Nadzór nad niektórymi środkami żywienia zwierząt.

Monitor Polski

M.P.1953.A-8.114

Akt utracił moc
Wersja od: 30 marca 2001 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA
z dnia 5 listopada 1952 r.
w sprawie nadzoru nad niektórymi środkami żywienia zwierząt. *

Na podstawie art. 3, 4 ust. 2, art. 6 ust. 2 i art. 7 ustawy z dnia 13 lipca 1939 r. o nadzorze nad niektórymi środkami żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 63, poz. 419) zarządza się w porozumieniu z Prezesem Centralnego Urzędu Skupu i Kontraktacji, co następuje:
I. Przepis ogólny.
Powołane w niniejszym zarządzeniu artykuły bez bliższego określenia oznaczają artykuły ustawy z dnia 13 lipca 1939 r. o nadzorze nad niektórymi środkami żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 63, poz. 419).

II. Cechy zepsucia.

Do art. 3 pkt 1.

Za pasze zepsute uważa się pasze, które mają niewłaściwy dla nich smak, woń lub wygląd wskutek:
1)
procesów fermentacyjnych;
2)
procesów gnilnych w paszy lub surowcu użytym do wyrobu paszy;
3)
nadmiernego dla danego rodzaju paszy zjełczenia;
4)
porażenia paszy grzybkami;
5)
opanowania paszy roztoczami;
6)
stęchłości;
7)
zmian wywołanych stosowaniem zbyt wysokiej temperatury przy wyrobie technicznym;
8)
innych podobnych przyczyn.

III. Dopuszczalna procentowa ilość zanieczyszczeń i domieszek.

Do art. 3 pkt 2.

1. 1
Pasze nie mogą zawierać:
1)
odłamków metali, szkła itp. ciał obcych,
2)
substancji o działaniu hormonalnym,
3)
związków zawierających arsen lub antymon.
2.
W otrębach, śrutach i mączkach pochodzenia roślinnego nie może przekraczać:
1)
zawartość nasion chwastów - 0,5%,

w tym sporyszu i kąkolu - 0,1%,

2)
ilość zanieczyszczeń mineralnych (piasku) - 0,5%,
3)
ilość innych zanieczyszczeń organicznych (np. liści, kawałków słomy itp.) - 1,0%.
3.
W otrębach danego gatunku dopuszczalna jest zawartość innych otrąb, mniej wartościowych, do 5%.
4.
W makuchach, śrutach i mączkach pochodzenia roślinnego ilość zanieczyszczeń łuskami, łupinami itp. danego gatunku nasion oraz nasionami roślin obcych dla danego gatunku makuchów, śrut i mączek nie może przekraczać:
1)
w makuchach, śrutach i mączkach lnu - łącznie 8%;
2)
w makuchach, śrutach i mączkach rzepaku i maku - łącznie 5%;
3)
w makuchach, śrutach i mączkach słonecznika - tylko łuską 14%;
4)
w makuchach, śrutach i mączkach innych roślin oleistych - łącznie 3%.
5.
Ilość zanieczyszczeń mineralnych piasku i innych części ziemistych nie może przekraczać:
1)
w makuchach i mączkach z roślin oleistych (za wyjątkiem lnianych, sojowych, słonecznikowych i z bawełny) - 1,5%;
2)
w makuchach, śrutach i mączkach lnianych - 2%;
3)
w makuchach, śrutach i mączkach bawełny, kukurydzy, słonecznika i soi - 1%;
4)
w mączkach pochodzenia zwierzęcego:
a)
gatunek I - 1%,
b)
gatunek II - 3%.
6.
Produkty paszowe pochodzenia zwierzęcego dzieli się na słone i niesłone. Zawartość soli kuchennej w produktach niesłonych nie może przekraczać 4%, w słonych - 15%.
7. 2
(skreślony).
8.
Kreda pastewna, mielony wapień, mączka z muszli oraz ze skorup z jaj nie mogą zawierać więcej niż 1% piasku; poza tym wapień powinien być tak zmielony, ażeby dał się przesiać bez reszty przez sito o oczkach 0,2 mm.
9.
Sól pastewna nie może zawierać więcej niż 5% zanieczyszczeń i to tylko pochodzących z naturalnych zanieczyszczeń soli kuchennej, natomiast może być jodowana (dodatek jodku potasu do 0,02%).
10.
Tran nie może zawierać domieszki żadnych olejów roślinnych i mineralnych ani też zanieczyszczeń trujących, jak arsen lub cynk, powinien posiadać barwę jasną, zawartość azotu nie powinna przekraczać 0,05%, a liczba jodowa - 160. Jeżeli tran jest surowy, powinno to być zaznaczone na opakowaniu.
W mieszankach mineralnych i lizawkach dla zwierząt zanieczyszczenie nie może przekraczać:
1)
jeśli chodzi o zanieczyszczenie mineralne - zanieczyszczeń dopuszczalnych dla poszczególnych składników mieszanek stosownie do § 3 ust. 8 i 9,
2)
jeśli chodzi o zanieczyszczenia organiczne, np. przez części roślin, drzew itp. - 0,5%.
1.
Dopusza się jako dodatek do pasz stosowanych w żywieniu zwierząt następujące przeciwutleniacze:
1)
BHT - butylohydroksytoluen,
2)
BHA - butylohydroksyanizol,
3)
santoquin - etoksydwuhydrotrójmetylochinolinę.
2.
Dopuszczalna ilość przeciwutleniacza może wynosić najwyżej:
1)
w paszach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego stanowiących komponenty mieszanek pasz treściwych:
a)
o zawartości tłuszczu poniżej 10% - 0,02% BHT lub 0,02% BHA, lub 0,02% santoquinu,
b)
o zawartości tłuszczu od 10% do 14% - 0,075% BHT, lub 0,05% santoquinu,
c)
o zawartości tłuszczu ponad 14% - 0,10% BHT lub 0,10% BHA, lub 0,07% santoquinu,
2)
w mieszankach pasz treściwych i pozostałych paszach stosowanych bezpośrednio w żywieniu zwierząt - 0,01% BHT lub 0,01% BHA lub 0,01% santoquinu.
Dodatek preparatu lub domieszka mechaniczna do paszy, dokonane na skutek zarządzenia władz skarbowych w celu skażenia paszy, nie są zanieczyszczeniem ani też domieszką w rozumieniu niniejszego zarządzenia.

IV. Procentowa zawartość składników odżywczych istotnych w paszach, wprowadzonych do obrotu.

Do art. 3 pkt 3.

Procentowa zawartość składników odżywczych istotnych w paszach powinna wynosić:
1)
w otrębach:
a)
żytnich - co najmniej 11% białka surowego,
b)
pszennych - co najmniej 11% białka surowego,
c)
jęczmiennych - co najmniej 6% białka surowego,
d)
owsianych - co najmniej 5% białka surowego,
e)
kukurydzianych - co najmniej 10% białka surowego,
f)
gryczanych - co najmniej 5% białka surowego,
g)
z prosa - co najmniej 10% białka surowego,
h)
z ziarn strączkowych - co najmniej 10% białka surowego;
2)
w mączce pastewnej:
a)
z pszenicy lub żyta - co najmniej 11% białka surowego,
b)
z jęczmienia - co najmniej 9% białka surowego,
c)
z owsa - co najmniej 10% białka surowego,
d)
z gryki - co najmniej 6% białka surowego,
e)
z prosa - co najmniej 8% białka surowego,
f)
z grochu - co najmniej 15% białka surowego,
g)
ryżowej - co najmniej 10% białka surowego;
3)
w makuchach, śrutach i mączkach roślin oleistych:
a)
lnianych - co najmniej 28% białka surowego,
b)
rzepakowych - co najmniej 30% białka surowego,
c)
makowych - co najmniej 30% białka surowego,
d)
konopnych - co najmniej 25% białka surowego,
e)
z lnianki -co najmniej 28% białka surowego,
f)
sojowych - co najmniej 40% białka surowego,
g)
sezamowych - co najmniej 30% białka surowego,
h)
palmowych - co najmniej 14% białka surowego,
i)
kokosowych - co najmniej 20% białka surowego,
j)
z nie łuszczonego orzecha ziemnego - co najmniej 29% białka surowego,
k)
z łuszczonego orzecha ziemnego - co najmniej 40% białka surowego,
l)
nasion słonecznika - co najmniej 33% białka surowego,
ł)
z nie łuszczonych nasion buku - co najmniej 15% białka surowego,
m)
z nie łuszczonych ziarn bawełny - co najmniej 12% białka surowego,
n)
z łuszczonych ziarn bawełny - co najmniej 30% białka surowego,
4)
w mączce pochodzenia zwierzęcego:
a)
z krwi suszarnianej - co najmniej 75% białka surowego i najwyżej 4% tłuszczu,
b)
z krwi utylizacyjnej - co najmniej 70% białka surowego i najwyżej 7% tłuszczu,
c)
mięsnej pastewnej - co najmniej 60% białka surowego i najwyżej 5-15% tłuszczu,
d)
mięso-kostnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,
e)
kostno-mięsnej - co najmniej 35% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,
f)
mięsnej utylizacyjnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,
g)
mięsno-kostnej utylizacyjnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,
h)
kostnej - co najmniej 16% białka surowego i najwyżej 2-8% tłuszczu,
i)
z małży i fauny morskiej - co najmniej 45% białka surowego,
j)
rybiej - co najmniej 40% białka surowego,
k)
śledziowej - co najmniej 50% białka surowego,
l)
wielorybiej - co najmniej 47% białka surowego,
ł)
ze skwarek - co najmniej 45% białka surowego,
m)
z jaj - co najmniej 28% białka surowego;
5)
w drożdżach pastewnych - co najmniej 44% białka surowego;
6)
w melasie - co najmniej 45% cukru;
7)
w kredzie pastewnej nie zawilgoconej (około 1% wilgoci) - co najmniej 92% węglanu wapnia.
Procentowa zawartość składników odżywczych istotnych w dodatkach mineralnych dla zwierząt gospodarskich powinna wynosić:
1)
w mieszankach mineralnych:
a)
kredy pastewnej o zawartości co najmniej 92,0%, węglanu wapnia - co najmniej 36,0%,
b)
soli pastewnej o zawartości co najmniej 95%, chlorku sodu - najwyżej 22,0%,
c)
mączki kostnej odklejonej o zawartości co najmniej 60% fosforanu wapnia - co najmniej 32%,
d)
siarczanu magnezu - najwyżej 4,4%,
e)
siarczanów: żelazawego, manganawego, miedzi, siarczanu lub chlorku kobaltawego łącznie najwyżej 0,65%, a co najmniej:

siarczanu żelazawego 0,30%

siarczanu manganawego 0,05%

siarczanu miedzi 0,08%

siarczanu lub chlorku kobaltawego 0,015%

f)
jodku potasu w mieszankach przeznaczonych dla terenów podgórskich i górskich - co najmniej 0,015%,
g)
substancji organicznej ziół smakowo-aromatycznych - co najmniej 0,9%;
2)
w lizawkach mineralnych:
a)
kredy pastewnej o zawartości co najmniej 92%, węglanu wapnia i soli pastewnej o zawartości co najmniej 95% chlorku sodu - łącznie najwyżej 80%, w tym kredy pastewnej co najmniej 15%;
b)
mączki kostnej odklejonej o zawartości co najmniej 60%, fosforanu wapnia - co najmniej 17,0% lub fosforanu sodowego technicznie lub farmakopealnie czystego - co najmniej 9,0%;
c)
siarczanu magnezu - najwyżej 4,0%;
d)
siarczanów: żelazawego, manganawego, miedzi, siarczanu lub chlorku kobaltawego łącznie najwyżej 0,60%, a co najmniej:

