Rozdział 2 - Opodatkowanie zakładów gastronomicznych. - Podatek obrotowy od jednostek gospodarki uspołecznionej.
Monitor Polski
M.P.1951.A-12.175
Akt utracił moc Wersja od: 1 stycznia 1951 r.
Rozdział 2.
Opodatkowanie zakładów gastronomicznych.
Opodatkowanie zakładów gastronomicznych.
§ 29.
1.
Zakłady gastronomiczne (żywienia zbiorowego) podlegają opodatkowaniu w zakresie obrotu, osiągniętego ze sprzedaży produktów (przerobionych i nie przerobionych), zarówno pochodzenia krajowego jak też zagranicznego.2.
Jednostki usługowe, których działalność polega na równoczesnym prowadzeniu zakładu gastronomicznego (hotele, pensjonaty itd.), podlegają opodatkowaniu od łącznego obrotu, osiągniętego przez te jednostki, w przypadku gdy przeważają obroty osiągnięte z prowadzenia zakładu gastronomicznego (ust. 1).§ 30.
1.
W zakładach, o których mowa w § 29, obrotem jest przypadająca należność (odpłata), obliczona według ceny sprzedażnej, mieszczącej w sobie zysk brutto przewidziany dla zakładów gastronomicznych.2.
W przypadku sprzedaży produktów po cenach hurtowych obrotem jest należność obliczona według tych cen.§ 31.
Wolne są od podatku obroty, osiągnięte przez: 1)
zakłady gastronomiczne (żywienia zbiorowego) ze sprzedaży:a)
po obowiązującej cenie detalicznej nabytych i nie przerobionych (nie przyrządzonych) przez nie produktów,b)
odpadków użytkowych; 2)
stołówki pracownicze prowadzone przy zakładach pracy oraz stołówki akademickie; 3)
bufety przyzakładowe prowadzone na zasadach samowystarczalności oraz bufety akademickie.