Rozdział 2 - Opodatkowanie zakładów gastronomicznych. - Podatek obrotowy od jednostek gospodarki uspołecznionej.

Monitor Polski

M.P.1951.A-12.175

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1951 r.

Rozdział  2.

Opodatkowanie zakładów gastronomicznych.

§  29.
1.
Zakłady gastronomiczne (żywienia zbiorowego) podlegają opodatkowaniu w zakresie obrotu, osiągniętego ze sprzedaży produktów (przerobionych i nie przerobionych), zarówno pochodzenia krajowego jak też zagranicznego.
2.
Jednostki usługowe, których działalność polega na równoczesnym prowadzeniu zakładu gastronomicznego (hotele, pensjonaty itd.), podlegają opodatkowaniu od łącznego obrotu, osiągniętego przez te jednostki, w przypadku gdy przeważają obroty osiągnięte z prowadzenia zakładu gastronomicznego (ust. 1).
§  30.
1.
W zakładach, o których mowa w § 29, obrotem jest przypadająca należność (odpłata), obliczona według ceny sprzedażnej, mieszczącej w sobie zysk brutto przewidziany dla zakładów gastronomicznych.
2.
W przypadku sprzedaży produktów po cenach hurtowych obrotem jest należność obliczona według tych cen.
§  31.
Wolne są od podatku obroty, osiągnięte przez:
1)
zakłady gastronomiczne (żywienia zbiorowego) ze sprzedaży:
a)
po obowiązującej cenie detalicznej nabytych i nie przerobionych (nie przyrządzonych) przez nie produktów,
b)
odpadków użytkowych;
2)
stołówki pracownicze prowadzone przy zakładach pracy oraz stołówki akademickie;
3)
bufety przyzakładowe prowadzone na zasadach samowystarczalności oraz bufety akademickie.