siarczanu żelazawego 0,27%

siarczanu manganawego 0,05%

siarczanu miedzi 0,07%

siarczanu lub chlorku kobaltawego 0,015%

e)
jodku potasu w lizawkach przeznaczonych dla terenów podgórskich i górskich - co najmniej 0,015%;
f)
substancji organicznej ziół smakowo-aromatycznych, skrobi, mąki, dziegciu, melasy, terpentyny - łącznie najwyżej 15%, w tym w lizawkach z ziołami - co najmniej 5% ziół.
Zawartość tłuszczu nie może przekraczać:
1)
w makuchach z roślin oleistych całych i kruszonych, śrutach i mączce z makuchów roślin oleistych - 9,5%;
2)
w śrutach i mączce poekstrakcyjnej z nasion makuchów - 2,5%;
3)
w mączce pochodzenia zwierzęcego:
a)
ze skwarek - 15%,
b)
rybiej chudej - 7%,
c)
rybiej tłustej - 15%,
d)
śledziowej - 15%,
e)
wielorybiej - 10%,
f)
z jaj - 25%.

V. Dopuszczalny procent zawartości wody.

Do art. 3 pkt 4.

Dopuszczalny procent zawartości wody w paszach wynosi:
1)
dla otrąb, mączek roślinnych, śrut zbożowych i strączkowych oraz dla ich mieszanek - do 15%;
2)
dla makuchów z roślin oleistych - do 12%;
3)
dla śruty i mączki z roślin oleistych - do 10%;
4)
dla mączki rybiej i śledziowej - do 10%;
5)
dla mączki mięsnej pastewnej - do 9%;
6)
dla mączek: mięsno-kostnej, zwykłej i utylizacyjnej, mięsnej utylizacyjnej, kostno-mięsnej i kostnej - do 11%;
7)
dla mączki z krwi utylizacyjnej i suszarnianej oraz dla mączki wielorybiej - do 10%;
8)
dla mączki z jaj - do 8%;
9)
dla drożdży pastewnych - do 10%;
10) 6
dla lizawek - do 8%.

VI. Sposób opakowania.

Do art. 4.

1.
Do opakowania środków chemicznych i roślinnych stanowiących dodatki do pasz (art. 1 pkt 2) oraz mieszanek (art. 1 pkt 3) służyć mogą wszelkiego rodzaju worki, słoje, puszki, skrzynki itp.
2.
Pozostałe środki żywienia zwierząt (art. 1 pkt 1) mogą być przesyłane luzem w zamkniętych wagonach, barkach i lukach.
3.
Opakowanie powinno być tak dokonane lub ładunek idący luzem tak zamknięty, ażeby nie dały się otworzyć bez uszkodzenia samego opakowania lub zamknięcia.
1.
Napis na opakowaniu poza danymi, wymienionymi w art. 4 ust. 1, powinien zawierać dla mieszanek zbożowych z dwóch lub więcej części składowych:
1)
określenie, dla jakich gatunków zwierząt i do jakiego celu mieszanka została wyprodukowana, np. mieszanka dla kur, mieszanka dla krów, mieszanka dla koni itp.;
2)
procentową zawartość białka strawnego w mieszance;
3)
datę sporządzenia mieszanki.
2.
Dane wymienione w ust. 1 pkt 1 nie są wymagane dla mieszanek, przeznaczonych dla ptaków śpiewających i ryb hodowanych w akwarium.
3.
Dodatek środków chemicznych lub roślinnych, służących do usunięcia nieprzyjemnej woni lub smaku karmy, powinien być uwidoczniony w napisie jako zaprawa karmy.
4.
Napisy powinny być umieszczone wewnątrz i na zewnątrz bezpośrednio na opakowaniu lub na osobnej kartce, przymocowanej w sposób trwały do opakowania. Napis powinien być łatwy, czytelny i nie ulegać szybkiemu zniszczeniu.
5.
Przy przesyłkach idących luzem (§ 8) wysyłający powinien doręczyć odbiorcy deklarację rodzaju wysyłanej paszy (np. mączka padlinowa, mięso-kostna).
Napis na opakowaniu mieszanek mineralnych, wymienionych w § 3a, powinien zawierać poza danymi wymienionymi w art. 4 ust. 1 również:
1)
nazwę firmową lub symbol produktu,
2)
pełne określenie i nazwę mieszanki lub lizawki ujęte zależnie od rodzaju mieszanki,
3)
datę wyprodukowania i znak kontroli technicznej.

