Rozdział 1 - Przepisy ogólne. - Normy sortowania i klasyfikowania skór surowych.
M.P.1946.131.241
Akt utracił mocI.
Przepisy ogólne.
Przepisy ogólne.
1. dziury lub zacięcia od strony mizdry (t.j. od strony mięsa) powstałe wskutek:
1) uszkodzeń mechanicznych, albo
2) uszkodzeń przez pasożyty (wągry-giez bydlęcy).
2. uszkodzenia od strony lica (t.j. od strony włosa) o charakterze:
3. uszkodzenia na skutek braku lub wadliwej konserwacji, a mianowicie:
A. gnicie skóry,
B. plamy solne i inne,
C. zrogowacenia,
D. załamania,
E. zamrożenia;
4. wady fizjologiczne skóry (jarzma, skóra luźna, skóra ze zwierząt wychudzonych).
O stopniu uszkodzenia skóry decyduje miejsce, w którym ono się znajduje, t.j. w środku czy w boku skóry.
Określenie, co należy rozumieć przez środek i bok skóry, podane jest w normach klasyfikacji poszczególnych rodzajów skóry.
Wymieniona w tych normach ilość uszkodzeń w środku skóry jest dla danej klasy maksymalna. W przypadku mniejszej ilości uszkodzeń w środku skóry, dopuszczalna jest odpowiednio większa ilość uszkodzeń w boku skóry, przy czym jednemu uszkodzeniu w środku skóry odpowiadają dwa uszkodzenia w boku.