§ 3. - Nadzór nad niektórymi środkami żywienia zwierząt.

Monitor Polski

M.P.1953.A-8.114

Akt utracił moc
Wersja od: 30 marca 2001 r.
§  3.
1. 1
Pasze nie mogą zawierać:
1)
odłamków metali, szkła itp. ciał obcych,
2)
substancji o działaniu hormonalnym,
3)
związków zawierających arsen lub antymon.
2.
W otrębach, śrutach i mączkach pochodzenia roślinnego nie może przekraczać:
1)
zawartość nasion chwastów - 0,5%,

w tym sporyszu i kąkolu - 0,1%,

2)
ilość zanieczyszczeń mineralnych (piasku) - 0,5%,
3)
ilość innych zanieczyszczeń organicznych (np. liści, kawałków słomy itp.) - 1,0%.
3.
W otrębach danego gatunku dopuszczalna jest zawartość innych otrąb, mniej wartościowych, do 5%.
4.
W makuchach, śrutach i mączkach pochodzenia roślinnego ilość zanieczyszczeń łuskami, łupinami itp. danego gatunku nasion oraz nasionami roślin obcych dla danego gatunku makuchów, śrut i mączek nie może przekraczać:
1)
w makuchach, śrutach i mączkach lnu - łącznie 8%;
2)
w makuchach, śrutach i mączkach rzepaku i maku - łącznie 5%;
3)
w makuchach, śrutach i mączkach słonecznika - tylko łuską 14%;
4)
w makuchach, śrutach i mączkach innych roślin oleistych - łącznie 3%.
5.
Ilość zanieczyszczeń mineralnych piasku i innych części ziemistych nie może przekraczać:
1)
w makuchach i mączkach z roślin oleistych (za wyjątkiem lnianych, sojowych, słonecznikowych i z bawełny) - 1,5%;
2)
w makuchach, śrutach i mączkach lnianych - 2%;
3)
w makuchach, śrutach i mączkach bawełny, kukurydzy, słonecznika i soi - 1%;
4)
w mączkach pochodzenia zwierzęcego:
a)
gatunek I - 1%,
b)
gatunek II - 3%.
6.
Produkty paszowe pochodzenia zwierzęcego dzieli się na słone i niesłone. Zawartość soli kuchennej w produktach niesłonych nie może przekraczać 4%, w słonych - 15%.
7. 2
(skreślony).
8.
Kreda pastewna, mielony wapień, mączka z muszli oraz ze skorup z jaj nie mogą zawierać więcej niż 1% piasku; poza tym wapień powinien być tak zmielony, ażeby dał się przesiać bez reszty przez sito o oczkach 0,2 mm.
9.
Sól pastewna nie może zawierać więcej niż 5% zanieczyszczeń i to tylko pochodzących z naturalnych zanieczyszczeń soli kuchennej, natomiast może być jodowana (dodatek jodku potasu do 0,02%).
10.
Tran nie może zawierać domieszki żadnych olejów roślinnych i mineralnych ani też zanieczyszczeń trujących, jak arsen lub cynk, powinien posiadać barwę jasną, zawartość azotu nie powinna przekraczać 0,05%, a liczba jodowa - 160. Jeżeli tran jest surowy, powinno to być zaznaczone na opakowaniu.
1§ 3 ust. 1:

- zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 6 czerwca 1961 r. (M.P.61.47.213) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 16 czerwca 1961 r.

- zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 11 października 1962 r. (M.P.62.75.352) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 20 października 1962 r.

2 § 3 ust. 7 skreślony przez § 1 pkt 1 zarządzenia z dnia 22 listopada 1956 r. (M.P.56.105.1223) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 stycznia 1957 r.