VII. Sposoby pobierania próbek.

Pobieranie próbek środków żywienia zwierząt, potrzebnych do przeprowadzenia analizy (art. 8 ust. 1 pkt 3), może być dokonywane przez organy nadzorcze z własnej inicjatywy lub na żądanie osób zainteresowanych.
1.
Pobieranie próbek powinno następować w ten sposób, aby identyczność próbek z pobranego towaru oraz prawidłowość pobrania próbek wykluczały wszelką wątpliwość. Sposób pobrania powinien być uwidoczniony w protokole.
2.
Próbki należy pobierać z różnych warstw i miejsc badanej partii towaru. Próbki pasz rozdrobnionych pobiera się za pomocą odpowiedniego narzędzia (łyżki, szufelki, sondy).
3.
Z partii do 10 ton pobiera się próbkę z co najmniej 5 miejsc. Przy partii ponad 10 do 100 ton pobiera się próbkę z co najmniej 5 miejsc każdych 30 ton, a przy partii ponad 100 ton - z co najmniej 5 miejsc każdych 50 ton. Z pasz dostarczonych w makuchach próbki pobiera się po wyłamaniu i rozdrobnieniu odpowidniej części makuchu.
4.
Materiał próbkowy, pobrany z różnych miejsc towaru, należy dokładnie zmieszać i wydzielić próbkę w ilości 3 kilogramów, podzielić na 3 równe części oraz umieścić w czystych i suchych opakowaniach. Opakowania powinny być takie, aby zabezpieczały przechowywane w nich próbki przed zmianami.
Pracowniami i instytucjami upoważnionymi do dokonywania badań są:
1)
Instytut Zootechniki, Dział Żywienia Zwierząt w Puławach oraz pracownie tego typu w oddziałach Instytutu: w Bydgoszczy, Wrocławiu (Czechnicy) i Gorzowie;
2)
pracownie chemiczne przy katedrach żywienia zwierząt wydziałów rolniczych i zootechnicznych wyższych uczelni;
3)
laboratoria analityczne Państwowej Inspekcji Handlowej;
4)
wojewódzkie zakłady higieny weterynaryjnej;
5)
stacje chemiczno-rolnicze Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa;
6)
laboratoria Inspekcji Zbożowej (pasze pochodzenia roślinnego).
Pracownie i instytucje wymienione w § 12 przeprowadzają analizy środków żywienia zwierząt przy uwzględnieniu charakterystyki tych środków, podanej w załączniku.

VIII. Zasady wykonywania nadzoru nad paszami.

1.
Nadzór nad środkami żywienia zwierząt określonymi w art. 1 sprawują organy prezydiów wojewódzkich, powiatowych i gminnych rad narodowych.
2.
Upoważnieni pracownicy wymienionych w ust. 1 władz mają prawo wstępu do wszystkich magazynów, składów i pomieszczeń, w których znajdują się środki żywienia zwierząt, przeznaczone do obrotu, oraz przeprowadzania kontroli tych środków i pobierania próbek zgodnie z §§ 10 i 11 w celu przesłania ich do zbadania pracowniom i instytucjom wymienionym w § 12.

IX. Przepisy końcowe.

Traci moc zarządzenie Ministra Rolnictwa i Reform Rolnych z dnia 5 lipca 1950 r. w sprawie nadzoru nad niektórymi środkami żywienia zwierząt (Monitor Polski z 1950 r. Nr A-95, poz. 1206 i z 1951 r. Nr A-76, poz. 1056).
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Załącznik

CHARAKTERYSTYKA ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT

I. Otręby.
§  1.
Otręby są to uboczne produkty przemiału uprzednio oczyszczonego ziarna zbóż lub nasion strączkowych. Kolejność otrąb według wartości jest następująca: pszenne, żytnie, z ziarn strączkowych, kukurydziane, jęczmienne, owsiane, z prosa, gryczane.

