sposobów i środków realizacji,
c)
programowanie ogólnych potrzeb w zakresie bazy magazynowej, jej wyposażenia technicznego oraz budowy i wykorzystania inwestycji wspólnych,
d)
przedstawianie wniosków i opinii dotyczących zamierzeń inwestycyjnych uczestników porozumienia w zakresie punktów skupu, magazynów i przechowalni,
e)
opracowywanie projektów programów rekonstrukcji organizacyjno-technicznej obrotu oraz organizowanie i koordynowanie wykonania przedsięwzięć wynikających z zatwierdzonych programów rekonstrukcji.
1.
Jednostką upoważnioną do wykonywania funkcji koordynacji ogólnobranżowej w zakresie skupu i obrotu hurtowego owocami, warzywami i ziemniakami wczesnymi jest Centrala Spółdzielni Ogrodniczych, zwana dalej "zjednoczeniem wiodącym ogólnobranżowym".
2.
Zaleca się, aby jednostkami wiodącymi w porozumieniach terenowo-branżowych były okręgi Centrali Spółdzielni Ogrodniczych.
Do zadań zjednoczenia wiodącego ogólnobranżowego i jednostek wiodących w porozumieniach terenowo-branżowych należy w szczególności:
1)
przedstawianie organom administracji państwowej lub komisji do spraw skupu i zagospodarowania owoców, warzyw i ziemniaków wczesnych wniosków wynikających z prac podejmowanych w ramach porozumienia,
2)
koordynowanie w ramach zasad ustalonych porozumieniem obrotu towarowego oraz prowadzenie zbiorczej informacji handlowej,
3)
prowadzenie wymiany doświadczeń z wiodącymi zjednoczeniami w przemyśle owocowo-warzywnym i chłodnictwie w zakresie metod kooperacji skupu z przetwórstwem,
4)
inicjowanie prac badawczych w zakresie branży i współpraca z placówkami naukowymi i instytutami badawczymi,
5)
organizowanie i koordynacja współpracy pomiędzy uczestnikami porozumienia w ramach ustalonych tym porozumieniem.
1.
Szczegółowy zakres koordynacji oraz tryb i formy jej wykonywania określą porozumienia (§ 1 i 2).
2.
Porozumienia powinny określać w szczególności:
1)
nazwy i siedziby uczestników porozumienia i ich jednostek nadrzędnych,
2)
szczegółowy zakres porozumienia,
3)
prawa i obowiązki uczestników,
4)
uprawnienia i obowiązki komisji działającej pod przewodnictwem prezesa zarządu (dyrektora okręgu) Centrali Spółdzielni Ogrodniczych oraz zasady reprezentatywności w komisji uczestników porozumienia, a także wyjątkowe kategorie spraw wymagających jednomyślności,
5)
uprawnienia zjednoczenia wiodącego, zapewniające wykonanie zadań określonych w § 6,
6)
postanowienia o odpowiedzialności uczestników porozumienia na wypadek nieprzestrzegania postanowień porozumienia.
3.
Ponadto porozumienie ogólnobranżowe powinno określać, że:
1)
w skład komisji wchodzą upoważnieni przedstawiciele po 1 osobie z:
a)
Centrali Spółdzielni Ogrodniczych (niezależnie od przewodniczącego),
b)
Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska",
c)
Zjednoczenia Przemysłu Owocowo-Warzywnego,
d)
Zjednoczenia Chłodni Składowych,
e)
Wojewódzkiego Zjednoczenia Przedsiębiorstw Handlowych w Katowicach, reprezentującego przedsiębiorstwa "Warzywa-Owoce" oraz przedsiębiorstwa miejskiego handlu detalicznego,
f)
"Społem" Związku Spółdzielni Spożywców,
g)
Wojewódzkiego Zjednoczenia Przedsiębiorstw Spożywczych Państwowego Przemysłu Terenowego w Poznaniu, reprezentującego przedsiębiorstwa państwowego przemysłu terenowego,
h)
Zjednoczenia Produkcji Leśnej "Las",
i)
Centralnego Związku Spółdzielni Pracy.
4.
Skład komisji porozumienia terenowo-branżowego określają prezydia wojewódzkich rad narodowych (rad narodowych miast wyłączonych z województw) w uchwałach przewidzianych w § 2 zarządzenia.
W posiedzeniach komisji ogólnobranżowej biorą udział przedstawiciele Ministrów Przemysłu Spożywczego i Skupu, Rolnictwa oraz Handlu Wewnętrznego, a ponadto z głosem doradczym przewodniczący komisji terenowo-branżowych w zakresie skupu i obrotu hurtowego owocami, warzywami i ziemniakami wczesnymi. W sprawach skupu i obrotu hurtowego dotyczących poszczególnych województw komisja rozpatruje zagadnienia i podejmuje uchwały przy udziale przewodniczącego zainteresowanej komisji terenowo-branżowej. W posiedzeniach komisji terenowo-branżowej biorą udział z głosem doradczym przedstawiciele wydziałów skupu, rolnictwa oraz handlu prezydium wojewódzkiej rady narodowej (rady narodowej miasta wyłączonego z województwa.
W sprawach nie unormowanych zarządzeniem stosuje się przepisy uchwały nr 116 Rady Ministrów z dnia 14 maja 1965 r. o współpracy i koordynacji gospodarczej (Monitor Polski Nr 33, poz. 178).
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.