Poprawa warunków skupu mleka oraz niektórych rodzajów bydła rzeźnego.
M.P.1971.46.293
Akt utracił mocUCHWAŁA Nr 178
RADY MINISTRÓW
z dnia 28 sierpnia 1971 r.
w sprawie poprawy warunków skupu mleka oraz niektórych rodzajów bydła rzeźnego.
ZAŁĄCZNIK Nr 1
Cennik skupu bydła z kontraktacji i skupu rynkowego
Cennik skupu bydła z kontraktacji i skupu rynkowego
Rodzaj żywca | Ceny skupu bydła rzeźnego z kontraktacji | Ceny skupu rynkowego | ||
Za dostawy w okresie | ||||
styczeń, sierpień, wrzesień | luty, marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec | październik, listopad, grudzień | ||
Jałówki i wolce pełnomięsne | ||||
kl. 1a - powyżej 400 kg netto | 20,30 | 20,80 | 19,30 | 17,50 |
kl. 1b - powyżej 300 kg netto | 18,80 | 19,30 | 17,80 | 16,00 |
kl. 1c - powyżej 200 kg netto | 17,80 | 18,30 | 16,80 | 15,00 |
Jałówki i wolce mięsne | ||||
kl. 2a - powyżej 400 kg netto | 18,50 | 19,00 | 17,50 | 15,70 |
kl. 2b - powyżej 300 kg netto | 17,00 | 17,50 | 16,00 | 14,20 |
kl. 2c - powyżej 200 kg netto | 16,00 | 16,50 | 15,00 | 13,20 |
kl. 3 - sztuki małomięsne | - | - | - | 10,20 |
Buhaje i byczki pełnomięsne | ||||
kl. 1a - powyżej 400 kg netto | 21,30 | 21,80 | 20,30 | 18,50 |
kl. 1b - powyżej 300 kg netto | 19,80 | 20,30 | 18,80 | 17,00 |
kl. 1c - powyżej 200 kg netto | 18,80 | 19,30 | 17,80 | 16,00 |
Buhaje i byczki mięsne | ||||
kl. 2a - powyżej 400 kg netto | 19,50 | 20,00 | 18,50 | 16,70 |
kl. 2b - powyżej 300 kg netto | 18,00 | 18,50 | 17,00 | 15,20 |
kl. 2c - powyżej 200 kg netto | 17,00 | 17,50 | 16,00 | 14,20 |
kl. 3 - sztuki małomięsne | - | - | - | 11,20 |
Młodzież do 200 kg netto | ||||
kl. 1 - pełnomięsne | 13,00 | 13,00 | 13,00 | 10,40 |
kl. 2 - mięsne | 12,00 | 12,00 | 12,00 | 9,40 |
kl. 3 - małomięsne | - | - | - | 6,50 |
Krowy i woły*) | ||||
kl. 1 - pełnomięsne | - | - | - | 14,40 |
kl. 2 - mięsne | - | - | - | 12,30 |
kl. 3 - małomięsne | - | - | - | 9,50 |
Krowy po pierwszym wycieleniu (pierwiastki) | ||||
kl. 1 - pełnomięsne | - | - | - | 18,00 |
kl. 2 - mięsne | - | - | - | 15,50 |
*) Za dostarczone braki producent otrzymuje cenę w wysokości 4,50 za 1 kg wagi żywej netto.
Uwaga:
Ceny powyższe stosowane są za 1 kg wagi żywej netto zwierzęcia, tj. po ewentualnym potrąceniu ze względu na okarmienie.
W razie stwierdzenia okarmienia dostarczonej sztuki bydła, dopuszczalne jest potrącenie z wagi brutto do 5%.
Dokonane potrącenie powinno być uwidocznione w kwicie skupu.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
Cennik skupu młodego bydła rzeźnego z kontraktacji na cele eksportu
Cennik skupu młodego bydła rzeźnego z kontraktacji na cele eksportu
Rodzaj żywca | Ceny za dostawy w okresie | ||
styczeń, luty, marzec, wrzesień, październik, listopad, grudzień | kwiecień, sierpień | maj, czerwiec, lipiec | |
Jałówki i wolce | |||
Klasa AA - ekstra pełnomięsne wolce powyżej 450 kg netto | 23,00 | 24,00 | 25,00 |
Klasa A - ekstra pełnomięsne jałówki powyżej 450 kg netto | 22,00 | 23,00 | 24,00 |
Buhaje | |||
Klasa AA - ekstra pełnomięsne powyżej 500 kg netto | 24,00 | 25,00 | 26,00 |
Uwaga: 1. Za dostarczone jałówki i wolce na cele eksportu państwowe gospodarstwa rolne podległe bądź nadzorowane przez Ministra Rolnictwa otrzymują cenę o 1 zł wyższą za 1 kg wagi żywej.
2. Ceny powyższe stosowane są za 1 kg wagi netto żywego zwierzęcia, tj. po ewentualnym potrąceniu ze względu na okarmienie.
W razie stwierdzenia okarmienia dostarczonej sztuki bydła dopuszczalne jest potrącenie z wagi brutto do 5%.
Dokonane potrącenie powinno być uwidocznione w kwicie skupu.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
Cennik skupu mleka
Cennik skupu mleka
cena w złotych
w okresie zimowym 1.XI.-30.IV. | w okresie letnim 1.V.-31.X. | |||
białko w 1 litrze mleka | jednostka tłuszczu | białko w 1 litrze mleka | jednostka tłuszczu | |
1,00 | 0,82 | 0,76 | 0,71 |
B. Uwaga do wykazu cen skupu.
W skupie mleka zaliczonego do klasy "A" stosuje się cenę skupu o 0,30 zł na 1 litr wyższą, a w skupie mleka zaliczonego do klasy "C" - cenę o 0,30 zł na 1 litr niższą od ceny skupu mleka klasy podstawowej (klasa "B").
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »