Dział 3 - Szczególne zasady opodatkowania. - Podatek od operacji nietowarowych jednostek gospodarki uspołecznionej.
Monitor Polski
M.P.1951.A-12.177
Akt utracił moc Wersja od: 1 stycznia 1951 r.
DZIAŁ III.
Szczególne zasady opodatkowania.
Szczególne zasady opodatkowania.
§ 22.
Przepisy działu I i II stosuje się do jednostek gospodarczych, wymienionych w dziale III, ze zmianami przewidzianymi w tym dziale.§ 23.
1.
Jednostki usługowe, których działalność polega na równoczesnym prowadzeniu zakładu gastronomicznego (hotele, bary okrętowe itp.), podlegają opodatkowaniu od łącznych obrotów osiągniętych przez te jednostki w przypadku, gdy przeważają obroty osiągnięte ze świadczenia usług (§ 7 ust. 2 pkt 6).2.
W przypadku określonym w ust. 1 obrotem jest zarówno przypadająca należność (odpłata) za świadczone usługi (wynajem pokoju, przewóz okrętem), jak też należność (odpłata) za sprzedane produkty pochodzenia krajowego i zagranicznego, obliczona według ceny sprzedażnej, mieszczącej w sobie zysk brutto, przewidziany dla zakładów gastronomicznych.3.
W przypadku sprzedaży produktów po cenach hurtowych, obrotem jest należność (odpłata) obliczona według tych cen.§ 24.
Wolne są od podatku obroty, osiągnięte przez: 1)
zakłady gastronomiczne (żywienia zbiorowego) ze sprzedaży:a)
nabytych i nie przerobionych (nie przyrządzonych) przez nie produktów, po obowiązującej cenie detalicznej,b)
odpadków użytkowych; 2)
stołówki pracownicze, prowadzone przy zakładach pracy, oraz stołówki akademickie; 3)
bufety przyzakładowe, prowadzone na zasadach samowystarczalności, oraz bufety akademickie; 4)
komisantów i pośredników z czynności komisu i pośrednictwa, związanych ze skupem nie podlegającym opodatkowaniu.