II. Śruty, makuchy i mączki pochodzenia roślinnego.

A. Śruty ze zboża i nasion strączkowych.

§  2.
Śruty ze zboża i nasion strączkowych są to rozdrobnione ziarna tych zbóż i nasion.

B. Makuchy, śruty i mączki z nasioni z ziarn oleistych.

§  3.
1.
Stałe pozostałości, uzyskiwane przy przerobie nasion i owoców oleistych na oleje i tłuszcze roślinne, dzielą się na:
1)
makuchy całe i kruszone;
2)
śrutę i mączkę z makuchów;
3)
śrutę i mączkę poekstrakcyjną z nasion;
4)
śrutę i mączkę poekstrakcyjną z makuchów.
2.
Makuchy całe i kruszone są to pozostałości nasion i owoców oleistych, otrzymywane po wyciśnięciu z nich olejów i tłuszczów.
3.
Śruta i mączka z makuchów są to rozdrobnione pozostałości nasion lub owoców oleistych, otrzymywane przy wyciskaniu roślinnych olejów i tłuszczów.
4.
Śruta i mączka poekstrakcyjna z nasion są to pozostałości, które otrzymuje się przy przerobie nasion i owoców oleistych przy pomocy rozpuszczalników.
5.
Śruta i mączka poekstrakcyjna z makuchów są to pozostałości, uzyskiwane przy traktowaniu rozpuszczalnikami rozdrobnionych makuchów.
6.
W dalszym ciągu niniejszych przepisów przez "makuchy" rozumieć się będzie produkty uboczne olejarskie wymienione w ust. 1 pkt 1-4.
§  4.
Makuch z nasienia bawełny pochodzenia zagranicznego istnieje w handlu jako mączka.
§  5.
Makuch konopny uzyskuje się przy przeróbce nie łuszczonych nasion konopi.
§  6.
Makuch kukurydziany jest produktem ubocznym przy wytłaczaniu oleju z mechanicznie oddzielonych kiełków kukurydzy.
§  7.
Makuch kokosowy uzyskuje się przy przerobie olejarskim wolnej od zewnątrznej skorupy i suszonej mięsistej części owocu palmy kokosowej, tzw. kopry.
§  8.
Makuch lniany jest pozostałością nasion lnu po wydobyciu z nich oleju.
§  9.
Makuch lnianki powstaje przy przerobie olejarskim nasion lnianki (camelina sativa) i nie może być określany jako makuch lniany.
§  10.
Makuch makowy uzyskuje się przy wytłaczaniu oleju z nasion maku.
§  11.
Makuch rzepakowy i rzepikowy otrzymuje się z nasion rzepaku i rzepiku.
§  12.
Makuch palmowy otrzymuje się jako pozostałość przy przerobie okejarskim nasion orzeszków palmy oleistej.
§  13.
Makuch orzecha ziemnego otrzymuje się jako pozostałość przy przerobie olejarskim orzechów ziemnych.
§  14.
Makuch sezamowy pozostaje przy przerobie nasion sezamu.
§  15.
Makuch sojowy otrzymuje się po ekstrakcji oleju z soi.
§  16.
Makuch słonecznikowy jest to produkt otrzymywany przy przerobie olejarskim łuszczonych nasion słonecznika.

C. Mączki pastewne pochodzenia roślinnego.

§  17.
Zbożowe mączki pastewne są to produkty uboczne, powstałe podczas procesu przerobu uprzednio oczyszczonego ziarna zbóż, po odciągnięciu mąki, kaszy, płatków oraz otrąb.
§  18.
Gryczaną mączkę otrzymuje się przy przeróbce ziarn gryki na kaszę.
§  19.
Mączkę pastewną z prosa otrzymuje się przy polerowaniu ziarn prosa.
§  20.
Gochowa mączka pastewna powstaje przy polerowaniu łuszczonego grochu.
§  21.
Ryżowa mączka pastewna jest to pozostałość, którą uzyskuje się przy przerobie wolnego od plewy łuszczonego ziarna ryżu.

III. Mączki pochodzenia zwierzęcego.

§  22.
Mączka z krwi suszarnianej powstaje przez wysuszenie nie zepsutej krwi zwierząt rzeźnych i jej zmielenie.
§  23.
Mączka z krwi utylizacyjnej powstaje przez wysuszenie w zakładach utylizacyjnych skrzepów krwi, włóknika i krwi płynnej zwierząt rzeźnych i jej zmielenie.
§  24.
1.
Mięsna mączka pastewna jest to produkt uzyskany przez suszenie i mielenie:
1)
pozostałości przy wyrobie ekstraktu mięsnego lub innych preparatów mięsnych;
2)
mięsa zabitych zdrowych zwierząt;
3)
odpadków mięsa uzyskanych w zakładach i fabrykach konserw.
2.
Produkt uzyskany w sposób podany w ust. 1 może być uważany za mączkę mięsną tylko wówczas, gdy zawiera najwyżej 12% trójfosforanu wapnia.
§  25.
Mączka mięsna utylizacyjna powstaje przez suszenie pod ciśnieniem 3-4 atm. w temperaturze 130-140oC i mielenie mięsa skonfiskowanego i poubojowych odpadków mięsa nie nadających się do spożycia przez ludzi. Ilość trójfosforanu wapnia w tego rodzaju produkcie nie może przekraczać 12%.
§  26.
1.
Mączka mięsno-kostna lub kostno-mięsna powstaje przez suszenie pod ciśnieniem w temperaturze 130-140oC i mielenie:
1)
odpadków poubojowych (organów wewnętrznych i całych zwierząt, które wykazują zmiany chorobowe, nie dyskwalifikują jednak mięsa całkowicie);
2)
płodów zwierząt poddanych ubojowi;
3)
zwierząt padłych lub dobitych w czasie transportu lub w rzeźniach przed ubojem.
2.
Zależnie od zawartości trójfosforanu wapnia rozróżnia się mączkę mięsno-kostną lub kostno-mięsną, przy czym mączka mięsno-kostna powinna zawierać 13-36% trójfosforanu wapnia, mączka zaś kostno-mięsna 36-50%.
§  27.
1.
Mączka mięsno-kostna utylizacyjna powstaje przez suszenie pod ciśnieniem 3-4 atm. w temperaturze 130 - 140oC i mielenie:
1)
całych ciał zwierząt padłych;
2)
mięsa i odpadków mięsa zwierząt, poddanych ubojowi w rakarniach i zakładach utylizacyjnych;
3)
odpadków poubojowych nie nadających się do spożycia przez ludzi.
2.
Co do zawartości trójfosforanu wapnia obowiązują przpisy § 26.
§  28.
Mączkę kostną otrzymuje się z odtłuszczonych i oczyszczonych bądź odklejonych zmielonych kości. Mączka kostna powinna zawierać ponad 50% trójfosforanu wapnia.
§  29.
Mączkę z jaj otrzymuje się z jaj uszkodzonych, z braków i jaj nieświeżych.
§  30.
Mączka rybna jest to pasza, którą uzyskuje się przez suszenie i mielenie całych ryb lub odpadków ryb. Rozróżnia się mączki rybie z większą lub mniejszą zawartością tłuszczu i soli. Do mączek rybich zalicza się mączkę z dorsza, mączkę z łbów i odpadków rybich, mączkę z drobnicy rybiej nie nadającej się do spożycia i inne.
§  31.
Mączkę śledziową otrzymuje się przez suszenie i zmielenie:
1)
śledzi (clupea harangus);
2)
ryb pokrewnych właściwemu śledziowi;
3)
mieszaniny ryb, w której przeważa gatunek ryb śledziowatych.
§  32.
Mączka wielorybia jest to produkt uzyskany przy przerobie mięsa wieloryba przez suszenie go i mielenie.
§  33.
Makuchy ze skwarek są to pozostałości, uzyskane po wytopieniu tłuszczu z tkanek tłuszczowych. Mączkę uzyskuje się przez wysuszenie, odtłuszczenie i mielenie makuchów.
§  34.
Mączkę z małży i fauny morskiej uzyskuje się przez suszenie i mielenie małży i innych zwierzątek morskich.

IV. Środki chemiczne jako dodatki do pasz.

A. Dodatki mineralne.

§  35.
Chlorek wapnia jest solą wapniową, znajdującą się w handlu w stanie stałym i w roztworze. Miarą wartości soli jest zawartość bezwodnego chlorku wapnia (Ca Cl2).
§  36.
Kreda pastewna jest to węglan wapnia otrzymany chemicznie (sól wapnia i kwasu węglowego) lub też kreda szlamowana, a także mielony wapniak.
§  37.
Fosforan wapnia (fosforan pastewny) otrzymuje się z kości przez wyługowanie ich kwasem solnym lub siarkowym i strącenie rozpuszczonego kwasu fosforowego mlekiem wapiennym. Fosforan wapnia składa się w przeważającej części z drugorzędnego wapnia.
§  38.
Sól pastewna jest to mielona sól kamienna.

B. Dodatki nieroślinne.

§  39.
Tran jest to płynny tłuszcz, otrzymywany z wątroby ryb morskich przez prasowanie i wygotowanie.
§  40.
Preparaty witaminowe pochodzenia fabrycznego mogą być użyte jako dodatek do mieszanek karmowych (specyfiki) tylko z uwzględnieniem terminu ich aktywności.

C. Środki roślinne jako dodatek do pasz.

§  41.
Węgiel drzewny stosowany bywa jako dodatek do karmy. Jest to środek działający hamująco na procesy fermentacyjne.

V. Środki żywienia mieszane.

§  42.
Mieszanki są to środki powstałe ze zmieszania środków żywienia zwierząt wymienionych w niniejszych przepisach albo też ze zmieszania tych środków z innymi środkami pokarmowymi (paszami).
* Z dniem 30 marca 2001 r. zarządzenie utraciło częściowo podstawę prawną na skutek zmiany art. 7 ustawy z dnia 13 lipca 1939 r. o nadzorze nad niektórymi środkami żywienia zwierząt (Dz.U.39.63.419) przez art. 1 pkt 4 ustawy z dnia 22 grudnia 2000 r. o zmianie niektórych upoważnień ustawowych do wydawania aktów normatywnych oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U.00.120.1268).
1§ 3 ust. 1:

- zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 6 czerwca 1961 r. (M.P.61.47.213) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 16 czerwca 1961 r.

- zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 11 października 1962 r. (M.P.62.75.352) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 20 października 1962 r.

2 § 3 ust. 7 skreślony przez § 1 pkt 1 zarządzenia z dnia 22 listopada 1956 r. (M.P.56.105.1223) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 stycznia 1957 r.
3 § 3a:

- dodany przez § 1 pkt 1 zarządzenia z dnia 30 kwietnia 1955 r. (M.P.55.51.528) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 8 czerwca 1955 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 22 listopada 1956 r. (M.P.56.105.1223) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 stycznia 1957 r.

4 § 3b dodany przez § 1 zarządzenia z dnia 23 grudnia 1968 r. (M.P.68.1.7) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 14 stycznia 1969 r.
5 § 5a:

- dodany przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 30 kwietnia 1955 r. (M.P.55.51.528) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 8 czerwca 1955 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 3 zarządzenia z dnia 22 listopada 1956 r. (M.P.56.105.1223) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 stycznia 1957 r.

6 § 7 pkt 10 dodany przez § 1 pkt 4 zarządzenia z dnia 22 listopada 1956 r. (M.P.56.105.1223) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 stycznia 1957 r.
7 § 9a:

- dodany przez § 1 pkt 3 zarządzenia z dnia 30 kwietnia 1955 r. (M.P.55.51.528) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 8 czerwca 1955 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 5 zarządzenia z dnia 22 listopada 1956 r. (M.P.56.105.1223) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 stycznia 1957 r.